Connect with us

Eveniment

Șofer din Vorona, aproape de comă alcoolică. Avea 1,35 mg/l alcool

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Vorona, un autoturism condus de bărbat, de 47 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,35 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În acest caz,șoferul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Situația este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât nu mai e timpul să tăiem cu bisturiul (consultant)

Publicat

Publicitate

România se confruntă cu cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, iar pentru a evita dezastrul Guvernul Bolojan propune aceste măsuri de austeritate care nu sunt menite neapărat să rezolve problema deficitului bugetar, ci să reclădească încrederea agențiilor de rating în România, susține consultantul economic Adrian Negrescu.

‘Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, cu un deficit bugetar care, după primele cinci luni, în loc să scadă, a crescut cu patru miliarde de lei. E o situație fără precedent, care necesită, din păcate, măsuri de urgență mai aspre decât estimam acum trei-patru luni de zile. Cum am ajuns aici? Printr-o creștere semnificativă a cheltuielilor publice, mai ales în companiile de stat, care, în ultimele luni, și-au crescut artificial beneficiile, au cheltuit cât au putut în așteptarea momentului la care va fi spus stop acestor cheltuieli de către noul Guvern Bolojan. Suntem, din păcate, cu spatele la zid pentru că aceste reforme, aceste măsuri de austeritate pe care Guvernul le propune nu sunt menite neapărat să rezolve problema deficitului bugetar pe termen scurt, ci să reclădească încrederea agențiilor de rating în România’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Negrescu.

Acesta a precizat că experții agenției de rating Fitch, aflați recent în vizită la București, ‘și-au pus mâinile în cap când au văzut situația bugetară a României’, solicitând ‘măsuri dure menite să repună cheltuielile publice pe linia de plutire’.

‘Sunt măsuri menite să mențină ratingul României și cred că acesta este principalul focus actual al actualului Guvern, să mențină ratingul la categoria recomandată investițiilor, pentru că o downgradare la ‘junk’ ar însemna, din păcate, efecte catastrofale pentru România: un curs euro care ar putea să treacă de 6 lei, după o dublare a dobânzilor la credite, o inflație de peste 20% și o incapacitate financiară a statului de a-și plăti împrumuturile’, a explicat consultantul economic.

În opinia sa, România are de trecut, în perioada următoare, ‘trei hopuri extrem de importante din punct de vedere financiar’.

‘O primă plată de 12 miliarde de lei în această lună, încă o plată de 10 miliarde în octombrie și încă o plată de 16 miliarde de lei în luna noiembrie, în contul datoriei publice, bani pe care statul în momentul de față nu-i are. Sunt măsuri disperate, dar măsuri care trebuie privite ca un fel de terapie intensivă prin care trebuie să trecem, dacă nu vrem să ajungem, din păcate, să ne cântăm singuri veșnica pomenire. Adică să ajungem cu economia într-o recesiune, care să se întindă pe mai mulți ani’, a subliniat Negrescu.

Publicitate

Consultantul a atras atenția că situația este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât nu mai e timp ‘să tăiem cu bisturiul’ în speranța de a salva ce se mai poate din perspectiva ratingului României.

‘Situația este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât nu mai e timpul să tăiem cu bisturiul din punct de vedere financiar. Pare că statul este decis să taie cu barda, în speranța de a salva ce se mai poate din perspectiva ratingului României. Probabil, ulterior, după ce acest pachet de măsuri care va fi aprobat de Parlament, într-o ședință extraordinară, să vedem și reformele structurale, mai ales în zona cheltuielilor deșănțate din companiile publice’, a menționat consultantul economic.

În ceea ce privește majorarea TVA, Negrescu a susținut că aceasta este considerată de autorități ‘singura taxă care aduce bani imediat la bugetul de stat’, în condițiile în care ‘necesarul de finanțare nu mai poate fi acoperit prin împrumuturi’.

‘Există o oarecare disperare a autorităților în a face rost urgent de bani, iar TVA-ul este singura taxă care-ți aduce bani de pe o zi pe alta zi pe alta la bugetul de stat, în condițiile în care, atenție, necesarul de finanțare al României în momentul de față nu mai poate fi acoperit din împrumuturi. De pe piața internă abia mai reușim să luăm de la populație bani în contul titlurilor de stat, băncile și-au crescut peste puteri expunerea pe împrumuturile statului, iar de pe plan extern noi n-am mai luat niciun împrumut dinainte de alegeri. Altfel spus: statul trăiește în momentul de față doar din încasările din taxe și impozite și din bufferul de la Ministerul Finanțelor, sume insuficiente pentru a acoperi, de exemplu, plata pensiilor și salariilor în acest moment’, a avertizat Negrescu.

Potrivit sursei citate, în a doua parte a lunii iulie vom vedea o primă rectificare bugetară care va tăia și din cheltuielile pentru partide.

‘Pe de altă parte, mă aștept ca Guvernul Bolojan să vină în Parlament într-o sesiune extraordinară cu un pachet de măsuri menite să stopeze indemnizațiile de zeci de mii de euro din companiile publice, plățile absolut aberante către aristocrația bugetară prin intermediul unei legislații specializate. Dacă ar fi făcută prin Ordonanță de Urgență, multe dintre aceste decizii ar putea fi contestate în justiție și de aceea este nevoie de o lege care să desființeze contractele de management aberante semnate în ultimii ani de către pseudo-managerii companiilor de stat și să elimine în mare parte din privilegiile, mai ales a celor care sunt în consiliile de administrație ale companiilor publice’, a mai spus Adrian Negrescu.

Nu în ultimul rând, consultantul economic a transmis că există riscul unui ‘taifun de măsuri economice’ care ar putea fi puse în practică din octombrie, nu de către Guvernul de la București, ci de către FMI.

‘E momentul să trecem printr-o furtună financiară, sper eu, de vară, în așa fel încât să nu ajungem la un taifun de măsuri economice care ar putea fi puse în practică în cel mai rău caz din octombrie, și nu de către guvernul de la București, ci de către FMI, în cadrul unui acord de tip stand-by în care, împreună cu experții de la Banca Mondială și Comisia Europeană, să ne decidă ei ce măsuri trebuie să luăm, în așa fel încât să repunem practic bugetul de stat pe linia de plătire’, a afirmat Adrian Negrescu.

Totodată, acesta estimează că impactul austerității va afecta semnificativ consumul, principalul motor al economiei, ceea ce ar putea duce la scăderea încasărilor bugetare și la necesitatea unor noi măsuri în toamnă, inclusiv ‘o creștere a TVA până la 24%’.

‘Din păcate, încasările reale ale statului tind să scadă pe măsură ce efectul acestor măsuri de austeritate se vor vedea în economie. Consumul, principal motor al economiei, va avea de suferit. Oamenii vor avea mai puțini bani la dispoziție în condițiile creșterilor semnificative de prețuri din perioada următoare, astfel că, din păcate, s-ar putea ca statul să înregistreze un recul de încasări, iar măsurile propuse astăzi să nu fie de ajuns pentru a acoperi deficitul bugetar spre finalul anului. Nu este exclus ca, în luna octombrie, să vedem încă o creștere de TVA spre 24%, dacă, într-adevăr, efectele acestor măsuri propuse de pachetul de austeritate anunțate de către premierul Bolojan nu se vor dovedi viabile în sensul creșterii încasărilor la bugetul de stat’, a atras atenția consultantul economic.

În viziunea acestuia, atât cetățenii, cât și companiile românești vor fi grav afectate de toate aceste măsuri de austeritate.

‘Din păcate, noi suntem în zona mahmurelii bugetare în momentul de față, după o petrecere ce s-a întins pe aproape doi ani în care politicienii au petrecut pe bani publici ca niciodată în istoria recentă a României, iar acum nota de plată la această mare petrecere o plătim noi, cetățenii, și companiile românești care vor fi grav afectate de toate aceste măsuri de austeritate. Aceste măsuri sunt ca un fel de duș rece pentru economie și pentru bugetul de stat, dar sperăm să nu ne înecăm din cauza acestui duș rece pe care îl vom face din punct de vedere fiscal’, a subliniat Negrescu. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: O tânără a fost prinsă la volan fără să aibă permis de conducere

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Secția Rurală 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 70 din comuna George Enescu, o mașină condusă de o fată de 26 de ani din localitate.

Verificările au arătat că tânăra nu avea permis pentru nicio categorie de vehicule, iar mașina i-a fost dată să o conducă de un bărbat de 30 de ani, care era pasager pe scaunul din dreapta.

Poliția continuă ancheta pentru conducere fără permis și pentru că i s-a încredințat mașina unei persoane fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Prins băut la volan, pe Calea Națională din Botoșani

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 42 de ani, din municipiul Botoșani, a fost oprit de polițiști pe 2 iulie 2025, după ce a fost observat conducând haotic pe Calea Națională.

Pentru că emana halenă alcoolică, a fost testat cu etilotestul, iar rezultatul a indicat o concentrație de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, șoferul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei.

Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările pentru conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 74 de ani, condamnat pentru tentativă de omor, dus la închisoare

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 74 de ani, din comuna Tudora, a fost prins de polițiștii Secției Rurale nr. 1 Botoșani, pe numele lui fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta fusese condamnat la 5 ani de închisoare de Tribunalul Botoșani pentru tentativă de omor. A fost găsit în localitatea de domiciliu, reținut și apoi dus la Penitenciarul Botoșani, unde va începe executarea pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending