Connect with us
Publicitate

Eveniment

Șofer de 70 de ani din municipiul Botoșani, dat jos de la volan de polițiști la Hudești pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani –Compartimentul Rutier au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 A, în comuna Hudești, un autoturism condus de un bărbat, de 70 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Sfânta Liturghie Baptismală, la Icușeni Vale. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul l-a botezat pe Rafail, fiul părintelui Dumitru Anușca

Publicat

Publicitate

Puține sunt momentele cu adevărat strălucitoare din viața unui om, mai cu seamă a unui creștin care trăiește în fiecare clipă după legea lui Dumnezeu, zidind în sufletul său și a altora credința, bunătatea, iertarea, iubirea. Un moment cu adevărat înălțător, cu adevărat memorabil și cu adevărat divin a trăit, sâmbătă, întreaga comunitate din Icușeni Vale, comuna Vorona, județul Botoșani. În mijlocul credincioșilor a poposit Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie baptismală, în cadrul căreia RAFAIL, fiul părintelui Dumitru Anușca, a primit Taina Sfântă a Botezului.

Rafail înseamnă „povățuitor dumnezeiesc” și misiunea cu care a venit în această lume este încă o mare taină a lui Dumnezeu. Dar chiar și așa micuț a reușit să strângă împreună un sobor impresionant de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se ieromonahi din județul Iași, zeci de enoriași din localitatea Icușeni Vale și din împrejurimi, prieteni, ctitori, cu toții devenind un glas prin care s-a cerut de la Dumnezeu să pogoare binecuvântări alese asupra pruncului Rafail și a tuturor celor prezenți.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Corului „Chivotul” de la Catedrala Mitropolitană din Iași, despre care se știe că se primenește an de an cu cele mai bune voci care știu să înalțe frumusețea muzicii psaltice. Din acest minunat cor a făcut parte, în perioada studiilor teologice și părintele Dumitru Anușca, care nu a renunțat la practica cântării la strană și, de multe ori, la hramurilor bisericilor unde este invitat înfrumusețează slujba cu vocea sa.

Nașii pruncului Rafail au venit tocmai din Dublin pentru botezul finului, aflându-se pentru a doua oară într-o Sfântă liturghie baptismală. Familia lor frumoasă, care numără cinci copilași, este un exemplu de viețuire creștină.

Prezența ierarhului, Taina Sfântului Botez,  cu emoția de neuitat pe care poartă intrinsec, ecteniile de la strană, toate la un loc i-au făcut pe credincioși să simtă că au inima în Rai.

După Taina Sfântului Botez și împărtășirea preoților, la care a luat parte și pruncul Rafail, la prima sa întâlnire cu Sfântul Potir, a urmat un moment solemn, de neuitat. Osteneala preotului paroh al Bisericii Sfântul Ilie Tesviteanul din Icușeni Vale, pr. Dumitru ANușca și aportul deosebit adus de fostul paroh, pr. Daniel Budeanu, care a primit între timp misiunea de a sluji la Orășeni Vale din 2020, au fost răsplătite de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul cu rangul onorific de iconom stavrofor, care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională de către episcop. Iconomul stavrofor poartă ca semn distinctiv cruce pectorală, brâu roşu, iar la serviciile religioase, bederniţă.

Publicitate

Ierarhul prezent a înmânat două distincții deosebit de onorante unor familii care au adus un aport financiar substanțial la Biserica din Icușeni Vale. Cele două familii au primit cu emoție din mâna PS Nichifor „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” și, respectiv Distincția de vrednicie „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”.

Printre cei recompensați de ierarhul prezent la evenimentul memorabil s-a aflat și preoteasa Alexandra Anușca care își susține soțul la fiecare pas. Printre activitățile de la biserică, care nu sunt puține, creșterea Nectariei și mai nou a lui Rafail, prezbitera Alexandra a terminat cu brio și un master în Litere.

După Sfânta Liturghie a urmat sfințirea lucrărilor care s-au făcut la casa parohială și o agapă frățească.

Publicitate

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a resfințit, sâmbătă, casa parohială din Parohia Icușeni Vale

Publicat

Publicitate
Comunitatea din Icușeni Vale, comuna Vorona, a fost sâmbătă în sărbătoare. În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia pruncul Rafail, fiul preotului paroh Dumitru Anușca, a primit Taina Sfântului Botez. Ierarhul a slujit împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se Ieromonahul Elisei și Ieromonahul Hrisostom, dar și protopopul de Botoșani, Petru Fercal.
După săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, la care au participat şi un mare număr de credincioși din această parohie, ctitori, ostenitori şi apropiați ai acestora, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanu a sfințit casa parohială, care arată ca o bijuterie după aproape trei ani de muncă.
„Vom continua la sfârșitul Sfintei Liturghii cu resfințirea casei parohiale și aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru lucrările frumoase care s-au făcut aici, cele ce se văd, această casă parohială care înseamnă prezența preotului în mijlocul comunității și cuvântului lui Dumnezeu prin preot la îndemână în comunitate. Când preotul reușește să rămână alături de biserică, în mijlocul comunității, este un dar al lui Dumnezeu pentru a fi aproape cu rugăciunea, cu sfatul, dar și cu trăirea lui.  De aceea, slujba pe care o vom face în continuare nu este doar o slujbă obișnuită de sfințire, a bisericii, ci și o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru că ține într-o unire preot și credincioși. V-a dăruit Dumnezeu preoți buni, să fiți mulțumitori, să vă ajute Dumnezeu să înmulțiți darurile primite” , a spus Preasfințitul Nichifor în cuvântul de la sfârșitul Sfintei Liturghii.
Casa parohială de la Parohia Icușeni Vale a fost ridicată de fostul preot paroh, Daniel Budeanu și prezbitera Alina, lucrările fiind demarate în anul 2009. Construcția a fost finalizată în anul 2012, după care a urmat sfințirea. În noiembrie 2020, părintele Daniel Budeanu a fost numit preot paroh la Biserica din Orășeni deal, iar la Icușeni Vale a venit să facă misiune tânărul preot Dumitru Anușcă. Printre lucrările de zidire în sufletele credincioșilor și mai ales ale tinerilor, părintele Dumitru s-a îngrijit și de refacerea casei parohială, aducând clădirii diverse îmbunătățiri. Osteneala noului paroh și a enoriașilor, la care s-a adăugat sprijinul a mii de oameni din alte zone, a fost răsplătită sâmbătă, când casa parohială a fost resfințită.
Părintele paroh, Dumitru Anușcă, a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă împlinirea acestui obiectiv.
„Cu ajutorul Domnului, împreună cu Dumneavoastră, cele 65 de familii din sat alături de prietenii și colaboratoriii noștri, dimpreună cu cei peste 4000 de ,,prieteni” din online, s-au făcut la Parohia Icușeni Vale – Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul lucrări mărețe, peste așteptările tuturor.
Mai presus de edificiile din piatră, s-au plămădit aici stări de spirit, prietenii, legături sufletești. S-a format aici o școală a răbdării, un atelier de mentorat, un spațiu de socializare pentru bătrâni, un loc al comuniunii întru Hristos pentru toți oamenii din sat”, a spus părintele paroh Dumitru Anușca, care a mulțumit ierarhului prezent, dar și ÎPS Teofan care i-a ascultat păsurile de fiecare dată. De asemenea a evidențiat și aportul și susținerea părintelui protopop Petru Fercal care a fost aproape de credincioșii din Parohia Icușeni Vale ori de câte ori a fost necesar să intervină.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Încep înscrierile candidaţilor, pentru sesiunea din iulie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași

Publicat

Publicitate

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în perioada 15 – 20 iulie 2024, sesiunea de admitere la Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială, invitându-i pe toți cei interesați să descopere o vocație întemeiată pe credință, cunoaștere și slujirea aproapelui.

Programul educațional oferit îmbină studiul teologic cu pregătirea practică în domeniul asistenței sociale, oferind un echilibru între cunoașterea spirituală și aplicabilitatea socială. Admiterea la această specializare este pe bază de dosar, criteriul de departajare fiind nota obținută la examenul de bacalaureat.

Pentru a veni în întâmpinarea candidaților, admiterea se va desfășura și online; toate documentele de concurs transmise în format digital vor fi aduse în original în momentul confirmării locului, în cazul celor admiși.

Pentru mai multe detalii referitoare la admitere și la conținutul dosarului, puteți accesa site-ul facultății: https://www.teologie.uaic.ro/admitere/licenta/, dar și pagina de Facebook a Specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială Iași: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057357231920.

Citeste mai mult

Eveniment

Familie îndoliată la Ripiceni. Trupul neînsuflețit al bărbatului de 36 de ani, căutat în râul Prut, a fost recuperat de scafandri

Publicat

Publicitate

Din nefericire, bărbatul de 36 de ani, căutat în râul Prut, a fost găsit decedat. Acesta a fost observat de un pescar, care a anunțat pompierii. Locul în care a fost găsit era la aproximativ 30 de metri de mal, adâncimea fiind de circa 14 metri.

Vă reamintim că, ieri, în jurul prânzului, bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a intrat în apele râului Prut și nu a mai ajuns la mal.

Căutările pe apă s-au desfășurat, neîntrerupt, mai bine de nouă ore. Misiunea scafandrilor a fost îngreunată de vizibilitatea redusă spre zero și adâncimea apei, care în unele locuri măsoară peste 14 metri.

Informare preventivă

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Publicitate

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending