Connect with us
Publicitate

Eveniment

Slujire arhierească la Hlipiceni, sâmbătă, 21 septembrie. Botoșănenii beneficiază de transport gratuit

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 21 septembrie, va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale.

Lăcașul de cult construit între 1990-1992 a trecut în ultimii doi ani prin lucrări ample de restaurare. Susținătorul principal al lucrărilor a fost Părintele Ciprian Grădinaru, a declarat pentru Basilica.ro preotul Ștefan-Cătălin Basanciuc, parohul bisericii, originar, la rândul său, din Hlipiceni.

Slujba de sfințire va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Programul liturgic va începe la ora 7:30 cu primirea ierarhilor și va continua cu slujba de sfințire urmată de Sfânta Liturghie.

O firmă privată asigură transport gratuit din Botoșani la Hlipiceni pentru persoanele care doresc să ajungă la eveniment.

Arhim. Ciprian Grădinaru este cetățean de onoare al comunei natale. Părintele a ctitorit și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hlipiceni, context în care a fost distins de Patriarhul Daniel cu Crucea Patriarhală.

Publicitate

 

Botoșănenii care vor să participe la slujbă în ziua de 21 SEPTEMBRIE 2024 beneficiază de transport gratuit, plecarea fiind la
 ora 06:45 din zona Capăt 1 – Autogara RVG (mai sus de maternitatea Botoșani).

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Lângă noi: DRDP Iași montează 2.000 de metri de parapet cu rulouri în Pasul Tihuța și pe Mestecăniș

Publicat

Publicitate

În județul Suceava vor fi instalați aproximativ 2.000 de metri de parapet cu rulouri în Pasul Tihuța și zona Mestecăniș. Drumarii continuă lucrările de montare a acestor parapete de protecție pe Drumul Național 17 (DN 17), la granița dintre județele Suceava și Bistrița-Năsăud.

Conform DRDP Iași, măsura face parte dintr-un program național derulat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), având ca obiectiv reducerea riscului de accidente grave pe tronsoanele de drum periculoase. Instalarea acestor parapete speciale are ca scop sporirea siguranței pentru participanții la trafic, în special pe sectoarele expuse riscurilor din cauza configurației terenului și condițiilor meteo.

Lucrările continuă conform planificării, iar șoferii sunt îndemnați să respecte semnalizările temporare din zonele afectate.

“Continuă lucrările de montare a parapetului de protecție pe rulouri pe DN 17, în zona Pasului Tihuța, la limita județelor Suceava și Bistrița – Năsăud.

În total, pe raza Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc vor fi montați aprox. 2.000 de metri de parapet pe rulouri, în zonele Tihuța și Mestecăniș.

Publicitate

Măsurile fac parte dintr-un program național derulat de CNAIR, în scopul reducerii riscului de accidente rutiere grave pe anumite sectoare de drum național.

Continuă lucrările de montare a parapetului de protecție pe rulouri pe DN 17, în zona Pasului Tihuța, la limita județelor Suceava și Bistrița – Năsăud.

În total, pe raza Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc vor fi montați aprox. 2.000 de metri de parapet pe rulouri, în zonele Tihuța și Mestecăniș.

Publicitate

Măsurile fac parte dintr-un program național derulat de CNAIR, în scopul reducerii riscului de accidente rutiere grave pe anumite sectoare de drum național.”, a transmis DRDP Iași.

Citeste mai mult

Eveniment

Elisabeta Lipă: Cariera profesională m-a purtat în toate colţurile lumii, însă, pentru mine, Judeţul Botoşani va rămâne mereu acasă

Publicat

Publicitate

Aflată pe un loc eligibil pentru  Camera Deputaților, vicepreşedintele PSD, Elisabeta Lipă, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, a explicat de ce a hotărât să candideze pentru funcţia de deputat pentru judeţul Botoşani.

„La 20 de ani de la ultima mea Olimpiadă, am decis să intru într-o nouă competiţie importantă: de data aceasta, pentru viitorul Judeţului Botoşani. Un viitor mai bun, un viitor în care dezvoltarea, investiţiile şi oportunităţile sunt garantate de cea mai bună echipă. Am hotărât să candidez pentru funcţia de Deputat pentru Judeţul Botoşani. În urma vizitei pe care am avut-o joi la Organizaţia PSD Botoşani, am convingerea că fac parte dintr-o echipă unită şi puternică, care are un ţel comun: să obţinem cea mai înaltă performanţă pentru judeţul nostru”, scrie pe Facebook Elisabeta Lipă.

Ea afirmă că judeţul Botoşani va rămâne „mereu acasă”.

„Cariera mea profesională m-a purtat în toate colţurile lumii, însă, pentru mine, Judeţul Botoşani va rămâne mereu acasă. Faptul că acum mi se oferă această provocare, de a face lucruri concrete pentru bunăstarea oamenilor din acest judeţ, mă responsabilizează şi mă onorează. Accept cu mare onoare această nominalizare! Am încredere în această echipă şi sunt convinsă că, prin strategie, viziune şi îndârjire, vom reuşi să garantăm un viitor mai bun pentru copiii noştri, părinţii şi, deopotrivă, pentru bunicii acestui judeţ”, încheie Lipă.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Publicat

Publicitate

Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic au viețuit în vremea împăratului Dioclețian (284-305) și au murit pentru că au refuzat închinarea în față idolilor.

Tarah s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetățean de mare vaza din Efes.

După ce au fost torturați în mai multe cetăți, au fost aruncați în față fiarelor împreună cu câțiva criminali. Fiarele i-au sfâșiat pe criminali, în vreme ce sfinții au ieșit nevătămați. În urmă acestei minuni, mulți cetățeni au primit credință în Hristos. Ei au fost uciși de soldați la porunca proconsulului Numerian Maximus.

Deși trupurile acestora au fost amestecate cu cele ale criminalilor, Dumnezeu le-a descoperit unor creștini în chip minunat care sunt trupurile martirilor – trei lumânări s-au arătat deasupra trupurilor acestora. Astfel, cei trei mucenici au fost îngropați cu cinste.

Menționăm că la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Albă Iulia se află părticele din moaștele Sfinților Prov, Tarah și Andronic.

Tot astăzi, facem pomenirea:

Publicitate

– Sfântului Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei;

– Sfintei Mucenițe Domnina;

– Sfintei Mucenițe Anastasia, fecioara;

Publicitate

– A șaptezeci de sfinți mucenici;

– Sfântului Teodot, episcopul Efesului;

– Sfintei Mucenițe Malfeta;

– Sfintei Mucenițe Anthia;

– Sfinților Mucenici Iuventim și Maxim;

– Sfântului Iason, episcopul Damascului;

– Sfinților Andromah și Diodor.

Citeste mai mult

Eveniment

Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe banii statului român. Care sunt costurile stabilite prin lege

Publicat

Publicitate

Costurile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate vor fi suportate de acum înainte de statul român, potrivit unui proiect de lege votat de parlament. Noua lege răspunde solicitărilor FADERE și va acoperi până la 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată, scrie alba24.ro.

Legea reprezintă un pas important în sprijinul familiilor din diaspora, care anterior erau nevoite să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru repatriere.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiilor acestora, reiese dintr-un comunicat al Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

Conform legislației, statul va acoperi costurile de repatriere până la o limită de 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată.

Legea răspunde solicitărilor repetate ale FADERE, formulate pe parcursul a zece ani, și subliniază responsabilitatea statului față de cetățenii săi, indiferent de locul în care se află.

Publicitate

Anterior adoptării acestei legi, familiile românilor decedați în străinătate erau nevoite să organizeze campanii de strângere de fonduri pentru a acoperi costurile repatrierii, se arată în comunicat.

Daniel Tecu, președintele FADERE, a declarat că această lege reprezintă o victorie pentru românii din diaspora și un semn de umanitate și solidaritate din partea statului român.

Cât plătește statul pentru repatrierea românilor decedați în străinătate
Cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, sunt suportate în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare, scrie Agerpres.

Publicitate

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending