Connect with us

Eveniment

Slujbă specială cu rugăciuni pentru ploaie la vreme de secetă la Mănăstirea Popăuți. Când va avea loc

Publicat

Publicitate

Duminică, 3 iulie 2022, începând cu ora 18, la Mănăstirea Popăuți va avea loc Slujba specială cu rugăciuni pentru ploaie la vreme de secetă.

La această slujbă vor participa preoții de la bisericile din Municipiul Botoșani împreună cu credincioșii. La ora 17.00, preoții însoțiți de credincioși vor pleca de la bisericile parohiale către Mănăstirea Popăuți având icoana hramului și Sfintele Moaște (unde este cazul).
Va fi adusă Icoana Maicii Domnului da la Mănăstirea Cozancea.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când nu se fac nunți, în 2025. Zilele în care nu se oficiază slujba religioasă și nu se fac petreceri

Publicat

Publicitate

”Nu se fac nunți în post”, spune o vorbă. Biserica a stabilit anumite perioade în care nunțile nu se pot oficia, cum ar fi posturile și marile sărbători religioase, deoarece acestea sunt dedicate rugăciunii și reflecției.

De asemenea, cununiile nu sunt permise nici în ajunul unor praznice mari, pentru a respecta importanța acelor zile.

În 2025, viitorii miri trebuie să țină cont de aceste sărbători atunci când își aleg data nunții, pentru a fi în armonie cu tradiția și credința.

Când nu se fac nunți, în 2025

Pentru cei care își planifică nunta în 2025, este important de știut că Biserica interzice cununiile religioase în anumite perioade ale anului.

Totodată cuplurile evită să programeze petrecerile în posturi. Asta și pentru că mulți nuntași ar refuza să participe

Cluj24 a realizat o listă cu toate zilele în care nu se oficiază nunți:

Publicitate
  • 28 – 29 mai: Înălțarea Domnului;
  • 7 – 9 iunie: Rusaliile;
  • 15 august: Adormirea Maicii Domnului;
  • 13 – 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci;
  • 24 februarie – 27 aprilie: De luni, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul de Paște și până Duminica Sfântului Apostol Toma;
  • 16 iunie – 28 iunie: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
  • 31 iulie – 14 august: În Postul Adormirii Maicii Domnului;
  • 29 august: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 15 noiembrie – 24 decembrie: Postul Nașterii Domnului;
  • 25 decembrie 2025 – 6 ianuarie 2026: Intervalul dintre Crăciun și Bobotează.

Citeste mai mult

Eveniment

Trei persoane fără adăpost din municipiul Botoșani au fost salvate de gerul nopții trecute de pompierii și polițiștii locali

Publicat

Publicitate

Noaptea trecută, a fost ger la Botoșani, iar pompierii și polițiștii locali au continuat misiunile de patrulare în vederea identificării oamenilor fără adăpost. Aceste acțiuni s-au desfăşurat în municipiile Botoșani și Dorohoi. Trei astfel de persoane au fost găsite și transportate la centrele de cazare, după evaluarea stării de sănătate în Unitățile de Primiri Urgenţe.

Adresăm rugămintea tuturor cetățenilor care cunosc sau întâlnesc astfel de persoane să anunțe autoritățile.

În sezonul rece, expuși pot fi și oamenii în vârstă, care locuiesc singuri, motiv pentru care se recomandă să îi vizitați cât mai des, să îi sunați, mai ales dacă știți că au probleme de sănătate.

În zilele și nopțile geroase este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate.

Totodată, este necesară respectarea următoarelor recomandări:

– îmbrăcați-vă gros;

Publicitate

– pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;

– evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;

– mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;

– protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii și femeile însărcinate;

– purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;

– în situații de urgență, apelați numărul unic 112.

O atenție deosebită trebuie acordată respectării măsurilor de prevenire a incendiilor în locuințe și gospodării. Reamintim că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză probabilă coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni sau mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.
Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Martinian

Publicat

Publicitate

Devenit monah la vârsta de 18 ani, Cuviosul Martinian a petrecut 25 de ani în înfrânare şi rugăciune, vieţuind într-o peşteră din apropierea Cezareei Palestinei. Dumnezeu l-a învrednicit cu darul tămăduirii şi mulţi oameni au dobândit vindecare prin rugăciunile lui. Martinian a vindecat şi mulţi îndrăciţi.

Pentru aceasta, diavolul avea să aducă asupra Sfântului Martinian numeroase ispite şi năluciri, pentru a-l depărta de viaţa de sihastru. Cel mai mult l-a ispitit diavolul pe Martinian cu patima desfrânării. Astfel, odată, primind în chilia sa o femeie – nu s-a îndurat să o lase afară, pe timpul nopţii, pradă animalelor sălbatice – aceasta i-a mărturisit că venise pentru el, pentru a se convinge toată lumea că viaţa lui nu este vrednică de laudă şi că poate fi ispitit. Mai înainte de a cădea în păcat, însă, cuviosul a fost tras înapoi, prin dumnezeiescul har. Atunci, aprinzând multe lemne, Martinian a sărit în mijlocul focului, dojenindu-se şi zicându-şi: “De vei putea să rabzi, Martiniane, focul iadului, lăsându-te în voia poftei, supune-te femeii!”. Şi aşa, arzându-se şi smerind sălbăticia trupului, pe femeia care şi-a venit în fire văzând toate acestea a trimis-o degrab la o mănăstire, să se pocăiască. Cuviosul s-a ascuns apoi pe o insulă pustie, unde a trăit timp de 10 ani. Într-o dimineaţă, naufragiind o corabie, o fată care se agăţase de o scândură, a scăpat cu viaţă şi a ajuns la locul unde se nevoia sfântul.

Acesta i-a lăsat fetei hrana şi adăpostul său, apoi s-a aruncat în mare şi a înotat până la ţărm, zicându-şi: “Fugi, Martiniane, să nu te ajungă ispita!”. Sfântul Martinian şi-a petrecut ultima parte a vieţii pribegind din loc în loc, până când a sosit la Atena. Acolo, a adormit în Domnul, învrednicindu-se a fi îngropat cu mare cinste de episcopul locului. Sinaxarul aminteşte despre cele două femei, amintite mai sus, că şi-au desăvârşit viaţa, dobândind semnele sfinţeniei. Prima, Zoe, s-a dus la mănăstire şi, trăind în curăţie, s-a învrednicit a face minuni. Cea de-a doua, Fotinia, a rămas pe acea insulă pustie până la sfârşitul vieţii sale şi a crezut în Domnul.

 

Citeste mai mult

Educație

A fost lansat în consultare publică Proiectul privind structura anului școlar 2025-2026. Când ar începe școala la toamnă

Publicat

Publicitate

A fost lansat în consultare publică Proiectul de Ordin al ministrului educației și cercetării privind structura anului școlar 2025-2026.

📚În forma actuală, proiectul prevede:
✅ 36 de săptămâni de cursuri
✅ data începerii cursurilor: 8 septembrie 2025
✅ data încheierii cursurilor: 19 iunie 2026

 Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, la decizia unităților de învățământ

 Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, în perioada 9 februarie – 1 martie 2026

Proiectul supus consultării publice este disponibil în linkul din comentarii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending