Connect with us
Publicitate

Eveniment

Slujbă cu opt ierarhi la Biserica din Hlipiceni. Lăcașul de cult a fost resfințit. La eveniment au participat sute de persoane

Publicat

În urma amplelor lucrări de restaurare realizate în ultimii ani, Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Hlipiceni, județul Botoșani, a fost resfințită joi, 15 septembrie, de un sobor de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. După oficierea slujbei de târnosire, arhiereii, înconjurați de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în vecinătatea lăcașului de cult.

sujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, PS Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

De asemenea, pentru a încununa acest moment prin împreună-rugăciune, părtași la eveniment au fost reprezentanți ai autoritătilor locale, personalităti din lumea academică și culturală, dar și o parte dintre preoții parohi, alături de stareţii şi stareţele de la mănăstirile din zonă. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhii au făcut parte, de asemenea, Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu și cetățean de onoare al comunei și eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Credincioșii care au participat la însemnatul eveniment, s-au putut închina la racla cu mâna Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mare făcător de minuni şi grabnic ajutător, adusă de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța rugăciunii personale și a celei obștești în iconomia mântuirii noastre:

„Iubiți credincioși, această biserică este o candelă aprinsă, așa cum a fost și până acum, de aproape 200 de ani, pe aceste plaiuri binecuvântate ale Botoșanilor, arătând credința înaintașilor noștri, dar și dragostea și jertfelnicia celor de astăzi, care au înfrumusețat-o și au restaurat-o atât de frumos, încât de astăzi înainte, glasul clopotelor, ca și trâmbițele de argint ale îngerilor vă vor chema pe dumneavoastră să lăsați acasă toată grija cea lumească și să alergați către acest Sion duhovniceasc pentru a vă întâlni cu Hristos, cel minunat întru sfinții Săi. Cu El și cu Maica Domnului, cu Sfinții Apostoli, cu Sfântul Ierarh Nicolae, care este prezent astăzi și în chip fizic, prin sfintele lui moaște la biserica lui din această localitate și cu toți sfinții lui Dumnezeu. Trebuie, așadar, să înmulțim rugăciunea, pentru că trăim vremuri de criză duhovnicească, iar aceasta se întâmplă din lipsa rugăciunii. Noi, oamenii, ne rugăm foarte puțin sau nu știm să ne rugăm și, de aceea, ar trebui să ne adresăm Mântuitorului, cum au făcut-o Sfinții Apostoli: «Doamne, învață-ne să ne rugăm!». Și avem, iată, Rugăciunea Domnească, o rugăciune cuprinzătoare, o rugăciune a iubirii, a dragostei milostive față de Dumnezeu și față de aproapele nostru. Se cuvine, deci, ca și la Sfânta Biserică, dar și la casele noastre, dimineața și seara, în clipele de răgaz, să ne cufundăm în apa sfântă și binecuvântată a rugăciunii. A rugăciunii de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, a rugăciunii de preamărire pentru darurile pe care El ni le face mereu și cu binecuvântare din înălțimea cerului și apoi a rugăciunii de cerere ca să avem cele bune și de folos sufletelor și trupurilor noastre, după cum ni s-a spus: «Cereți și vi se va da!»”.

În continuare, PS Părinte Varlaam a dat citire mesajului transmis de către Părintele Patriarh Daniel, care a subliniat, pe lângă istoricul sfântului locaș, faptul că biserica este „un semn de binecuvântare asupra comunităţii credincioșilor”:

„Resfinţirea unei biserici înseamnă în istoria unei comunităţi un moment sfânt şi solemn prin care se aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat şi în acelaşi timp se cere harul Lui sfințitor ca această lucrare – ofrandă a clerului şi credincioşilor – să fie sfinţită aşa cum sfințim în biserică darurile pe care le aducem la Sfântul Altar. Ca spaţiu sacru de rugăciune, biserica sfințită este în același timp darul oamenilor adus lui Dumnezeu şi darul lui Dumnezeu pentru oameni, deoarece aceasta a devenit prin sfinţire Casa Preasfintei Treimi, în care se adună creştinii rugători pentru a celebra în iubirea milostivă a Preasfintei Treimi. De aceea, la sfârşitul slujbei de sfinţire se cântă: „Această biserică, Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfințit sufletele noastre!”. Prin urmare, o biserică în care se săvârșesc Sfintele Taine ale iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni este un semn de binecuvântare asupra comunităţii credincioşilor şi asupra localității în care a fost construită şi sfinţită această biserică. Resfințirea unei biserici înseamnă, în istoria unei comunități, un moment sfânt și solemn, prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat și, în același timp, se cere Harul lui sfințitor, pentru ca această lucrare, ofranda clerului și a credincioșilor, să fie sfințită așa cum sfințim în biserică darurile pe care le aducem la Sfântul Altar. Ca spațiu de rugăciune, biserica sfințită este, în același timp, darul oamenilor adus lui Dumnezeu”. […] Felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe toţi credincioşii acestei parohii, pe părintele paroh, pe toţi donatorii şi ajutătorii acestui sfânt lăcaş, în frunte cu doamna Manuela Pătrăşcoiu (Director General al CNI), precum şi pe toţi clericii şi credincioşii prezenţi la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate creştină şi demnitate românească”.

În semn de apreciere a eforturilor și activității rodnice desfășurate în ultimii ani, părintele paroh Cristian Ferariu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. La rândul său, acesta, a transmis mulţumiri IPS Părinte Teofan pentru grija părintească din toți acești ani, ierarhilor, cât şi credincioşilor care au ţinut să ia parte la acest eveniment, precum și Părintelui Ciprian Grădinaru pentru toată dragostea pe care a revărsat-o prin darurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, devenind unul dintre principalii ctitori ai lăcașului de cult.

Ca o încununare a întregii activități pastorale, misionare și administrative, Părintele Ciprian Grădinaru a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Totodată, ctitorii și binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie.

Lucrări de reabilitare a locaşului de cult

Biserica iniţială a fost construită din cărămidă, pe temelie de piatră, iar de-a lungul timpului, a cunoscut mai multe transformări. Astfel, sunt consemnate următoarele lucrări: în anul 1850, pardoseala de lut a fost înlocuită cu una din piatră; în anul 1891, au fost efectuate reparații şi a fost înlocuită catapeteasma; între anii 1913-1921, au fost realizate lucrări de extindere a bisericii, turla clopotniței fiind integrată în lăcașul de cult; în anul 1950, au fost efectuate lucrări de reparație a clopotniței, iar în anul 1960 a fost restaurat exteriorul bisericii. După Revoluția din 1989, biserica a fost reparată parţial, fiind resfinţită în timpul păstoririi noastre ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, de către Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor de atunci, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoșăneanul, actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În ultimii ani, s-a reușit schimbarea în totalitate a acoperișului, pavoazarea cu marmură și montarea unei centrale termice performante. Prin contribuția Părintelui Ciprian Grădinaru, obiectele de cult care împodobesc locașul de cult au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de către o echipă de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți – Ucraina, în vara acestui an.

sursa: doxologia.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii au stabilit cauza incendiului devastator de la ferma din Cordăreni

Publicat

Au ars adăpostul de animale, aproximativ 18 de tone de furaje, patru generatoare de curent, un compresor aer, roata de la o cisternă, o mulgatoare, un autoturism, o motopompă și s-au degradat alte bunuri din apropiere. În incendiu au pierit 54 de vaci.

Cel mai probabil incendiul a fost de fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de fumat, iar pentru înlăturarea riscului vă recomandăm:

✔️ nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

✔️ dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

✔️ dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

✔️ stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Două mașini mistuite de foc într-un incendiu violent Cordăreni. Zeci de vaci au ars de vii

Publicat

Un incendiu violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, la o fermă de animale din localitatea Grivița, comuna Cordăreni. Un adăpost de animale, unde erau în jur de 70 de vaci, mai mulți baloți de furaje, două autoturisme, o cisternă și cauciucuri au luat foc. Alarma a fost dată de proprietar, care era într-o rulotă, în apropierea grajdului de animale.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cordăreni și patru echipaje din cadrul Detasamentelor de Pompieri Dorohoi și Botoșani, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o cisternă. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că ardeau violent adăpostul de animale, pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, mai mulți baloți de furaje, cauciucuri, două autoturisme și o cisternă remarcabilă.
Din nefericire, cele aproximativ 70 de vaci nu au putut fi salvate.
În acest moment, incendiul este localizat și se lucrează pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul „Floare Albastră” de la Ipotești aduce anul acesta o mulțime de artiști îndrăgiți. Detalii

Publicat

La două săptămâni după sărbătoarea Paștilor se va da startul celei ce de 𝐚 𝐗𝐕-𝐚 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 “𝐅𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐀𝐥𝐛𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆ “  ce va avea 𝐥𝐨𝐜 𝐢𝐧 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝟐𝟓 𝐬̦𝐢 𝟐𝟔 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐4.
Așa cum v-am obișnuit, în ziua de sâmbătă, 25 mai, evenimentul va debuta cu prestarea a câte unui moment artistic de către tinerii talentați din comuna Mihai Eminescu, după care pe scena festivalului vor urca pentru a ne oferi un spectacol de excepție, trupa 𝐅𝐋𝐘 𝐏𝐑𝐎𝐉𝐄𝐂𝐓 𝐬̦𝐢 𝐍𝐈𝐂𝐎𝐋𝐄 𝐂𝐇𝐄𝐑Y”, a anunțat primarul comunei Mihai Emienscu, Verginel Gireadă.
Duminică, evenimentul cultural-artistic va continua cu premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie neîntreruptă, după care, vor urca pe scenă interpreți de seamă ai folclorului românesc, respectiv:
👉𝐎𝐑𝐂𝐇𝐄𝐒𝐓𝐑𝐀 𝐋𝐀̆𝐔𝐓𝐀𝐑𝐈𝐈 𝐂𝐇𝐈𝐒̦𝐈𝐍𝐀̆𝐔 𝐒̦𝐈 𝐍𝐈𝐂𝐎𝐋𝐀𝐄 𝐁𝐎𝐓𝐆𝐑𝐎𝐒
👉𝐋𝐔𝐏𝐈𝐈 𝐋𝐔𝐈 𝐂𝐀𝐋𝐀𝐍𝐂𝐄𝐀 𝐒̦𝐈 𝐒𝐔𝐑𝐎𝐑𝐈𝐋𝐄 𝐎𝐒𝐎𝐈𝐀𝐍𝐔
👉𝐕𝐋𝐀̆𝐃𝐔𝐓̦𝐀 𝐋𝐔𝐏𝐀̆𝐔
👉𝐃𝐀𝐍𝐈𝐄𝐋𝐀 𝐂𝐎𝐍𝐃𝐔𝐑𝐀𝐂𝐇𝐄
👉𝐀𝐋𝐄𝐗𝐀𝐍𝐃𝐑𝐔 𝐁𝐑𝐀𝐃𝐀𝐓̦𝐀𝐍
👉𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐍𝐓𝐈𝐍 𝐄𝐍𝐂𝐄𝐀𝐍𝐔.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Suceveni amendați și lăsați fără lemne, la Bucecea și Darabani

Publicat

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au oprit pentru control, o autoutilitară condusă de un tânăr, din județul Suceava care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea documente de transport, motiv pentru care cantitatea de 2,8 metri cubi de material lemnos a fost confiscată.

Mai mult decât atât, conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei.

* * *

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control o autoutilitară condusă de un bărbat, de 42 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de peste 4 metri cubi de material lemnos pe care o transporta.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending