În urma amplelor lucrări de restaurare realizate în ultimii ani, Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Hlipiceni, județul Botoșani, a fost resfințită joi, 15 septembrie, de un sobor de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. După oficierea slujbei de târnosire, arhiereii, înconjurați de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în vecinătatea lăcașului de cult.
sujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, PS Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
De asemenea, pentru a încununa acest moment prin împreună-rugăciune, părtași la eveniment au fost reprezentanți ai autoritătilor locale, personalităti din lumea academică și culturală, dar și o parte dintre preoții parohi, alături de stareţii şi stareţele de la mănăstirile din zonă. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhii au făcut parte, de asemenea, Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu și cetățean de onoare al comunei și eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Credincioșii care au participat la însemnatul eveniment, s-au putut închina la racla cu mâna Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mare făcător de minuni şi grabnic ajutător, adusă de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța rugăciunii personale și a celei obștești în iconomia mântuirii noastre:
„Iubiți credincioși, această biserică este o candelă aprinsă, așa cum a fost și până acum, de aproape 200 de ani, pe aceste plaiuri binecuvântate ale Botoșanilor, arătând credința înaintașilor noștri, dar și dragostea și jertfelnicia celor de astăzi, care au înfrumusețat-o și au restaurat-o atât de frumos, încât de astăzi înainte, glasul clopotelor, ca și trâmbițele de argint ale îngerilor vă vor chema pe dumneavoastră să lăsați acasă toată grija cea lumească și să alergați către acest Sion duhovniceasc pentru a vă întâlni cu Hristos, cel minunat întru sfinții Săi. Cu El și cu Maica Domnului, cu Sfinții Apostoli, cu Sfântul Ierarh Nicolae, care este prezent astăzi și în chip fizic, prin sfintele lui moaște la biserica lui din această localitate și cu toți sfinții lui Dumnezeu. Trebuie, așadar, să înmulțim rugăciunea, pentru că trăim vremuri de criză duhovnicească, iar aceasta se întâmplă din lipsa rugăciunii. Noi, oamenii, ne rugăm foarte puțin sau nu știm să ne rugăm și, de aceea, ar trebui să ne adresăm Mântuitorului, cum au făcut-o Sfinții Apostoli: «Doamne, învață-ne să ne rugăm!». Și avem, iată, Rugăciunea Domnească, o rugăciune cuprinzătoare, o rugăciune a iubirii, a dragostei milostive față de Dumnezeu și față de aproapele nostru. Se cuvine, deci, ca și la Sfânta Biserică, dar și la casele noastre, dimineața și seara, în clipele de răgaz, să ne cufundăm în apa sfântă și binecuvântată a rugăciunii. A rugăciunii de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, a rugăciunii de preamărire pentru darurile pe care El ni le face mereu și cu binecuvântare din înălțimea cerului și apoi a rugăciunii de cerere ca să avem cele bune și de folos sufletelor și trupurilor noastre, după cum ni s-a spus: «Cereți și vi se va da!»”.
Publicitate
În continuare, PS Părinte Varlaam a dat citire mesajului transmis de către Părintele Patriarh Daniel, care a subliniat, pe lângă istoricul sfântului locaș, faptul că biserica este „un semn de binecuvântare asupra comunităţii credincioșilor”:
„Resfinţirea unei biserici înseamnă în istoria unei comunităţi un moment sfânt şi solemn prin care se aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat şi în acelaşi timp se cere harul Lui sfințitor ca această lucrare – ofrandă a clerului şi credincioşilor – să fie sfinţită aşa cum sfințim în biserică darurile pe care le aducem la Sfântul Altar. Ca spaţiu sacru de rugăciune, biserica sfințită este în același timp darul oamenilor adus lui Dumnezeu şi darul lui Dumnezeu pentru oameni, deoarece aceasta a devenit prin sfinţire Casa Preasfintei Treimi, în care se adună creştinii rugători pentru a celebra în iubirea milostivă a Preasfintei Treimi. De aceea, la sfârşitul slujbei de sfinţire se cântă: „Această biserică, Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfințit sufletele noastre!”. Prin urmare, o biserică în care se săvârșesc Sfintele Taine ale iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni este un semn de binecuvântare asupra comunităţii credincioşilor şi asupra localității în care a fost construită şi sfinţită această biserică. Resfințirea unei biserici înseamnă, în istoria unei comunități, un moment sfânt și solemn, prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat și, în același timp, se cere Harul lui sfințitor, pentru ca această lucrare, ofranda clerului și a credincioșilor, să fie sfințită așa cum sfințim în biserică darurile pe care le aducem la Sfântul Altar. Ca spațiu de rugăciune, biserica sfințită este, în același timp, darul oamenilor adus lui Dumnezeu”. […] Felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe toţi credincioşii acestei parohii, pe părintele paroh, pe toţi donatorii şi ajutătorii acestui sfânt lăcaş, în frunte cu doamna Manuela Pătrăşcoiu (Director General al CNI), precum şi pe toţi clericii şi credincioşii prezenţi la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate creştină şi demnitate românească”.
În semn de apreciere a eforturilor și activității rodnice desfășurate în ultimii ani, părintele paroh Cristian Ferariu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. La rândul său, acesta, a transmis mulţumiri IPS Părinte Teofan pentru grija părintească din toți acești ani, ierarhilor, cât şi credincioşilor care au ţinut să ia parte la acest eveniment, precum și Părintelui Ciprian Grădinaru pentru toată dragostea pe care a revărsat-o prin darurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, devenind unul dintre principalii ctitori ai lăcașului de cult.
Ca o încununare a întregii activități pastorale, misionare și administrative, Părintele Ciprian Grădinaru a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Totodată, ctitorii și binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie.
Lucrări de reabilitare a locaşului de cult
Biserica iniţială a fost construită din cărămidă, pe temelie de piatră, iar de-a lungul timpului, a cunoscut mai multe transformări. Astfel, sunt consemnate următoarele lucrări: în anul 1850, pardoseala de lut a fost înlocuită cu una din piatră; în anul 1891, au fost efectuate reparații şi a fost înlocuită catapeteasma; între anii 1913-1921, au fost realizate lucrări de extindere a bisericii, turla clopotniței fiind integrată în lăcașul de cult; în anul 1950, au fost efectuate lucrări de reparație a clopotniței, iar în anul 1960 a fost restaurat exteriorul bisericii. După Revoluția din 1989, biserica a fost reparată parţial, fiind resfinţită în timpul păstoririi noastre ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, de către Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor de atunci, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoșăneanul, actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În ultimii ani, s-a reușit schimbarea în totalitate a acoperișului, pavoazarea cu marmură și montarea unei centrale termice performante. Prin contribuția Părintelui Ciprian Grădinaru, obiectele de cult care împodobesc locașul de cult au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de către o echipă de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți – Ucraina, în vara acestui an.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Șase persoane, dintre care trei sunt minore, au fost transportate la spital în urma accidentului rutier produs, marți, pe drumul național DN 17, pe raza localității Șcheia din județul Suceava, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
‘Toate cele șase persoane, conștiente și cooperante, dar cu diverse traumatisme, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate’, au precizat oficialii ISU. ORA 11.19 Suceava: Accident cu 10 persoane rănite pe DN 17; a fost activat Planul roșu de intervenție
Autoritățile din județul Suceava au activat Planul roșu de intervenție în urma unui accident rutier produs, marți, la ieșirea din localitatea Șcheia spre Gura Humorului, pe DN17, au transmis oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.
Potrivit acestora, în accident sunt implicate un autoturism și un microbuz, în care se aflau, în total, 10 persoane.
‘Pentru gestionarea optimă a evenimentului, a fost activat Planul roșu de intervenție, care presupune suplimentarea resurselor la fața locului în vederea optimizării misiunii de răspuns. La fața locului intervin pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport victime multiple și o autospecială de stingere. În sprijin, au fost trimise și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava’, au precizat reprezentanții ISU.
Cele 10 persoane sunt conștiente și cooperante și sunt evaluate medical.
Publicitate
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 17 Suceava – Gura Humorului, la kilometrul 247, în zona localității Șcheia, județul Suceava, a avut loc un accident rutier între două autoturisme și o autoutilitară cu șapte locuri, ce transporta mai mulți minori. În urma coliziunii, trei copii și doi dintre șoferi au suferit leziuni, fiind în evaluare medicală la fața locului.
Circulația rutieră este întreruptă pe ambele sensuri pentru a permite intervenția echipajelor specializate. Se estimează reluarea normală a circulației după ora 12:00. AGERPRES
Rezultatele înregistrate la proba scrisă din cadrulConcursului național pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar 2025
(înainte de contestații)
Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul Concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar – sesiunea 2025 (înainte de înregistrarea contestațiilor) au fost publicate astăzi, 22 iulie 2025, pe pagina web dedicată: http://titularizare.edu.ro/ și pe pagina Inspectoratului Școlar Județean Botoșani:https://isjbotosani.ro/.
La nivelul județului Botoșani, rata notelor peste 7 (șapte) obținute de candidații care au susținut proba scrisă este de 41,76%, iar procentul notelor între 5 și 6,99 este de 38,89%.
Publicitate
Un candidat a obținut nota 10 la disciplina Electrotehnică, electromecanică energetică (maiștri instructori), iar 232 de candidați au obținut note între 7 și 9,99.
La proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, s-au prezentat 632 de candidați, din totalul de 724 cu drept de participare.
În centrele de evaluare au fost notate 588 de lucrări, întrucât 71 de candidați s-au retras din concurs din motive personale/medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei.
Contestațiile pot fi depuse la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani:
a) în data de 22 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 21:00;
b) în data de 23 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.
Contestațiile se depun/transmit, în scris, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani sau la adresa de e-mail titularizarebt@isjbt.ro
Transmiterea contestațiilor la inspectoratele școlare se poate realiza și electronic (scanat), prin poștă electronică, în data de 22 iulie 2025 și în data de 23 iulie 2025 până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afișează în data de 30 iulie 2025 pe site-ul dedicat: http://titularizare.edu.ro/, la sediul și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani la adresa: https://isjbotosani.ro/
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină atât la proba scrisă cât și la inspecția la clasă/proba practică, minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină atât la proba scrisă cât și la inspecția la clasă/proba practică, minimum nota 5 (cinci).
Repartizarea candidaților care au obținut media de repartizare minimum 7 (șapte), conform art. 64 alin. (8), la concursul național, sesiunea 2025, indiferent de statutul acestora, pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, la nivelul județului în care au susținut proba practică sau inspecția specială la clasă în profilul postului, indiferent de județul în care au susținut proba scrisă, ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va avea loc în perioada 31 iulie – 1 august 2025, conform unui grafic care va fi afișat pe site la adresa https://isjbotosani.ro/
Programul SGR-RetuRO ar putea fi extins la borcane și cartoane de lapte. Autoritățile analizează extinderea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) la alte tipuri de ambalaje, cum ar fi borcane sau cartoane de lapte, a declarat ministrul Mediului, Diana Buzoioanu, la Antena 3 CNN.
„Ne uităm să extindem acest sistem, cu alte tipuri de ambalaje. Cu același tip de echipament, pentru că operatorii au făcut deja investiții”, a declarat Diana Buzoianu.
Programul SGR-RetuRO ar putea fi extins la borcane și cartoane de lapte
Potrivit acesteia, urmează să fie analizate toate aspectele pentru a „ne asigura că nu facem mai mult rău decât bine”. „Suntem în discuții cu RetuRO tocmai pentru a identifica mai multe tipuri de ambalaje care astăzi nu pot fi puse în aceste echipamente,” a mai precizat Diana Buzoianu.
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) se aplică în prezent doar anumitor tipuri de ambalaje. Sistemul se concentrează pe ambalajele primare nereutilizabile pentru băuturi, cum ar fi cele din PET, sticlă sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri.
Sistemul de Garanție – Returnare presupune ca la achiziția unei băuturi, consumatorul să plătească pe lângă prețul produsului o garanție (50 de bani / ambalaj) pe care o va revendica de la aparatele de colectat în momentul în care returnează ambalajul gol.
Poliția Română a anunțat că în primele șase luni ale anului au fost înregistrate peste 61.000 de cazuri de violență domestică, în proporții aproape egale în mediul urban și rural.
De asemenea, din datele transmise de Poliție, în 1.248 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere (cunoscut ca ‘brățara electronică’, n.r.).
Pe de altă parte, în 4.042 de situații, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta acest dispozitiv.
Conform unui comunicat al Poliției Române remis sâmbătă, în prima jumătate a anului în curs polițiștii au intervenit la 61.431 de cazuri de violență domestică, dintre care 30.433 în mediul urban și 30.998 în mediul rural.
De asemenea, polițiștii au emis 5.956 de ordine de protecție provizorii, 2.271 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.
Tot în primele 6 luni ale anului, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a scăzut cu 19% față de primele 6 luni ale anului 2024, de la 28.117 la 22.742 de fapte. Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară din anul 2024, pentru lovire sau alte violențe (de la 17.067 la 12.807 fapte), amenințare (de la 3.574 la 2.738 fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii (de la 380 la 344 de fapte).
Publicitate
Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o reprezintă ‘lovirea sau alte violențe’ – 56% (12.807 fapte).
În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 6.483 de ordine de protecție, 2.271 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 2.572 infracțiuni. La nivel național, au fost emise 5.956 de ordine de protecție provizorii, 2.271 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 344 de infracțiuni, dintre care 217 în mediul urban și 127 în mediul în rural.
Totodată, în 1.248 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.
În 4.042 de situații, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.
Începând cu data de 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a intrat în ultima etapă de implementare, astfel sistemul a fost operaționalizat în 18 județe, respectiv Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
De asemenea, tot începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. AGERPRES