Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sistemul de supraveghere cu brățări electronice este operațional. MAI anunță când va fi introdus și în județul BOTOȘANI

Publicat

Publicitate

Sistemul de monitorizare cu brățări electronice a devenit de sâmbătă operațional în București și în trei județe: Iași, Mureș și Vrancea. Introducerea sistemului electronic de supraveghere a persoanelor și în celelalte județe se va ace etapizat.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul.

În prima etapă, 2022 – 2023, acesta va fi implementat la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea,
în a doua etapă, în anul 2024, la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, iar în a treia etapă, în anul 2025, la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județele amintite
la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
Pentru unitățile din prima fază a programului pilot, au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară desfășurării activității de monitorizare electronică fiind definitivată.

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță”, arată reprezentanții MAI.

Publicitate

Cum se face monitorizarea
Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

„Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenției umane, acolo unde este posibil, și înlocuirea acesteia cu reguli obiective.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic.

Publicitate

Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei și transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenție, către dispeceratul S.I.M.E. și S.N.U.A.U. 112 și astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenție”, susține MAI.

Dispozitivul electronic de supraveghere pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, al aplicării ordinului european de protecție, control judiciar și control judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Cum funcționează supravegherea cu brățări electronice
Acesta va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Publicitate

Inspectoratul General al Poliției Române a semnat, în 1 septembrie 2022, acordul-cadru pentru achiziția sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, în vederea implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Acordul-cadru va fi implementat pe parcursul a 48 de luni, valoarea totală fiind de 165.782.991 de lei.

Conform MAI, pentru operaționalizarea sistemului, au fost instruiți polițiștii, fiind emisă și o metodologie pentru realizarea supravegherii electronice.

De asemenea, la unitățile unde funcționează sistemul-pilot, au fost luate măsuri de reorganizare structurală, fiind înființate compartimente de monitorizare electronică, dar și suplimentate funcțiile de la nivelul secțiilor de poliție rurală din cele 3 județe (Iași, Mureș și Vrancea), prin organizarea compartimentelor de patrulare și intervenție.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Marius Budăi: Am votat candidatul care este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat la ieșirea de la urne că a votat astăzi cu singurul candidat la alegerile prezidențiale care are în programul său de țară măsuri concrete prin care vor crește salariile și pensiile.

Am votat pentru candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român prin majorările de venituri pentru toate categoriile sociale și profesionale și prin protejarea persoanelor vulnerabile. Am votat pentru singurul candidat care a prezentat un Program pentru România, care a vorbit despre ce vrea să facă pentru România. Am pus ștampila de vot pe candidatul care este garanția creșterii veniturilor botoșănenilor și cel care a început investițiile majore pentru județul nostru, cum este Autostrada Moldovei, și care va susține  investițiile din Botoșani prin care să creeze locuri de muncă bine plătite, astfel încât tinerii noștri să nu mai plece din județ”, a precizat marius Budăi.

Prezența PSD în viitorul guvern este o garanție pentru toți botoșănenii că veniturile lor vor crește în următorii ani și nu vor fi tăiate sau înghețate cum s-a întâmplat cu celelalte partide care au fost la guvernare.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/19Jdogfpeh/

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Mircea Magdalena: Am votat singurul candidat care are programe de stimulare a angajării pentru prima dată a tinerilor din Botoșani și din totată țara

Publicat

Publicitate

Mircea Magdalena, candidatul PSD Botoșani pentru Camera Deputaților a delcarat că a votat cu singurul candidat care are un program de țară pentru susținerea angajării tinerilor după absolvirea studiilor.

Am dat un vot pentru singurul candidat care are un program de stimulare a tinerilor care se angajează pentru prima dată prin acordarea de prime lunare și a companiilor care îi angajează pe perioadă nedeterminată. Am votat pentru președintele care are cele mai bune programe prin care tinerii din orașul nostru, să se dezvolte aici, acasă în Botoșani! PSD la guvernare e garanția susținerii scăderii taxelor pentru studenții care lucrează în perioada studiilor”, a subliniat Mircea Magdalena.

https://www.facebook.com/share/p/1LW6XUN2Gr/?mibextid=WC7FNe

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Astăzi am votat pentru o țară așa cum, de ani de zile, ne dorim cu toții

Publicat

Publicitate

Astăzi am votat pentru o țară așa cum, de ani de zile, ne dorim cu toții: prosperă, cu o șansă reală la dezvoltare, condusă cu dreptate și asumare. Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim, alături de un lider care chiar știe ce înseamnă progresul și care, mai presus de toate, pune cetățeanul pe primul loc.

Fiecare vot contează, dragi botoșăneni, asta dacă ne dorim un viitor mai bun, așa că ieșiți la vot! Viitorul nostru e în mâinile fiecăruia dintre voi!

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

Publicitate

CMF 11240002

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Doi tineri din Botoșani au fost reținuți după ce au atacat un bărbat în scara unui bloc. Parchetul îi cercetează pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică au anunțat astăzi că au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, de 31 și 34 de ani, din municipiul Botoșani, bănuiți de comiterea infracțiunilor de loviri sau alte violențe.       

Din cercetări a reieșit faptul că aceștia, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2024, în timp ce se aflau în scara unui imobil, din municipiul Botoșani, împreună cu victima, un bărbat de 49 de ani, pe fondul unui conflict spontan, i-ar fi aplicat acestuia mai multe lovituri provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

Cele două persoane bănuite de comiterea faptelor au fost identificate și conduse la sediul poliției, unde, ulterior față de acestea a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în arestul I.P.J. Botoșani.

Publicitate

Ulterior, în urma probatoriului administrat, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor.

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment22 de minute ago

(P) Marius Budăi: Am votat candidatul care este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani

Eveniment37 de minute ago

(P) Mircea Magdalena: Am votat singurul candidat care are programe de stimulare a angajării pentru prima dată a tinerilor din Botoșani și din totată țara

Eveniment46 de minute ago

(P) Valeriu Iftime: Astăzi am votat pentru o țară așa cum, de ani de zile, ne dorim cu toții

Evenimento oră ago

Doi tineri din Botoșani au fost reținuți după ce au atacat un bărbat în scara unui bloc. Parchetul îi cercetează pentru tentativă de omor

Evenimento oră ago

Șapte persoane au fost sancționate contravențional cu amenzi la Botoșani pentru comercializarea de băuturi alcoolice lângă secțiile de votare

Eveniment2 ore ago

(P) Cosmin Andrei: Am votat pentru candidatul care a susținut investițiile din orașul nostru și Șoseaua nouă de centură, noul Stadion municipal, Drumul expres Botoșani-Suceava

Eveniment4 ore ago

Alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 12.00

Eveniment6 ore ago

Alegeri prezidențiale 2024: FĂRĂ incidente deosebite în procesul de votare de la Botoșani. Fapte interzise în ziua votului

Eveniment6 ore ago

(P) Deputatul Marius Budăi pune în „dezbatere” programele PSD și PNL, chiar dacă liberalii au fugit de confruntare. Astăzi despre pensiile din sistemul public.

Eveniment6 ore ago

Aproape un milion și jumătate de români au mers deja la VOT. Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 10.00

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending