Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sistemul de brățări electronice, proiectul prin care statul român vrea să salveze femeile bătute, este departe de a fi realizat

Publicat

Sistemul de brățări electronice, proiect pe care statul român se chinuie de ani buni să îl implementez, e departe de a deveni realitate, relatează alba24.ro. Mai exact, bărbații pe numele cărora s-a emis un ordin de protecție și au interdicție de a se mai apropia de neveste sau concubine, ar putea fi urmăriți dacă pe piciorul lor ar fi montată o brățară electronică.

Ministrul Bode spune că implementarea proiectului este o provocare și că în a doua parte a anului 2022 ar putea fi demarat proiectul pilot.

Cel mai recent caz în care se putea preveni un act de violență domestică este la Sebeș, unde un bărbat care avea interdicție de a se apropia de nevastă și copil, a încercat să își omoare soția.

Ce sunt brățările electronice

Într-un interviu la digi24.ro, Bode a spus că momentan vor să vadă cum funcționează sistemul. Mai exact, că în 2022 statul român va cumpăra 15.000 de brățări electronice, dar cam aici se oprește certitudinea.

Brățările fac parte dintr-un sistem complex, în care toate instituțiile statului trebuie să colaboreze. În primul rând este nevoie de un soft care să permită monitorizarea în timp real a brățărilor și care să se activeze dacă agresorul se apropie de casa victimei, de victimă, de locul de muncă, de școala copiilor, la mai puțin de 200 de metri.

Apoi tot prin soft trebuiesc alertate patrulele de poliție din zonă, ca acestea să intervină în timp real pentru a preveni o posibilă tragedie.

Ce spune ministrul de interne

Bode spune că brățările vor funcționa într-un program pilot, din care vor face parte și peste 500 de polițiști, pe care Ministerul de Interne se pregătește să îi recruteze.

Operaționalizarea brățărilor electronice este o provocare, spune ministrul de interne într-un interviu Digi24.

Anul trecut au fost peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18%.

Lucian Bode: În a două parte a anului mai exact putem vorbi de implementarea acestui proiect pilot la nivelul a trei județe și București.

Reporter: Care sunt județele?

Lucian Bode: Deocamdată analizăm, să vedem cum funcționează sistemul, semnalul.

Reporter: Cine va purta aceste brățări?

Lucian Bode: Cei care primesc ordin de protecție și evident cel considerat agresor și atunci semnalul când se apropie mai mult decât prevăd reglementările legale va fi transmis automat. De aceea ne trebuie acest soft să putem să transmitem în timp real și în timp real să intervenim. Degeaba este transmis, dacă nu avem echipe, patrule, care să intervină imediat și să oprească o eventuală agresiune.

Un caz grav, care putea fi evitat dacă existau brățări electronice – atac la Sebeș

Cel mai recent caz care putea fi evitat dacă brățările electronice existau și în România, este cel de la Sebeș, unde un bărbat și-a atacat soția și fiica de 16 ani, iar cele două s-au luptat parte în parte cu bărbatul pentru a-și salva viața.

Deși bărbatul avea interdicție, acesta nu a fost împiedicat de nimic să se apropie de familia sa. Bărbatul, în urmă cu două luni a fost evacuat din casă și i s-a interzis să se apropie de familie, însă acesta nu a respectat ordinul de protecție, a intrat în casa familiei și și-a atacat soția cu un cuțit.

Acesta a lovit-o pe femeie cu arma albă, de două ori în spate.

Dacă în România exista deja sistemul de urmărire printr-o brățară montată pe piciorul bărbatului, dacă sistemul funcționa și existau polițiști care să intervină, atacul de la Sebeș putea fi prevenit.

Însă în lipsa unui sistem electronic de monitorizare, sau a unor legi mai aspre pentru soții agresivi, victimele, se bazează doar pe ideea că un agresor care a încălcat ordinul de protecție poate fi arestat preventiv și apoi trimis în judecată.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 21 septembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 21 septembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 21 septembrie 2023:

Loto 6/49: 37, 46, 32, 4, 9, 43

Loto 5/40: 29, 24, 27, 39, 28, 16

Noroc: 0 1 9 8 1 6 1

Noroc Plus: 5 4 7 0 7 3

Super Noroc: 3 1 5 1 8 6

Joker: 30, 34, 7, 28, 10 + 6

Citeste mai mult

Educație

Ziua Internațională a Păcii marcată astăzi la Liceul “Demostene Botez” din Trușești

Publicat

Cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, profesorii și reprezentanții Poliției Trușești s-au întâlnit astăzi cu elevii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești și a fost un nou motiv pentru a le arăta cât de importantă este pacea și armonia pentru fiecare dintre noi.

“Ziua de 21 septembrie este închinată consolidării păcii în lume, iar noi trebuie să știm că pacea se naște în fiecare dintre noi”, au transmis elevilor profesorii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, un mesaj pe care l-au promovat într-o întâlnire astăzi și polițiștii din Trușești.

“Violența ucide sufletul și probabil, pentru unii dintre noi, dulceața păcii curgând prin vene, este mai importantă ca oricând, pentru că nu demult, a fost gustată amărăciunea războiului!

Ar trebui să înțelegem valoarea incomensurabilă a păcii, doar privind imaginea unor copii care își caută părinții în haosul cufundat în beznă și asurzit  de zgomotul armelor de foc!

De aceea, azi și pentru totdeauna, se impune să milităm pentru pacea mondială, să ne păstrăm sufletul curat, lipsit de vrajbă și conflicte. E suficient să conștientizăm faptul că, un singur război interior, poate declanșa un imens război mondial!  Doar atunci când oamenii vor înțelege că puterea dragostei trebuie să depășească dragostea de putere, lumea va cunoaște pacea! Iubiți liniștea, viața și pacea!”, a fost mesajul transmis de profesori elevilor de la Liceul “Demostene Botez” Trușești.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime, pregătit să aducă PREOȚII la vestiar. Omul cu peste 22 de milioane de euro în cont nu mai găsește soluții la FC Botoșani

Publicat

Valeriu Iftime, omul de afaceri și finanțatorul de la Botoșani, care într-un top realizat la finalul anului 2022 era printre cei mai bogați oameni din fotbalul românesc, cu o avere estimată la peste 22 de milioane de euro, nu reușește să găsească o soluție pentru a revigora FC Botoșani.

Valeriu Iftime pare să fi ajuns la concluzia că nu este de ajuns să bagi bani în jucători așa că va aduce preoți la stadion să facă slujbe, cam la fel cum face și bunul său prieten de la FCSB, Gigi Becali.

“Caii” lui Iftime nu mai dau randament în acest an, iar FC Botoșani se zbate în mediocritate de la începutul acestui sezon, așa că echipa de pe municipal a devenit “Lanterna Roșie” a primei ligi a României.

Valeriu Iftime a explicat pentru prosport.ro că a luat în serios această idee după ce a studiat rezultatele unei anchete interne demarată la FC Botoșani și care îl luau în “colimator” pe preparatorul fizic, Stelian Isac. Acesta părea a fi vinovat de faptul că echipa a fost destabilizată de o mulțime de accidentări, iar vestiarul este plin de jucători valoroși dar accidentați și complet inutili la echipă.

Ancheta internă a arătat că nu Stelian Isac ar fi vinovat de starea echipei, așa că singurul vinovat pare a fi ghinionul sau chiar… SATANA.

„V-am spus clar că nu voi lăsa lucrurile așa, deoarece este incredibil prin ce trecem. Doctorii mi-au finalizat ancheta și mi-au comunicat că totuși nu este vina preparatorului fizic.

Dânșii chiar mi-au sugerat să aduc și un preot în vestiar și voi lua în serios această propunere”, a spus finanțatorul echipei la prosort.ro.

Preparatorul fizic Stelian Isac va pleca totuși de la echipă iar FC Botoșani va căuta în cel mai scurt timp un alt preparator, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult

Economie

Cum se calculează STAGIUL DE COTIZARE pentru contractul de muncă cu timp parțial. Sunt TREI perioade diferite de calcul

Publicat

Casa Națională de Pensii a făcut o serie de precizări despre calculul stagiului de cotizare pentru contractul de muncă cu timp parțial. 

Ai lucrat pe baza unui contract de muncă cu timp parțial și vrei să știi cum se calculează stagiul de cotizare? Trebuie să știi că există câteva diferențe, în funcție de perioada la care ne raportăm, relatează alba24.ro.

După data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se face în mod diferit, în funcție de modificările aduse Codului Muncii, astfel:

În perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculează corespunzator programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru;

În intervalul 01.03.2003-01.07.2005, stagiul de cotizare se calculează proporțional, în funcție de timpul lucrat din programul normal de lucru.

Începând cu 01.07.2005, perioada în care o persoană a desfășurat activitatea în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră stagiu de cotizare integral.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending