Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sistemul de brățări electronice, proiectul prin care statul român vrea să salveze femeile bătute, este departe de a fi realizat

Publicat

Sistemul de brățări electronice, proiect pe care statul român se chinuie de ani buni să îl implementez, e departe de a deveni realitate, relatează alba24.ro. Mai exact, bărbații pe numele cărora s-a emis un ordin de protecție și au interdicție de a se mai apropia de neveste sau concubine, ar putea fi urmăriți dacă pe piciorul lor ar fi montată o brățară electronică.

Ministrul Bode spune că implementarea proiectului este o provocare și că în a doua parte a anului 2022 ar putea fi demarat proiectul pilot.

Cel mai recent caz în care se putea preveni un act de violență domestică este la Sebeș, unde un bărbat care avea interdicție de a se apropia de nevastă și copil, a încercat să își omoare soția.

Ce sunt brățările electronice

Într-un interviu la digi24.ro, Bode a spus că momentan vor să vadă cum funcționează sistemul. Mai exact, că în 2022 statul român va cumpăra 15.000 de brățări electronice, dar cam aici se oprește certitudinea.

Brățările fac parte dintr-un sistem complex, în care toate instituțiile statului trebuie să colaboreze. În primul rând este nevoie de un soft care să permită monitorizarea în timp real a brățărilor și care să se activeze dacă agresorul se apropie de casa victimei, de victimă, de locul de muncă, de școala copiilor, la mai puțin de 200 de metri.

Apoi tot prin soft trebuiesc alertate patrulele de poliție din zonă, ca acestea să intervină în timp real pentru a preveni o posibilă tragedie.

Ce spune ministrul de interne

Bode spune că brățările vor funcționa într-un program pilot, din care vor face parte și peste 500 de polițiști, pe care Ministerul de Interne se pregătește să îi recruteze.

Operaționalizarea brățărilor electronice este o provocare, spune ministrul de interne într-un interviu Digi24.

Anul trecut au fost peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18%.

Lucian Bode: În a două parte a anului mai exact putem vorbi de implementarea acestui proiect pilot la nivelul a trei județe și București.

Reporter: Care sunt județele?

Lucian Bode: Deocamdată analizăm, să vedem cum funcționează sistemul, semnalul.

Reporter: Cine va purta aceste brățări?

Lucian Bode: Cei care primesc ordin de protecție și evident cel considerat agresor și atunci semnalul când se apropie mai mult decât prevăd reglementările legale va fi transmis automat. De aceea ne trebuie acest soft să putem să transmitem în timp real și în timp real să intervenim. Degeaba este transmis, dacă nu avem echipe, patrule, care să intervină imediat și să oprească o eventuală agresiune.

Un caz grav, care putea fi evitat dacă existau brățări electronice – atac la Sebeș

Cel mai recent caz care putea fi evitat dacă brățările electronice existau și în România, este cel de la Sebeș, unde un bărbat și-a atacat soția și fiica de 16 ani, iar cele două s-au luptat parte în parte cu bărbatul pentru a-și salva viața.

Deși bărbatul avea interdicție, acesta nu a fost împiedicat de nimic să se apropie de familia sa. Bărbatul, în urmă cu două luni a fost evacuat din casă și i s-a interzis să se apropie de familie, însă acesta nu a respectat ordinul de protecție, a intrat în casa familiei și și-a atacat soția cu un cuțit.

Acesta a lovit-o pe femeie cu arma albă, de două ori în spate.

Dacă în România exista deja sistemul de urmărire printr-o brățară montată pe piciorul bărbatului, dacă sistemul funcționa și existau polițiști care să intervină, atacul de la Sebeș putea fi prevenit.

Însă în lipsa unui sistem electronic de monitorizare, sau a unor legi mai aspre pentru soții agresivi, victimele, se bazează doar pe ideea că un agresor care a încălcat ordinul de protecție poate fi arestat preventiv și apoi trimis în judecată.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost prelungită valabilitatea CARDURILOR DE ENERGIE. Până la ce dată vor putea fi utilizate

Publicat

Valabilitatea cardurilor de energie a fost extinsă, după ce acestea urmau să expire la data 31 martie 2024. Anunțul a fost făcut de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, relatează alba24.ro.

”Prelungim valabilitatea cardurilor de energie, până la 31 mai 2024. Este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe.

Pentru că 1,1 milioane beneficiari încă mai au bani pe carduri, era vital să luăm această decizie pentru ca măsura de ajutor pentru facturi să nu se risipească”, a anunțat ministrul Marcel Boloș, joi, pe Facebook.

Este una dintre măsurile aprobate joi, la Guvern, potrivit sursei citate.

Prin intermediul cardurilor de energie, beneficiarii pot plăti facturile la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe.

Citeste mai mult

Eveniment

TELEMEDICINĂ pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Publicat

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi au devenit parte a unui proiect național de implementare a sistemului de telemedicină.

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

„Ministerul Sănătății a finalizat licitația internațională pentru achiziția de echipamente pentru sistemul național de telemedicină de urgență, iar contractul de instalare a acestora a fost semnat astăzi. Rolul principal al sistemului de telemedicină va fi acela de a facilita asigurarea de consultații de specialitate la distanță pentru pacienții ce se prezintă la unitățile sau compartimentele de primire urgențe. Se va putea asigura un diagnostic mult mai rapid și se vor lua deciziile cele mai potrivite în legătură cu tratamentul și transferul pacienților între unitățile sanitare. Sistemul de telemedicină, care va fi implementat și la spitalele din Botoșani, va asigura transmiterea de date – audio și video – în timp real, astfel încât cadrele medicale din centrele universitare mari să poată ajuta echipele medicale locale”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Prin proiectul gestionat de Ministerul Sănătății, 131 de unități de primire urgențe (UPU) și compartimente primire urgențe (CPU) din spitale județene și municipale vor fi dotate cu echipamente IT (hardware și software), sisteme de comunicații date (audio și video), echipamente și dispozitive medicale specifice și alte echipamente pentru asigurarea infrastructurii necesare comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgență.

La nivel național vor fi înființate patru centrele regionale de telemedicină de urgență la: București, Târgu Mureș, Timișoara și Iași.

Valoarea proiectului este de 6,5 milioane de lei și este finanțată de Banca Mondială.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Două drumuri de pământ din municipiul Botoșani vor fi asfaltate

Publicat

Condițiile de trai ale locuitorilor de pe strada Grigore Antipa și Aleea Smârdan vor fi îmbunătățite după ce tronsoanele menționate vor fi asfaltate.

În valoare totală de 2,3 milioane de lei, pe cele două drumuri de pământ vor avea loc ample lucrări de:
– consolidare
– modernizarea şi extinderea reţelelor de canalizare pluvială (cămine și guri de scurgere)
– siguranţa circulaţiei
– reparaţii trotuare cu pavele
– montajul hidranţilor stradali de incendiu
– semnalizare și marcaje rutiere
– amenajare covor asfaltic
– corelare a cotelor trotuarelor cu împrejmuirile și intrările în curţile riveranilor
Contractele de finanțare au fost semnate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) iar sumele necesare sunt asigurate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

Citeste mai mult

Economie

Scandalul puilor vopsiți. Ministrul Agriculturii: „NU cred că fermierii practică așa ceva”

Publicat

Scandalul cărnii de pui „vopsite” ca să arate bine, comercializată în supermarketuri, este departe de a se fi terminat. Însă, ministrul Agriculturii nu crede în astfel de practici ale fermierilor, relatează realitatea.net.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu crede că fermierii români “vopsesc” puii, subiect care a fost intens discutat în ultimele zile, el arătând că România exportă carne de pui inclusiv în Franţa.

Prezent, joi, în judeţul Arad, unde vizitează ferme din mai multe localităţi, ministrul a fost întrebat ce părere are despre discuţia legată de vopsirea puilor.

“Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac aşa ceva, în primul rând. În al doilea rând, ANSVSA, care nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări şi bineînţeles că se va ieşi cu un raport pe acest lucru. Nu pot să-mi dau cu părerea, eu nu cred că fermierii români vopsesc puii, să fie foarte clar”, a răspuns Florin Barbu.

El a subliniat că puii din magazine sunt crescuţi în general cu porumb, iar România are piaţă de desfacere inclusiv în Franţa.

“Ca să înţelegem, puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt cei cu 80 – 90% crescuţi cu porumb. (…) Am deschis piaţă inclusiv cu omologul meu francez ministru, piaţa din Franţa ia pui din România. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români, pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%, România produce aproape 400 de milioane de pui”, a spus ministrul Agriculturii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending