Connect with us

Actualitate

Sistemul de brățări electronice devine operațional în Botoșani: Cine va avea fiecare mișcare monitorizată de către oamenii legii

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 1 octombrie va fi operațional,și la nivelul județului Botoșani, Sistemul informatic de monitorizare electronică a persoanelor care fac obiectul aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport cu anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate și, în același timp, este o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea tuturor tipurilor de violență, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție, ordinului european de protecție, controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu și supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.

Publicitate

Alerta generată se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgenţă operat de către poliţie, constituit în cadrul SNUAU, împreună cu datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată sau de persoana protejată care deține dispozitivul.

Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizat după principiul „cel mai apropiat organ intervine”.

În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.

Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.

În scopul verificării respectării măsurii arestului la domiciliu, organele de ordine publică şi organul de supraveghere au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal.

În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

De asemenea, organul judiciar care a dispus măsura controlului judiciar poate impune inculpatului ca să respecte una sau mai multe obligaţii, printre care și aceea de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Zeci de amenzi pentru pietoni și bicicliști la Botoșani: Peste 76.000 lei din sancțiunile aplicate

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor rutieri pentru depistarea pietonilor, bicicliștilor și a celor care se deplasează cu trotinete și nu respectă regulile de circulație

Joi, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor, a bicicliștilor sau a celor care se deplasează cu trotinete.

 

Activitățile au fost desfășurate atât în municipiul Botoșani, cât și pe arterele rutiere din județ, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță rutieră.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 200 de vehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 142 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 76.000 de lei, dintre care 11sancțiuni au fost aplicate bicicliștilor, 24 de sancțiuni au fost aplicate persoanelor care se deplasau cu trotinetele electrice, iar 24 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri ale pietonilor.

Publicitate

 

      

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați riscă să fie trimiși în judecată pentru cruzime față de animale

Publicat

Publicitate

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat anchetele în două cazuri grave de violență asupra animalelor, comise anul trecut și în această primăvară.

Primul caz s-a petrecut în aprilie 2025, în comuna Prăjeni. Un bărbat de 43 de ani este acuzat că a bătut cu furca și cu picioarele un câine, chiar în curtea casei sale.

Al doilea caz a avut loc în comuna Călărași, pe 9 septembrie 2024. Un bărbat de 52 de ani ar fi înjunghiat mortal un animal domestic aparținând vecinului său, în urma unui conflict între cei doi.

În ambele situații, polițiștii au întocmit dosare penale pentru schingiuirea animalelor și uciderea acestora cu intenție, fără drept. Dosarele au fost trimise către parchet, cu propunerea ca cei doi să fie trimiși în judecată.

Citeste mai mult

Educație

Fetele de la C.S. Unirea Săveni au debutat cu VICTORIE la Eurofest, în Slovenia

Publicat

Publicitate

Micile handbaliste de la C.S. Unirea Săveni au început în forță participarea la turneul internațional Eurofest, desfășurat la Koper, în Slovenia. În prima zi de competiție, echipa din România a obținut o victorie clară în fața formației HC Dendermonde din Belgia, cu scorul de 16-8.

Meciul a fost controlat de la început până la final de sportivele de la Unirea, care au arătat disciplină tactică, determinare și un joc colectiv bine organizat.

„Este un rezultat bun, care ne dă încredere pentru meciurile următoare. Felicitări fetelor pentru atitudine și dăruire”, a transmis antrenoarea echipei, profesor Gabriela Răducanu, după fluierul final.

Eurofest Koper este unul dintre cele mai importante turnee internaționale de juniori, reunind zeci de echipe din Europa și oferind un cadru competitiv de înalt nivel.

Participarea la această competiție reprezintă o oportunitate importantă pentru jucătoarele de la C.S. Unirea Săveni de a câștiga experiență internațională și de a se dezvolta ca sportivi.

Programul turneului include mai multe meciuri în grupă, cu adversari puternici din diverse țări europene. Obiectivul echipei este să obțină cât mai multe victorii și o clasare onorabilă în cadrul competiției.

Publicitate

Conducerea clubului a felicitat sportivele pentru debutul excelent și a transmis mulțumiri celor care sprijină proiectul handbalistic de la Săveni.

Fetele de la Unirea vor reveni pe teren în cel mai scurt timp pentru alte confruntări în cadrul Eurofest, cu dorința de a reprezenta România cu mândrie.

Citeste mai mult

Eveniment

Lotul României a obținut cinci medalii la Olimpiada Europeană de Geografie

Publicat

Publicitate

Lotul României a obținut două medalii de aur, una de argint și două de bronz la Olimpiada Europeană de Geografie desfășurată la Vilnius, Lituania, a anunțat, vineri, Ministerul Educației și Cercetării.

Lotul de juniori a fost format din elevii Alessio Andrei Nenu de la Școala Gimnazială ‘Prof Nicolae Simache’ din Ploiești, care a obținut medalie de aur și locul I ca punctaj, Ștefan Negescu-Lucov, de la Școala Gimnazială nr 179, București, care a obținut medalie de aur, Ana-Maria Apătean, de la Colegiul Național ‘Sfântul Sava’, București, medalie de bronz, Tudor Toma, Liceul Internațional de Informatică, București.

Lotul de seniori a fost format din Ionuț Merăuță, de la Colegiul Național ‘Unirea’, Focșani, care a obținut medalie de argint, Sebastian Buțu, Colegiul Național ‘Iancu de Hunedoara’ din Hunedoara, medalie de bronz, Iustin Tode, Colegiul Național ‘Costache Negruzzi’ din Iași, Andrei Cristian Bunea, Colegiul Național ‘Gheorghe Munteanu-Murgoci’ din Brăila.

Profesori coordonatori ai loturilor au fost Mihaela Florina Alexandru de la Ministerul Educației și Cercetării și Mihaela Cornelia Fișcutean de la Colegiul Național Iași. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending