Connect with us
Publicitate

Administratie

Sindicatul AJOFM Botoșani susține protestul din fața Parlamentului României

Publicat

Publicitate

Angajații din AJOFM Botoşani susţin colegii care protestează joi, 23 decembrie 2021, începând cu ora 12.00 în faţa Parlamentului României, a anunțat sindicatul A.J.O.F.M. Botoşani.

Angajaţii din instituţiile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale protestează alături de angajaţii din sanatate, poliţie şi alte categorii din mediul bugetar, exprimându-şi nemulţumirea faţă de practica Guvernului de a nu respecta legea salarizării.

Iată solicitările sindicaliștilor.

–  să aplice integral legea salarizării nr.153/2017;

–  să nu se mai substituie Parlamentului;

–   să plătească, integral și la timp, toate drepturile salariale prevăzute de legi;

Publicitate

–  să se elimine inechitățile salariale generate de neaplicarea legii;

–  abrogarea și neadoptarea de OUG care să eșaloneze drepturile salariale constatate de instanțele judecătorești;

“Nu solicităm majorări salariale, solicităm aplicarea legii salarizării!”, a explicat Sindicatul salariaţilor din Agenţia Judeţeana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă plecați la drum: CNAIR, restricţii de circulaţie cauzate de caniculă pentru maşini mai mari de 7,5 tone

Publicat

Publicitate

CNAIR instituie, miercuri, în intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din 16 judeţe, relateazză mediafax.ro.

„Miercuri, 19.06.2024, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Damboviţa, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Arad, Alba şi Sibiu. Aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit CNAIR, măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile, ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere. care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă.

„Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia:

• transporturilor de persoane;
• transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
• vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
• transporturi funerare;
• transporturi poştale;
• transporturi de echipamente de prim ajutor;
• transporturi pentru distribuire de carburanţi;
• transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
• transporturi pentru tractări vehicule avariate;
• transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
• transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
• transporturi apă îmbuteliată;
• transporturi produse provenite din exploatări agricole;
• transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

De asemenea, pe perioada restricţiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare”, se arată în finalul comunicatului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Modificări la Statutul poliţistului: Poliţiştii nu trebuie să aibă tatuaje pe faţă sau pe gât

Publicat

Publicitate

Statutul polițistului urmează să fie modificat, iar printre propunerile incluse în Ordonanța de Urgență pentru modificarea legii se numără și aceea ca persoanele care participă la concursuri pentru ocuparea funcțiilor de execuție vacante prin încadrare directă, reîncadrare sau transfer să nu aibă tatuaje sau alte elemente ornamentale pe față, gât sau în alte zone ale capului, pentru a evita situațiile de vulnerabilitate care ar putea apărea din cauza identificării acestora pe baza acestor semne distinctive, relatează agerpres.ro.

Ministerul Afacerilor Interne a organizat marţi o dezbatere publică asupra proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, la cererea Sindicatului poliţiştilor Europol. Proiectul de act normativ a fost iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne din necesitatea întăririi cadrului normativ pentru protecţia juridică a poliţiştilor, precum şi pentru punerea în acord a legii care reglementează statutul poliţistului cu mai multe decizii ale Curţii Constituţionale prin care a fost constatată neconstituţionalitatea unor dispoziţii din cuprinsul Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.

Iniţiatorii au mai argumentat că, pentru a evita anumite situaţii care pot aduce atingere unor valori şi principii consacrate la nivel naţional şi internaţional, se propune statuarea prin lege ca tatuajele ori elementele ornamentale prezente pe corpul candidatului să nu reprezinte sau să nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

În ceea ce priveşte probele la concursurile de ocupare a posturilor vacante, pentru claritate şi aplicare unitară, se propune ca prin lege să se stabilească, în mod expres, faptul că înregistrarea acestora se realizează audio şi video.

O serie de modificări propuse vizează reconsiderarea în Statutul Poliţistului a masteratului profesional ca sursă de provenienţă a ofiţerilor de poliţie, fiind destinat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, persoanelor care nu au absolvit anterior un program/curs de formare iniţială a personalului Ministerului Afacerilor Interne, iar la cea cu frecvenţă redusă agenţilor de poliţie absolvenţi de studii superioare, care îndeplinesc anumite condiţii expres stabilite de lege.

Conform directorului general adjunct al Direcţiei Generale Management Resurse Umane, chestor principal de poliţie Valentin Minoiu, se are în vedere crearea unei distincţii între situaţiile juridice ale persoanelor care optează pentru admiterea la programul de master profesional pentru formarea ofiţerilor de poliţie, prin raportate la sursa acestora de provenienţă şi la pregătirea profesională care, în cazul agenţilor de poliţie, relevă un nivel al competenţelor specifice statului profesional deja dobândite.

Publicitate

Se propune reducerea termenului interdicţiei de modificare a raporturilor de serviciu pentru agentul de poliţie absolvent al programului de master profesional pentru formarea ofiţerilor de poliţie de la 5 la de 3 ani, cu scopul realizării unui echilibru echitabil între interesul instituţional de asigurare a necesarului de resurse umane potrivit nevoilor beneficiarului, cheltuielile alocate pregătirii şi dreptul poliţistului de a-şi modifica raportul de serviciu.

Ministerul Afacerilor Interne mai propune ca pentru reducerea deficitului de personal şi pentru a încuraja candidaţii respinşi la concursul de admitere la programul de studii universitare de licenţă la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, dar care au obţinut media minimă de admitere pentru acel concurs, să continue demersul pentru o carieră în acest domeniu, a fost instituită măsura de a fi repartizaţi, fără concurs de admitere, pe locuri la instituţiile de învăţământ postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne, în prima serie de şcolarizare care urmează după concursul de admitere la Academia de Poliţie, în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute şi potrivit opţiunilor formulate în acest scop.

Discuţiile s-au purtat şi pe marginea prevederilor referitoare la răspunderea civilă şi materială a poliţistului pentru pagubele cauzate patrimoniului unităţii sau patrimoniului Ministerului Afacerilor Interne şi decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică a a poliţiştilor în cazul în care ar fi cercetaţi pentru faptele comise în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Publicitate

Un alt set de modificări şi completări propuse prin proiectul ordonanţei de urgenţă urmăresc stabilirea conţinutului juridic şi a limitelor dreptului în virtutea căruia poliţistului împotriva căruia se desfăşoară un proces penal şi/sau civil pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj, i se decontează cheltuielile de asistenţă juridică, care vizează în mod exclusiv sumele de bani plătite în  mod efectiv de către poliţist cu titlu de onorariu al avocatului ales.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum poți să faci față caniculei. Recomandări pentru populaţie de la Ministerul Sănătăţii

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă, mai ales în condițiile în care întreaga zonă a României este practic sub o “cupolă de foc”, relatează agerpres.ro.

Astfel, nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 – 18,00.

“Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă”, sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă.

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

“Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandări.

Publicitate

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile.

De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.

Publicitate

Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

În ceea ce priveşte angajatorii, se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Ministerul Sănătăţii a făcut recomandări şi pentru situaţiile de cod roşu:
* reduceţi deplasările la cele esenţiale;
* nu vă deplasaţi între orele 11,00-17,00;
* consumaţi lichide între 2-4 litri /zi;
* nu consumaţi alcool;
* dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apa:
* nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 şi după ora 20,00
* evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase.

Citeste mai mult

Eveniment

Cerc pastoral misionar la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica „Întâmpinarea Domnului” Botoșani va găzdui astăzi, 18 iunie 2024, începând cu ora 18:00, întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”. Din acest cerc fac parte parohiile din partea de centru a municipiului Botoșani și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază în sobor câte o slujbă și se prezintă o temă misionară.

În cadrul întâlnirii din această după-amiază, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu și va fi susținută conferința cu tema „Sfinții vindecători și taumaturgi cinstiți în mod special pe teritoriul României”, de către Preot Dumitru Volentiru, fost preot paroh la Biserica „Sfântul Dumitru”. Dacă se vor mai întreba unii: de ce avem nevoie de mijlocirea sfinţilor pentru ca Hristos să ne ajute sau să ne tămăduiască?, le răspundem cu nemuritoarele cuvinte ale Sfântului Apostol Pavel: Sfinții sunt prietenii lui Hristos, casnicii Lui. Cum ar putea Mântuitorul să nu asculte şi să nu împlinească rugăminţile unor prieteni devotaţi Lui până la moarte? Și nu doar că-i ascultă ci, Darnic fiind Stăpânul, le și dăruiește harul Său tămăduitor pe care sfinții, la rândul lor, deveniți prin rugăciunile noastre prieteni cu noi, ni-l împărtăşesc şi nouă, spre slava desăvârșitului Vindecător al sufletelor și trupurilor noastre.

CERCUL PASTORAL MISIONAR „SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL” Parohii, lăcașuri de cult și slujitori: 1. Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, Protopop Petru Fercal, paroh; 2. Biserica „Sfânta Treime”, Preot Gheorghiță Bădărău, paroh; 3. Biserica „Vovidenia”, Preot Partenie Apostoae, paroh; 4. Biserica „Cuvioasa Parascheva”, Preot Visarion Vizitiu, paroh; 5. Biserica „Întâmpinarea Domnului”, Preot Gheorghe Grigorași, paroh; 5. Biserica „Sfântul Dumitru”, Preot Ștefan Grădinaru, paroh; 6. Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, Preot Petru Chirvase, paroh; 7. Biserica „Sfântul Andrei și Sfântul Nectarie”, Preot Marius Ciobanu, paroh; 9. Capela Maternitate, Preot Alexandru Manole, misionar de caritate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending