Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sindicatele din Educație acuză Ministerul Finanțelor că blochează angajările în școli

Publicat

Publicitate
Sindicatele din Educație acuză Ministerul Finanțelor că blochează angajările în școli, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții profesorilor „consideră abuzivă, dar și disprețuitoare față de educația din România atitudinea Ministerului Finanțelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023.”
  • Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

„În total dispreț față de prevederile legale în vigoare – respectiv cele ale  art. XVII alin. (5) din Legea nr. 296/2023  și ale art. VII alin. (3) din O.U.G. nr. 115/2023 [ce permit ca, prin memorandum al Guvernului, să se aprobe ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023, respectiv permit ocuparea posturilor care devin vacante/temporar vacante în anul 2024] – proiectul de memorandum inițiat de Ministerul Educației pentru ocuparea posturilor vacante din educație este blocat de Ministerul Finanțelor, până la data la care se transmite situația privind posturile care se vacantează, la nivel național, în învățământul preuniversitar și în cel superior, până în anul 2025”, se arată în comunicat.

Redăm comunicatul integral al sindicatelor din Educație:

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar și învățământ superior – consideră abuzivă, dar și disprețuitoare față de educația din România atitudinea Ministerului Finanțelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023.

În total dispreț față de prevederile legale în vigoare – respectiv cele ale  art. XVII alin. (5) din Legea nr. 296/2023  și ale art. VII alin. (3) din O.U.G. nr. 115/2023 [ce permit ca, prin memorandum al Guvernului, să se aprobe ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023, respectiv permit ocuparea posturilor care devin vacante/temporar vacante în anul 2024]proiectul de memorandum inițiat de Ministerul Educației pentru ocuparea posturilor vacante din educație este blocat de Ministerul Finanțelor, până la data la care se transmite situația privind posturile care se vacantează, la nivel național, în învățământul preuniversitar și în cel superior, până în anul 2025.

Publicitate

Însă, în condițiile în care încetarea raporturilor de muncă – prin demisie, deces, pensionare etc. – sau suspendarea raporturilor de muncă sunt situații care depind, în principal de voința angajatului sau de alte împrejurări care nu pot fi prevăzute, este evident că ne confruntăm cu un abuz al reprezentanților Ministerului Finanțelor, prin care se urmărește obținerea de economii la bugetul de stat, în detrimentul sistemului de învățământ.

Atragem atenția asupra faptului că buna desfășurare a procesului educațional, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior, presupune asigurarea resursei umane necesare, în funcție de nevoi, indiferent de natura postului care s-a vacantat sau se va vacanta.

Reamintim tuturor factorilor decizionali că acțiunile de protest din primăvara și din vara anului trecut au fost generate de starea generală de nemulțumire a salariaților din învățământ, desconsiderați sistematic în ultimii  ani. Nu trebuie uitat că una dintre problemele ridicate a fost lipsa de personal, federațiile sindicale solicitând, în mod constant, asigurarea resursei umane calificate și suficiente, indiferent de natura postului.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” consideră că Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcționare a sistemului educațional, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate și suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocupării posturilor din învățământ.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Primăria Mihai Eminescu: „Aducem la cunoștință că toate achizițiile publice se realizează conform bugetului”

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință tuturor locuitorilor comunei că potrivit art. 2, alin (2) lit. d) din Legea 98/2016, privind achizițiile publice, are obligația ca în derularea achizițiilor publice să respecte principiul transparenței. Acest principiu obligă aducerea la cunoștință publicului a tuturor informațiilor referitoare la derularea procedurii de atribuire și permite accesul publicului la informații privind contractele publice ceea ce facilitează controlul democratic asupra activității administrative.

În acest sens, oricine este interesat de achizițiile pe care primăria comunei Mihai Eminescu le-a finalizat sau le are in derulare, poate găsi toate informațiile atât pe platforma SEAP care este o platformă electronică ce asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice,  prin intermediul căreia, primăria achiziționează bunuri si servicii necesare desfășurării activității sau lucrări pentru unitatea administrativă cât și pe pagina oficială a comunei Mihai Eminescu comunamihaieminescu.ro”.

Totodată aducem la cunoștință că toate achizițiile publice se realizează conform bugetului și a listei de investiții aprobate de către Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu. Atât bugetul și toate rectificările cât și listele de investiții, sunt publicate în Monitorul Oficial , pe pagina “comunamihaieminescu.ro”.

Publicitate

Primăria comunei își desfășoară activitatea cu respectarea legislației în materie, implicit cu respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Publicarea in spațiul public de către terțe persoane a informațiilor eronate (false, incomplete, scoase din context)  cu privire la desfășurarea activităților aparatului de specialitate al primăriei, care aduc atingere imaginii atât a instituției publice cât și a personalului angajat in cadrul acesteia, este ilegală și atrage răspunderea civilă.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

9 mai 2024 – Ziua naţională a oinei

Publicat

Publicitate

Această zi a fost instituită prin Legea nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, potrivit https://legislatie.just.ro şi www.cdep.ro.

“Oina este sportul naţional al României. Se instituie ziua de 9 mai Ziua Naţională a Oinei. Ziua Naţională a Oinei va fi marcată de către Federaţia Română de Oină şi de către membrii afiliaţi la aceasta, de către cluburi/asociaţii sportive, de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului, prin organizarea şi participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării sportului naţional, oina, pentru sănătatea populaţiei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, prevede actul normativ.

Potrivit iniţiatorilor, “oina este singurul sport naţional românesc, născut la sat şi posibil să moară la oraş”. “Oina, sportul nostru naţional, contribuie, alături de alte valori naţionale, cum ar fi cântatul şi dansul popular, la realizarea identităţii noastre de români. (…) Motivul pentru care ne dorim să sărbătorim pe 9 mai Ziua Naţională a Oinei, este datorat faptului că în 1899 oina s-a jucat pentru întâia oară oficial. La 9 mai 1899, la Bucureşti, s-a ţinut primul campionat naţional de oină, câştigătoare fiind echipa liceului Nicolae Bălcescu din Brăila”, conform iniţiatorilor grupului senatorial al PSD.

Publicitate

La 15 iunie 2022, Senatul României a adoptat cu 68 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi 18 abţineri propunerea legislativă care are ca obiect instituirea zilei de 9 mai ca zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor pentru finanţarea direct de la bugetul de stat a programului naţional “Redescoperă Oina”.

În data de 14 martie 2023, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care oina este declarată sportul naţional al României, iar data de 9 mai este instituită drept Ziua Naţională a Oinei. Camera Deputaţilor a fost for decizional în ce priveşte adoptarea acestei legi.

La 11 aprilie 2023, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care oina este declarată sportul naţional al României, iar 9 mai este instituită drept Ziua Naţională a Oinei.

Publicitate

Legea stabileşte că Federaţia Română de Oină va prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a Programului naţional “Redescoperă Oina”.

Potrivit legii, se înfiinţează Programul naţional “Redescoperă oina”, care constă într-un complex de activităţi necesare susţinerii practicării şi promovării acestui joc şi se desfăşoară prin intermediul Federaţiei Române de Oină şi a structurilor sportive afiliate la aceasta pe întreg teritoriul României.

Finanţarea programului urmează să fie asigurată din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocaţii bugetare, prin Ministerul Sportului, şi, în funcţie de posibilităţi, din fonduri de la bugetele locale. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Zilele Eminescu, ediția iunie, la Ipotești. Organizatorii propun un nou concept

Publicat

Publicitate

În perioada 12-15 iunie 2024, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, organizează cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Botoșani, Zilele Eminescu, ediția iunie.

Pentru ediția din anul 2024, organizatorii propun un nou concept, care include: Festivalul de Debut, un târg de carte și gala de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. În cadrul acestor evenimente, vor avea loc: lecturi de poezie, mese rotunde, lansări de carte, dezbateri etc.

În privința Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum precizăm că Memorialul îl acordă anual, începând cu 1998, pentru poeţii, care au debutat în volum din anul precedent acordării premiului.

Publicitate

Invităm editurile și poeții care au debutat editorial în anul 2023 cu volum de poezie să trimită volume lor în vederea deliberării pentru ediţia 2024.

Autorii ale căror volume vor intra în concurs sunt invitați să participe la Festivalul de debut, care va ave aloc în perioada 12-15 iunie. Organizatorii vor asigura cazarea, masa și o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport.

Întrucât premiul se acordă în cadrul Zilelor Eminescu ediţia iunie 2024, vă rugăm ca volumele să fie expediate până la data de 15.05.2024 la următoarea adresă:

Publicitate

Memorial Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, sat Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, cod 717253, având pe plic precizarea Pentru Premiul Naţional de Poezie.

 

Regulamentul de acordare a Premiului poate fi consultat aici:

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Mutarea moaștele Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

Publicat

Publicitate

Mutarea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari – 9 mai

Sfântul Nicolae s-a arătat într-o noapte unui preot care locuia în cetatea Bari şi i-a zis: „Mergi şi spune poporului acestuia şi la tot soborul bisericesc ca, ducându-se în Mira, cetatea Lichiei, să ia de acolo moaştele mele şi, aducându-le aici, să le pună în această cetate a Varului, pentru că nu pot să fiu în acel loc pustiu, aşa voind Domnul Dumnezeul meu“. Preotul a mers în biserică şi a povestit vedenia pe care o avusese. Cei din cetatea Var au luat trei corăbii şi, îmbrăcându-se în haine de negustori, pentru a nu întâmpina probleme pe drum, au mers în Lichia, în cetatea Mirelor. Ajungând acolo şi intrând în biserică, au întrebat de moaştele sfântului, spunând că vor să se închine la ele. Atunci li s-a arătat mormântul, în biserică, unde, sub, pardoseală, în pământ, erau adăpostite moaştele Sfântului Nicolae. Dând la o parte pardoseala bisericii şi săpând pământul, au găsit racla sfântului, iar când au descoperit-o, au văzut-o plină de mir binemirositor, care izvorâse din cinstitele sale moaşte. Strângând mirul în vase şi luând moaştele sfântului, preoţii le-au dus la corăbiile lor şi au plecat spre Italia, ajungând la Bari într-o zi de duminică. Poporul din Bari, înştiinţat fiind de venirea cinstitelor moaşte ale sfântului, a ieşit în întâmpinarea lor. Moaştele au fost aşezate în biserica Sfântul Ioan Botezătorul, care era lângă mare. Oamenii care au adus preţiosul odor au făcut legământ să construiască o catedrală în care acestea să-şi găsească odihna veşnică. Cripta a fost finalizată în octombrie 1089 de papa Urban al II-lea. Apoi au mutat cinstitele moaşte ale făcătorului de minuni Nicolae din Biserica Sf. Ioan Botezătorul în biserica cea nouă. De atunci, s-a consemnat în calendarul creştin-ortodox sărbătoarea aducerii cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin acestă sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, şi cea din Biserica Sfântului Ioan Botezătorul în biserica cea nouă.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending