Connect with us
Publicitate

Educație

Simulare Evaluare Națională 2023: ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a. Calendar, modele de subiecte, reguli

Publicat

Publicitate

Simulare Evaluare Națională 2023, clasa a VIII-a: Probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an se desfășoară, la nivel național, în perioada 20-22 martie. Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:

  • limba și literatura română
  • limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
  • matematică.

Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Publicitate

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Simulare Evaluare Națională 2023 – CALENDAR

  • 20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
  • 22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Simulare Evaluare Națională 2023 – programa și conținuturi exceptate

Potrivit OME 3138/2023, pentru simularea probelor Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ME 4730/2022.

Română

Publicitate

Sunt exceptate următoarele conținuturi:

Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării

  • construcţii impersonale; construcţii incidente
  • realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.

Domeniul de conținut: Elemente de interculturalitate

Publicitate
  • despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.

La limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară sunt exceptate următoarele conținuturi: „Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării: exprimarea coordonatelor acţiunii – locuţiunea adverbială; exprimarea emoţiilor şi a sunetelor din natură – aplicativ: interjecția predicativă”.

Matematică

Publicitate

Testările se desfășoară în sălile în care elevii desfășoară cursuri în mod obișnuit. Sunt respectate condițiile de examen.

Reguli la simulare Evaluare Națională 2023

Testarea începe la ora 9.00 și durează două ore, la fiecare probă. Elevii au acces în săli până la ora 8.30 și sunt așezați în bănci, în ordine alfabetică.

În urma simulărilor, elevii și profesorii vor putea constata care este nivelul de pregătire și ce mai trebuie îmbunătățit până la examen.

La Română, sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propoziţiilor în frază, fără a se considera semn particular.

La Matematică, matematică sunt permise marcajele pe figură (geometrică) şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.

Cum se corectează un răspuns greșit: la Română – prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect; un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect; la Matematică – un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori.

Subiectele de la simularea din Alba

Reamintim că în 31 ianuarie a fost simularea examenului, organizată în județul Alba, în sesiune distinctă.

Simulare Evaluare Națională 2023 – clasa a a VIII-a – subiect Limba și literatura română – județul Alba

Examenul de Evaluare Națională propriu-zis va fi în perioada 19-22 iunie.

CALENDAR Evaluare Națională 2023

  • 6-9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cu trenul la mare: Programul estival de transport „Trenurile Soarelui”

Publicat

Publicitate

Cu trenul la mare: Programul estival de transport „Trenurile Soarelui”, al CFR Călători, va începe în noaptea de 14 spre 15 iunie şi va fi operaţional până la data de 8 septembrie.

Turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura, zilnic, legături directe din toată ţara, cu staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării, transmite Radio România Actualități.

Totodată, CFR Călători reaminteşte celor interesaţi că pot beneficia de mai multe reduceri din tariful de transport, la cumpărarea unui bilet dus-întors sau cu anticipaţie.

Publicitate

Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenţii de 90% reducere, la călătoria în vagoanele de clasa a doua./aburtica

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de botoșăneni și-au găsit de lucru la Bursa Generală  a Locurilor de Muncă organizată de AJOFM

Publicat

Publicitate

Din 665 care au participat la Bursa Generală  a Locurilor de Muncă, 135 au fost selectate pentru a participa la interviuri în perioada următoare și 74 au fost selectate în vederea angajării.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat astăzi 17.05.2024 “Bursa Generală a Locurilor de Muncă”,  una dintre cele mai importante acţiuni implementate  la nivel judeţean  pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă  şi agenţi economici.

 

Publicitate

Au participat la acest eveniment, un număr total de 40 agenți economici care au pus la dispoziție 471 locuri de muncă vacante pecum și reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”Nicolae Iorga”,Centrul Militar Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi ”General de brigadă Tudor Luchian”care au care au oferit sprijin și informații persoanelor care doresc să urmeze o carieră în aceste structuri .

 

Din numărul total de 665 participanţi : 500 au fost persoane în căutarea unui loc de muncă, 120 tineri viitori absolvenţi din clasele terminale şi 45 tineri instituţionalizaţi în centrele de plasament .

Publicitate

 

Dialogul direct dintre cerere și ofertă pe piața muncii a avut ca rezultat :

  • selectarea în vederea ocupării unui număr total de 135 persoane;
  • selectarea în vederea angajării a unui număr total de 74 persoane .

 

Publicitate

Considerăm că obiectivul principal al aceste acțiuni și-a atins scopul în sensul că s-a facilitat contactul direct dintre angajatori și viitorii angajați, dialog soldat cu selecții pentru angajare şi participare la probe de lucru precum și facilitarea unui canal de comunicare între reprezentanții instituțiile publice de aparare și ordine publică care să conducă la stabilirea unui traseu educațional și profesional pentru viitorii absolvenţi.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate. Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”

Publicat

Publicitate

Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și că voi prezenta soluțiile mele pentru județul Botoșani. Pentru sănătate am în vedere să finalizez toate programele de investiții obținute de doamna președinte Doina Federovici și să realizez cele trei mari noi proiecte pentru construirea a trei spitale noi: Pediatrie și Psihiatrie de la Spitalul Județean și Spitalul de la Săveni. Este vorba de investiții de peste 175 de milioane de euro. Domnul ministru Rafila m-a asigurat de tot sprijinul Ministerului Sănătății pentru construcția celor trei noi unități sanitare din județul nostru”, a declarat Lucian Trufin candidatul PSD pentru Președinția Consiliului Județean Botoșani.

Studiile de fezabilitate pentru cele trei corpuri noi de spital, Pediatrie, Psihiatrie și Săveni au fost realizate, la fel și indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, se lucrează la scrierea cererii de finanțare și scoaterea la licitație a realizării proiectului tehnic și execuției.

M-aș bucura ca și Botoșaniul în perioada imediat următoare să beneficieze de fondurile consistente pe care România le va primi de la Banca Europeană de Investiții pentru cele trei construcții noi. Mă refer la Secția de Psihiatrie, Secția de Pediatrie, pentru că ingrijirea copiilor reprezintă o prioritate, și nu în ultimul rând noul Spital de la Săveni, să beneficieze de aceste investiții pentru că dezvoltarea serviciilor medicale de asistență spitalicească este răspunsul corect pe care putem să-l dăm pentru cetățeni”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Publicitate

Programul de investiții în sistemul de sănătate botoșănean pe care l-a început Doina Federovici în ultimii 3 ani și jumătate este cel mai mare din 1990 până astăzi și e vorba de modernizări și dotări cu echipamente de ultimă generație de radiologie, Computer Tomograf, mamograf digital, incubatoare pentru nou născuți și multe altele, deschiderea de noi substații de ambulanță la Lunca și Ripiceni, a heliportului medical din municipiul Botoșani, modernizarea Unității de Primiri Urgențe și ambulatoriilor de specialitate de la Maternitate și Pediatrie.

Toate investițiile realizate în ultimii ani în sistemul de sănătate din județul Botoșani, dar și cele aflate în execuție, cât și cele care urmează să intre la finanțare trebuie obligatoriu continuate. De aceea, județul nostru are nevoie de un președinte al Consiliului Județean cu experiență în administrația publică, iar Lucian Trufin are această expertiză de 20 de ani în administrația locală și centrală. Este păcat de banii europeni pe care i-am obținut deja și cei care urmează să fie alocați pentru modernizarea sistemului de sănătate și construcția de unități medicale noi să fie pierduți sau implementarea proiectelor să fie întîrziată de lipsa de experiență în administrație”, a subliniat Doina Federovici.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompieri botoșăneni pe podium la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2024

Publicat

Publicitate

Patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la atletism, cros și săritură în lungime.

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, plutonier adjutant Constantin Anușcă, plutonier adjutant Adrian Ciobanu, plutonier adjutant Cristina Mihai, sergent major Andrei Baltag, soldat Andrei Roman, soldat Răzvan Amariei și soldat Eusebiu Dutcovschi au participat, în ultimele trei zile, la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2024.

Patru dintre ei au reușit să urce pe podium la probele „săritură în lungime cu elan”, „viteză pe 100 metri” și „cros 2000 de metri”.

Publicitate

Plutonier adjutant Cristina Mihai, singura femeie pompier din Botoșani înscrisă în concurs, a participat la proba „cros pe 2000 de metri”, obținând locul III.

La proba „viteză pe 100 de metri”, plutonier adjutant Doru Dutcovschi și sergent major Andrei Baltag s-au dovedit a fi cei mai rapizi dintre toți concurenții la categoriile lor de vârstă, respectiv peste 45 de ani și până la 35 de ani. La aceeași probă, soldat Eusebiu Dutcovschi a obținut locul III, la categoria de vârstă până la 35 de ani.

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi și-a adăugat în palmares o nouă medalie: bronz la „săritură în lungime cu elan”, la categoria de vârstă peste 45 de ani.

Publicitate

Etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2024 s-a desfășurat în municipiul Piatra-Neamț, pe Stadionul Ceahlăul și pe traseele de pe Cernegura din municipiul Piatra-Neamț. Organizată de Asociația Sportivă a Pompierilor din România (A.S.P.R.) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț, competiția a reunit la start peste 80 de salvatori din 25 de județe.

Campionatul de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” se organizează anual, iar obiectivele principale ale competiției sportive sunt promovarea modului sănătos de viață, dezvoltarea aptitudinilor fizice și a spiritului de echipa.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending