Connect with us

Educație

Simulare Evaluare Națională 2023: ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a. Calendar, modele de subiecte, reguli

Publicat

Publicitate

Simulare Evaluare Națională 2023, clasa a VIII-a: Probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an se desfășoară, la nivel național, în perioada 20-22 martie. Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:

  • limba și literatura română
  • limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
  • matematică.

Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Simulare Evaluare Națională 2023 – CALENDAR

  • 20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
  • 22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Simulare Evaluare Națională 2023 – programa și conținuturi exceptate

Potrivit OME 3138/2023, pentru simularea probelor Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ME 4730/2022.

Română

Publicitate

Sunt exceptate următoarele conținuturi:

Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării

  • construcţii impersonale; construcţii incidente
  • realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.

Domeniul de conținut: Elemente de interculturalitate

  • despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.

La limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară sunt exceptate următoarele conținuturi: „Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării: exprimarea coordonatelor acţiunii – locuţiunea adverbială; exprimarea emoţiilor şi a sunetelor din natură – aplicativ: interjecția predicativă”.

Matematică

Testările se desfășoară în sălile în care elevii desfășoară cursuri în mod obișnuit. Sunt respectate condițiile de examen.

Reguli la simulare Evaluare Națională 2023

Testarea începe la ora 9.00 și durează două ore, la fiecare probă. Elevii au acces în săli până la ora 8.30 și sunt așezați în bănci, în ordine alfabetică.

În urma simulărilor, elevii și profesorii vor putea constata care este nivelul de pregătire și ce mai trebuie îmbunătățit până la examen.

La Română, sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propoziţiilor în frază, fără a se considera semn particular.

La Matematică, matematică sunt permise marcajele pe figură (geometrică) şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.

Cum se corectează un răspuns greșit: la Română – prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect; un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect; la Matematică – un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori.

Subiectele de la simularea din Alba

Reamintim că în 31 ianuarie a fost simularea examenului, organizată în județul Alba, în sesiune distinctă.

Simulare Evaluare Națională 2023 – clasa a a VIII-a – subiect Limba și literatura română – județul Alba

Examenul de Evaluare Națională propriu-zis va fi în perioada 19-22 iunie.

CALENDAR Evaluare Națională 2023

  • 6-9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul SAJ și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

Publicitate

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea identității apelantului, scrie Mediafax.

Decizia vizează limitarea fenomenului de „CLI Spoofing”, prin care infractorii apelează în numele unor instituții oficiale sau companii, afișând identități false.

Unele dintre aceste apeluri folosesc și tehnici de tip deepfake generate cu inteligență artificială.

ANCOM a stabilit măsura împreună cu furnizorii de telefonie și cu Poliția Română, pentru a reduce semnificativ astfel de fraude.

Totuși, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți: să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon și să raporteze apelurile suspecte către autorități.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în lucrul cu cei mici. Activitățile sunt concepute pentru a stimula curiozitatea, creativitatea și învățarea prin metode nonformale.

Ateliere și cursuri pentru copii

Seria de activități a proiectului BiblioVacanța 2025 se va desfășura până pe 1 August, oferind copiilor ateliere și cursuri distractive și educative, adaptate tuturor grupelor de vârstă. Acestea se vor desfășura în spațiul Secției împrumut carte pentru copii (Calea Națională nr. 62), după următorul program:

* Luni:

10:00 – 11:00: Engleză II (9-10 ani)
11:30 – 12:30: Engleză I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Engleză III (peste 11 ani)

Publicitate

* Marți:

10:00 – 11:00: Tehnici de Lectură
11:30 – 12:30: Arte Plastice II (9-10 ani)
13:00 – 14:00: Matematică

* Miercuri:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri II (peste 11 ani)
11:30 – 12:30: Croitorii de Povești
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (peste 11 ani)

* Joi:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri I (sub 11 ani)
11:30 – 12:30: Arte Plastice I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (sub 11 ani)

Specificăm faptul că toate cursurile din cadrul proiectului sunt gratuite.

Pentru alte informații legate de BiblioVacanța 2025, vă invităm să consultați site-ul www.bibliotecabotosani.ro

Vacanța, altfel – dar tot vacanță

‘BiblioVacanța’ este o modalitate plăcută și utilă de a petrece o parte din binemeritata vacanță de vară. Aici, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să socializeze, să creeze și să se bucure de activități relaxante într-un cadru prietenos, alături de oameni dedicați și implicați. Așadar, nu ratați șansa unei veri pline de învățare și distracție la Biblioteca Județeană ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, în cadrul BiblioVacanța 2025!

Citeste mai mult

Eveniment

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea apelantului, care se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Aducem la cunoștința cetățenilor că scopul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 este de a asigura o reacție imediată, uniformă și unitară pentru soluționarea urgențelor, iar apelarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 2000 de lei, iar săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
Apelarea numărului unic de urgență 112 se face în cazuri de urgență, cum ar fi accidente, incendii, boli grave sau alte situații care pun în pericol viața, siguranța sau bunurile unei persoane. Este important să fiți calmi, să transmiteți clar informațiile despre situația de urgență și locația evenimentului, și să urmați instrucțiunile operatorului 112.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending