Connect with us
Publicitate

Eveniment

Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS

Publicat

Publicitate

Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj. Anunţul a fost făcut public de ITIA. Decizia nu este definitivă, iar dubla campioană de Grand Slam (Roland Garros şi Wimbledon) poate face apel la TAS, relatează mediafax.ro.

A trecut mai bine de un an de la ultimul meci jucat de Simona Halep în circuitul WTA, eşecul suferit pe 29 august 2022 în primul tur de la US Open. Suspendată provizoriu pentru dopaj, constănţeanca a primit astăzi verdictul din partea tribunalului Sports Resolutions.

Dubla campioană de Grand Slam a primit cea mai drastică pedeapsă posibilă, o suspendare de 4 ani din tenis şi din orice activitate legată de tenis! Simona poate să facă recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Deja un an de suspendare a trecut, astfel că mai are de ispăşit 3 ani de suspendare.

Publicitate

7 octombrie 2026 este data la care se termină suspendarea.

Mai poate reveni la 34 de ani?

Halep ar avea 34 de ani, când i se va încheia perioada de suspendare. Daneza Caroline Wozniacki a revenit recent în tenis la 33 de ani, după ce a născut. A jucat la US Open, fără a înregistra rezultate miraculoase.

Maria Şarapova, fostă ocupantă a locului 1 WTA, s-a retras din tenis la vârsta de 32 de ani. Ultima parte a carierei a fost marcată de suspendarea de 15 luni pentru substanţe interzise.

Publicitate

Ilie Năstase, primul lider mondial din clasamentul ATP, a fost primul care a reacţionat. “Drastic! Sharapova a făcut mai mult şi a luat doar un an şi un pic. În fine. Probabil, dacă era americancă nu avea parte de acest tratament. Are şanse (n.r. să revină în tenis), nu uită tenisul atât de repede. Oricum, cred că va face apel, am înţeles că ar putea să fie doi ani… Să vedem ce va urma. Repet, e prea drastic, nu cred că… Să sperăm că va fi bine pentru Simona, până la urmă”, a transmis Ilie Năstase, potrivit Gazetei Sporturilor.

„Este ireal”, a comentat şi Adrian Marcu, fost antrenor al sportivei.

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiţiei. Cea de-a doua acuzaţie se referea la nereguli în paşaportul biologic al sportivului (ABP) aparţinând lui Halep.

Publicitate

Tribunalul independent, înfiinţat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 şi 29 iunie 2023 la Londra şi a audiat martori experţi ştiinţifici în numele lui Halep şi al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în faţa comisiei în cadrul procedurilor.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenţionate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

  • Prezenţa şi utilizarea roxadustatului, aşa cum s-a evidenţiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open
  • Utilizarea unei substanţe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP
  • Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzaţia ABP a fost, de asemenea, menţinută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de “opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experţi independenţi ai Unităţii de gestionare a paşapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia “dopajul probabil” a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep.

Publicitate

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel.

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat, citată de site-ul oficial al ITIA: “După un proces de audiere complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent.

“Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustatului, cât şi în procedura ABP a fost substanţial.

“ITIA a urmat procesele corespunzătoare, aşa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Antidoping – îndeplinindu-ne scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul concurenţei loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise.

“Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi ne menţinem angajamentul de a fi cât mai transparenţi posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util.”

Simona Halep, 31 de ani, a comentat supendarea de 4 ani pentru dopaj. Vrea să facă apel şi nu-şi consideră cariera încheiată. Ea se va putea întoarce pe terenul de tenis pe 7 octombrie 2026.

Simona Halep spune că va face apel şi că încă îşi doreşte să revină pe teren:

„Astăzi, un tribunal din cadrul Programului Antidoping pentru Tenis a anunţat o decizie provizorie în cazul meu”, a declarat Halep. “Ultimul an a fost cel mai greu meci din viaţa mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viaţa frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună ştiinţă sau intenţionat, vreo substanţă interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de suspendare pentru patru ani.

Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzaţii aduse de Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) – un test de urină pozitiv în timpul competiţiei pentru o substanţă interzisă şi o încălcare a programului de paşaport biologic al sportivilor. Reprezentanţii mei şi cu mine am prezentat ITIA şi tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu testele efectuate în jurul paşaportului meu biologic (ABP). Deşi sunt recunoscătoare că am în sfârşit un rezultat după numeroase întârzieri nefondate şi sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât şocată, cât şi dezamăgită de decizia lor.

Cred într-un sport curat şi, în aproape două decenii ca jucătoare profesionistă de tenis, de-a lungul a sute de turnee şi două titluri de Grand Slam, am făcut 200 de teste de sânge şi urină pentru a verifica dacă nu există substanţe interzise – toate au fost curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere şi a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutritive.

Niciunul dintre ingredientele enumerate nu includea substanţe interzise, însă acum ştim – şi tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu iniţial pozitiv până la începutul anului 2023, toate rezultatele fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzaţie de ABP doar după ce grupul său de experţi a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-şi schimbe brusc opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experţi care s-au uitat doar la parametrii mei sanguini – pe care i-am menţinut mai bine de 10 ani în acelaşi interval.

Acest grup a ignorat faptul că nicio substanţă interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepţie a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut şi care, dacă luăm în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt veşnic recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi reabilita numele de aceste acuzaţii false şi a mă întoarce pe teren. Intenţionez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză”, a transmis Simona Halep prin intermediul unui comunicat oficial.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un incendiu violent a mistuit la Hudești 50 de tone de deșeuri . Focul a fost la un pas să facă scrum pădurea din apropiere

Publicat

Publicitate

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate.

Alarma a fost dată de un localnic.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, cu trei autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari, arderea fiind întreținută de vânt.

Publicitate

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. 30 de arbori au fost afectați în urma incendiului.

Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Publicitate

Reamintim faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Publicitate

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, PRIMUL PAS pentru evitarea RETROGRADĂRII: 1-0 în prima manșă cu FC Mioveni. Victorie în ultimele secunde

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a reușit astăzi să învingă FC Mioveni într-un meci cu o miză foarte mare, orice greșeală urmând a trimite echipa din nordul României, după 10 ani, direct în liga a doua.

La FC Botoșani, Bogdan Andone îi trimitea din primul minut în teren pe Kukic, Benzar, Filip, Miron, Țigănașu, David, Dican, Caputa, Florescu, Kaprof și Mailat în timp ce FC Mioveni începea meciul cu Croitoru în poartă, Trașcu, R. Garutti, Cr. Ignat, Burnea, Șerbănică, Cărăruș, Panait, Blănaru, Stan și Guțea.

În fața unui stadion arhiplin, FC Botoșani a dominat meciul din prima până în ultima secundă, însă golul a venit abia în ultimele secunde ale partidei.

Publicitate

Cele mai mari emoții au venit pentru botoșăneni chiar înaintea pauzei când FC Mioveni înscrie prin  Blănaru, însă golul este anulată de VAR pentru o poziție de ofsaid.

Ca și în prima repriză, FC Botoșani a dominat întreaga partidă, iar cu câteva momente înainte de fluierul final al partidei a reușit să înscrie.

În minutul 90+2 Aldair aruncă tribunele în aer după ce înscrie cu un șut imparabil de la 25 de metri și păstrează vii speranțele FC Botoșani pentru a rămâne în prima ligă de fotbal a României.

Publicitate

Pentru FC Botoșani urmează acum returul cu FC Mioveni, un meci de totul sau nimic, în care echipa lui Bogdan Andone nu are voie să piardă.

După victoria de astăzi, FC Botoșani pleacă cu prima șansă în meciul cu FC Mioveni, însă fiecare echipă își va juca șansa până în ultima secundă.

SUrsa foto ilustraiv: ProSport.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții la persoane care ar fi vândut droguri mai multor adolescenți din Botoșani. Patru persoane au fost reținute

Publicat

Publicitate

Poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ şi Suceava la bănuiţi de trafic şi deţinere de droguri iar patru persoane au fost reţinute, informează, vineri, IGPR.

“Una dintre cele patru persoane a fost depistată în flagrant delict, în Târgu Neamţ, în timp ce ar fi transportat aproximativ 3 kilograme de canabis destinate comercializării. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2023 – mai 2024, în mod repetat, cele patru persoane ar fi deţinut, intermediat şi comercializat, direct, diferite cantităţi de canabis către consumatori, inclusiv minori, din judeţele Neamţ, Suceava, Botoşani şi Iaşi”, precizează IGPR.

Conform sursei citate, joi, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare, în judeţele Neamţ şi Suceava, fiind descoperite şi ridicate cantităţi de droguri de risc (canabis), grindere, cântare electronice, medii de stocare a datelor, telefoane mobile, precum şi 9.300 de lei.

Publicitate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea a patru persoane, pentru 24 de ore. Vineri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor patru persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ şi jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. AGERPRES/(AS-Cornelia Dumitru, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

 

Publicitate

* Sursa fotografiilor: IPJ Neamţ

Citeste mai mult

Eveniment

Trei zile fără apă în Dorohoi! Nova Apaserv: Toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte

Publicat

Publicitate

Din cauza avariilor produse în perioada anterioară,  a consumului de apă în creștere urmare a lipsei precipitațiilor, dar și a capacității limitate a conductelor de transport a apei, pentru refacerea rezervei de apă din rezervoarele de stocare de la Dealu Mare, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani restricționează în continuare furnizarea apei în municipiul Dorohoi, în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 19:00-9:00, către utilizatorii situați în zona de case și etajele superioare ale blocurilor amplasate în zona centrală.

Pentru utilizatorii situații în zona de înaltă a municipiului Dorohoi, furnizarea apei în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, se va face în intervalul orar 08:00-21:00.

De asemenea, furnizarea apei în localitățile Broscăuți, Șendriceni se va face în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 09:00-19:00.

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A. face apel la toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte, pentru a da posibilitatea tuturor abonaţilor noştri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending