Carrefour a anunțat retragerea de pe piață a unui tip de brânză, după ce s-a descoperit o posibilă contaminare cu bacteria Escherichia coli. Clienții care au achiziționat produsul sunt sfătuiți să nu îl consume și să îl returneze în magazinele de unde l-au cumpărat.
Persoanele care au acest produs acasă sunt sfătuite să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la punctele de vânzare. Carrefour se angajează să ramburseze integral costul brânzei returnate, fără a fi necesar bonul fiscal. Dacă au fost consumate produse suspecte și apar simptome, este recomandată consultarea unui medic, menționându-se consumul brânzei respective și locul de achiziție. În lipsa oricăror simptome timp de 15 zile după consum, nu este necesară o vizită medicală.
Acest tip de brânză, posibil contaminat cu E.coli
Este vorba despre brânza Morbier, ambalată în pachete de 250 de grame, comercializată sub brandul RDF. Măsura vizează toate loturile cu termen de valabilitate începând cu 8 ianuarie 2025. Deși produsul a fost retras din magazine, unele unități au reușit să-l vândă înainte ca alerta să fie emisă, motiv pentru care autoritățile recomandă prudență.
Bacteria Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) poate provoca simptome neplăcute în decurs de câteva zile de la ingerare. Printre cele mai frecvente manifestări se numără durerile abdominale, diareea (uneori cu sânge), vărsăturile și febra. În cazuri mai grave, infecția poate duce la complicații renale severe, în special la copii, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit.
”Unele dintre aceste produse au fost însă comercializate înainte de luarea măsurii de retragere. Prin urmare, se recomandă persoanelor care deţin aceste produse să nu le consume şi să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare. Bacteriile Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) pot provoca, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale şi vărsături, însoţite sau nu de febră. Aceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicaţii renale severe, în special la copii.”, potrivit ANSVSA.
Brânza a fost disponibilă în magazine Carrefour din mai multe orașe din România, inclusiv București, Brașov, Cluj, Timișoara și Pitești.
Pentru a evita astfel de riscuri, specialiștii în siguranță alimentară recomandă evitarea consumului de brânzeturi din lapte crud, în special pentru copiii mici, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu imunitate scăzută. Alternative mai sigure sunt brânzeturile pasteurizate, cele topite sau cele maturate printr-un proces termic controlat.