Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Publicat

Calendar Ortodox 2022: Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic au trăit în secolele III-IV, în provincia romană Iliria (care cuprindea o parte a nord-vestului peninsulei Balcanice, până la Dunărea de mijloc). Ermil era diacon, iar Stratonic, prietenul său, creștin și el, era paznic la o închisoare.

Împăratul roman de Apus Liciniu (308-324), după ce, alături de Sfântul Constantin cel Mare, fusese unul dintre semnatarii Edictului de toleranță de la Milano din anul 313, a lansat un nou val de persecuții împotriva creștinilor. Diaconul Ermil a fost denunțat autorităților că era creștin, fiind acuzat de disprețuirea zeilor romani, cultul oficial al Imperiului. Sfântul Simeon Metafrastul relatează că Ermil a fost adus înaintea împăratului, la porunca acestuia. Ermil a primit vestea cu bucurie. Adus la acesta și întrebat de ce nu slujește zeilor păgâni, diaconul Ermil a răspuns că slujește numai Dumnezeului nevăzut. Invitat să se alăture slujirii zeilor păgâni, acesta declară că vechii zei erau doar idoli făcuți de om, nevrednici de slujire. Auzind acestea, împăratul poruncește că diaconul Ermil să fie bătut peste față cu un bici de metal.

Cerându-i-se în repetate rânduri să jertfească zeilor romani, acesta, neluând în seamă chinurile la care e supus în mai multe rânduri, refuză, mărturisindu-L pe Dumnezeul cel adevărat. Este închis în temniță vreme de trei zile, unde primește mângâiere și întărire de la un înger al Domnului care îi vestește că avea să iasă biruitor din această încercare, primind cununa muceniciei. Adus din nou la judecata împăratului și întrebat dacă se răzgândise, acesta și-a mărturisit iarăși credința creștină. Atunci a fost bătut și chinuit și mai cumplit, însă a răbdat toate fără să scoată măcar un geamăt, rugându-se mereu Domnului.

Un glas din cer s-a auzit atunci, auzit și de soldații care-l chinuiau, vestind că peste 3 zile avea să fie izbăvit de chinuri. Ascultând mărturia soldaților despre acel glas, împăratul a poruncit că diaconul să fie dus iarăși în temniță. Martor la toate acestea și văzând statornicia sfântului, temnicerul acestuia, pe nume Stratonic, care era și el creștin în ascuns și îl cunoștea de mai demult pe diacon, a fost cuprins de milă. Sfântul Ermil a fost adus pentru a treia oară la judecată și a refuzat din nou să se lepede de credință, împăratul a poruncit ostașilor să strujească (sfâșie) adânc trupul diaconului cu unghii de fier. Acesta a rămas însă statornic în credință. Stratonic, plângând, s-a apucat să îngrijească rănile Sfântului.

El a fost văzut de unul din ostași, care l-a pârât împăratului. Atunci împăratul i-a poruncit și lui Stratonic să aducă jertfe idolilor. La rândul lui, Stratonic a mărturisit că era vechi prieten cu Ermil și că și el era creștin și refuză să jertfească idolilor. Atunci împăratul a poruncit că Stratonic să fie și el dezbrăcat de haine și bătut cu bețe. În timp ce era bătut, Stratonic își ridică privirile către diaconul Ermil, cerându-i să se roage lui Dumnezeu că și el să-și păstreze credința și să poată răbda chinurile până la capăt. După ce Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic au fost aruncați iarăși în temniță, împăratul mai face o ultimă încercare de a-i convinge pe cei doi să se lepede de credință, dar și aceasta eșuează.

Văzând că nu-i putea îndupleca pe cei doi mucenici, poruncește mai întâi că diaconul Ermil să fie spânzurat de un copac, iar trupul acestuia să fie ciopârțit și aruncat în valurile Dunării. Stratonic, rămânând și el tare în credință, avea să împărtășească soarta prietenului său. Astfel, Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic au primit moartea mucenicească în ziua de 13 ianuarie 314, trupurile lor fiind aruncate în apele Dunării, la 3 kilometri de orașul Singidunum (Belgradul de azi).

Trei zile mai târziu, aflând la mal trupurile Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic, creștinii din partea locului le-au adunat laolaltă într-un singur sicriu, că, după cum credința în Hristos și prietenia întru Domnul i-au unit, ei să fie pe vecie pomeniți împreună. Biserica îi pomenește pe amândoi în ziua de 13 ianuarie.

Viața și pătimirea Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic ni s-a păstrat în forma redactată în sec. al IX-lea de Sfântul Simeon Metafrastul.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Cultura

Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”, la Casa Tineretului din municipiul Botoșani

Publicat

Sâmbătă 30 septembrie și  duminică, 1 octombrie de la ora 1800, botoșănenii sunt invitați la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.

Un text dramatic de Avtandil Varsimașvili despre (așa cum reiese și din titlu) iubire. Dar… după milenii de valorificare artistică a temei, descoperim noi și noi valențe ale acestui sentiment.

Povestea de dragoste tratată inițial cu foarte mult umor este plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei (războiul cu Rusia din 2008).

Într-un cadru inedit (o viziune regizorală realizată în premieră absolută pentru publicul botoșănean) se va desfășura cronologic constituirea pasională a iubirii până la un deznodământ surprinzător.

Toate acestea sunt grefate pe un eșafodaj de întrebări existențiale pentru care fiecare trebuie să-și găsească propriile răspunsuri.

„Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”  este despre ceea ce ne lipsește tuturor în special în ziua de azi: DRAGOSTEA. Ne-am dezobișnuit să iubim!

Cred ca la o trupă foarte interesantă s-au mai adăugat actori tineri foarte interesanți, nu prea sunt obiectiv atunci cand vorbesc despre acești actori pentru că eu îi iubesc cu adevărat, dar știu că dragostea e subiectivă: îi iubești pentru că îi iubești, fără motiv. Dar eu mai am un motiv foarte serios să îi și respect pentru că sunt niște profesioniști serioșiși niște actori foarte interesanți. Așa că e un spectacol despre dragoste, pe care îl desfășurăm într-o atmosferă de iubire generală.” (AndroEnukidze)

Andro Enukidze s-a născut pe 9 ianuarie 1965 la Tbilisi. În 1987 a absolvit Universitatea de Teatru din Georgia „Shota Rustaveli” (clasa de regie a lui Dimitri Aleksidze și Temur Chkheidze). Andro Enukidze a regizat optzeci și șase de spectacole montate la teatre din Georgia, Polonia, Turcia, Rusia, România. Din 2014 până în 2022 a fost director artistic la Teatrul de Stat din Batumi „Ilia Chavchavadze”. Împreună cu Robert Sturua este co-fondator al facultății de regie, prima din istoria Turciei (Universitatea Bilkent, Ankara).

AndroEnukidze a scris și piese de teatru, uneori împreună cu dramaturgul MihoMosulishvili, care au fost prezentate în teatrele din Georgia și au fost publicate în reviste literare.

AndroEnukidze este fondator și director artistic al Festivalului Internațional de Teatru din Batumi, Georgia. Profesor-doctor și Decan al Facultății de Dramă la Universitatea de Teatru și Film din Tbilisi, Georgia.

Premii:

Câștigătorul Festivalului de Teatru Rustavi „Mască de aur” în nominalizarea „Cea mai bună regie” pentru spectacolul „Este omul uman?!” (Montat împreună cu Robert Sturua) în 2003.

Câștigătorul Festivalului de Teatru al Țărilor Mării Negre din Trabzon (2002-2005).

Marele Premiu pentru spectacolul de la al IX-lea Festival de Teatru Dostoievski din Novgorod în 2005.

Spectacolul „Livada de vișini” de A.P.Cehov montat de AndroEnukidze în 2021 la Rzeszow, Polonia, a intrat în top 10 cele mai bune premiere din anul 2021 din Polonia.

Premiul cel Mare pentru „Cel mai bun spectacol al anului” în 2021 cu spectacolul „Pescărușul” de A. P. Cehov.

 

Durata spectacolului: 1h 25 min.

Pret bilet: 36 lei, elevi, studenți, pensionari – 18 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de marți până vineri: 13:00-19:00 ▪ sâmbătă și duminică: 10:00-19:00

Citeste mai mult

Eveniment

Mai puține accidente grave anul acesta în județul Botoșani, potrivit unei statistici la nivelul IPJ

Publicat

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au ca prioritate siguranța rutieră și siguranța tuturor participanților la trafic. Reamintim faptul că scopul prezenței noastre în spațiul public, nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a ne asigura că sunt respectate regulile de circulație precum și pentru a-i identifica și scoate din trafic pe cei care nu înțeleg să le respecte.

 

În primele 8 luni ale anului 2023, polițiștii rutieri au desfăşurat atât activităţi stabilite în planurile realizate la nivelul instituției noastre, ca urmare a analizării evenimentelor înregistrate  în cursul anului trecut, cât și activități prevăzute în Programul Operațiunilor Europene al Organizației polițiștilor Rutieri din Europa – ROADPOL, precum și cele din Calendarul de acțiuni al Inspectoratului General al Poliției Române.

 

Prin toate aceste activități s-a urmărit reducerea riscului rutier la nivelul județului nostru.

 

Analizând și urmărind permanent evoluția situației operative și necesitatea prevenirii și combaterii evenimentelor rutiere, în primele opt luni ale acestui an, pe raza întregului județ s-au organizat 187 de  acţiuni.

 

În cadrul acestora acțiuni s-a avut în vedere eficientizarea activităților de combatere a principalelor cauze frecvent generatoare de evenimente rutiere, acestea fiind organizate si desfașurate punctual, pe anumite categorii de abateri, sectoare de drum şi intervale de timp.

 

În  cadrul  activitaților  de control  și  supraveghere  a  traficului  rutier  cât  și  prin  exploatarea  unor  informații cu valoare operativă,  la  nivelul  întregului  județ,  polițiștii  rutieri  au  descoperit  și  instrumentat 496  de  infracțiuni.   Ponderea infracțiunilor constatate o reprezintă conducere sub influența alcoolului, fiind înregistrate 106 fapte.

 

Subliniem faptul că în cadrul acestor activități, polițiștii au confiscat 800 de țigarete și 43.69 m.c. de material lemnos.

 

În această perioadă a fost înregistrată o creștere a faptelor contravenționale constatate de polițiști, respectiv peste  21.000, cu 4.500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Astfel, 9.648 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2.642 de sancțiuni pentru nefolosirea centurii de siguranță, alte 540 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri comise de către pietoni, 555 pentru abateri comise de bicicliști, 185 pentru conducere sub influența alcoolului și 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

În aceeași perioadă, au  fost  reţinute 2.654  de permise  de  conducere, dintre care 2.339, în  vederea  suspendării  exercitării  dreptului  de  a  conduce  autovehicule,  141 de permise de conducere  au fost  anulate și 16 permise au fost retrase din motive medicale.

 

De asemenea, s-a  procedat  la  retragerea  temporară  a  872  de  certificate  de înmatriculare.

 

 

  1. Evoluţia dinamicii accidentelor de circulaţie

 

Analiza dinamicii accidentelor de circulație grave  produse în primele 8  luni ale anului 2023 relevă faptul că acestea se află pe un trend descendent.

 

De la începutul anului până în prezent au fost înregistrate 269 de accidente rutiere, cu 10 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.  Dintre acestea, 49 de accidente au fost grave și 210 accidente au fost ușoare.

 

În ceea ce privește consecințele accidentelor rutiere, respectiv victimele rezultate, precizăm faptul că anul acesta au fost 259 de victime rănite ușor, cu 4 mai puține decât anul trecut și 39 de victime rănite grav, tot cu 4 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

De asemenea, în urma producerii accidentelor rutiere au decedat 12 persoane.

 

În perioada de referință, cele mai multe accidente de circulație s-au produs ca urmare a neadaptării vitezei la condițiile de drum sau de trafic, a indisciplinei pietonilor, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor și conducere sub influența alcoolului.

 

 

ROADPOL – Safety Days

 

În perioada 16 -22 septembrie la nivelul județului Botoșani s-a desfășurat Proiectul ROADPOL Safety Days, aflat la a patra ediție, destinat conștientizării tuturor participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun în momentul în care nu respectă normele rutiere, în vederea adoptării unei conduite responsabile și preventive la volan.

 

Astfel, în fiecare zi, s-a acționat punctual, pe diferite teme, respectiv viteză, alcool, nefolosirea centurii de siguranță, folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv ”hands free”, neacordare prioritate vehicule, neacordare prioritate pietoni, abateri ale pietonilor și abateri ale bicicliștilor.

 

În total, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 425 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute 97 de permise de conducere.

 

 

     Total sancțiuni contravenționale aplicate pe tematica acţiunii, din care: 425
    –   Total ALCOOL: 4
    –   Total VITEZĂ, din care: 255
–          sub 50: 208
–          peste 50 47
–          Nefolosirea centurii de siguranță: 98
–          Telefoane mobile: 20
–          Neacordare PRIORITATE VEHICULE: 6
–          Neacordare PRIORITATE PIETONI: 10
–          Abateri PIETONI: 11
–          Abateri BICICLIŞTI: 21
Total permise de conducere reţinute, din care: 97
–          Alcool: 4
–          Viteză: 47
–           Neacordare prioritate pietoni: 10
Neacordare prioritate vehicule: 6
–          Alte abateri: 26
–          Infracţiuni: 4
Total certificate de înmatriculare reținute, din care: 20
–          Lipsă ITP: 11
–          Defecțiuni tehnice: 5
–          Lipsă RCA: 4
Total infracțiuni constatate, din care: 20
–          La regimul circulației 9
–          Altă natură 11

 

Ziua de 20 septembrie 2023 a avut în calendarul activităților ROADPOL Safety Days obiectivul de a fi o zi fără persoane decedate în accidente rutiere. La nivelul județului, în ziua de 20 septembrie s-a înregistrat un singur accident rutier din care a rezultat o victimă rănită ușor.

 

 

*        *        *

 

Din situaţia statistică a reieşit faptul că în zilele de miercuri și luni au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere, iar raportat la intervalul orar, accidentele s-au produs cu precădere între 12:00-16:00.

 

De asemenea, cele mai multe accidente rutiere s-au produs în mediul urban, municipiul Botoșani, soldate cu 8 răniți grav și 66 răniți ușor, iar în mediul rural, se remarcă comuna Stăuceni, cu 10 accidente soldate cu un rănit grav și 13 răniți ușor.

 

În ceea ce privește categoria de drumuri pe care s-au produs accidentele rutiere, cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate pe drumurile naționale.

 

Reducerea riscului rutier rămâne unul dintre obiectivele principale ale Poliției Române, iar activitățile pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru impunerea și menținerea unui climat de siguranță rutieră au caracter permanent și vor fi desfășurate, în mod constant, pe arterele rutiere din întreg județul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Autostradă la Botoșani. Dezbatere pentru acordul de mediu la Tudora

Publicat

Autostradă pentru Botoșani. Dezbatere pentru acordul de mediu la Tudora

Astăzi, la Tudora,  a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea Acordului de mediu pentru tronsonul de autostradă Pașcani – Suceava, care asigură conectivitatea județului cu Autostrada “Moldovei” (A7) și Autostrada “Unirii” (A8).
În timpul dezbaterilor nu s-au ridicat probleme de mediu care să nu fi fost deja prevăzute și luate în calcul de echipa de proiectare și care să pună probleme în implementarea proiectului. “Este o investiție mult dorită, o investiție care reprezintă practic un pașaport pentru dezvoltarea regiunii. Ziua de astăzi marchează un punct de inflexiune pentru evoluția Țării de Sus  care nu ar fi fost posibil dacă nu vorbeam cu toții aceeași limbă, cea a administrației, dacă nu puneam mai presus de orice interesul public. La Tudora a fost prezentă echipa social-democrată din Botoșani, conducerea Consiliului Județean Botoșani, parlamentarii social-democrați Marius Budăi, Dan Șlincu și Alexandra Huțu, subprefecți, primari și viceprimari, precum și reprezentanți ai județului Suceava în frunte cu președintele Consiliului Județean domnul Gheorghe Flutur, reprezentanți ai societății civile din Moldova pentru a susține acest proiect și a transmite un mesaj foarte clar: Locuitorii județelor noastre nu sunt români de rangul II, au aceleași obligații, dar și aceleași drepturi ca toți românii. Deci, implicit au și ei dreptul la viitor! Iar noi, noi suntem garantul acestui drept!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Pe 27 august 2021, Consiliul Județean Botoșani emitea certificatul de urbanism pentru acest sector ce traversează județul Botoșani. “Atunci, mulți s-au arătat neîncrezători, au fost chiar ironici, dar uitați că, astăzi suntem foarte aproape de finalizarea Studiului de Fezabilitate.

Și nu ne oprim aici!

Suntem în plină licitație pentru realizarea documentației tehnice pentru drumul de mare viteză care va uni Suceava de Botoșani. Mai mult, împreună cu partenerii noștri de la Primăria Botoșani, Consiliul Județean Suceava și Primăria Suceava am făcut demersuri pentru a prelua, împreună, și execuția drumului de mare viteză, pentru care continuăm demersurile să-l realizăm în regim de autostradă”, a mai spus Doina Federovici.
Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va face conexiunea între Centura municipiului Botoșani și A7, care este cel mai avansat dintre marile proiecte de infrastructură rutieră pentru regiunea Moldovei. 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Ca în filme: Tânăr reținut pentru 24 de ore de polițiștii botoșăneni după ce a fugit de la un filtru al poliției

Publicat

Un tânăr a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii botoșăneni de la Ștefănești  după ce a fost oprit dar a fugit de la un filtru al poliției.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au oprit pentru control, la data de 25 septembrie 2023, pe drumul național D.N. 29D, în comuna Durnești, un autoturism condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate. Acesta a declarat polițiștilor că nu are asupra sa documentele personale.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că tânărul are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule suspendată, iar în momentul în care i s-a adus la cunoștință că urmează să fie condus la sediul poliției pentru întocmirea documentelor necesare, acesta a avut un comportament agresiv fizic și verbal la adresa polițiștilor. Mai mult decât atât, în timpul controlului a venit o tânără, din localitate, cunoștință a acestuia, care a încercat să împiedice forțele de ordine să-și desfășoare activitatea.

În aceste împrejurări, conducătorul auto s-a urcat în autoturism și l-a pus în mișcare părăsind locul respectiv în trombă. S-a procedat la urmărirea acestuia, cu autospeciala de poliție având în funcțiune semnalele acustice și luminoase, pe o distanță de aproximativ 5 kilometri, când a fost identificat pe un drum de exploatare agricolă, din localitate.

“În continuare, comportamentul conducătorului auto a fost unul recalcitrant și agresiv la adresa forțelor de ordine, motiv pentru care s-a folosit forța pentru imobilizarea și încătușarea sa.

În timpul procedurilor de imobilizare, tânărul a suferit leziuni ușoare, fiind necesară acordarea îngrijirilor medicale de specialitate. Ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar în acest moment se află în Centrul de Reținere și Arestare preventivă al I.P.J. Botoșani, pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 2610 lei pentru neoprire la semnal, lipsa documentelor prevăzute de lege și adoptarea unui comportament agresiv în trafic, iar față de tânăra care a intervenit, a fost dispusă sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de 6.000 de lei, pentru faptul că a împiedicat organele de poliție să-și îndeplinească obligațiile de serviciu”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending