Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei – 18 ianuarie

Publicat

Sfântul Ierarh Atanasie, originar din Alexandria Egiptului, a trăit în secolul al IV-lea. A fost martor al succedării pe tronul imperial a câtorva împărați romani, de la Constantin cel Mare (306-337) până la Valens (364-378). Educat în spirit creștin a urmat cele mai renumite școli ale vremii. 

Sfântul Atanasie a fost ales în scaunul episcopal din Alexandria, dar, din cauza permanentei lupte cu ereticii arieni, printre care se aflau și ierarhi ai bisericii creștine, a fost exilat de cinci ori din cetate. În acea mare furtună și tulburare stârnită de erezia ariană (care tăgăduia Dumnezeirea Fiului), patriarhi în centrele bisericii drept măritoare erau: Maxim al Ierusalimului (333-350), Alexandru al Constantinopolului (327-337) și Atanasie al Alexandriei (328-373) care, deși în surghiun, nu lăsa cârma bisericii, cu cuvântul și cu scrisul îndreptând dreapta credință. Sfântul Atanasie a trecut la Domnul după 46 de ani de episcopat și după osteneli lungi și multe nevoințe pentru dreapta credință.

În urma multor izgoniri, a viețuit un timp scurt în liniște și pace în scaunul episcopal, apoi s-a dus către părinții săi, către patriarhi, către prooroci, către apostoli, către mucenici și către mărturisitori; căci s-a nevoit ca ei pe pământ.  Despre Sfântul Atanasie se spune că atunci când era mic și se juca cu alți copii de o vârstă cu el, pe malul mării, făcea ceea ce văzuse în biserică, căci copiii care erau împreună cu el l-au hirotonit episcop și îi aduceau pe alți copii elini, care erau încă nebotezați.

Atunci el îi boteza cu apă din mare, spunând cuvintele de la Taina Sfântului Botez. De acest fapt a aflat patriarhul Alexandriei, Alexandru, care i-a chemat la el pe toți acești copiii cu „episcopul” lor și i-a întrebat ce făceau în jocurile lor la malul mării. Iar ei au spus cum l-au pus episcop pe Atanasie și cum a botezat el pe copiii elini. Patriarhul, cercetându-i cu de-amănuntul, s-a încredințat că se săvârșiseră toate potrivit cu normele Bisericii. Deci, sfătuindu-se cu clerul său, patriarhul a socotit ca bun botezul copiilor și l-a întărit prin ungerea cu sfântul mir.

 

SFÂNTUL IERARH CHIRIL s-a născut în Alexandria. A fost succesorul patriarhului Teofil în scaunul patriarhal al Alexandriei, având o poziție puternică și influentă. În calitate de patriarh s-a confruntat cu susținătorii ereziei nestoriene, care a fost răspândită în toată lumea creștină de patriarhul Constantinopolului, Nestorie. Acesta susținea că Hristos este „numai om, nu și Dumnezeu”, iar pe Născătoarea de Dumnezeu o numea nu „Născătoare de Dumnezeu”, ci „Născătoare de Hristos”. În urma acestor controverse, împăratului Teodosie al II-lea a convocat la Efes cel de-al III-lea Sinod Ecumenic (431) care, după lungi dezbateri, a sfârșit prin a-l îndepărta pe Nestorie din scaunul său și a-l trimite în exil.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Amenzi pe capete „împărțite” de jandarmii botoșăneni în week-endul care a trecut

Publicat

În vederea menținerii unui climat de ordine și siguranță publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a acționat în acest sfârșit de săptămână cu efective mărite, care au executat misiuni specifice independent sau în cooperare cu efective de poliție, atât în mediul urban, cât și în zona de responsabilitate a mai multor secții de poliție rurală.
Prevenirea faptelor cu violență și a consumului de substanțe psihoactive, dar și respectarea legislației care reglementează normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică, au fost obiectivele avute în atenție de echipajele de jandarmerie.
40 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 11500 de lei, au fost aplicate de jandarmi pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, dar și pentru încălcarea prevederilor Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun sau a Ordonanței de Urgență nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.
Tot la finalul săptămânii trecute, efectivele de jandarmerie au constatat două infracțiuni de lovire și alte violențe, precum și o infracțiune de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fiind întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală.

De asemenea, jandarmii botoșăneni au acordat sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul meciului de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani – C.S.U. Craiova, disputat duminică pe Stadionul municipal Botoșani.

Recomandăm cetățenilor să solicite imediat sprijinul forțelor de ordine, în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112, în situația sesizării unor fapte antisociale de natură penală sau contravențională, pentru ca intervenția acestora să aibă loc în cel mai scurt timp, iar gradul de afectare al climatului de ordine și siguranță publică să fie cât mai redus, prin luarea măsurilor legale ce se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Se caută preoți pentru două parohii din județul Botoșani

Publicat

Mitropolia Moldovei și Bucovinei are două parohii vacante în județul Botoșani (mediul rural) unde se pot transfera doar preoţi din Arhiepiscopia Iașilor, care întrunesc condițiile statutare de transfer.

În județul Botoșani sunt menționate două parohii care au nevoie de preot și anume  „Sfântul Nicolae” din localitatea Crasnaleuca, 170 familii . „Sfântul Nicolae” din localitatea Rădeni, comuna Frumușica 324 familii, potrivit comunicatului Arhiepiscopiei Iașilor, semnat de preotul Andrei Atudori, consilier al sectorului administrativ-bisericesc.

Condițiile statutare de transfer pentru numirea şi transferarea clerului în mediul rural: • Numirea şi transferarea preoţilor şi a diaconilor la parohii se fac prin concurs (cf. art. 123 alin. (3) din Statut). • Pentru a putea fi numiţi, candidaţii la posturile de preot şi diacon trebuie să corespundă condiţiilor canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti (art. 123 alin. (4) din Statut). • Preoţii care solicită transferul sunt datori să aibă cel puţin cinci ani de la ultimul transfer (HSS nr. 3228/10 mai 1991 şi art. 124 alin. (2) din Statut). La transferul de la o parohie la alta în mediul rural se va ţine cont de studii, notarea administrativă şi activitatea candidaţilor, precum şi de situaţia misionară din teren (cf. HSS nr. 3228/10 mai 1991). • În cazul în care la unele parohii din mediul rural nu se prezintă candidaţi care întrunesc condiţiile prevăzute la aliniatul precedent, pot fi numiţi şi absolvenţi de seminar care au susţinut examenul de capacitate (art. 124 alin. (3) din Statut). Media generală de candidare la transferare a preoţilor şi diaconilor (din mediul rural şi urban) rezultă din ultima medie la acelaşi nivel de studii (doctorat, admisibilitate, masterat, licenţă în teologie, diploma de seminar), adunată cu media notărilor administrative pe ultimii cinci ani, cu media examenului de definitivat, gradul II sau gradul I (ultimul absolvit) şi împărţite la trei (HSS nr. 3228/10 mai 1991).

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Botoșani: Aparatură și echipamente medicale moderne pentru Spitalul Județean

Publicat

Aparatură și echipamente medicale de ultimă generație, în valoare de peste 1,5 milioane de euro, au fost achiziționate pentru secțiile Spitalului Județean Botoșani în urma unui parteneriat între Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Botoșani.

Este vorba de aparatură radiologică, ecografe, ecocardiografe, truse neurochirurgicale, aparatură pentru Secția Ortopedie, defibrilatoare, mese de operații complet echipate, aspiratoare chirurgicale, etc. 90% din suma necesară pentru achiziționarea aparaturii medicale provine din programul guvernamental gestionat de Ministerul Sănătății, iar 10% a fost asigurată de către Consiliul Județean Botoșani.

„Continuăm să punem în aplicare programul major de dezvoltare pe toate palierele sistemului sanitar botoșănean. Vrem ca botoșănenii să aibă parte de cele mai bune servicii medicale și acordăm prioritate la tot ceea ce ține de sistemul sanitar, de partea administrativă. Ne dorim ca și eforturile părții medicale, ca empatia și grija față de pacient a cadrelor medicale să se ridice, să fie la cel mai înalt nivel. Doar așa vom putea reda încrederea botoșănenilor în calitatea actului medical prestat la Spitalul Județean”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Valoarea investițiilor făcute sau gestionate de către Consiliul Județean în sistemul sanitar botoșănean în ultimii trei ani s-a ridicat la peste 45 de milioane de euro. La acestea se adaugă 5 milioane de euro pe care Consiliul Județean le-a alocat Spitalului în acest an din bugetul propriu. De asemenea, au fost pregătite proiecte majore în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro pentru care se caută cele mai bune soluții de finanțare „Responsabilitatea noastră, a administrației județene, ține de dezvoltare și de investiții. Avem proiecte mature la care echipele reunite ale Consiliului Județean și Spitalului au muncit foarte mult. Vom continua pe această linie a investițiilor pentru că este singura care poate, în multe cazuri, să facă diferența. Avem determinarea de a trece peste toate piedicile și de a face la Botoșani un spital modern, așa cum cer vremurile pe care le trăim”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii de imigrări din Botoșani au căutat cetățeni străini angajați ilegal la Dorohoi

Publicat

Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, au organizat şi desfăşurat, vineri, în municipiul Dorohoi, o activitate specifică de control ce a avut ca scop prevenirea migrației ilegale și a muncii nedeclarate.

 

Au fost verificate trei societăți comerciale cu domeniul principal de activitate construcții, comerț și HORECA.

 

Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificați patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 56 de ani, din Algeria, China, Georgia și Turcia.

 

Ca urmare a verificărilor efectuate nu au fost identificate nereguli în privința străinilor și nici a angajatorilor.

 

În prezent, în Județul Botoșani sunt aproximativ 38 de societăți comerciale care au angajați cetățeni străini.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending