Connect with us
Publicitate

Actualitate

Calendar Ortodox 2022: Sfântul şi Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu

Publicat

Publicitate

Calendar Ortodox 2022: În timpul domniei lui Ptolemeu al 2-lea Philadelphus, care stăpânea pământul Egiptului, un număr de 70 de înțelepți evrei au fost adunați în Alexandria pentru a realiza traducerea scripturii Vechiului Testament în limba greacă, limba oficială în imperiul lui Alexandru Macedon și a urmașilor lui.

Între aceștia s-a aflat și Dreptul Simeon, căruia i-a fost repartizată spre traducere cartea prorocului Isaia. Când au ajuns cu tâlcuirea la Isaia 7, 14, unde scrie „Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuil”, bătrânul Simeon s-a îndoit în inima sa, zicând că nu este cu putință că o fecioară să nască neștiind de bărbat și, luând cuțitul, a vrut să șteargă aceste cuvinte.

În clipa aceea a fost însă oprit de îngerul Domnului care i-a spus: „Nu fi necredincios în cele scrise, a căror împlinire tu însuți o vei vedea, pentru că nu vei vedea moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce Se va naște din Curata Fecioară, Hristos Domnul”. În acel moment Sfântul și dreptul Simeon a primit de la Dumnezeu făgăduința că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara (Luca 2, 25-26).

Publicitate

La 40 de zile de la nașterea lui Hristos, se împlinește făgăduința făcută de Dumnezeu, căci Sfântul și Dreptul Simeon, îndemnat de Duhul Sfânt, va lua în brate pe Cel născut din Fecioara și va spune: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta”. „Acum slobozește” înseamnă acum am înțeles că s-a împlinit ceea ce s-a făgăduit. Aceasta rugăciune „Acum slobozește”, este rostită de noi, la fiecare slujba a Vecerniei, adică la începutul unei zile liturgice.

Prin viața sa, Sfântul și Dreptul Simeon rămâne un exemplu de smerenie, de nezdruncinată răbdare, dar și un model de întoarcere către credința cea adevărată. Este model de smerenie deoarece a primit fără cârteală porunca îngerului, deși ea contrazicea logica omenească. Este un exemplu de răbdare deoarece a așteptat cu nădejde timp de aproape 300 de ani împlinirea profeției făcute lui prin înger și, mai presus de toate, este un model de întoarcere de la îndoiala și rătăcirea neputinței omenești la credință prin aceea că s-a pregătit toată viața pentru întâmpinarea Celui profețit, Hristosul Domnului.

Din acest motiv, el este reprezentat de cele mai multe ori în icoana acestei sărbători alături de prorocița Ana, ținându-L pe Pruncul Hristos în brațe, că un model desăvârșit al modului în care toți creștinii ar trebui să-L aștepte și să-L primească pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat, Mântuitorul Iisus Hristos. Dreptul Simeon a murit la vârsta de 360 de ani. Sfânta Tradiție aflăm că, după adormirea sa, trupul Sfântului Simeon a fost păstrat în Siria până în timpul împăratului Justin cel Mic (565-578), care a mutat sfintele sale moaște în capitala imperială, Constantinopol și așezate în Biserica Halcopratiei. În anul 1273, s-a intenționat mutarea sfintelor moaște de la Constantinopol la Veneția. Însă, pe drum, o furtună din Marea Adriatică, în împrejurimile Zadar-ului, a întrerupt călătoria și sfintele moaște au rămas în Zadar.

Publicitate

La început, ele au fost găzduite în Biserica Sfânta Maria Major și mai târziu, în 1632, mutate în Biserica Sfântul Ştefan care a devenit până astăzi Biserica Sfântului Simeon Dreptul. În 1380, regina ungaro-croată Elisabeta Kotromanic a poruncit făurirea unei racle din aur și argint pentru trupul sfântului. Racla este o capodoperă a artei medievale, aflată sub protecția UNESCO, având o greutate de peste 350 kg, împodobită cu sculpturi care amintesc evenimente biblice și istorice.

Sfântul Simeon este unul din protectorii Zadarului, alături de Sfânta Anastasia și Sfântul Hrisogon. Locuitorii orașului Zadar l-a ales pe Sfântul Simeon ca ocrotitor al orașului. El este cinstit ca un mijlocitor pentru binecuvântarea copiilor.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Mircea Magdalena, candidat PSD Botoșani la Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Mircea Magdalena, candidat PSD la Camera Deputaților, cel care de altfel este și administratorul public al Municipiului Botoșani, și care a venit în studioul Botosani24.ro însoțit de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Mircea Magdalena a vorbit despre candidatura sa la Camera Deputaților în timp ce Cosmin Andrei, primarul Municipiului Botoșani, a explicat cu exemple concrete cât este de important în dezvoltarea unei localități ca parlamentarii să fie de aceeași culoare politică ca liderii administrației publice locale.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Atelierul de Muzică Psaltică, ediția a II-a. Va fi prezent lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, fondatorul corului psaltic „Byzantion”

Publicat

Publicitate

Săptămâna aceasta va avea loc la Botoșani un eveniment de o aleasă trăire spirituală, încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor va oferi șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică, în cadrul Atelierului de Muzică Psaltică, ediția a II-a.

Evenimentul care se va desfășura joi, 14 noiembrie, este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, și cu Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Atelierul de psaltică va debuta joi dimineață, la ora 8.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, după care vor urma mai multe cursuri sub îndrumarea îndrăgitului profesor Adrian Sârbu, după care, de la ora 18.00 va începe slujba privegherii în cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, la care botoșănenii sunt așteptați numeroși.

Publicitate

Prima ediție a Atelierului de psaltică a avut loc la Biserica Vovidenia, anul trecut și a reprezentat o adevărată oază duhovnicească pentru comunitatea ortodoxă din Botoșani.

Îndrăgitul cadru universitar a cerut  credincioșilor ,la finalul cursului de anul trecut, să se apropie de strană, unde cu smerenie și cu iubire să cânte lui Dumnezeu, pentru că acel loc nu aparține unui profesionist care primește sarcina de a da răspunsurile la slujbe, ci este locul unde poți să ajungi mai aproape de divinitate prin duhul rugăciunii, pentru că muzica psaltică unește. Nu cu cântări, cu tropare și glasuri, ci cu rugăciunea cea cu inima zdrobită și cu post, prin care și frica lui Dumnezeu în inimă se face necontenit!

„Strana nu este pentru cei inițiați, care din egoism și plafonare refuză orice colaborare și ei acolo își execută niște triluri într-un mod elitist. Dumnezeu nu vrea să executăm perfect, pe nu știu care glas, ci vrea să ne unim și să îi cântăm din inimă LUI. Și aceasta trebuie să fie prima investiție în viața unei parohii. Dacă aveți copii, ai preotului, ai psaltului, ai enoriașilor, aduceți-i la strană. Faceți repetiții cu ei, atât cât se poate. Și atunci acești copii vor trece de perioada adolescenței la strană, lângă Împărtășanie, într-un duh de echilibru, în discuții cu ceilalți tineri. Și aceștia vor fi adulții de mâine care tot pe lângă parohie vor fi”, a mai adăugat profesorul ieșean, Adrian Sîrbu.

Publicitate

Muzica bisericească este de la cel care gângurește, de la ce cel care tace și se roagă la profesionistul care conduce corul unei parohii. Toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Trupa CARGO va susține un concert gratuit la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani

Publicat

Publicitate

Liberalii botoșăneni organizează evenimentul “Tinerii votează! Tinerii contează!”. Pe data de 17 noiembrie la orele 18.30 trupa CARGO va susține un concert la Casa de Cultură a Sindicatelor prin care va încerca să fie vocea celor tineri care-și doresc un viitor acasă.

Alături de Cargo, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime va fi prezent pentru a ne conștientiza despre importanța implicării tinerilor pentru schimbarea în bine a meleagurilor noastre.

Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproximativ 60 de permise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști, weekendul trecut

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat17 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la aproximativ 90 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind legitimate aproximativ 750 de persoane și controlate 570 de autovehicule.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 546 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 44 de permise de conducere și 12 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending