Connect with us

Eveniment

Sfântul Proroc Ilie cinstit la o Biserică din Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Manolești Vale, de lângă municipiul Botoșani, își serbează hramul.
În ajunul sărbătorii, vineri, 19 iulie 2024, începând cu ora 18:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie.
În ziua hramului, sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 07:00, se vor oficia următoarele slujbe: Acatistul, Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.

Despre cinstirea Sfântului Proroc Ilie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari proroci trimiși de Dumnezeu, ai Vechiului Testament. A fost singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”, profetul care, pe muntele Tabor, alături de Moise s-a arătat la Schimbarea la față a Domnului și va fi înaintemergătorul al celei de-a doua venire a lui Hristos.
Ce înseamnă hramul bisericii?

Orice lăcaş sfânt, capelă, paraclis sau biserică, are unul sau chiar mai mulţi ocrotitori sau o sărbătoare religioasă în cinstea căreia a fost zidit. Această prăznuire în cadrul unei comunităţi creştine reprezintă un eveniment cu multe caracteristici importante.
Istoricul Parohiei Manolești Vale

Satul Manoleşti Vale este limitrof oraşului Botoşani și numără aproximativ 70 familii de ortodocşi. Până în anul 1998, din punct de vedere al organizării administrativ-bisericeşti, satul Manolești Vale a făcut parte din parohia satului Stânceşti.
Ideea construirii unei biserici în Parohia Manoleşti Vale a aparţinut vrednicului de pomenire preot Teodor Ieremia, care a slujit la Biserica Pacea între anii 1980-1987. În preajma sărbătorii Sfântului Ilie, Părintele Teodor a transportat la Manolești Vale, pe terenul unei doamne, Maria Călin, câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaş. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria.
În luna iulie 1998, s-a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică de către Preasfințitul Calinic Botoşăneanul, preot la Stânceşti fiind Daniel Baciu. Construcţia Bisericii din localitatea Manoleşti Vale s-a realizat prin contribuţia credincioşilor, prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor şi turnarea temeliei), a părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiş), a părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolţilor, finisarea exteriorului şi pregătirea pentru pictură).
Din anul 2008, preot paroh la Biserica din Manoleşti Vale a fost numit Marian Macuc, care s-a ocupat de pictarea, înfrumuseţarea şi dotarea bisericii cu obiecte necesare desfăşurării sfintelor slujbe, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare.
Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 8 octombrie 2011, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Începând cu data de 1 august 2020, paroh al Parohiei „Sfântul Ilie” – Manolești Vale este părintele Andrei-Ionuț Constantin, venit de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Borolea-Hănești, Protopopiatul Săveni.
În prezent, Parohia Manolești Vale este suplinită de părintele pensionar Dumitru Volentiru, fost paroh la Biserica „Sfâântul Dumitru” Botoșani.
Parohia Manolești reprezintă comunitatea enoriașilor responsabili, a creștinilor ortodocși practicanți, prezenți la toate manifestările și activitățile vieții creștine. Iar în Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a acestei parohii, se pot săvârşi toate slujbele și ierurgiile care țin de viața și necesitățile creștinului: botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu, dar şi cateheze pentru copii şi credincioşi.
Ce bunătăți se vor oferi la hramul bisericii

Gospodinele parohiei, dar și alți făcători de bine, vor pregăti pentru toată lumea prezentă la aceste slujbe: sarmale, cozonac, dar și alte bunătăți. Bineînțeles nu va lipsi vinul pentru cei mari și sucul pentru cei mici.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (317)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la naşterea lui Eminescu, „omul deplin al culturii române” (Constantin Noica), „poetul național” (George Călinescu), „expresia integrală a sufletului românesc” (Nicolae Iorga), „o instituţie a sufletului nostru naţional” (Octavian Goga), „sfântul preacurat al ghiersului” (Tudor Arghezi), „cel ce exprimă poetic întreg universul românesc” (George Uscătescu), „participant la algoritmurile geniilor universale” (Zoe Dumitrescu – Buşulenga), „sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană” (I. L. Caragiale), „veşnic stăpânit de gândul unităţii naţionale” (Ioan Slavici) sau „Luceafărul poeziei româneşti” (Constantin B. Stamatin). Citiţi  patru poeme dedicate lui Eminescu şi  scrise de trei membri ai Cercului Literar „Luceafărul” din Hăneşti

 

SĂ  MORI  CÂND  S-A  NASCUT  LUCEAFĂRUL

 

Publicitate

Lacrimile îngheţate ale cerului

Curg pentru a se topi

În sufletul nostru fierbinte

De atâta Eminescu.

 

Vijeliile lumii coboară

Peste munţii mei

Pentru a-şi  găsi neliniştile

Într-un vers de  Grigore Vieru

 

Oceane de ninsori

Acoperă casele Ipoteştiului,

Printre troiene , la Pererâta

Trec poeţii încălzindu-ne sufletul.

(BETINA BĂDILIŢĂ)

 

LECŢIA EMINESCU

Luna, mândră şi voioasă,

Dă lecţii stelelor;

Le aminteşte cum ea

A luat lecţii

De la un mare poet

Cu numele de Eminescu.

Un tremurat cuprinse stelele

De parcă întrebau:

„Noi ce să facem?”

Daţi lumii căldura razelor,

Linişte şi armonie,

Făceţi-i să plutească

La umbra dorului

Şi-a doinei…

Şi mai vedeţi cum vă comportaţi

Pe fundul unui lac de la Ipoteşti…

Acolo unde este lac, pădure,

Eu, Luna, şi voi, stelele

Este şi iubire.

(IASMINA ZAHARIUC)

 

 

POEŢII  VIN  ŞI  PLEACĂ

ÎNTR-UN IANUARIE  DE  GHEAŢĂ

 

Precum un tren   înzăpezit

doarme pădurea în depărtare,

merg animalele

din vagon în vagon,

nu e nimeni să le spună

când vine primăvara.

 

Şarpe zdrobit de o roată grăbită

pe asfaltul albit de praf,

doarme râul în vale.

Peşti cu un ochi

privesc cerul prin sticla de gheaţă

aşteptând un semn dinspre

primăvara ce nu mai vine.

 

Între pădurea, ca un tren

Înzăpezit, a Ipoteştiului

şi şarpele de gheaţă al râului Prut,

satul de gheaţă

şi eu, omul de gheaţă,

care scrie acest poem de gheaţă

pentru poeţii veniţi şi plecaţi

într-un ianuarie de gheaţă.

(BETINA BĂDILIŢĂ)

 

 

EMINESCU

 

De mult, tu ai plecat din lume

Dar ai rămas mereu aici,

Plânge codrul după-al tău nume

Foşnind din frunze pe poteci.

 

Mireasma teilor, iarba cu rouă

Şi lacul tău cel mult iubit,

Pe toate-n dar ni le-ai dat nouă

Ca să-ţi dormi somnul liniştit.

 

Poetu-I cel ce-a iubit neamul,

Luceafărul ce-a strălucit,

A apărat râul şi ramul

Şi pe poporul său iubit.

(KARINA LERCĂ)

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat reținut de polițiști după ce a încercat să se sustragă controlului și a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza comunei Bălușeni, au efectuat semnal de oprire unui autoturism, al cărui conducător auto nu s-a conformat, continuându-și deplasarea.

Echipajul de poliție a pornit în urmărirea autoturismului respectiv, iar după câteva sute de metri conducătorul auto a oprit pe marginea părții carosabile.

Ulterior, șoferul a părăsit autovehiculul și a încercat să se sustragă controlului, fiind urmărit și prins de politști.

În continuare, bărbatul a avut un comportament recalcitrant, refuzând să se supună indicațiilor polițiștilor, fiind necesară imobilizarea și încătușarea sa.

A fost stabilită identitatea conducătorului auto în persoana a unui bărbat, de 49 de ani, din comuna Curtești. Întrucât emana halenă alcoolică i-a fost solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest și prelevării de mostre biologice, însă acesta a refuzat.

Ulterior, față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani. Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Îmbătați de dragoste”, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Botoșănenii sunt așteptați duminică, 19 noiembrie de la ora 1900, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5 la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun.

Distribuția:

Cezar Amitroaei – D-nul Orgon, bătrân gentilom

Petruț Butuman  – Mario, fiul său

Publicitate

Silvia Răileanu  – Silvi, fiica sa

Sorin Ciofu  – Dorian,  pretendentul Silviei

Lidia Uja  –  Lizet, camerista Silviei

Răzvan  Amitroaei –  Victoire, valetul lui Dorian

Să fie adevărat că haina-l face pe om? Se poate interzice dragostea pe motiv de apartenență la paliere sociale diferite? Este loc în suflet și pentru dragoste și pentru rațiune? E adevărat că dragostea-i oarbă și rațiunea rece precum gheața?

Veți găsi aceste întrebări nu doar în spectacol, dar și în inimile fiecărui îndrăgostit. Hai să ne îmbătăm de dragoste, de teatru!

 

Pret bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Biletele se găsesc la Agenția teatrală:

Casa TineretuIui 0231.510.970 | 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-20°°

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟑𝟎.

 

Citeste mai mult

Eveniment

APIA primește cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină aferente trimestrului IV al anului trecut

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024).

Cererile se depun la Centrul Judeţean Botoșani, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 2,079 lei/litru.

Instrucțiunile de depunere a cererilor, documentele necesare, precum și alte informații  suplimentare se regăsesc pe site-ul APIA și în cuprinsul Ghidului solicitantului privind acordarea ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură Editia 1, disponibil la următorul link: https://apia.org.ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/ajutorul-de-stat-pentru-reducerea-accizei-la-motorina-utilizata-in-agricultura-pentru-anul-2024/.

Legislație:

  • Hotărârea Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură cu modificările si completările ulterioare;
  • Hotărârea  1228/08.12.2023 pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură cu modificările și completările ulterioare;
  • OMADR 1727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură cu modificările și completările ulterioare.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending