Connect with us

Eveniment

Sfântul Proroc Ilie cinstit la o Biserică din Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Manolești Vale, de lângă municipiul Botoșani, își serbează hramul.
În ajunul sărbătorii, vineri, 19 iulie 2024, începând cu ora 18:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie.
În ziua hramului, sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 07:00, se vor oficia următoarele slujbe: Acatistul, Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.

Despre cinstirea Sfântului Proroc Ilie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari proroci trimiși de Dumnezeu, ai Vechiului Testament. A fost singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”, profetul care, pe muntele Tabor, alături de Moise s-a arătat la Schimbarea la față a Domnului și va fi înaintemergătorul al celei de-a doua venire a lui Hristos.
Ce înseamnă hramul bisericii?

Orice lăcaş sfânt, capelă, paraclis sau biserică, are unul sau chiar mai mulţi ocrotitori sau o sărbătoare religioasă în cinstea căreia a fost zidit. Această prăznuire în cadrul unei comunităţi creştine reprezintă un eveniment cu multe caracteristici importante.
Istoricul Parohiei Manolești Vale

Satul Manoleşti Vale este limitrof oraşului Botoşani și numără aproximativ 70 familii de ortodocşi. Până în anul 1998, din punct de vedere al organizării administrativ-bisericeşti, satul Manolești Vale a făcut parte din parohia satului Stânceşti.
Ideea construirii unei biserici în Parohia Manoleşti Vale a aparţinut vrednicului de pomenire preot Teodor Ieremia, care a slujit la Biserica Pacea între anii 1980-1987. În preajma sărbătorii Sfântului Ilie, Părintele Teodor a transportat la Manolești Vale, pe terenul unei doamne, Maria Călin, câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaş. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria.
În luna iulie 1998, s-a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică de către Preasfințitul Calinic Botoşăneanul, preot la Stânceşti fiind Daniel Baciu. Construcţia Bisericii din localitatea Manoleşti Vale s-a realizat prin contribuţia credincioşilor, prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor şi turnarea temeliei), a părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiş), a părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolţilor, finisarea exteriorului şi pregătirea pentru pictură).
Din anul 2008, preot paroh la Biserica din Manoleşti Vale a fost numit Marian Macuc, care s-a ocupat de pictarea, înfrumuseţarea şi dotarea bisericii cu obiecte necesare desfăşurării sfintelor slujbe, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare.
Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 8 octombrie 2011, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Începând cu data de 1 august 2020, paroh al Parohiei „Sfântul Ilie” – Manolești Vale este părintele Andrei-Ionuț Constantin, venit de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Borolea-Hănești, Protopopiatul Săveni.
În prezent, Parohia Manolești Vale este suplinită de părintele pensionar Dumitru Volentiru, fost paroh la Biserica „Sfâântul Dumitru” Botoșani.
Parohia Manolești reprezintă comunitatea enoriașilor responsabili, a creștinilor ortodocși practicanți, prezenți la toate manifestările și activitățile vieții creștine. Iar în Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a acestei parohii, se pot săvârşi toate slujbele și ierurgiile care țin de viața și necesitățile creștinului: botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu, dar şi cateheze pentru copii şi credincioşi.
Ce bunătăți se vor oferi la hramul bisericii

Gospodinele parohiei, dar și alți făcători de bine, vor pregăti pentru toată lumea prezentă la aceste slujbe: sarmale, cozonac, dar și alte bunătăți. Bineînțeles nu va lipsi vinul pentru cei mari și sucul pentru cei mici.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din Răuseni, dat dispărut după ce a plecat de acasă fără explicații

Publicat

Publicitate

Polițiștii din județul Botoșani desfășoară verificări pentru găsirea unui bărbat din comuna Răuseni, care a fost dat dispărut de familie în cursul zilei de vineri, 23 mai 2025.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, Cîslariu Marcel a părăsit în mod voluntar domiciliul din satul și comuna Răuseni în jurul orei 03:00 dimineața, fără a oferi vreo explicație soției sau altor membri ai familiei. De atunci, nu a mai putut fi contactat, iar destinația sa este necunoscută.

La momentul dispariției, bărbatul era îmbrăcat cu o bluză verde, pantaloni gri cu dungi negre și cizme de cauciuc verzi. Nu avea asupra sa nici bani, nici telefon mobil.

Poliția face apel către populație: oricine deține informații care pot ajuta la localizarea lui Cîslariu Marcel este rugat să sune de urgență la 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

Cercuri pastoral-misionare în Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

Luni, 26 mai 2025, în cadrul Protopopiatului Dorohoi, se vor desfășura mai multe întâlniri ale Cercurilor pastoral-misionare, reunind preoți din parohii pentru rugăciune, reflecție și activități misionare.

– Parohia „Sfântul Nicolae” – Leorda va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – „Sfântul Spiridon”, în cadrul căreia părintele Ștefan Ciobanu va susține conferința cu tema: „Comuniunea dintre preoți – izvor de inspirație și putere în lucrarea Bisericii”.

– Parohia „Înălțarea Domnului” – Ibănești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 4 – „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în cadrul căreia părintele Mihai Claudiu Foca va susține conferința cu tema: „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate pentru parohie”.

Sursa: timpulcredinței.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani rămâne sub avertizare de COD GALBEN. Sunt așteptate vijelii

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate cantitativ pentru județul Botoșani valabil de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la aceeași oră.

În intervalul menționat, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijeli ( rafale de 40…60 km/h) și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30 – 40 l/mp.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o tonă de droguri, capturată de polițiștii din România de la începutul anului

Publicat

Publicitate

Peste 930 de kilograme de droguri au fost capturate de polițiști, în colaborare cu DIICOT, la nivel național, în perioada 1 ianuarie – 23 mai, informează Poliția Română.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, peste 330 de kilograme din drogurile capturate au fost de mare risc, iar aproximativ 600 de kilograme au fost droguri de risc, peste 550 de kilograme dintre acestea fiind canabis.

În cadrul operațiunilor, au fost descoperite aproximativ 33.000 de comprimate, dintre care peste 28.000 fiind comprimate de droguri de mare risc și peste 4.200 – de droguri de risc.

Autoritățile au mai identificat aproximativ 150 de kilograme de masă vegetală verde, alcătuită din masa plantelor și masa fragmentelor vegetale care conțin THC (peste 44 de kilograme de masă vegetală uscată), precum și aproximativ 400 de plante de canabis.

De asemenea, în 2025 au fost desfășurate 348 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, precizează Poliția Română. Acestea au constat în punerea în executare a 1.133 de mandate de percheziție domiciliară, cercetarea a 1.249 de persoane, reținerea a 616 persoane, arestarea preventivă și la domiciliu a 427 de persoane, precum și plasarea sub control judiciar a 86 de persoane.

De menționat că polițiștii și procurorii DIICOT au desfășurat la nivel național, în perioada 29 aprilie – 16 mai 2025, operațiunea ‘BLIZZARD 5’ pentru identificarea și confiscarea unor cantități semnificative de droguri, introduse în România prin intermediul firmelor de curierat. Au fost descoperite astfel și capturate peste 150 de kilograme de canabis, peste 5 kilograme de cocaină, 300 de grame 3-MMC, mai multe comprimate, o doză de heroină, precum și sume de bani.

Publicitate

Până în prezent, în cadrul acestei operațiuni, au fost reținute și arestate peste 30 de persoane.

Activitățile au fost desfășurate de către structurile antidrog împreună cu parteneri instituționali din cadrul Autorității Vamale Române și ai Poliției de Frontieră Române, inclusiv cu echipe canine. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending