Connect with us

Eveniment

Sfântul Proroc Ilie cinstit la o Biserică din Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Manolești Vale, de lângă municipiul Botoșani, își serbează hramul.
În ajunul sărbătorii, vineri, 19 iulie 2024, începând cu ora 18:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie.
În ziua hramului, sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 07:00, se vor oficia următoarele slujbe: Acatistul, Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.

Despre cinstirea Sfântului Proroc Ilie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari proroci trimiși de Dumnezeu, ai Vechiului Testament. A fost singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”, profetul care, pe muntele Tabor, alături de Moise s-a arătat la Schimbarea la față a Domnului și va fi înaintemergătorul al celei de-a doua venire a lui Hristos.
Ce înseamnă hramul bisericii?

Orice lăcaş sfânt, capelă, paraclis sau biserică, are unul sau chiar mai mulţi ocrotitori sau o sărbătoare religioasă în cinstea căreia a fost zidit. Această prăznuire în cadrul unei comunităţi creştine reprezintă un eveniment cu multe caracteristici importante.
Istoricul Parohiei Manolești Vale

Satul Manoleşti Vale este limitrof oraşului Botoşani și numără aproximativ 70 familii de ortodocşi. Până în anul 1998, din punct de vedere al organizării administrativ-bisericeşti, satul Manolești Vale a făcut parte din parohia satului Stânceşti.
Ideea construirii unei biserici în Parohia Manoleşti Vale a aparţinut vrednicului de pomenire preot Teodor Ieremia, care a slujit la Biserica Pacea între anii 1980-1987. În preajma sărbătorii Sfântului Ilie, Părintele Teodor a transportat la Manolești Vale, pe terenul unei doamne, Maria Călin, câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaş. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria.
În luna iulie 1998, s-a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică de către Preasfințitul Calinic Botoşăneanul, preot la Stânceşti fiind Daniel Baciu. Construcţia Bisericii din localitatea Manoleşti Vale s-a realizat prin contribuţia credincioşilor, prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor şi turnarea temeliei), a părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiş), a părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolţilor, finisarea exteriorului şi pregătirea pentru pictură).
Din anul 2008, preot paroh la Biserica din Manoleşti Vale a fost numit Marian Macuc, care s-a ocupat de pictarea, înfrumuseţarea şi dotarea bisericii cu obiecte necesare desfăşurării sfintelor slujbe, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare.
Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 8 octombrie 2011, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Începând cu data de 1 august 2020, paroh al Parohiei „Sfântul Ilie” – Manolești Vale este părintele Andrei-Ionuț Constantin, venit de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Borolea-Hănești, Protopopiatul Săveni.
În prezent, Parohia Manolești Vale este suplinită de părintele pensionar Dumitru Volentiru, fost paroh la Biserica „Sfâântul Dumitru” Botoșani.
Parohia Manolești reprezintă comunitatea enoriașilor responsabili, a creștinilor ortodocși practicanți, prezenți la toate manifestările și activitățile vieții creștine. Iar în Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a acestei parohii, se pot săvârşi toate slujbele și ierurgiile care țin de viața și necesitățile creștinului: botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu, dar şi cateheze pentru copii şi credincioşi.
Ce bunătăți se vor oferi la hramul bisericii

Gospodinele parohiei, dar și alți făcători de bine, vor pregăti pentru toată lumea prezentă la aceste slujbe: sarmale, cozonac, dar și alte bunătăți. Bineînțeles nu va lipsi vinul pentru cei mari și sucul pentru cei mici.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Monitorizare audio-video în școli și licee: Ce prevede noua procedură privind supravegherea elevilor în unitățile de învățământ

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a aprobat procedura pentru instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în școli și licee. Potrivit noilor reglementări, monitorizarea se va putea face în sălile de clasă, pe holuri, în sălile de sport și în alte spații din unitățile de învățământ preuniversitar. Documentul stabilește condițiile de instalare a camerelor, durata de stocare a înregistrărilor, tipurile de echipamente permise, precum și modul în care se poate accesa conținutul captat, informează alba24.ro.

Potrivit documentului, pentru a instala camere, unitățile de învățământ au nevoie de acordul scris al majorității părinților, elevilor majori și angajaților.

Ordinul nr. 3.781 din 15 aprilie 2025 pentru aprobarea Procedurii privind monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial pe 30 aprilie.

Ordinul de ministru face parte din demersurile de prevenire a comportamentelor violente și de reducere a fenomenului violenței în mediul școlar.

Supraveghere video în școli și licee

Conform procedurii, școlile au obligația:

Publicitate
  • de a folosi înregistrările doar pentru cercetarea cazurilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor;
  • de a nu folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor;
  • de a utiliza numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit configurarea sau accesul din afara unității de învățământ;
  • de a desemna o persoană cu atribuții de monitorizare a funcționării sistemului de supraveghere audio-video, precum și un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.

Sistemele audio-video pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor sau ale internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.

Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar.

Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită accesul la înregistrări.

Condiții pentru instalarea sistemelor de supraveghere video în școli și licee

În scopul luării deciziei cu privire la instalarea sistemului de supraveghere audio-video, unitățile de învățământ vor întocmi lista cu salariații, cu părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori, precum și cu elevii majori.

Ulterior exprimării sau neexprimării acordului se întocmește un proces-verbal în care se menționează numărul persoanelor și tipul voturilor exprimate.

Decizia cu privire la instalarea unui sistem de supraveghere audio-video se ia dacă există un acord al majorității simple a părinților sau reprezentanților legali ai elevilor minori, a elevilor majori și salariaților unității de învățământ, care au participat la luarea acestei decizii.

Acordul sau lipsa acestuia în ceea ce privește un singur elev minor se exprimă doar de către un părinte/un reprezentant legal al minorului.

În situații excepționale, atunci când există un risc crescut de violență în spațiul școlar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări privind săvârșirea unor acte de violență fizică și/sau psihică, săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, precum și în scopul prevenirii actelor de violență fizică și/sau psihică, decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere poate fi efectuată doar cu informarea părinților sau a reprezentanților legali ai elevilor și a salariaților unității de învățământ.

Hotărârea de instalare și/sau de punere în funcțiune a sistemelor de supraveghere audio-video, se ia de către consiliul de administrație pentru o perioadă de maximum 1 an calendaristic. Perioada de 1 an calendaristic poate fi prelungită, prin hotărâre a consiliului de administrație, în situația în care circumstanțele care au stat la baza luării acesteia se mențin. Hotărârea de supraveghere audio-video și hotărârea de prelungire a supravegherii audio-video se iau în baza consultării prealabile a personalului didactic, a personalului didactic auxiliar, precum și a personalului administrativ și cu informarea persoanelor vizate.

Perioada de stocare a înregistrărilor audio-video

Unitatea de învățământ preuniversitar are obligația de a asigura stocarea și păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepția cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate, după care aceste informații se șterg automat.

Supraveghere video în școli și licee. Tipul camerelor și modul de acces

Unitățile de învățământ preuniversitar utilizează numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit accesul la înregistrări din afara unității de învățământ.

Persoanele care au acces la înregistrările audio-video din spațiul școlar nu pot publica aceste materiale și nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integrității fizice sau psihice a beneficiarilor primari, a părinților sau reprezentanților legali ai acestora sau a personalului angajat în unitățile de învățământ preuniversitar.

Sistemul de supraveghere audio-video nu este utilizat în alt scop decât cel stabilit în decizia privind instalarea sistemului de supraveghere audio-video.

Înregistrările audio-video sunt puse la dispoziția organelor de urmărire penală, dacă există o solicitare în acest sens din partea acestora.

Zonele supravegheate

Sisteme audio-video pot fi instalate în spațiul școlar după cum urmează:

  • în sălile de clasă,
  • în exteriorul clădirilor,
  • pe holuri,
  • în sălile de festivități,
  • pe holurile căminelor sau internatelor,
  • în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.

Unitățile de învățământ preuniversitar sunt obligate să stabilească unde și când sunt strict necesare măsurile de supraveghere audio-video. De regulă, un sistem de supraveghere care funcționează pe timpul nopții, precum și în afara programului de lucru obișnuit răspunde nevoilor operatorului pentru prevenirea oricărui pericol la adresa unității de învățământ.

Supraveghere video în școli și licee. Accesul la înregistrările audio-video

Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar.

Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită.

Imaginile vizualizate vor fi clare în măsura posibilității – conform înregistrării originale, cu condiția să nu prejudicieze dreptul terților. Se pot folosi sisteme care permit mascarea sau distorsionarea zonelor irelevante pentru supraveghere sau eliminarea din înregistrare a imaginii persoanelor terțe – fără legătură cu subiectul înregistrării, atunci când înregistrările audio-video se pun la dispoziția persoanelor vizate.

Măsurile care sprijină controlul accesului fizic și logic cuprind:

  • garantarea faptului că toate spațiile în care se realizează monitorizarea prin supraveghere audio-video și în care sunt stocate înregistrările audio-video sunt asigurate împotriva accesului nesupravegheat al terților;
  • poziționarea monitoarelor astfel încât numai persoanele autorizate să poată vizualiza imaginile;
  • definirea și aplicarea de proceduri de acordare, schimbare și revocare a accesului fizic și logic;
  • punerea în aplicare de metode și mijloace de autentificare și autorizare a utilizatorilor, inclusiv, de exemplu, lungimea parolelor și frecvența schimbării acestora;
  • înregistrarea și analiza periodică a acțiunilor efectuate de utilizatori (atât la nivel de sistem, cât și în ceea ce privește datele);
  • monitorizarea și detectarea tentativelor nereușite de acces, care se desfășoară permanent, iar punctele slabe sunt identificate cât mai curând.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Târgul regional de zootehnie, utilaje agricole și produse tradiţionale la Botoşani   

Publicat

Publicitate

În perioada 10 – 11 mai 2025, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți, va avea loc Târgul regional de zootehnie, utilaje agricole și produse tradiţionale, ediţia a XVII- a.

Programul evenimentelor:

10 mai ora 14:00  – Conferinţa Fermierilor din Regiunea Moldovei

10 mai ora 17:00  – Seara Fermierului

11 mai ora 10:30  – Parada cailor de rasă

11 mai ora 12:30  – Parada câini din rasa Ciobănesc de Bucovina

Publicitate

11 mai ora 15:00  – Parada și premierea berbecilor din rasa „Karakul” de Botoşani

Pe toată perioada celor 2 zile, vor avea loc dansuri populare cu artişti și ansambluri din judeţul Botoşani și Republica Moldova.

Citeste mai mult

Eveniment

Maica Penelope Ianolide, soția mărturisitorului lui Hristos Ioan Ianolide, a împlinit astăzi 100 de ani

Publicat

Publicitate

La venerabila vârstă de 100 de ani, maica Penelope continuă să fie o prezență luminoasă și o sursă de pace pentru toți cei care o cunosc. Cunoscută pentru bunătatea sa necondiționată, oferită nu doar apropiaților, ci și celor care i-au fost potrivnici, maica a primit, de-a lungul vieții, nenumărate binecuvântări, pe care le-a împărtășit cu generozitate celor din jur.

Astăzi, centenara monahie este considerată un izvor de har și o mărturie vie a sfințeniei tăcute, trăite cu discreție și profundă iubire de aproapele. Cei care o vizitează sau o cunosc spun că prezența ei aduce liniște, iar cuvintele – adesea puține – poartă greutatea unei vieți dedicate credinței și slujirii lui Dumnezeu.

Pentru bunătatea ei, pe care o împărtășea nu doar celor dragi dar chiar și vrăjmașilor ei, Dumnezeu i-a dăruit ani de viață și multe binecuvântări, prin care i-a bucurat pe toți cei din jurul ei. Încă și acum, la cei 100 de ani, maica Penelope este o bucurie pentru noi, toți și ne împărtășește și nouă picături de pace și harul sfinților Mărturisitori.

La mulți ani în bucuria Harului lui Dumnezeu, maica Penelope!

Mulțumim autorităților locale și prietenilor maicii Penelope, cinstitori ai memoriei Sfinților din închisori, pentru participarea la acest eveniment de sărbătorire” , este mesajul evidențiat pe pagina Mănăstirii Paltin

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAE/Atenționare de călătorie: Grecia – grevă în sectorul transportului public

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că în cursul zilei de joi va avea loc o grevă în sectorul de transport public.

De asemenea, Confederația Maritimă Panelenă a informat că toate navele vor rămâne andocate în porturi, se arată într-un comunicat al MAE, transmis AGERPRES.

Pe cale de consecință, se pot înregistra modificări în programul mijloacelor de transport public (autobuze, troleibuze, metrou, trenuri).

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena:
+30 210 6728875; +30 210 6728879 și Consulatului General al României de la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.

MAE recomandă, totodată, consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro și https://salonic.mae.ro.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de urgență ale Ambasadei României la Atena (+306978996222) și Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Publicitate

Cetățenii români care călătoresc în Republica Elenă pot accesa, de asemenea, aplicația digitală ‘mAIGreece’, realizată de Ministerul elen al Turismului, disponibilă și în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending