Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sfântul Proroc Ilie cinstit la o Biserică din Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Manolești Vale, de lângă municipiul Botoșani, își serbează hramul.
În ajunul sărbătorii, vineri, 19 iulie 2024, începând cu ora 18:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie.
În ziua hramului, sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 07:00, se vor oficia următoarele slujbe: Acatistul, Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.

Despre cinstirea Sfântului Proroc Ilie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari proroci trimiși de Dumnezeu, ai Vechiului Testament. A fost singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”, profetul care, pe muntele Tabor, alături de Moise s-a arătat la Schimbarea la față a Domnului și va fi înaintemergătorul al celei de-a doua venire a lui Hristos.
Ce înseamnă hramul bisericii?

Publicitate

Orice lăcaş sfânt, capelă, paraclis sau biserică, are unul sau chiar mai mulţi ocrotitori sau o sărbătoare religioasă în cinstea căreia a fost zidit. Această prăznuire în cadrul unei comunităţi creştine reprezintă un eveniment cu multe caracteristici importante.
Istoricul Parohiei Manolești Vale

Satul Manoleşti Vale este limitrof oraşului Botoşani și numără aproximativ 70 familii de ortodocşi. Până în anul 1998, din punct de vedere al organizării administrativ-bisericeşti, satul Manolești Vale a făcut parte din parohia satului Stânceşti.
Ideea construirii unei biserici în Parohia Manoleşti Vale a aparţinut vrednicului de pomenire preot Teodor Ieremia, care a slujit la Biserica Pacea între anii 1980-1987. În preajma sărbătorii Sfântului Ilie, Părintele Teodor a transportat la Manolești Vale, pe terenul unei doamne, Maria Călin, câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaş. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria.
În luna iulie 1998, s-a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică de către Preasfințitul Calinic Botoşăneanul, preot la Stânceşti fiind Daniel Baciu. Construcţia Bisericii din localitatea Manoleşti Vale s-a realizat prin contribuţia credincioşilor, prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor şi turnarea temeliei), a părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiş), a părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolţilor, finisarea exteriorului şi pregătirea pentru pictură).
Din anul 2008, preot paroh la Biserica din Manoleşti Vale a fost numit Marian Macuc, care s-a ocupat de pictarea, înfrumuseţarea şi dotarea bisericii cu obiecte necesare desfăşurării sfintelor slujbe, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare.
Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 8 octombrie 2011, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Începând cu data de 1 august 2020, paroh al Parohiei „Sfântul Ilie” – Manolești Vale este părintele Andrei-Ionuț Constantin, venit de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Borolea-Hănești, Protopopiatul Săveni.
În prezent, Parohia Manolești Vale este suplinită de părintele pensionar Dumitru Volentiru, fost paroh la Biserica „Sfâântul Dumitru” Botoșani.
Parohia Manolești reprezintă comunitatea enoriașilor responsabili, a creștinilor ortodocși practicanți, prezenți la toate manifestările și activitățile vieții creștine. Iar în Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a acestei parohii, se pot săvârşi toate slujbele și ierurgiile care țin de viața și necesitățile creștinului: botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu, dar şi cateheze pentru copii şi credincioşi.
Ce bunătăți se vor oferi la hramul bisericii

Gospodinele parohiei, dar și alți făcători de bine, vor pregăti pentru toată lumea prezentă la aceste slujbe: sarmale, cozonac, dar și alte bunătăți. Bineînțeles nu va lipsi vinul pentru cei mari și sucul pentru cei mici.

Publicitate

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani! Un incendiu a alertat locatarii. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-un apartament situat la etajul III al unui bloc de pe Calea Națională din municipiul Botoșani.

Mai multe materiale combustibile dintr-o încăpere s -au aprins de la un reșou electric în funcțiune. Vecinii au observat fumul dens și au sunat după ajutor.

 

Publicitate

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea lenjeria de pe un pat, cu degajări mari de fum și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul camerei. Proprietarul, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit în apartament. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât a suferit o ușoară intoxicație cu fum.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Municipiului Botoșani dă startul sezonului de sărbătoare

Publicat

Publicitate

Începând cu seara de 30 noiembrie, când în credința ortodoxă este cinstit Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, Apostolul românilor, va fi deschis iluminatul festiv în municipiul Botoșani.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, după ceremonialul religios și militar organizat pentru eroii neamului, municipalitatea va oferi 1.000 de porții de fasole cu cârnați, ceai și suc, în Centrul Istoric, începând cu ora 12:00.
Ca în fiecare an, produsele vor fi pregătite la Cantina de ajutor social din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS).
Porțiile oferite botoșănenilor vor fi asigurate din sponsorizări.
Municipalitatea asigură bucatele tradiționale, de Ziua Națională a României, începând cu anul 2005.
În seara de 1 decembrie, clădirea Primăriei Municipiului Botoșani va fi iluminată în culorile drapelului național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană

Publicat

Publicitate

Cultura reprezintă un pilon fundamental al identității județului Botoșani, un element esențial care reflectă valorile și tradițiile unei comunități. Patrimoniul cultural bogat, atât material, cât și imaterial, constituie o resursă valoroasă care nu doar că păstrează memoria colectivă, dar contribuie și la dezvoltarea economică și turistică a regiunii.

 

„Încă din prima zi de mandat, am anunțat că, împreună cu echipa mea, punem un accent deosebit pe cultură, care este un adevărat brand pentru județul nostru. Investițiile în sectorul cultural au un impact semnificativ asupra întregii comunități, nu doar prin conservarea și promovarea tradițiilor, dar și prin stimularea educației, dezvoltarea turismului și crearea unor noi oportunități economice”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

 

Emblematice sunt investițiile pe care administrația Federovici le-a derulat în ultimii ani:

  • Modernizarea și redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian” Ștefănești – singurul muzeu dedicat „poetului plastic al florilor”;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni;
  • Modernizarea și reabilitarea Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” de la Ipotești;
  • Reabilitarea Muzeului Județean de Istorie – primul mare proiect derulat de CNI în domeniul muzeal;
  • Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi – cel mai mare proiect derulat de Institutul Național al Patrimoniului;
  • Modernizarea Centrului Național de Studii – Memorialul Ipotești – unul dintre cele două proiecte din Regiunea de Nord-Est care îndeplinește principiile New European Bauhaus (NEB) și declarat a fi eligibil pentru finanțare;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Goilav în vederea transformării ei în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională – proiect pregătit pentru finanțare din Programul Regional;
  • Reabilitarea și restaurarea Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” – proiect inclus pe lista sinteză a CNI;
  • Construirea Monumentului de la Huțani în memoria victimelor celui mai tragic accident rutier din istoria României.
  • Casa Moscovici – achiziționată pentru a deveni noul sediu al Consiliului Județean

Pentru prima dată în istorie, autoritatea județeană a achiziționat o clădire importantă de patrimoniu, Casa Moscovici, cu intenția de a o restaura și muta aici sediul Consiliului Județean Botoșani. Documentația este pregătită pentru a fi depusă la finanțare pe Programul Regional, când se vor deschide axele de guvernare”, a mai spus Doina Federovici.

Publicitate

La începutul secolului trecut, Casa Moscovici i-a găzduit pe Regele Carol I, care a obținut independența României, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

Publicitate

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul adoptă majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul adoptă în ședința de miercuri, 27 noiembrie, un proiect privind majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 și va avea un impact direct asupra a peste 1,8 milioane de români, scrie alba24.ro.

„Adoptăm astăzi majorarea salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei, la 4.050 de lei lunar. Validăm defapt o decizie luată de Guvern prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național tripartit pentru dialog social

Majorarea salariului minim cu 9,46% se aplică începând cu 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de români”, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Publicitate

Publicitate

Majorarea salariului minim brut la 4.050 lei, de la 1 ianuarie 2025

Prin actul normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 9,46 %, față de luna decembrie 2024.

În luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru 168 ore pe lună.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending