Connect with us
Publicitate

Actualitate

Calendar Creștin Ortodox – 16 decembrie: Sfântul Proroc Agheu, unul dintre ultimii prooroci ai Vechiului Testament

Publicat

Calendar Creștin Ortodox: Pe 16 decembrie Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Proroc Agheu. Acesta s-a născut în Babilon și a trăit cu 470 de ani înainte de Hristos.

De tânăr, a venit în Ierusalim împreună cu iudeii aduși de Zorobabel și de arhiereul Iosua și a fost unul dintre ultimii prooroci ai Vechiului Testament.

După ce au venit din robie, iudeii au început să reconstruiască templul, așa cum își promiseseră pe când erau încă în robie, că, dacă vor scăpa, vor reconstrui Templul Sfânt.

Însă fiind cuprinși de grijile pământești, foarte mulți evrei renunțaseră la acest gând. În acest context, Bunul Dumnezeu ridică în mijlocul evreilor pe Prorocul Agheu și pe tânărul Proroc Zaharia, care s-au prezentat înaintea lui Zorobabel și a arhiereului Iosua rugându-i să îndemne poporul la refacerea templului și la reînceperea lucrului. În cuvântarea lui, prorocul i-a încredințat că Dumnezeul părinților, al lui Avraam, Isaac și Iacov va fi cu ei ajutându-i.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

Prorocul Agheu îi mustra pe toți că au uitat legământul și că se îngrijesc mai mult de treburile personale (Agheu 1, 7-14). În anul 515 î.Hr., adică al șaselea al domniei lui Darius Histaspe, conducătorul perșilor, al Babilonului și al Ierusalimului, s-a făcut sfințirea noului templu. Bătrânul Prooroc Agheu putea să fie mulțumit. A trecut la Domnul cu pace și a fost îngropat lângă mormintele părinților, ca unul ce făcea parte din seminția lui Levi.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Cultura

Expoziția Taberei de fotografie IPOTEȘTI: „Căutându-l pe Eminescu”

Publicat

Îl poți căuta pe Eminescu în poezia sa antumă sau postumă, în proză, în articolele din presa vremii, îl poți căuta în documentele de epocă, în manuscrise, în amintirile celor care l-au cunoscut, în fotografii. Îl poți căuta mergând pe urmele lui și încercând doar să-i ghicești pașii prin Ipotești și împrejurimi, în Botoșani, Cernăuți, Blaj, Sibiu, Iași, București, Viena, Berlin, Odessa, prin alte locuri pe unde se știe sau doar se presupune că a trecut.

Peste ani, în virtutea legăturii pe care o avem cu textul lui, îi mai putem simți prezența și o mai putem transmite, prin fotografie, celor care vor să privească aceste locuri cu ochii altora. Pornind de la acest concept, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, a organizat în 2016, prima ediție a Taberei de Fotografie, intitulată Căutându-l pe Eminescu. Zeci de trasee, sute de fotografii, workshopuri, ateliere, pe parcursul edițiilor desfășurate, au păstrat continuitatea acestui proiect.

În perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 Memorialul Ipoteşti vă invită să vizualizaţi o selecție din materialul fotografic realizat de participanții la Tabăra de fotografie IPOTEȘTI. Căutându-l pe Eminescu, desfășurată în perioada 20-23 octombrie 2022. Fotografiile au fost realizate în urma tururilor și sesiunilor foto propuse în această ediție la: Ipotești, Capela Calimachi din Stâncești, Lacul cu nuferi din pădurea Baisa, Mănăstirea Agafton, bisericile de lemn din Cervicești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Bănești, Brăiești, Mănăstirea Vorona, Sihăstria Voronei, biserica din Bălinești, Mănăstirea Coșula și Botoșani.

Fotografiile au fost făcute de membri ai Clubului Foto VARADIUM din Oradea: Florica Bacter, Raul GHIMAN, Dan GRIGA, Ovidiu ILISIE, Csaba KARAKO, Constantin Lazăr, Iuliana PAȘCA, Doru PETRUȚIU, Marian PLAINO, Ovi D. POP, Adela RUSU, Mariana Scubli, Eduard SUCIU, Rebeca SUTAC, Sandor SZABO, Szabolcs Vincze.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Bucecea, salvat de doi polițiști care l-au găsit pe un câmp. Eroii sunt Cristina și Simina

Publicat

Miercuri, 6 decembrie, în jurul orei 08:00, colegii noștri, Cristian și Simina, din cadrul  Poliției Orașului Bucecea se aflau în serviciu de patrulare, cu autospeciala de poliție, pe drumul județean DJ 208 D, la o distanță de aproximativ 3 kilometri de oraș, când a observat pe câmp, o persoană întinsă pe sol.

 

Cristian, împreună cu colega de patrulare au oprit autospeciala și s-au îndreptat spre persoana respectivă, observând că este vorba despre un bărbat, de 45 de ani, cunoscut la nivelul subunității de poliție cu probleme de sănătate, îmbracat sumar, iar o parte dintre articolele vestimentare se aflau în apropierea acestuia.

 

Cei doi l-au preluat și l-au transportat în regim de urgență la Centrul de Primiri Urgență din Bucecea, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale, întrucât acesta prezenta simptomele instalării hipotermiei.

 

În acest moment este în afara oricărui pericol, datorită colegilor noștri.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria comunei Mihai Eminescu a anunțat că a început pregătirea activităților specifice sezonului rece

Publicat

Primaria comunei Mihai Eminescu va anunta ca in baza Reglementarii tehnice “Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013, elaborată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. din 17.06.2013,  incepand cu data de 16.11.2023 Unitatea Administrativ Teritoriala a inceput pregatirea activitatilor specifice sezonului rece.

Asadar, toti locuitorii comunei sunt rugati sa nu obstructioneze drumurile publice cu diverse materiale (lemne, materiale de constructii, resturi vegetale, etc) sau cu utilaje ori autovehicule.

In conformitate cu art.12 pct. 12 din Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr. 165/27.09.2022, ocuparea sau parcarea pe domeniul public (drumuri) a autovehiculelor de orice fel, care impiedica procesul de deszapezire in sezonul rece (15 noiembrie – 15 martie) se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei – 2.000 lei pentru persoanele fizice si 1.500 lei – 2.500 lei pentru persoanele juridice.

Parcarea se va face in curtile sau garajele proprietarilor acestora.

Strazile pe care vor fi parcate autovehicule, nu vor fi deszapezite, iar proprietarii autovehiculelor vor fi sanctionati cu amenda conform regulamentului sus-mentionat.

Primaria comunei Mihai Eminescu va reaminteste ca Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr 165/27.09.2023 il puteti gasi pe site-ul oficial al Primariei – http://comunamihaieminescu.ro/.

Citeste mai mult

Eveniment

România mai are de primit vaccinuri anti-COVID. Rafila: Noi nu mai vrem să luăm

Publicat

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 6 decembrie, că angajamentele contractuale asumate de România în 2021 sunt în vigoare, dar și-a exprimat speranța că se vor purta negocieri cu producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru că nu mai este nevoie de aceste doze comandate și plătite.

El a fost întrebat despre noua tranşă de vaccinuri anti-COVID de la Moderna, care a fost plătită din 2021, dacă este ultima şi dacă se ştie când va sosi. „Urmează în perioada imediat următoare să ajungă aceste doze, dar sigur că obligaţiile contractuale pe care şi le-a asumat România în prima jumătate anului 2021, ele decurg în continuare. Sper să ajungem la o soluţie negociată cu producătorii care revendică, până la urmă, îndeplinirea acelor contracte, dar lucrurile astea o să le vedem în timp”, a spus Rafila într-o conferință de presă, potrivit news.ro.

„Noi facem tot ceea ce este posibil, nu are rost să comandăm, chiar dacă a existat angajamentul acela guvernamental din anul 2021, să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite”, a adăugat el. Întrebat dacă se poate modifica acest contract, Alexandru Rafila a spus: „Nu se poate modifica decât cu acordul ambelor părţi. Noi nu mai vrem să luăm vaccinuri, dar după cum ştiţi există două părţi semnatare a unui contract şi până acum nu avem acordul decât în cazul unuia dintre cei patru producători”. România a primit dozele în baza contractului UE România a primit dozele de vaccin, potrivit contractului semnat de Ursula von der Leyen cu toată Uniunea Europeană. În ianuarie 2021, președinta Comisiei Europene a anunțat că cele 27 de țări membre ale UE, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor.

„Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”, a afirmat atunci von der Leyen.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending