Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare

Publicat

Acest mare părinte al nostru Vasile a trăit pe vremea împăratului Valens, când Biserica era tare prigonită de necredinţa lui Arie, ereticul. Iar Sfântul Vasile a apărat cu toată puterea dreapta credinţă şi a îndrăznit să mustre chiar în faţă pe împăratul Valens, căzut şi el în erezia lui Arie.

Tatăl Sfântului Vasile era din Pont şi se numea tot Vasile, iar maica sa era din Capadocia şi se numea Emilia. Sfântul Vasile a întrecut în ştiinţa pe cei din timpul sau şi pe cei din vechime, căci învăţase toata filozofia şi toate ştiinţele din vremea aceea.

Deci, covârşind pe toţi nu numai cu filozofia şi cu mintea cea ascuţită, ci şi cu puterea şi viaţa cea îmbunătăţită, a fost sfinţit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei. Ca arhiereu, a dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă, punând în uimire chiar pe dregătorul locului, care nu s-a putut împotrivi înţelepciunii şi tăriei în credinţa a sfântului. Prin cuvântările sale a lovit în credinţele greşite ale ereticilor; a dat învăţături şi îndemnuri pentru buna întocmire a obiceiurilor; a luminat tainele cele adânci ale făpturii; a păstorit turma lui Hristos, învăţând pe toţi şi ajutând pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni, în aşezământul său vestit, numit Vasiliada.

A trecut către Domnul în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani. Şi era Sfântul Vasile om foarte înalt la stat şi drept ca o făclie; uscăţiv şi slăbit de ajunare şi de veghere; oacheş la faţă, dar obrazul îngălbenit; nasul lunguieţ; sprâncenele cercuite şi plecate, asemenea omului gânditor; fruntea încreţită; umerii obrajilor ieşiţi, tâmplele adâncite; cam pleşuv la păr; cu barba destul de lungă, căruntă pe jumătate.

 

Folosirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în cult

 

    Pentru orice problemă familială, socială, ocupaţională sau psihologică se crede că cineva a făcut farmece sau magie. Molitfele Sfântului Vasile cel Mare se rostesc în cazuri concrete şi verificabile de îndrăcire, în zile de post, cu pregătire şi spovedanie. Grija Bisericii faţă de cei care au ajuns, din diverse pricini, în stăpânirea duhurilor necurate s-a manifestat prin rugăciuni de exorcizare, despre care avem mărturii încă din perioada Noului Testament. Mântuitorul a izgonit demoni şi i-a trimis pe Apostoli ca şi ei să facă asemenea, dându-le puterea harului pentru aceasta.

Atât Mântuitorul, pe Muntele Carantaniei, cât şi Apostolii s-au folosit de post şi rugăciune pentru înfrângerea vrăjmaşului nevăzut. Mântuitorul a spus ucenicilor Săi că acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post. Biserica a folosit exorcismele mai întâi faţă de cei care doreau să devină catehumeni, adică să se întoarcă de la stăpânirea satanei la Dumnezeu. Exorcismele rostite asupra candidaţilor la catehumenat îi curăţau pe aceştia de influenţele demonice primite mai ales prin participarea la cultul păgân. Sfinţii Părinţi nu au alcătuit exorcisme pentru a fi citite în ziua lor de prăznuire, ci în cazuri concrete de demonizare a unor creştini botezaţi, din dragoste pentru aceştia şi în vederea vindecării lor. Tradiţia Bisericii a asociat exorcismele cu necesitatea unei pregătiri corespunzătoare, atât din partea sfinţitului slujitor care le citeşte, cât şi din partea celui demonizat sau a rudelor lui. Ziua de 1 ianuarie se află între cele două mari praznice: Crăciunul şi Boboteaza, într-o perioadă de bucurie pentru arătarea lui Hristos prin Naştere şi Botez.

Acest răstimp este considerat de tradiţia Bisericii asemenea Săptămânii Luminate şi  de  aceea  nu  se posteşte  şi  nu  se  îngenunchează.  De  aceea  nu  este  un  timp potrivit  pentru  exorcisme.  Rostirea  unor  exorcisme  asupra celor  care  au  participat  la  Dumnezeiasca  Liturghie  şi  s-au împărtăşit  cu  Trupul  şi  Sângele  lui  Hristos  denotă  o neînţelegere  a  valorii Sfintei  Liturghii  şi  a  darurilor duhovniceşti  pe  care  le  primim în  cadrul  ei.  Credincioşii sănătoşi  şi  practicanţi  nu  sunt  sub  stăpânirea  diavolului,  ci sunt  robii  lui  Dumnezeu;  pentru ei,  primirea  Sfintelor Taine este  singurul   şi   cel   mai   mare   leac   al   nemuririi.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

AUDI în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca

Publicat

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit la controlul de frontieră şi reținut pentru continuarea cercetărilor un autoturism marca Audi A5, care figura în bazele de date ca fiind căutat pentru confiscare.

 

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, pentru a ieși din ţară, un cetățean român, în vârstă de 19 ani, care conducea un autoturism marca Audi A5, an fabricație 2009, înmatriculat în Italia.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia, la data de 25.03.2024.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că, la rugămintea unui conațional, a preluat autoturismul în cauză pentru a-l transporta în Republica Moldova. Acesta a mai menționat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar autoturismul, în valoare de 73.000 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii sunt așteptați să sărbătorească împlinirea a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române pe Pietonalul Unirii

Publicat

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani invită botoșănenii pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cu prilejul sărbătoririi a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 – 12.00, în fața Muzeului de Istorie Județean Botoșani, jandarmii îi așteaptă cu tehnica și mijloacele de intervenție din dotare, autospecialele folosite în misiuni, câinii de serviciu, care vor executa exerciții de disciplină canină și de intervenție, precum și cu pliante cu oferta de școlarizare pentru Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și informații suplimentare pentru tinerii interesați de o carieră militară în Jandarmeria Română.

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Marșul pentru viață” de la Botoșani va fi supravegheat atent de jandarmi

Publicat

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cu caracter religios organizate în mai multe localități, în cooperare cu efective de poliție și poliție locală.

Sâmbătă, începând cu ora 13.00, jandarmii vor acționa pentru siguranța participanților la ,,Marșul pentru Viață”, organizat de Protopopiatul Botoșani în parteneriat cu Asociația Tineretului Ortodox Român – Filiala Botoșani, pe traseul Biserica Buna Vestire – str. Octav Onicescu – Blvd. Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii – str. Cuza Vodă – str. Marchian – Blvd. George Enescu – Biserica Sfânta Treime.

În aceeași zi, jandarmii vor fi alături de cetățenii prezenți la ,,Marșul pentru Viață” desfășurat în municipiul Dorohoi, de la ora 12.00, la evenimentele cu aceeași denumire din orașele Săveni și Ștefănești, precum și la manifestările similare din comuna Dângeni.
De asemenea, efectivele de jandarmerie vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea enoriașilor de la Biserica Romano-Catolică din municipiul Botoșani să nu fie tulburată pe timpul slujbei religioase prilejuite de sărbătorirea Învierii Domnului.

Nu în ultimul rând, jandarmii botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău la misiunea de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării partidei de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani – Poli Iași și vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale în zona Sălii Polivalente ,,Elisabeta Lipă”, la Concursul național ,,Tărâmul Dansului”.

Având în vederea că deplasarea coloanelor la aceste manifestări religioase se va efectua și pe partea carosabilă, polițiștii rutieri vor lua măsurile necesare pentru fluidizarea traficului rutier și pietonal, în vederea prevenirii unor incidente nedorite.
Recomandăm conducătorilor auto să acorde atenția cuvenită participanților la aceste marșuri și să reducă viteza de deplasare până la limita evitării oricărui pericol, participanților să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, iar în cazul sesizării unor fapte antisociale să solicite sprijinul acestora în mod direct, în cel mai scurt timp.

Citeste mai mult

Eveniment

Transport de lemne confiscat de polițiști în comuna Mihai Eminescu

Publicat

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit, joi, pentru control, pe drumul public din comuna Mihai Eminescu, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 42 de ani, din municipiul Botoșani, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta peste un metru cub de material lemnos, fără a avea aviz de însoțire a mărfii.

 

Față de bărbat a fost dispusă măsura sancționării contravenționale,  cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending