Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfântul Ierarh Petru, episcopul Sevastiei

Publicat

Publicitate

Petru al Sevastiei (340 – 391) a fost un episcop al Bisericii creștine timpurii, care a avut sediul episcopal în orașul Sevastia din provincia romană Armenia Minor. El era fratele mai mic al teologilor și episcopilor Vasile cel Mare și Grigorie de Nyssa, al faimosului jurist creștin Naucratius și al monahiei Macrina cea Tânără.

Părinții săi erau creștinii Vasile și Emilia din Cezareea Capadociei, care au fost alungați pentru credința lor în timpul domniei împăratului Galerius (305-314) și au fugit în deșerturile din Pont. Bunica sa a fost Macrina cea Bătrână, care a fost instruită de Grigorie Taumaturgul. Cel mai tânăr din zece, era fratele lui St. Macrina cea Tânără și cei doi medici capadocieni, St. Vasile din Cezareea și Sf. Grigorie de Nyssa.

Macrina, sora lui mai mare, a exercitat o mare influență asupra pregătirii sale religioase, acționând ca instructor și dirijându-l spre viața spirituală și ascetică. Abandonând studiul științelor laice, s-a dedicat meditației asupra Sfintei Scrieri și cultivării vieții religioase.

La scurt timp după alegerea fratelui său Vasile pe scaunul episcopal al Cezareei în 370, Petru a fost hirotonit preot. Basil pare să-și fi angajat fratele ca agent confidențial în anumite chestiuni. Ulterior, s-a retras din afacerile active și a reluat viața unui ascet solitar.

El și-a ajutat sora și mama în stabilirea comunității monahale după moartea tatălui său. Petru s-a implicat în transformarea treptată a gospodăriei mamei sale dintr-o comunitate de fecioare într-o comunitate cenobitică formată atât din femei, cât și din bărbați. El a condus mănăstirea masculină în timp ce Macrina era responsabilă pentru comunitatea feminină. Când provinciile Pontus și Capadocia au fost vizitate de o foamete severă, el a dat o dovadă remarcabilă a carității sale, dispunând liberal de tot ce aparținea mănăstirii sale și orice ar putea ridica, pentru a aproviziona cu necesități numeroasele mulțimi la care recurgeau zilnic el, în vremea aceea de suferință.

În jurul anului 380 a fost ales ca episcop al orașului Sevastia din provincia Armenia Minor și, fără a prezenta nici o activitate literară, și-a luat poziția alături de frații săi Basil și Grigorie în lupta lor împotriva ereziei ariene. În viața sa și în administrația episcopală a prezentat aceleași caracteristici ca Vasile. Legat în cea mai apropiată manieră cu frații săi, el le-a urmat scrierile cu cel mai mare interes.

Publicitate

La sfatul său, Grigorie de Nyssa și-a scris marea operă, Împotriva lui Eunomius, în apărarea cărții numite în mod similar a lui Basil, care răspunde la opera polemică a lui Eunomius. De asemenea, la dorința lui, Grigorie a scris Tratatul despre munca celor șase zile, pentru a apăra tratatul similar al lui Vasile împotriva interpretărilor false și pentru a-l completa. O altă lucrare a lui Grigorie, Despre înzestrarea omului, a fost scrisă la propunerea lui Petru și trimisă acestuia din urmă cu o prefață corespunzătoare ca dar de Paște în 397.

Nu există informații detaliate cu privire la activitatea sa de episcop, cu excepția faptului că a fost prezent la Sinodul Ecumenic de la Constantinopol din 381.

După moartea sa în 391 a fost venerat ca un sfânt.

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Liber pe străzi: Un bărbat din comuna George Enescu este judecat în stare de libertate după ce și-a înjunghiat soția

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat astăzi că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului A.R., în vârstă de 61 de ani, din com. George Enescu, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă la violență în familie în forma omorului”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a precizat într-un comunicat că s-a reţinut că, în data de 07.04.2024, în jurul orei 18.20, în timp ce se aflau la domiciliu, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul a înjunghiat-o cu un cuțit având lama în lungime de 19 cm pe soția sa, A.L..

Acesta i-a cauzat leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 9-10 zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Economie

Mai mulţi BANI pentru fermierii români în această toamnă: Avans de 70% din banii de la Uniunea Europeană pentru plăţile directe

Publicat

Publicitate

Pentru plăţile directe, fermierii vor primi în avans 70% din banii de la Uniunea Europeană iar pentru proiectele de dezvoltare rurală şi de mediu, avansul va fi de 85%, anunţă Ministerul Agriculturii, citat de mediafax.ro.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că va da, şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plăţile directe şi de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervenţiilor de dezvoltare rurală şi intervenţiilor de mediu şi climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

„Am solicitat Comisiei Europene si am primit acordul pentru ca şi în această toamnă fermierii români să beneficieze de o valoare a avansului crescută. Am avut în vedere să venim în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depăşească mai uşor problemele de lichidităţi cu care confruntă. Începând cu luna iulie, am solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene creşterea valorii avansurilor pentru fermierii noştri pentru a le oferi sprijinul necesar în pregătirea noului an agricol”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Pentru campania din acest an, APIA face toate eforturile pentru a începe plata avansurilor începând cu 16 octombrie 2024, fiind alocat aproximativ un miliard de euro în acest sens.

Citeste mai mult

Eveniment

Saci cu sticle, doze și pet-uri, din automatele de colectare selectivă, ținute pe domeniul public. Patru firme au fost amendate la Botoșani

Publicat

Publicitate

Patru firme din Botoșani au fost amendate de polițiștii locali pentru că au lăsat peturile din automatele de colectare selective pe domeniul public. Sacii cu sticle, doze și pet-uri, din automatele de colectare selectivă, erau ținute pe domeniul public, în spatele firmei care le colectează.

Polițiștii locali au anunțat astăzi că în perioada 25.08.-12.09.2024, în conformitate cu atribuțiile reglementate de Legea nr. 155/2010, au desfășurat activități pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care abandonează deșeuri menajere pe domeniul public/în coșurile stradale.

De asemenea, au fost verificate și situația celor care nu își întrețin corespunzător proprietățile, prin activități de curățare a vegetație și igienizare.

Într-un comunicat, polițiștii locali au explicat că, ca urmare a activităților întreprinse pentru identificarea proprietăților – clădiri și terenuri neîntreținute, patru societăți comerciale care dețin terenuri în str. Pușkin, str. Calea Națională și str Col. V. Tomoroveanu, au fost sancționate contravențional cu amendă, potrivit art. 3 lit. a din H.C.L. 355/2011, care reglementează obligația deținătorilor de terenuri de a asigura igiena în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, prin activităţi de curăţire, dezinsecţie şi deratizare, cuantumul total fiind de 4000 lei.

Polițiștii au dat și câteva exemple.

În data de 04.09.2024, ca urmare a unei sesizări formulată de cetățenii nemulțumiți de faptul că un agent economic depozitează sacii cu sticle, doze și pet-uri, evacuați din automatele destinate colectării selective, pe domeniul public, polițiștii locali s-au deplasat în zona indicată. La fața locului, au constatat că într-adevăr un număr de aproximativ 70 de saci cu deșeuri (sticle, doze și pet-uri) erau abandonați în spatele punctului de lucru, motiv pentru care a fost dispusă sancționarea contravențională a societății cu amendă în cuantum de 50.000 lei potrivit prevederilor O.U.G. nr. 92/2001 – privind regimul deșeurilor.

Publicitate

În data de 10.09.2024, pe timpul desfășurării activității în zona străzilor Ion Pillat și Săvenilor, în jurul orei 14.25, în dreptul blocului din str. Ion Pillat nr. 14, polițiștii locali au surprins-o pe numita V. G. în timp ce lăsa un sac de mari demensiuni, cu deșeuri menajere la coșul stradal din zonă, deși platforma amenajată pentru colectarea deșeurilor era în imediata apropiere. Pentru fapta sa, a fost sancționată cu amendă în cuantum de 400 lei potrivit pevederilor H.C.L. nr. 355/2011.

În aceeași zi, în jurul orei 19.30, pe str. Săvenilor nr. 1 au fost suprinse două persoane care consumau semințe, aruncând cojile și ambalajele pe trotuar, creând un aspect insalubru zonei. Polițiștii locali au aplicat două sancțiuni contravenționale în cunatum total de 400 lei, conform prevederilor H.C.L. nr. 355/2011, de asemenea cele două persoane au igienizat zona, măturând și strângând ambalajele și cojile aruncate la întâmplare.

“Menționăm că acțiunile de control se vor desfășura și în perioada următoare, pentru a identifica proprietățile neîngrijite de pe raza municipiului și situațiile de depozitare necontrolată a deșeurilor”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Autostrada Moldovei A7: La începutul lui decembrie se va circula între Buzău şi Focşani. La finalul 2025, de la Bucureşti la Paşcani

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Focşani, că la începutul lunii decembrie se va circula pe Autostrada A7 pe toate cele patru loturi dintre Buzău şi Focşani, la acest moment lucrările pe acest tronson fiind realizate în proporţie de peste 90%, relatezaă agerpres.ro.

“Aceste patru loturi, per total, între Buzău şi Focşani, sunt la peste 90%. Discuţiile pe care le-am avut cu constructorul, împreună primul ministru, şi mai devreme, ne duc la următorul calendar pe aceste patru loturi: între Buzău şi Focşani, la finalul lunii octombrie, deci peste o lună şi un pic, în jurul lui 1 noiembrie, putem da în circulaţie lotul I, fără podul de la Buzău, lotul II şi lotul IV. Lotul III cam într-o lună după, deci cam în jurul datei de 1 decembrie, iar podul, care oricum ar face legătura spre acel lot care este încă în lucru, de abia a fost dat către constructor, pe finalul anului. Cert este că între Buzău şi Focşani, cam la începutul lunii decembrie se va circula pe toate cele patru loturi”, a afirmat Sorin Grindeanu.

 

El a precizat că până la finele anului se va putea circula şi pe alte două loturi ale Autostrăzii A7, între Ploieşti şi Buzău, iar la sfârşitul anului viitor, pe toată autostrada, de la Bucureşti la Paşcani.

“Celelalte două loturi care au termen de finalizare anul acesta, între Ploieşti şi Buzău, sunt tot în jur de 90%, ceea ce ne duce ca şi calendar în aceeaşi perioadă ca acestea patru (loturile dintre Focşani şi Buzău – n.red.). De aici în sus, spre Paşcani, suntem la peste 50% între Focşani şi Bacău şi în jur de 40% între Bacău şi Paşcani, astfel încât sfârşitul anului viitor să se poată circula de la Bucureşti la Paşcani pe autostradă. Nu am niciun fel de emoţii că acest lucru se va întâmpla şi constructorul îşi va face treaba aşa cum şi-a făcut-o şi până acum”, a spus Grindeanu.

Publicitate

Întrebat de ce lucrările întârzie la lotul III pe tronsonul între Ploieşti şi Buzău, ministrul Transporturilor a răspuns că întârzierile au fost cauzate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care, după un an, a dat aceeaşi soluţie ca şi cea propusă de CNAIR.

“Lotul III este spre 20%, dar nici nu putea să fie altcumva. Pentru că, aşa cum bine ştiţi, noi am dat câştigătorul în urmă cu doi ani, când s-au dat şi toate celelalte loturi. 13 loturi sunt de la Ploieşti până la Paşcani, 12 loturi au fost adjudecate, al 13-lea, un an de zile cei de la CNSC nu au validat soluţia dată de către CNAIR şi după un an au dat aceeaşi soluţie pe care o dădusem noi în 2022. Deci s-a pierdut efectiv un an din cauza acelor domni şi doamne de la CNSC (…). Dacă nu ar fi făcut aceste flick flackuri, acum ar fi fost drum continuu de aici, de la Focşani la Ploieşti, până la sfârşitul anului”, a susţinjut Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a efectuat joi, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, o vizită de lucru pe Autostrada A7, tronsonul Buzău – Focşani, pentru a verifica stadiul lucrărilor.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending