Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești

Publicat

Publicitate

Calendar Ortodox 2022: Sfântul s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești, azi în județul Bacău, primind din botez numele de Alexandru. Tatăl său era Gheorghe Constantin Luchian, diacon la biserica satului, iar mama Ecaterina Manase, călugărită mai târziu sub numele Elisabeta. A învățat carte la școala satului.

Încă nu terminase școala când tatăl său a fost chemat la Domnul. Rămas orfan, a fost nevoit să învețe meșteșugul legării de cărți, pentru a contribui și el la întreținerea familiei. Pe când avea 20 de ani și-a părăsit familia, îndreptându-se spre Mănăstirea Neamț, dar starețul de aici nu l-a primit. A mers atunci spre o mănăstire din Țara Românească, se pare la Căldărușani, în care erau încă vii tradițiile paisiene, moștenite prin ucenicii vrednicului de pomenire, starețul Gheorghe.

Aici fratele Alexandru s-a dovedit a fi cu luare aminte la toate cuvintele de învățătură ale părinților, nevoindu-se cu rugăciunea, cu postul, cu ascultarea, așa cum se cuvine celor dornici de viață călugărească. Fără îndoială că va fi stăruit și în citirea cărților folositoare de suflet, lucru pe care nu-l făcuse în copilărie. Starețul de aici l-a tuns în monahism, dându-i numele de Alipie. După doi ani a plecat la Muntele Athos, despre care îi vor fi vorbit unii din părinții mai în vârstă care trăiseră în acea „grădină a Maicii Domnului”.

S-a așezat la Schitul românesc Lacu, unde se nevoiau mulți călugări de neam român, fiind cunoscut de toți pentru asprimea vieții călugărești care se ducea acolo. În acest schit s-a întărit sufletește, prin ascultările la care a fost rânduit, ca și prin sfaturile pe care le primea cu dragoste și smerenie de la părinții cu învățătură și viață îmbunătățită. Vreo patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte, mult ajutată de domnii moldoveni, precum și de familia marelui mitropolit Veniamin Costachi (1803-1842). Acum a primit „schima cea mare” a călugăriei, care cere post aspru, rugăciune și slujire neîntreruptă, devenind „schimonahul Antipa”. Se pare că tot acum a fost hirotonit întru ierodiacon și ieromonah.

A trăit apoi într-o chilie, pe care a refăcut-o. În anul 1860, Cuviosul schimonah Antipa, după o viețuire de aproape 20 de ani în Sfântul Munte, se reîntoarce în Moldova. Tocmai atunci, doi îmbunătățiți monahi moldoveni care trăiau la Athos, Nifon și Nectarie, începuseră zidirea Schitului românesc Prodromu, care va fi terminat și sfințit în 1863. Antipa a fost rugat să meargă în Moldova pentru a strânge ajutoare, în vederea terminării lucrărilor de zidire. A stat la un metoc din Iași (Bucium) al unei mănăstiri din Sfântul Munte. Numele său ajunge să fie cunoscut și aici, încât era căutat de mulți credincioși, pentru care era o adevărată pildă de smerenie, de dragoste și de trăire cu adevărat creștină.

Se îndreaptă apoi spre pravoslavnica Rusie și chiar din primul an al venirii sale în Rusia, a vizitat Mănăstirea Valaam, situată pe o insulă din lacul Ladoga, în apropiere de Finlanda, care l-a impresionat în chip deosebit. Drept aceea, după ce a trimis ajutoarele la Schitul Prodromu, în noiembrie 1865 s-a așezat pentru totdeauna la Mănăstirea Valaam, și anume într-o chilie de la schitul cu hramul Tuturor Sfinților. Aici și-a continuat nevoințele duhovnicești, căutând să fie folositor obștei care îl înfiase.

Publicitate

După 17 ani de aspră viețuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa ieroschimonahul și-a plătit obșteasca datorie, departe de țara sa, dar mereu cu gândul la ea. A fost înmormântat în gropnița mănăstirii Valaam. Pentru că era cunoscut și cinstit de toți pentru vrednicia sa, unul din ucenicii săi, ieromonahul Pimen, i-a scris viața care s-a tipărit în anul următor la Petersburg, în rusește, sub titlul: Viața vrednică de pomenire a ieroschimonahului Antipa.

Cartea s-a răspândit repede, încât în 1893 a apărut din nou, tot la Petersburg. La noi în țară, numele schimonahului Antipa a fost mai puțin cunoscut, de vreme ce el și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în afara hotarelor ei. Dar este o mândrie pentru noi că el a fost iubit și prețuit de monahii ruși, care l-au trecut în Sinaxar ca „sfânt cuvios”, fiind singurul călugăr român athonit care s-a învrednicit de o asemenea cinstire.

Faptul acesta a constituit un temei și pentru Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în 1992, de a-l introduce în calendarele noastre în ziua chemării sale la Domnul, adică la 10 ianuarie, și de a-l cinsti ca pe un „vas ales” al lui Hristos și a-i cere să se roage pentru noi și pentru a noastră mântuire.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Emoție și recunoștință la Botoșani: Cuplurile de Aur și Diamant celebrate la Primărie

Publicat

Publicitate

Astăzi, 20 februarie 2025, în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei Municipiului Botoșani, iubirea a fost sărbătorită într-un mod special. 32 de cupluri care au rezistat testului timpului au fost omagiate în cadrul unei ceremonii emoționante, organizate de autoritățile locale pentru a celebra „Nunta de Aur” și „Nunta de Diamant”.

Într-o atmosferă caldă și plină de emoție, 29 de cupluri care aniversează 50 de ani de căsnicie au fost aplaudate pentru parcursul lor de o jumătate de secol petrecut împreună. Alături de ei, trei cupluri au fost premiate pentru „Nunta de Diamant”, marcând impresionanta performanță de 60 de ani de căsătorie.

Cuvintele de recunoștință și admirație rostite în timpul ceremoniei au evidențiat puterea dragostei, răbdarea și înțelepciunea care i-au ghidat pe acești botoșăneni de-a lungul deceniilor. Autoritățile locale au oferit diplome, flori și mici cadouri simbolice în semn de apreciere pentru exemplul de familie pe care aceste cupluri îl oferă comunității.

Evenimentul nu a fost doar o simplă ceremonie, ci un moment de reflecție asupra valorilor tradiționale, în care dragostea, respectul și devotamentul au fost sărbătorite cu aplauze și lacrimi de emoție. Cei prezenți au avut ocazia să împărtășească povești de viață impresionante și să inspire generațiile tinere, demonstrând că iubirea adevărată poate învinge toate obstacolele.

„Ne bucurăm să putem onora astăzi aceste familii care ne arată ce înseamnă să construiești o viață împreună, cu bune și rele, dar mereu cu dragoste și respect reciproc”, a transmis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, în cadrul evenimentului.

Astfel de momente readuc în prim-plan frumusețea legăturilor durabile și importanța sprijinului reciproc în călătoria vieții, iar cuplurile sărbătorite rămân un model demn de urmat pentru întreaga comunitate botoșăneană.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutoare de urgență pentru Botoșani: Sprijin financiar pentru familiile și persoanele aflate în dificultate

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat alocarea unui fond de 1.714.100 lei pentru acordarea de ajutoare de urgență destinate sprijinirii a 431 de familii și persoane singure aflate în situații critice la nivel național.

Printre beneficiarii acestei măsuri se află și botoșăneni care se confruntă cu probleme grave de sănătate sau alte situații ce cresc riscul de excluziune socială, relatează agerpres.ro.

„În urma centralizării situațiilor extreme cu care se confruntă familii sau cetățeni din toată țara, am alocat fonduri pentru a le veni în ajutor celor mai greu încercați dintre noi. Plata ajutoarelor de urgență va fi asigurată din bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Pentru județul Botoșani, sprijinul financiar se adresează persoanelor și familiilor care trec prin momente dificile din cauza problemelor de sănătate sau a altor situații ce pot genera marginalizare socială. Aceste ajutoare fac parte din suma totală de 1.118.900 lei alocată pentru 305 familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Botoșani.

Ajutoarele de urgență sunt acordate în următoarele situații:

  • 409.700 lei au fost alocați pentru 75 de familii și persoane afectate de incendii în diverse județe din țară.
  • 185.500 lei au fost direcționați către 51 de familii și persoane afectate de fenomene meteorologice severe, cum ar fi ploi abundente, inundații sau vânt puternic.
  • 1.118.900 lei au fost alocați pentru 305 familii și persoane, inclusiv din Botoșani, care se confruntă cu probleme de sănătate grave sau alte situații sociale dificile.

Selecția beneficiarilor a fost realizată pe baza fișelor de verificare întocmite de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, iar ajutoarele vin ca o formă de sprijin pentru cei care nu au mai beneficiat de alte tipuri de ajutor în baza Hotărârii de Guvern nr. 1145/2024.

Publicitate

Guvernul anunță că astfel de măsuri vor continua, pentru a sprijini cetățenii aflați în situații de criză și pentru a preveni riscul de excluziune socială în comunitățile vulnerabile, inclusiv în județul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiuni pentru fluidizarea traficului în Botoșani: 37 de sancțiuni aplicate și autovehicule ridicate de Poliția Locală

Publicat

Publicitate

Nu mai puțin de 37 de sancțiuni au fost aplicate și mai multe autovehicule du fost ridicate, în perioada 17 – 18 februarie, când polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice au desfășurat o serie de acțiuni menite să prevină și să combată faptele antisociale, având ca scop principal fluidizarea traficului rutier și pietonal în municipiul Botoșani.

Conform prevederilor art. 7 din Legea 155/2010 – Legea Poliției Locale, în urma controalelor efectuate, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.810 lei, fiind acumulate și 57 de puncte de penalizare. Acțiunile s-au concentrat în special pe respectarea regulilor privind oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor.

Pe strada Pacea, între segmentul cuprins între A.C.R. și strada Sucevei, polițiștii locali au intervenit în zona semnalizată cu indicatorul „Oprirea interzisă”, unde au fost sancționați opt șoferi pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002. În patru dintre aceste cazuri, s-a dispus ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

Acțiunile au continuat și pe alte artere importante din oraș, precum străzile Vârnav, Victoriei, Grivița, Tiberiu Crudu și Bulevardul Mihai Eminescu. În aceste zone, polițiștii locali au blocat roțile a zece autovehicule staționate ilegal, în conformitate cu prevederile HCL nr. 292/2017.

De asemenea, polițiștii locali au asigurat monitorizarea și fluidizarea traficului rutier și pietonal în apropierea unităților de învățământ arondate Poliției Locale Botoșani, inclusiv la Școala Generală nr. 8, Școala Generală nr. 10 și Liceul „Mihai Eminescu”. O atenție deosebită a fost acordată și zonei intersecției străzilor Prieteniei și Vârnav, pentru a preveni eventualele ambuteiaje.

Reprezentanții Poliției Locale Botoșani anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a asigura o circulație fluentă pe raza municipiului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bilete de tratament balnear 2025: Peste 60.000 de bilete gratuite pentru pensionari, aprobate de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat acordarea gratuită a peste 60.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionari, care vor fi distribuite prin intermediul caselor teritoriale de pensii. Pentru anul 2025, unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice vor pune la dispoziție un număr maxim de 60.420 de bilete, repartizate în cel mult 19 serii. Bugetul alocat pentru acest program este de 400 milioane de lei.

Până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, se adaugă numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unităţi de profil. Acesta se stabileşte prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru atribuite în anul 2024.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter special se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

n anul 2025, fiecare solicitant îndreptățit conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

În anul 2024 s-au contractat 137.081 de bilete de tratament balnear, din care 20.562 gratuite.

Publicitate

Bilete de tratament balnear 2025. Beneficiari

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România și care au calitatea de:

  • pensionar al sistemului public de pensii
  • asigurat al sistemului public de pensii
  • beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii
  • persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale

După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, după cum urmează:

  • cel puţin 80% pentru pensionari;
  • până la 20% pentru asiguraţi

Bilete gratuite de tratament balnear 2025

Pot beneficia gratuit de bilete de tratament balnear:

  • pensionari de invaliditate
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor OG nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperaresau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending