Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești

Publicat

Publicitate

Calendar Ortodox 2022: Sfântul s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești, azi în județul Bacău, primind din botez numele de Alexandru. Tatăl său era Gheorghe Constantin Luchian, diacon la biserica satului, iar mama Ecaterina Manase, călugărită mai târziu sub numele Elisabeta. A învățat carte la școala satului.

Încă nu terminase școala când tatăl său a fost chemat la Domnul. Rămas orfan, a fost nevoit să învețe meșteșugul legării de cărți, pentru a contribui și el la întreținerea familiei. Pe când avea 20 de ani și-a părăsit familia, îndreptându-se spre Mănăstirea Neamț, dar starețul de aici nu l-a primit. A mers atunci spre o mănăstire din Țara Românească, se pare la Căldărușani, în care erau încă vii tradițiile paisiene, moștenite prin ucenicii vrednicului de pomenire, starețul Gheorghe.

Aici fratele Alexandru s-a dovedit a fi cu luare aminte la toate cuvintele de învățătură ale părinților, nevoindu-se cu rugăciunea, cu postul, cu ascultarea, așa cum se cuvine celor dornici de viață călugărească. Fără îndoială că va fi stăruit și în citirea cărților folositoare de suflet, lucru pe care nu-l făcuse în copilărie. Starețul de aici l-a tuns în monahism, dându-i numele de Alipie. După doi ani a plecat la Muntele Athos, despre care îi vor fi vorbit unii din părinții mai în vârstă care trăiseră în acea „grădină a Maicii Domnului”.

S-a așezat la Schitul românesc Lacu, unde se nevoiau mulți călugări de neam român, fiind cunoscut de toți pentru asprimea vieții călugărești care se ducea acolo. În acest schit s-a întărit sufletește, prin ascultările la care a fost rânduit, ca și prin sfaturile pe care le primea cu dragoste și smerenie de la părinții cu învățătură și viață îmbunătățită. Vreo patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte, mult ajutată de domnii moldoveni, precum și de familia marelui mitropolit Veniamin Costachi (1803-1842). Acum a primit „schima cea mare” a călugăriei, care cere post aspru, rugăciune și slujire neîntreruptă, devenind „schimonahul Antipa”. Se pare că tot acum a fost hirotonit întru ierodiacon și ieromonah.

A trăit apoi într-o chilie, pe care a refăcut-o. În anul 1860, Cuviosul schimonah Antipa, după o viețuire de aproape 20 de ani în Sfântul Munte, se reîntoarce în Moldova. Tocmai atunci, doi îmbunătățiți monahi moldoveni care trăiau la Athos, Nifon și Nectarie, începuseră zidirea Schitului românesc Prodromu, care va fi terminat și sfințit în 1863. Antipa a fost rugat să meargă în Moldova pentru a strânge ajutoare, în vederea terminării lucrărilor de zidire. A stat la un metoc din Iași (Bucium) al unei mănăstiri din Sfântul Munte. Numele său ajunge să fie cunoscut și aici, încât era căutat de mulți credincioși, pentru care era o adevărată pildă de smerenie, de dragoste și de trăire cu adevărat creștină.

Se îndreaptă apoi spre pravoslavnica Rusie și chiar din primul an al venirii sale în Rusia, a vizitat Mănăstirea Valaam, situată pe o insulă din lacul Ladoga, în apropiere de Finlanda, care l-a impresionat în chip deosebit. Drept aceea, după ce a trimis ajutoarele la Schitul Prodromu, în noiembrie 1865 s-a așezat pentru totdeauna la Mănăstirea Valaam, și anume într-o chilie de la schitul cu hramul Tuturor Sfinților. Aici și-a continuat nevoințele duhovnicești, căutând să fie folositor obștei care îl înfiase.

Publicitate

După 17 ani de aspră viețuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa ieroschimonahul și-a plătit obșteasca datorie, departe de țara sa, dar mereu cu gândul la ea. A fost înmormântat în gropnița mănăstirii Valaam. Pentru că era cunoscut și cinstit de toți pentru vrednicia sa, unul din ucenicii săi, ieromonahul Pimen, i-a scris viața care s-a tipărit în anul următor la Petersburg, în rusește, sub titlul: Viața vrednică de pomenire a ieroschimonahului Antipa.

Cartea s-a răspândit repede, încât în 1893 a apărut din nou, tot la Petersburg. La noi în țară, numele schimonahului Antipa a fost mai puțin cunoscut, de vreme ce el și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în afara hotarelor ei. Dar este o mândrie pentru noi că el a fost iubit și prețuit de monahii ruși, care l-au trecut în Sinaxar ca „sfânt cuvios”, fiind singurul călugăr român athonit care s-a învrednicit de o asemenea cinstire.

Faptul acesta a constituit un temei și pentru Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în 1992, de a-l introduce în calendarele noastre în ziua chemării sale la Domnul, adică la 10 ianuarie, și de a-l cinsti ca pe un „vas ales” al lui Hristos și a-i cere să se roage pentru noi și pentru a noastră mântuire.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Documentele internaţionale de asigurare Carte Verde, valabile şi pe suport de hârtie şi în format PDF

Publicat

Publicitate

Documentele internaţionale de asigurare Carte Verde, care se vor emite cu valabilitate începând cu 1 ianuarie 2025 pentru vehicule înmatriculate/întregistrate într-unul din statele aparţinând Sistemului Carte Verde, inclusiv România, vor fi considerate valabile atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic PDF, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, conducătorii de autovehicule supuse obligaţiei de asigurare RCA în România pot prezenta la ieşirea din ţară documentul de asigurare internaţională Carte Verde (ca document separat sau parte a contractului de asigurare RCA) în format electronic PDF indiferent de soft-ul, hard-ul sau sistemul de operare pe care se stochează.

Documentele internaţionale de asigurare Carte Verde completate manual nu vor fi considerate valabile şi nici recunoscute în cadrul Sistemului Carte Verde, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară.

ASF menţionează că măsurile de mai sus au fost adoptate pe baza: deciziei Grupului de lucru al Subcomitetului de transport rutier al Comitetului de transporturi pe uscat din cadrul Comisiei economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite – cea de-a 117-a sesiune, din octombrie 2022 – ca documentele internaţionale de asigurare Carte Verde să poată fi emise nu numai pe format de hârtie, dar şi în format electronic (PDF); deciziei Adunării Generale a Consiliului Birourilor din anul 2023 în baza căreia sub autoritatea birourilor naţionale din statele care fac parte din Sistemul Carte Verde este permisă utilizarea documentelor Carte Verde atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic PDF indiferent de soft-ul, hard-ul sau sistemul de operare pe care sunt prezentate de deţinătorii de vehicule/conducătorii auto, începând cu 1 ianuarie 2025.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

APIA primeşte cereri iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Publicat

Publicitate

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025 se pot depune în perioada 2 – 16 decembrie, inclusiv, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, informează luni instituţia, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, cererile trebuie avizate de Autoritatea Naţională de Zootehnie (ANZ).

Valorile maxime ale ajutorului pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei sunt: 60 de lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine; 35 de lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine; 100 de lei/cap pentru rasele de animale din speciile porcine.

Pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, valorile maxime ale ajutorului sunt de 140 de lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte şi 60 lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline; 35 de lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 de lei/cap în cazul producţiei de carne, 30 de lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină şi 36 de lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

Documentele privind cele două cereri vor purta sintagma „conform cu originalul”, însuşite prin semnătura solicitantului şi vor sta la baza operării/verificării datelor în aplicaţiile electronice de gestionare a ajutorului de stat şi la efectuarea verificărilor administrative ulterioare. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A murit Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”

Publicat

Publicitate

Helmut Duckadam, portarul legendar al echipei Steaua, a murit, astăzi, la 65 de ani, scrie realitatea.net

Este zi de doliu în lumea sportului românesc. „Eroul de la Sevilla”, marele portar Helmut Duckadam, a murit. În septembrie, suferise o operație pe cord deschis la Spitalul Universitar, din Capitală.

Cine este Helmut Duckadam

Helmut Duckadam, fostul portar de la Steaua, care a intrat în istorie datorită celor patru lovituri de departajare parate în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a ales să trăiască în România, deși la un moment dat a avut și varianta de a se stabili în Statele Unite ale Americii.

”Eroul de la Sevilla” a cunoscut succesul cu Steaua pe data de 7 mai 1986, la Sevilla, atunci când roș-albaștrii s-au impus în fața celor de la FC Barcelona. A fost 0-0 după 90 de minute, același scor după cele două reprize de prelungiri, după care bucureștenii s-au impus cu 2-0 la loviturile de departajare grație golurilor marcate de către Marius Lăcătuș și Gabi Balint.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Anunț oficial pentru beneficiari

Publicat

Publicitate

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Compania Națională „Poșta Română” a anunțat calendarul distribuirii pensiilor pe luna decembrie, scrie alba24.ro.

De luni, 2 decembrie, a început distribuirea drepturilor sociale (pensii), potrivit convenției încheiate cu Casa Națională de Pensii Publice.

Până pe 13 decembrie, curierii poștali vor distribui pentru 4,9 milioane de pensionari drepturile de pensie în numerar și/sau taloanele de pensie însoțite de talonul de călătorie CFR.

Zilnic, peste 14.000 de angajați ai Poștei Române vor fi mobilizați în acest proces, dintre care peste 10.000 sunt curieri poștali. Aceștia vor distribui peste 300.000 de pensii în fiecare zi, a anunțat Poșta Română.

Când se plătesc pensiile în decembrie, pe card

Pentru pensionarii care au optat pentru virament bancar, pensiile vor fi disponibile în cont conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Publicitate

În cazul pensionarilor care încasează pensia prin card, aceasta se plătește „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”, potrivit CNPP.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat recent ministrul Simona Bucura Oprescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending