Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfânta Muceniţă Anisia fecioara

Publicat

Publicitate

Sfânta Muceniţă Anisia era din Tesalonic şi a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305). După moartea părinţilor ei, care erau foarte bogaţi, sfânta ducea o viaţa singuratică şi bineplăcea lui Dumnezeu prin viața ei și prin faptele sale bune. Îi cerceta pe cei săraci, celor din temnițe, pentru credință, le oferea ajutor și avea grijă de bolnavi.

Într-o zi, vrând să meargă la biserică pentru a se închina Domnului Iisus Hristos, a auzit gălăgie mare în popor. Intrând pe poarta ce se numea a Casantrionei, i-a văzut pe păgânii care serbau praznicul Soarelui, cu aducere de jertfe necurate.

Atunci, unul dintre ostaşii păgâni a văzut-o şi a întrebat-o unde merge: „Stai, fecioară, spune-mi unde mergi?” Ea, văzându-l fără rânduială și fără rușine, l-a socotit o ispită a diavolului și s-a închinat cu semnul Sfintei Cruci. Atunci ostașul împărătesc a întrebat-o: „Cine ești și de unde vii?”.

Anisia fecioara a mărturisit că este creştină şi că merge la biserică să se roage: „Sunt roaba lui Hristos și merg la biserică”. Dar ostașul păgân i-a zis: „Nu te voi lăsa să te duci acolo, ci te voi duce la jertfele zeilor noștri, căci pe Soare îl cinstim astăzi”.

Atunci, ostaşul, umplându-se de iuțime, a scos sabia și a lovit-o pe Sfânta Anisia în coastă. Aceasta a căzut îndată la pământ și şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Moaştele ei se găsesc până astăzi la Tesalonic, în Biserica „Sfântul Dimitrie”.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Durere fără margini: Îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii ”din Botoșani, a trecut la cele veșnice

Publicat

Publicitate

Joi dimineață, unul dintre cei mai iubiți duhovnici din municipiul Botoșani a trecut în veșnicie , la 62 de ani. vestea a căzut ca un trăsnet peste enoriașii Parohiei Izvorul Tămăduirii, pe care a păstorit-o peste 20 de ani, dar și peste întreaga Biserică Ortodoxă. 

„Cu durere în suflet, vă aducem la cunoștință, că fratele nostru, părintele Ioan Alupoaiei s-a mutat în Veșnicie. Să-l pomenim fiecare din frățiile noastre timp de 40 de zile. 62 de ani de viață. Dumnezeu să-l ierte!”, a transmis părintele protopop.

Cu toate că este situată în Parcul Tineretului, biserica a fost mereu plină la toate slujbele oficiate de părintele Ionică. Unii dintre fiii săi duhovnicești străbăteaut jumătate de oraș ca să fie prezenți la Sfânta Liturghie, atrași de profunzimea rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit de părinte într-un stil unic. În predicile sale, îndrăgitul duhovnic știa să atingă coarda sensibilă a conștiinței cu stilul tranșant, dar îmbinat cu iubire și cu nădejdea că nimic nu rămâne neiertat de Dumnezeu dacă omul se întoarce.

Preotul Ioan Alupoaiei, care a păstorit e cea mai săracă parohie din municipiul Botoșani, s-a născut la 5 septembrie 1962 în localitatea Costești. Este licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, cu teza „Relația botez-convertire din perspectivă ortodoxă și neoprotestantă”. A fost hirotonit diacon și preot în anul 1998. A fost preot în localitățile Mihălășeni și Cătămărăști Vale. De la 1 decembrie 2001 este preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Omagiu unuia dintre cei mai mari acuareliști români, Ion Murariu, la 102 ani de la naștere

Publicat

Publicitate

Unul dintre cei mai mari acuareliști români, Ion Murariu, s-a născut la Dorohoi, pe 12 septembrie 1922.

După cursurile primare din orașul natal, a urmat studii la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1946), unde i-a avut ca profesori pe Otto Briese, Jean Cosmovici, Nicolae Popa. În primii ani de studiu la Academie, a participat la concursul Premio cittá Firenze, obținând o mențiune.
După absolvirea Academiei din Iași, s-a stabilit în București. În 1950 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.A obținut Premiul Fundației România Mare și Premiul Național Ștefan Luchian. A fost cetățean de onoare al municipiul Botoșani și al municipiului Dorohoi.
Lucrările sale – apreciau criticii de artă chiar de la primele expoziții ale acuarelistului de 23 de ani – sunt „în cea mai mare parte peisaje din diferite regiuni ale ţării, poartă semnul unor frământări creatoare ale căror rezultate (…) vădesc preocupări mai variate, mai adânci”. Apreciat, în mod deosebit, era suflul „de sinceritate, de onestitate”, Ion Murariu fiind „un pictor pentru care primordială este lecţia naturii şi care porneşte să-l reconstituie frumuseţea pe pânze, cu mijloace proprii, câştigate prin experiența și sensibilitatea lui”. Din ciclul de peisaje, critica evidenția lucrările: Vara la Babadag, Inserare la Liveni, Toamna pe dealuri, iar dintre portrete – Mama.
În 1961, la a treia expoziție personală, în Galeriile de Artă din București, de pe Calea Victoriei 132, Ion Murariu prezenta câteva acuarele inspirate din peisajul Moldovei, de locurile natale ale lui Eminescu, Enescu și Sadoveanu (Pe râul Suceava, Spre Ipotești, Toamnă peste păduri). Iar critica de artă menționa, în acest sens, „o interesantă interferenţă a sensibilităţii sale de plastician cu o discretă sugestie livrescă (de bună calitate) venită din înţelegerea creatorilor amintiţi în legătura lor intimă cu locurile de unde au plecat” (D. Russu).
Ion Murariu a realizat sute de tablouri, parte dintre ele plasându-se în „galeria” celor mai de valoare lucrări de artă din secolul al XX –lea.
Muzeul Județean Botoșani, deținător al peste 50 de lucrări de pictură și grafică (acuarelă) semnate de Ion Murariu, a organizat, de-a lungul timpului, numeroase expoziții tematice în care au fost expuse lucrări ale artistului, cele mai recente fiind: expoziția permanentă ,,Artiști pentru Luchianˮ deschisă la Muzeul ,,Ștefan Luchianˮ din Ștefănești și expoziția deschisă în actualul sediu al Muzeului Județean Botoșani, din Piața Revoluției nr. 7.
Între 18 – 30 mai 2022 lucrări ale artistului au fost prezente pe simeze în cadrul expoziției ,,Galeria de maeștriˮ, curator fiind Maria-Laura Tocariu
În perioada 2 septembrie – 10 octombrie 2022, pe simezele de la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani a fost prezentată cea mai amplă și importantă expoziție dedicată artistului, respectiv expoziția intitulată „100 de ani… Ion Murariu, restituiri în culoare”, cu 55 de lucrări de pictură și acuarelă, majoritatea expuse în premieră. Evenimentul a fost curatoriat de Maria-Laura Tocariu, șef Secție Artă Plastică și Etnografie.
De asemenea, în perioada 3 – 18 iulie 2023, lucrări ale artistului au fost expuse în cadrul expoziției ,,Vara Galeriilorˮ – curator Ana Coșereanu.
Începând cu data de 14 decembrie 2023 și până la finalul lunii ianuarie 2024, Muzeul de Etnografie Botoșani a organizat expoziția ,,Sărbătorile de iarnă între imagine și narațiuneˮ – curator Maria-Laura Tocariu, șef Secție Artă Plastică și Etnografie, eveniment care a inclus în prezentare și lucrări semnate de Ion Murariu.
Lucrări ale artistului Ion Murariu au fost prezentate și în anul 2024, în expozițiile ,,Timp după timp. Restituiri cromaticeˮ, deschisă publicului în perioada 9 – 29 februarie 2024 – curatori Ana Coșereanu și Liviu Șoptelea și ,,Suprapuneri estetice – Cămașa româneascăˮ (21 iunie – 5 iulie 2024) – prezentare Maria-Laura Tocariu.

Comunicat
Muzeul Județean Botoșani
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune amplă a polițiștilor din Dorohoi. Zeci de persoane verificate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla, a Biroului Rutier și jandarmilor au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 09:00-12:00, prilej cu care  au fost legitimate peste 40 de persoane,  controlate 23 de autovehicule și 4 localuri publice.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 7.000 de lei, pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Copălău, reținut pentru tâlhărie. Prejudiciu recuperat de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au reținut un tânăr, de 30 de ani, din comuna Copălău, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că la data de 24 august a.c., în jurul orei 21:30, în timp ce se afla pe drumul public din localitate, prin intrebuințarea violenței, ar fi sustras victimei, o femeie de 53 de ani, un telefon mobil.

 

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat de polițiști și restituit victimei.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, 12 septembrie, să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending