Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seară

Publicat

Publicitate

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat luni Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă va fi dusă, şi în acest an, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Publicitate

În aceeaşi seară, în jurul orei 19,00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

***

Publicitate

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Publicitate

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în ‘Capela Îngerului’.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată

Publicat

Publicitate

Le mulțumim tuturor botoșănenilor care au participat la vot și celor care ne-au acordat încrederea lor la aceste alegeri.

Îi asigurăm pe botoșăneni că am înțeles mesajul pe care l-au transmis în urma votului de pe 24 noiembrie și trebuie să ținem cont de vocea fiecărui botoșănean care s-a exprimat la urne.

Împreună cu echipa PSD Botoșani, noi candidații social-democrați la alegerile parlamentare vom continua să fim prezenți în comunitățile locale să le prezentăm botoșănenilor alături de aleșii noștri locali ce am făcut și ne dorim să facem pentru fiecare localitate în următorii patru ani.

Publicitate

Ne susținem în continuare angajamentele pe care ni le-am luat pentru dezvoltarea județului nostru pentru creșterea veniturilor, finalizarea autostrăzii Moldovei A7 prin care legăm Botoșaniul la rețeaua de autostrăzi și creșterea accesului tinerilor pe piața muncii.

E important ca botoșănenii să vină la vot pe 1 Decembrie și să voteze echipa PSD Botoșani pentru ca toți primarii din județ și Cosmin Andrei la municipiul Botoșani să aibă cea mai mare susținere în viitorul Parlament și viitorul Guvern pentru proiectele de investiții din comunitățile locale.

 

Publicitate

CMF11240017

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt în noaptea alegerilor, pe un dicționar online

Publicat

Publicitate

În noaptea alegerilor prezidențiale, cuvântul „legionar” s-a aflat în topul căutărilor efectuate de români într-un dicționar online. Cuvântul a înregistrat un total de 2.234 de căutări, până la ora 06:10, potrivit unei analize realizate de DEX online, scrie alba24.ro

Conform informațiilor publicate într-o postare pe Facebook de către DEX online, următoarele două cuvinte după legionar care au stârnit interesul românilor au fost „suveranitate” cu 1.570 de căutări și „suveran” cu 819 căutări.

 

Publicitate

Interesul sporit pentru aceste concepte poate fi pus în contextul câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu.

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Anunț pentru pensionarii care primesc pensia de la poștași

Publicat

Publicitate

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Pensionarii din România vor începe să primească pensiile în ultima lună din an începând cu data de 2 decembrie, iar sumele vor fi virate pe cardurile bancare începând cu 12 decembrie.

Pensiile ar fi trebuit plătite de la data de 1 decembrie, dar această zi va pica duminica. Astfel, cei circa 2,5 milioane de pensionari din România vor primi banii aduși de poștași începând cu 2 decembrie. Distribuirea pensiilor de către poștași se va face progresiv, pe parcursul următoarelor zile, în funcție de zonele în care locuiesc pensionarii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat asigurări că toți pensionarii vor primi banii înainte de sărbători, inclusiv cei ale căror recalculări au întâmpinat întârzieri.

Publicitate

Când intră pensiile românilor în luna decembrie. Pensiile românilor se majorează de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu, într-un comunicat pe Facebook.

Publicitate

Pe 20 noiembrie s-a împlinit un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România.

În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor.

Noua lege clarifică și momentul în care se fac majorările și introduce garanția că pensiile vor crește anual în luna ianuarie.

Publicitate

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor beneficia de o majorare de 10,4%. Asta înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi adolescenți au furat mai multe geci la petrecerea de după Balul Bobocilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Doi adolescenți au fost prinși de jandarmi sâmbătă noapte după ce au furat trei geci dintr-un club din municipiul Botoșani, unde liceenii de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” petreceau la evenimentul Toamna Bobocilor.

Cei doi, în vârstă de aproximativ 17 ani, au profitat de aglomerația din club și au sustras cele trei geci, după care au părăsit clubul, cu gândul să plece spre domiciliu, în comuna Curtești.

Jandarmii i-au observat în apropierea clubului cu hainele în mână și s-au convins în curând că acestea nu le aparțineau.

Publicitate

În urma verificărilor efectuate, au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar tinerii păgubiți și-au primit gecile înapoi, nefiind nevoiți să sufere de frig pe drumul spre casă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending