Connect with us
Publicitate

Educație

Sesizarea ANONIMĂ, “arma” cu care Guvernul României vrea să stopeze hărțuirea în școli, licee și universități

Publicat

Publicitate

Sesizarea anonimă ar putea fi “arma” cu care Guvernul României vrea să stopeze hărțuirea în școli, licee și universități după ce o serie de modificări la Metodologia utilizată în sistemul educațional a fost pusă în dezbatere publică. Este vorba despre modul în care vor putea fi raportate cazurile de hărțuire în unitățile de învățământ, din mediul universitar. De asemenea schimbările vizează și mediul preuniversitar, relatează alba24.ro

 

Proiectul de hotărâre a fost studiat de avocații de la legalbadger.org. Printre cele mai importante modificări se află modul de sesizare. Mai exact modul de sesizare al unor acte de hărțuire. Victimele vor putea depune o sesizare anonimă, care va fi analizată de conducerea unității.

Sesizări anonime

Concret, Guvernul vrea să modifice mai multe prevederi din Anexa I la HG nr. 970/2023.

Se includ art. 1, 2, 4 și 5 din metodologie, privind extinderea aplicabilității și pentru instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar. Art. 1 se referă, la obligația instituțiilor menționate de a implementa prezenta metodologia „în scopul asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii și al educației”

Pentru articolul 6 este, de asemenea,  propusă o reformulare pentru a include măsuri specifice în domeniul educației, cum ar fi „modalităţi de analiză, gestionare şi soluţionare a sesizărilor privind cazurile de hărţuire […] în spațiul școlar sau în mediul universitar”.

Publicitate

La articolul 7 se introduce un nou alineat (21) care permite victimelor acestor acte să depună „o sesizare scrisă și fără semnătura olografă și în situația în care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact aceasta se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.”

Practic, aceștia vor putea să depună, în condițiile stipulate, sesizări anonime, explică avocații de la legal badger.org.

Momentan modificările propuse de Guvernul României se află în dezbatere publică. Acestea au venit în urma unor acuzații grave aduse în ultima perioadă unor profesori din mediul academic românesc, dar și din mediul preuniversitar.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Daruri pentru elevii din satele Tocileni și Victoria – Stăuceni

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, începând cu anul 2015, este derulat Proiectul de sprijin al elevilor din satele Tocileni și Victoria – Stăuceni, având susținerea Sectorului de Asistență Socială și Medicală „Diaconia”.

Începutul noului an școlar aduce cu sine emoții și așteptări, dar și provocări pentru mulți elevi din satele Tocileni și Victoria – Stăuceni. Elevii au avut parte de o surpriză binevenită: adidași noi și produse de igienă corporală, menite să le ofere o încredere suplimentară și să le îmbunătățească condițiile de școlarizare.

Vrednicul de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, originar din aceste meleaguri, a fost întotdeauna un susținător al educației și al sprijinului comunității pentru tineri. În cuvintele sale, „Cine își îndreaptă privirea spre viitor, își deschide inima pentru lumină.” Aceste daruri vin tocmai în spiritul acestei învățături, amintindu-le elevilor că sunt susținuți și încurajați în drumul lor spre cunoaștere, scrie Doxologia.ro.

Produsele de igienă corporală completează gestul generos, subliniind importanța sănătății și îngrijirii personale. Acestea nu sunt doar obiecte, ci simboluri ale grijii comunității față de bunăstarea copiilor săi, asigurându-le un start echitabil în noul an școlar. La recomandarea pr. Marin Octavian Poduț (Parohia Tocileni) și a pr. Bogdan Ionuț Azamfirei (Parohia Victoria – Stăuceni), care s-au ocupat și de organizarea activităților la bisericile parohiale, până în prezent, au beneficiat de proiect un număr de 279 de elevi.

Mulțumim tuturor celor care au depus eforturi și s-au implicat pentru o bună desfășurare a acestui proiect și-i rugăm pe tinerii învățăcei, ca la rândul lor, să-și sprijine semenii, după măsura posibilităților, urmând învățătura Mântuitorului: „Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru cel Ceresc milostiv esteˮ (Luca 6, 36). (Asistent Social Ioana Amaximoaiei)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO IPJ Botoșani: Activități dedicate Zilei Mondiale a Animalelor

Publicat

Publicitate

Ziua Mondială a Animalelor este sărbătorită în fiecare an pe data de 4 octombrie, ziua Sfântului Francisc de Assisi, protector al ecologiei și al animalelor despre care se spune că era capabil să comunice cu necuvântatoarele și să îmblânzească lupii. În anul 1931, ziua de 4 octombrie a fost adoptată oficial ca Zi Mondială a Animalelor în cadrul Congresului Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia.

 

Pentru a sensibiliza oamenii cu privire la animale, acest eveniment este sărbătorit în diverse moduri, în țările lumii. Ziua Mondială a Animalelor promovează recunoașterea tuturor animalelor-domestice, sălbatice, cu stăpân sau fără, ca ființe cu drepturi. Este o zi importantă care are ca scop promovarea drepturilor animalelor și susținerii bunăstării lor.

 

Acest moment a fost marcat și de polițiștii botoșăneni prin activități de promovare a drepturilor animalelor.

 

Publicitate

Astfel, astăzi, 4 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat activități de informare cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 11 din municipiul Botoșani.

 

La activitate au participat peste 100 de elevi, acestora fiindu-le prezentate informații despre drepturile animalelor și responsabilitatea deținerii de animale de companie.

Publicitate

 

Totodată, a fost evidențiată importanța acestora în dezvoltarea armonioasă si echilibrată a personalității copiilor.

 

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor derulează în permanență activități specifice pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației, cu privire la necesitatea respectării unor reguli care să asigure un mediu sănătos pentru to

ate animalele.

Citeste mai mult

Eveniment

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea din Botoșani: ”Profesorul care a promis marea”

Publicat

Publicitate

𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐬 𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 / El maestro que prometió el mar. Antonio pare un simplu învățător. Un om, ce a pătruns într-un sat mic, izolat, din Burgos, Spania, cu zâmbet larg așternut pe chip și dorința de a învăța copiii.

În realitate însă, învățătorul nu poartă în el nimic din ceea ce ar fi putut să fie comun celorlalți oameni din comunitatea în care încerca să se integreze, fără însă a se schimba pe sine. Fără a se supune rigorilor și fără a crede în lucruri, ce nu făceau parte din ființa lui creatoare și boemă.

 

Se întâmpla în 1935, când lumea cea mare nu exista pentru micile comunități închise într-o cochilie conservatoare, cu principii religioase puternice, în care preotul și primarul erau cele două voci care dictau.  Două trompete ale regimului, care stabileau calea pe care oamenii simpli și creduli, temători în a-și expune părerile, trebuiau să o urmeze, dacă nu doreau să atragă oprobriul mulțimii.

 

Pare că singurul scop a lui Antoni este acela de a-i învăța pe copii să viseze, să aștearnă pe hârtie gândurile, cu ajutorul unei tiparnițe, să valseze printre frunze uscate, în muzica pădurii și să-și imagineze cum arată marea. „Marea: imaginată de copiii, care nu au văzut-o niciodată: Marea cea mare și uriașă, dar mai presus de toate adâncă. Marea pe al cărei țărm trebuie să fie nisip. Marea lângă care trebuie să fie o colibă unde să te usuci când ieși din apă. Marea, cea care trebuie să fie limpede. Marea cu apă mai caldă decât a râurilor, cu merluciu și cod și tot felul de pești în ea. Eu nu am văzut niciodată marea. Profesorul a spus că ne va duce să vedem marea”.

Publicitate

 

Descoperă o poveste despre memorie și puterea revoluționară a educației.

 

Publicitate

PROFESORUL CARE A PROMIS MAREAdin 𝟒 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

Cinema Unirea Botosani

🎟️Bilete și program https://eventbook.ro/hall/cinema-unirea-botosani

☎️0722557556

Citeste mai mult

Eveniment

RO-ALERT: A fost semnalată prezența unui URS pe raza comunei VORONA

Publicat

Publicitate

Atenție! A fost semnalată prezența unui URS pe raza comunei Vorona, în pădure – zona”RUNC”. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani va transmite mesaj RO Alert pentru locuitorii din Vorona, Copălău, Coșula, Cristești, Flămânzi, Tudora și Frumușica.

 

Cetățenii sunt sfătuiți să:

– evite deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară;

– păstreze distanța față de animal.

 

Publicitate

‼️ Nu încercați să vă fotografiați sau să îl hrăniți!

 

Protejați animalele din gospodărie, fără să se expună pericolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending