Connect with us
Publicitate

Eveniment

Senatorul botoșănean Lucian Trufin solicită reluarea activității de inspecție sanitar-veterinară din vama Stânca Costești

Publicat

Publicitate

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, senatorul Lucian Trufin, a transmis o solicitare Autorității Naționale Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor reluarea activității de inspecție sanitar – veterinară din vama Stânca Costești, singurul punct de trecerea a frontierei cu Republica Moldova din județ care are dotările și logistica necesare pentru traficul cerealelor și al altor produse agroalimentare.

„La cabinetul parlamentar am primit o serie de sesizări din partea fermierilor, dar și a agenților economici din județul Botoșani referitoare la suspendarea activității de inspecție sanitar – veterinară din vama Stânca Costești. Din datele existente activitatea a fost suspendată din cauza lipsei de personal calificat disponibil la posturile de inspecție în care sunt organizate controale sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor. Acest lucru blochează activitatea multor agenți economici și nu numai, iar ce este și mai îngrijorător este faptul că se blochează un punct vamal foarte important pentru economia județului Botoșani, în contextul în care avem un conflict militar la granița țării  și o situație economică foarte complicată.”, a explicat senatorul social-democrat, Lucian Trufin.

Potrivit acestuia, prin reluarea activității punctului de la Stânca Costești vor putea intra în ţară mărfuri precum cerealele, furajele, fructele sau legumele, iar acestea ar putea contribui la asigurarea securității alimentare a Românie, iar mai mult decât atât, aceste transporturi vor decongestiona presiunea de pe porturile românești.

„Prin reluarea activității de inspecție sanitară la punctul vamal mai sus menționat am decongestiona presiunea de pe porturile românești în ceea ce privește tranzitul exportului de cereale din Ucraina către România și celelalte state membre UE. Mai mult de atât, anul agricol 2022 pentru Regiunea de Nord – Est a României se anunță a fi unul problematic din perspectiva lipsei precipitațiilor, producțiile estimate vor fi în cantități mici, ceea ce va duce la  neacoperirea necesarului de consum pentru populație.”, a adăugat Lucian Trufin.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Încă un pas în implementarea proiectului privind reabilitarea, modernizarea și extinderea Stadionului Municipal

Publicat

Publicitate

Coordonată de primarul Cosmin Andrei, o delegație a municipalității a participat astăzi la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), la o ședință pre – CTE (Consiliul Tehnico – Economic).
„Următoarea etapă este avizarea în CTE al MDLPA. Din acest punct până la semnarea contractului de finanțare nu va mai fi decât un pas. Ulterior, Compania Națională de Investiții va putea lansa în licitație publică execuția lucrărilor”,
a specificat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
În valoare de aproximativ 160 milioane de lei, proiectul prevede, printre altele, amenajarea unui stadion cu tribune acoperite, cu o vizibilitate optimă și cu o capacitate de 10 – 12.000 de locuri pe scaune.
Pentru spectatori se vor asigura condiții de confort și facilități pentru persoanele cu dizabilități.
Se va urmări clasificarea ca stadion tip arenă sau stadion, cu capacitatea mijlocie de locuri și de categoria I – nivel internațional de competiție conform regulamentului Federației Române de Fotbal referitoare la criteriile de omologare, respectiv stadion de categoria 4 conform regulamentului U.E.F.A.
Pe lângă cele sportive, stadionul va mai avea ca destinații:
– săli de antrenament și recuperare pentru sportivi și terți
– spații pentru administrare-servicii (birouri)
– spații comerciale și de alimentație publică
– parcaje subterane pentru evenimentele sportive și pentru locuitorii zonei
Prin dotările și amenajările realizate, complexul sportiv va putea găzdui și alte evenimente culturale sau sociale (concerte, conferințe, întruniri) ori cu caracter comercial (târguri, expoziții).
În cadrul spațiilor comerciale auxiliare, pot fi amenajate magazine de articole sportive purtând însemne ale clubului.
Stadionul Municipal Botoșani a fost construit în două etape majore, astfel: în perioada 1970-1980 tribunele A(est) și B(vest) și în anii 1980-1990 peluzele C(sud) și D(nord). Actualul stadion are o capacitate de 7.600 de locuri.

Citeste mai mult

Eveniment

Poliţiştii botoşăneni alături de elevii Liceului Teoretic „Doctor Mihai Ciucă” Săveni pentru prevenirea victimizării acestora

Publicat

Publicitate

In data de 27 septembrie a.c.,  poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani au derulat împreună cu elevii din clasele de liceu ale Liceului Teoretic „Doctor Mihai Ciucă” Săveni o serie de activităţi  de informare pe diferite teme : prevenirea victimizării prin infracţiuni informatice precum și prevenirea victimizării prin consum/trafic de droguri.

Siguranţa pe Internet a fost un subiect dezbătut de poliţişti cu cei peste 150 de elevi prezenți în cadrul activității. Recomandările generale privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

De asemenea, elevii au primit informaţii privind legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului de droguri, exemple de situaţii în care tinerii au fost implicați în fapte de consum și trafic de droguri, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora

Prevenirea victimizării minorilor şi a infracţiunilor informatice reprezintă priorităţi ale Poliției Române pentru anul 2024, copiii și tinerii reprezentând unul din grupurile țintă ale activităților preventive.

Activităţi similare vor avea loc şi la nivelul altor unităţi şcolare din judeţ.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Copii fericiți de ziua lor de naștere”, un nou proiect marca Parohia Pacea. Botoșănenii au donat și au adus bucurie la aniversarea a doi copii

Publicat

Publicitate
„Copii fericiti de ziua lor de nastere”, este titlul unui nou proiect concretizat de Parohia Pacea Botoșani, prin preotul Marian Macuc și preoteasa Ana – Maria Macuc. Botoșănenii s-au mobilizat, atrași de intenția nobilă a demersului și au reușit să aducă bucurie la aniversarea a doi copii din Botoșani care au avut o petrecere adevărată de ziua lor. Potrivit celor spuse de Ana Maria Macuc, Parohia Pacea si Asociația „Cutia cu iubire” își doresc să aducă, lunar, zâmbete pe chipul copiilor din județul Botoșani, ce-și sărbătoresc ziua de naștere.
„ASTAZI, datorita generozitatii dv, i-am sarbatorit pe Maria si pe Daniel.
Ii felicitam si le dorim LA MULTI, FERICITI SI BINECUVANTATI ANI!
Milostivul Dumnezeu sa le daruiasca sanatate si o copilarie frumoasa alaturi de cei dragi!
Atat sarbatoritii, cat si fratiorii lor, au primit cadouri: jocuri educative, jucarii, plusuri, hainute si o bicicleta, de care s-au bucurat nespus de mult.
Parohia Pacea si ” Cutia cu iubire” isi doresc sa aduca, lunar, zambete pe chipul copiilor din judetul Botosani, ce-si sarbatoresc ziua de nastere.
Va multumim pentru ca sunteti alaturi de noi!
Va multumim pentru torturile frumoase si super gustoase, pentru pizza, pentru bicicleta ( ” Cutia cu iubire”) si pentru toate cadourile minunate oferite sarbatoritilor si fratiorilor acestora!
Multumim mult spatiului de joaca Unik Land Botosani – spatiu de joaca/ petreceri/ serbari pentru punerea la dispozitie, in mod gratuit, a spatiului de joaca, a mascotei si a animatorului.
Atat sarbatoritii, cat si ceilalti copii prezenti la ziua de nastere, s-au bucurat nespus de mult.
Fetita sarbatorita iese foarte rar din casa si atunci, pentru a merge la spital (din cauza problemelor grave de sanatate) si n-a “pasit” niciodata intr-un spatiu de joaca…
Impreuna cu dv, am reusit sa-i inveselim pe acesti copii si ne dorim, in continuare, sa reusim sa oferim cat mai multe zambete!
Multumim tuturor celor ce ati fost alaturi de sarbatoritii nostri din luna septembrie!
Dumnezeu sa va rasplateasca dragostea si bucuria pe care ati oferit-o acestor copii!
Cei care doriti sa fiti sarbatoriti sau sa-i bucurati pe viitorii sarbatoriti sau doriti mai multe informatii, puteti sa dati mesaj pe whatsapp la nr de telefon 0743326171 (Ana Maria Macuc) sau puteti suna la nr +40783050260 ( ” Cutia cu iubire”).
P.S. Avem acceptul parintilor de a posta pozele”, a scris preoteasa Ana-Maria Macuc pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Atenție la vinul aflat în proces de fermentare

Publicat

Publicitate

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării. În condițiile în care acesta nu este depozitat în spații corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Botoșani vă recomandă să:

– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

Publicitate

– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

– sunaţi la 112 în astfel de situaţii.

Publicitate

Precizăm faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecințele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending