Connect with us

Eveniment

Senatorii vor să modifice legea Voucherelor de vacanță: Până la ce dată vor fi acordate și categoriile de beneficiari

Publicat

Publicitate

Un proiect aflat în dezbatere la Senat aduce modificări ordonanței prin care sunt acordate voucherele de vacanță. Noile condiții ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2024, relatează alba24.ro.

Tichetele de vacanță vor fi acordate atât angajaților bugetari, cât și, opțional, în funcție de decizia angajatorului, salariaților din privat. Valoarea voucherelor rămâne de 1.450 lei anual.

În cazul persoanelor care lucrează la mai multe firme, acestea trebuie să aleagă un singur angajator de la care să primească voucherele de vacanță.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare (…), inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, prevede proiectul legislativ.

Alte reguli propuse

Actul normativ mai prevede că, în cursul anului fiscal, angajații pot beneficia de vouchere de vacanță, de prima de vacanță și de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii 263/2010 privind sistemului unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

Angajatorii, alții decât instituțiile publice, depun anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social. În caz contrar este prevăzută sancțiune cu 5 puncte-amendă (pentru nedepunere sau depunere cu întârziere).

Publicitate

Un angajat poate alege un singur angajator de la care să primească voucherele de vacanță.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat.

Impactul bugetar va fi semnificativ, de 6 miliarde de lei pe an, însă reprezentanții industriei HoReCa spun că acești bani se vor întoarce în economie. Angajații din sectorul privat pot primi și acum vouchere, însă din bugetul firmelor.

Vezi AICI integral proiectul.

Cum se acordă voucherele de vacanță. Legislația actuală

În prezent, voucherele de vacanță se emit pe suport hârtie și/sau electronic.

Valoarea totală este de 1450 de lei/an; filele au valori de 50 sau de 100 de lei

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un tânăr din Stăuceni a dispărut fără urmă. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui tânăr, de 34 de ani, din satul Victoria, comuna Stăuceni, care la data de 27.04.2025 ar fi părăsit imobilul din satul Șilișcani, comuna Gorbănești, unde locuia provizoriu, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

LAURENCIUC CLAUDIU -VLAD are următoarele semnalmente: 1,70 m înălțime, aproximativ 70 de kg, ochi căprui, păr șaten.

Vestimentația cunoscută: trening de culoare neagră, încălțăminte sport de culoare închisă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile pe card, în luna mai 2025. Autoritățile au anunțat calendarul oficial

Publicat

Publicitate

Când intră pensiile pe card, în luna mai 2025. Autoritățile au anunțat calendarul oficial pentru plățile pensiilor și celorlalte indemnizații, având în vedere minivacanța de 1 Mai.

Potrivit Ministerului Muncii și companiei Poșta Română, pensiile au început să fie livrate încă din 2 mai, prin poștă. Și pentru viramentele pe card a fost stabilit calendarul.

Când intră pensiile pe card sau prin poștă în luna mai 2025

Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor pensiilor astfel:

prin mandat poștal: începând cu 2 mai 2025
în cont bancar: 12 mai 2025
pentru pensionarii din străinătate (prin Citi Bank): 20 mai 2025
În luna mai nu se acordă sprijinul financiar

de 400 de lei, care a fost virat în luna aprilie. Potrivit autorităților, acest sprijin va mai fi acordat o singură dată în acest an, în luna decembrie 2025.

Când intră pensiile în luna mai 2025. Modalități de plată

Drepturile de pensie se plătesc lunar, în funcţie de opțiunea pensionarului:

Publicitate
  • la domiciliul/reşedinţa pensionarului, respectiv a reprezentantului legal al acestuia
  • în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o sută misiuni ale pompierilor botoșăneni, în ultimele patru zile 

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au fost la datorie și în perioada 01 – 04 mai a.c., pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Aceștia au avut 91 de misiuni, care au vizat:
– acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 64 persoane care aveau probleme medicale;
– stingerea a șapte incendii generate de utilizarea focului deschis în spații deschise, scurtcircuit, dar și de jarul căzut din sobă. Tătărășeni, Cătămărăști Deal, Concești, Slobozia, Lozna și Sârbi sunt localitățile unde s-au produs aceste evenimente.
– 20 alte intervenții (transport persoane supraponderale, deblocare uși, acțiuni de informare și educare preventivă, prevenirea unor incendii în urma producerii unor accidente rutiere, asigurare măsuri psi pe timpul unor activități cu public numeros și la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD).
Atât sâmbătă, cât și duminică, peste 150 de pompierii au fost angrenați în misiuni de protecție a secțiilor de votare cu prilejul alegerilor.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Comunele Ungureni și Durnești rămân fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștința utilizatorilor că, începând cu data de 6 mai 2025, ora 18:00, și până în data de 8 mai 2025, ora 08:00, va fi sistată furnizarea apei potabile în comuna Ungureni și satele aparținătoare: Ungureni, Sapoveni, Epureni, Vicoleni, Borzești, Plopenii Mari, Plopenii Mici și Durnești.

Această măsură este necesară pentru desfășurarea unor lucrări esențiale de inspectare  a rezervoarelor de apă, în vederea identificării eventualelor necesități de reabilitare și întreținere tehnică, realizate de o firmă specializată. Cu această ocazie, se va efectua și dezinfectarea rezervoarelor, conform normelor sanitare în vigoare.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze minime rezerve pentru perioada de întrerupere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending