Connect with us

Eveniment

Șeful Europol susține că a cumpărat un kg de cocaină din Portul Constanța. Ce spune Poliția Română

Publicat

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a declarat, pentru AGERPRES, că poliţiştii fac verificări referitor la situaţia prezentată de liderul Sindicatului Poliţiştilor Europeni (Europol) din România, Cosmin Andreica, care a susţinut, în postări pe o reţea de socializare, că din Portul Constanţa pot fi achiziţionate substanţe interzise fără ca reprezentanţii autorităţilor competente să facă verificările corespunzătoare.

„Facem verificări pe situaţia în sine”, a declarat reprezentantul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Liderul sindical Cosmin Andreica a postat, joi, pe pagina de Facebook a sindicatului imagini cu experimentul realizat de el şi un coleg.

„Cum poţi să cumperi 1 kg de cocaină din cel mai bine ‘păzit’ port din Europa, Portul Constanţa”, a scris Andreica, arătând şi imagini în care are în mâini sau în maşină un pachet cu presupuse droguri, a căror valoare de piaţă ar fi, potrivit spuselor sale, de circa 100.000 de euro. El a adăugat că pachetul l-ar fi cumpărat de la un marinar de pe un vapor aflat în Portul Constanţa.

Potrivit acestuia, în portul maritim, loc pe unde intră droguri în ţară, nu se alocă suficiente resurse umane şi logistică pentru combaterea celor petrecute.

„În toată ţara avem aproximativ 250 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate care acţionează pe combaterea traficului de droguri. Doar 250!!! Asta înseamnă între 2 şi 8 poliţişti într-un judeţ, plătiţi cu 3.500 – 4.000 lei şi care au programul oficial de luni până vineri, de la 8,00 – 16,00. În rest, lucrează ‘la negru’. Sunt chemaţi de acasă la acţiuni, la activităţi specifice, din timpul lor liber! Asta pentru ca Poliţia Română să nu le plătească ore de noapte şi spor pentru activitatea în zilele de weekend sau sărbători legale. Iar în loc să alocăm resurse umane şi logistice suficiente pentru a interveni la sursă, adică în Portul Constanţa, ne chinuim pe urmă să prindem traficanţi prin cluburi, şcoli”, a spus liderul Europol România.

Publicitate

El a afirmat şi că Portul Constanţa, cel mai „vânat” obiectiv al politicienilor, este păzit de o singură patrulă de poliţie.

„Patrula ar trebui să acopere 5 ha de port; să monitorizeze 13 porţi de acces în port; să monitorizeze un flux de intrări în port de aproximativ 10 mii de persoane şi auto în 24 de ore; să instrumenteze sute de dosare de furt, tâlhărie, loviri şi alte violenţe, furt de identitate, migraţie ilegală, infracţiuni economice, rutiere etc. Oare care este interesul guvernanţilor să aibă poliţişti puţini, prost plătiţi şi fără logistică?! Oare câţi bani se fac din ilegalităţi în portul Constanţa?!”, a mai scris Cosmin Andreica pe pagina de socializare.

Pe de altă parte, Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, printr-un comunicat de presă, că paza în Portul Constanţa este asigurată de firme specializate şi nu de poliţişti.

„Informaţiile vehiculate sunt vădit tendenţioase, în condiţiile în care Poliţia Română nu a avut şi nu are atribuţii de pază, cu excepţia propriilor sedii. În Portul Constanţa, paza este asigurată de o firmă specializată. În Portul Constanţa, Poliţia Română acţionează prin următoarele structuri: Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime. Fiecare structură a Poliţiei Române acţionează conform competenţelor, independent sau în cooperare cu Poliţia de Frontieră. În mod concret, SPTM şi SCCOPM totalizează peste 100 de funcţii, nivelul de încadrare fiind de 82,5%. De asemenea, poliţiştii care patrulează nu au atribuţii de soluţionare a dosarelor penale, acest atribut revenind structurilor specializate. Reamintim că, în prezent, Inspectorul de Poliţie Judeţean Constanţa este în proces de reorganizare, în vederea eficientizării structurii, în beneficiul cetăţenilor”, se arată în comunicatul IGPR. AGERPRES

Sindicatul Europol, o structură care s-a evidențiat de multe ori prin luările de poziție motivate și demne împotriva abuzurilor din poliție, a postat miercuri seara o informație ciudată, din categoria fake news. Astfel, sindicaliștii se lamentează că Portul Constanța este păzit de o singură patrulă de poliție, deși orice polițist din România ar trebui să știe că portul de la malul mării nu a fost niciodată păzit, conform legii, de poliție. 

Sindicatul Europol continuă lupta sa împotriva șefilor din poliție și pentru drepturile oamenilor legii din stradă, dar de această dată l-a luat gura pe dinainte și aruncă pe piață un fake-news care le dăunează în primul rând chiar polițiștilor pentru care militează.

”Portul Constanța, cel mai vânat obiectiv al politicienilor, este păzit de 1 SINGURĂ PATRULĂ DE POLIȚIE, care ar trebui:
– să acopere 5 HA de port;
– să monitorizeze 13 porți de acces în port
– să monitorizeze un flux de intrări în port de aproximativ 10 mii de persoane și auto în 24 de ore
– să instrumenteze sute de dosare de furt, tâlhărie, loviri și alte violențe, furt de identitate, migrație ilegală, infracțiuni economice, rutiere etc

Oare care este interesul guvernanților să aibă polițiști puțini, prost plătiți și fără logistică?! Oare câți bani se fac din ilegalități în portul Constanța?!
P.S. Vă urma… țineți-vă bine!”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol.

Problema este că, potrivit legii, poliția nu a avut niciodată în grijă Portul Constanța. Paza perimetrului portuar este asigurată de 20 de ani de companii private. Oricât de controversat a fost contractul atribuit celor de la UTI în acest sens și oricât de bine sau de prost își fac aceștia treaba, din punct de vedere strict al prevederilor legii actuale, Sindicatul Europol nu are dreptate.

Ce spune șeful Sindicatului Europol

Președintele Sindicatului Europol Cosmin Andreica susține că a cumpărat un kilogram de cocaină din Portul Constanța și că la ieșire nu l-a controlat nimeni. Acesta a postat imaginile cu un pachet în care susține că sunt droguri.

„Suntem în port, tocmai ce am coborât de pe o navă, am vorbit cu niște muncitori și am primit acest parchet, de foarte bună calitate. Ne-au asigurat că este ce trebuie… 100.000 de euro pe un kilogram de cocaină pe piața neagră. Asta înseamnă 1 gram – 100 de euro… Și nu m-a controlat nimeni deocamdată. Vom încerca să trecem cu acest pachet pe una din porțile portului, acolo unde avem agenți de securitate, poliție militară, poliție de frontieră. Important de spus: tot acest port este lăsat în grija unei patrule de poliție”, a spus Andreica în filmare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Programul evenimentului „Zilele Lecturii – Ziua Lecturii”. Expoziții temporare deschise la Ipotești

Publicat

Publicitate
Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, propune, pentru ediția din 2025 a Zilei Naționale a Lecturii, o gamă extinsă de activități ‒ Zilele Lecturiipentru cât mai mulți participanți, instituții partenere și public vizitator. Începând cu 12 februarie 2025, în incinta Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu va putea fi văzută expoziția temporară Cartea și ipostazele ei (sec.XIX – sec. XX), care va cuprinde volume raredin Donația Mihai și Gheorghe Ursachi ‒ ediții în mai multe limbi ale textelor sacre, ediții germane de epocă ale scrierilor lui Goethe, Schiller, Schelling ‒ și edițiile Maiorescu ale operei eminesciene. Vernisajul va avea loc la ora 10:00. 11.00 – „Bucuria lecturii”/ „Muzică, mișcare, culoare și comunicare” Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” Parteneri: Școala Gimnazială nr. 10, Școala Gimnazială nr. 12 Botoșani Îndrumători: prof. Nicoleta Șuhan, prof. Loredana-Florentina Burlacu și prof. DianaGabriela Prescorniță 13 februarie 13:00 – Semnal editorial „Colecția Ipotești – 2025” Lansarea volumului Congresul propriilor conștiințe rotitoare, autor – Stelorian Moroșanu Partener: Biblioteca Municipală „Păstorel Teodoreanu” Dorohoi Moderator: Mihaela Anițului 14 februarie 10:00 – ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII: TRAIECTORIE 2025 Parteneri: Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” (BNC), Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” Moderator: Elena Pintilei, director general al BNRM Mesaje ale reprezentanților: – Parlamentului Republicii Moldova: Liliana Nicolăiescu-Onofrei, Angela Munteanu- Pojoga, Marcela Nistor – Ministerului Culturii – Sergiu Prodan, ministru Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova – Elena Pintilei, director general BNRM Start activități Eminescu… prin ochii experților literari – Lucia Țurcanu, cercetător științific la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” „Trei proiecte și toată țara”: discuții despre proiectele prioritare pe segmental promovării lecturii sub egida MC: Lansarea PNLC, Cartea deschisă, Citim împreună: – Elena Pintilei, BNRM; Maria Șleahtițchi, MNLR „Mihail Kogălniceanu”; Eugenia Bejan, BNC „Ion Creangă” Dezvoltarea competențelor de lectură, în contextual obiectivelor PNLC 2025, Hotărârii Parlamentului de a declara anul 2025 – „Anul Mihai Eminescu”   – Ludmila Corghenci, șefa Centrului de Formare Profesională Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării, BNRM Programul Național Lectura Central: obiective și priorități 2025. – Vera Osoianu, director adjunct BNRM 10:00 – Atelier „Semne de carte” Sala Castel Partener: Scoala Gimnazială „Elena Rareş” Botoșani Organizator: Magda Atănăsoie 15 februarie 9:00 – Atelier „Cartea născută din imagini – „Când desenele prind glas” 10:00 – Atelier „Puzzle literar: Expoziția textelor renăscute” Sala „Horia Bernea” Parteneriat: Centrul Județean de Excelenta Botosani Moderator: Oana Petronela Buzatu Iliescu 12:00 – Atelier de lectură regizată: Momente și schițe de I.L.Caragiale Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” Partener: Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Ipotești Moderator: Elena Smaranda Berescu, Adina Elena Cojocariu Expoziții temporare deschise la Ipotești Sala „Horia Bernea”: Alex Bodea și Ciprian Mureșan. Ilustrat, tipărit, copiat, învățat – o expoziție propusă de galeriile Plan B (Cluj – Berlin) și Lutnița (Chișinău) și îngrijită de Mihai Pop la Memorialul Ipotești Holul Corpului administrativ: Poster X Poem Holul Bibliotecii Naționale de Poezie, etaj: Cartea și ipostazele ei (sec.XIX – sec. XX)

Citeste mai mult

Cultura

,,Povestea mărțișorului”, ediția a II-a. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Județeană Botoșani

Publicat

Publicitate

Marți, 18 februarie 2025, începând cu ora 10:00, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr.1 Blândești, Botoșani, organizează în Sala Mediatică a Bibliotecii Județene ,,Mihai Eminescu”, Botoșani, atelierul de lucru ,,Povestea mărțișorului”, ediția a II-a.

În calitate de coordonatoare va fi prezentă și doamna Irimia Bianca, artizan din Botoșani.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșaniul a pierdut un TEZAUR UMAN VIU. Dumitru GÂNGA a fost recunoscut în anul 2024 de Ministerul Culturii

Publicat

Publicitate

A căzut o stea. O stea care a strălucit într-un mod aparte. Un model de dedicare și de slujire a valorilor tradiționale. Astăzi ne luăm rămas bun de cel care ne-a făcut mândri de locurile unde trăim și de obiceiurile satului nostru străbun.

DUMITRU GÂNGA a fost recunoscut în anul 2024 de Ministerul Culturii ca fiind Tezaur Uman Viu.

Peste 40 de ani a fost cel care a pus nunțile în rânduială. Toți cei care-l cunoșteau erau încredințați că avându-l pe el ca vornic, toate etapele nunții aveau să fie cel mai frumos reprezentate. Cu bățul înfășurat cu un prosop tradițional, cu vocea-i pătrunzătoare, se urca pe un scaun ca să fie văzut și ascultat și începea de fiecare dată cu „oleacă de-atențiune pentru tot poporul”, iar lumea se conforma, astfel încât totul decurgea asemenea obiceiului bine păstrat din vechime. Iertăciunea și colăcăria erau momentele cheie fără de care nu se putea trece. Pe lângă vornicie, el avea un fel diferit de a întreține atmosfera la nunți, astfel încât momentele de pauză erau foarte frumos acoperite de el cu fel și fel de texte compuse în funcție de persoana care-l tocmea. Aducea multă voie bună și rămânea mult timp în amintirea celor care-l cunoșteau.

Numele lui a fost cunoscut în toată Moldova, era recunoscut ca fiind cel mai priceput vornic al Țării de Sus. Va rămâne în amintirea noastră ca cel ce a dus o tradiție de veacuri peste ani, ca cel ce ne-a lăsat sute de texte, care de care mai șugubețe, și negreșit ca Tezaur Uman Viu.

Dumnezeu să-l ierte!

Consultant Artistic Compartiment Muzică,
Mariana Ichim Hodan

Citeste mai mult

Eveniment

Au scăzut înmatriculările de mașini noi. Care sunt cele mai căutate autoturisme, pe categorii

Publicat

Publicitate

Au scăzut înmatriculările de mașini noi. În ianuarie, scăderea a fost cu 5,9% față de prima lună a anului trecut, arată datele publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), scrie alba24.ro.

Datele asociației arată că, autoturismele, care reprezintă aproximativ 88% din totalul pieței, au înregistrat, în luna ianuarie 2025, un volum de 11.823 unități, cu 5.9% mai puțin față de luna similară din 2024.

În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de 46,6% în scădere cu 7.2%, urmat de Clasa C cu o cotă de 27.3%, în scădere cu 2.2% și Clasa B cu o cotă de 15%, în creștere cu 8.2% față de cota deținută în luna ianuarie a anului trecut.

Au scăzut înmatriculările de mașini noi. Situația pe categorii

În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna ianuarie a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină înregistrează o creștere de 0.1% față de perioada similară din 2024, ajungând, astfel, la o pondere de 59.5%. În ceea ce privește autoturismele echipate cu motoare diesel, plus mild hybrid diesel, acestea înregistrează o scădere de 39% și dețin o cotă de 9.8% din total.

Pe de altă parte, autoturismele „electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) dețin în prima lună a anului 2025, o cotă de piață de 30.5%, care depășește cu 20.7 p.p. cota deținută de motoarele diesel.

Autoturismele full electrice dețin o cotă de 9.8% din piață, în luna ianuarie a anului 2025, față de ianuarie 2024, când reprezentau 12.9%, în timp ce autoturismele plug-in hybrid dețin o cotă de piață de 5%, față de ianuarie 2024, când reprezentau 4.6%.

Vehiculele comerciale ușoare și minibus înregistrează, în ianuarie 2025, o scădere de 33.6% față de luna ianuarie 2024, potrivit Mediafax. Vehiculele comerciale ușoare fără minibus înregistrează o scădere de 33.8%.

Pe de altă parte, vehiculele comerciale ușoare electrice au atins, în prima luna a anului 2025, un volum de 231 unități față de 73 unități comparat cu luna ianuarie a anului trecut.

Vehiculele comerciale grele și bus înregistrează, în ianuarie 2025, o scădere de 32.7% față de luna ianuarie 2024, din care vehiculele comerciale grele peste 16 tone plus autotractoarele înregistrează o scădere de 26.7%.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending