Connect with us
Publicitate

Actualitate

Secţiile ATI din Botoşani, verificate din trei în trei ore de pompieri pentru evitarea incendiilor

Publicat

Secţii de anestezie şi terapie-intensivă (ATI) din Botoşani sunt verificate de pompieri din trei în trei ore, pentru evitarea unor situaţii de urgenţă, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Decebal Muraru.

Potrivit acestuia, prevenirea unor situaţii de urgenţă la Botoşani se impune în condiţiile în care Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” funcţionează la etajul al şaptelea, iar o eventuală intervenţie a ISU ar fi mai dificilă.

“Asigurăm controlul secţiilor ATI din trei în trei ore. Sunt monitorizaţi anumiţi factori, pentru a nu-i depăşi şi pentru a nu crea riscul unor explozii şi al unor situaţii de urgenţă manifestate prin incendii. Aici considerăm că la nivelul judeţului am avut o implicare permanentă. Neprevăzutul lucrează, dar ne-am dori ca acest fapt să nu se manifeste, având în vedere că Secţia ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ se află la etajul VII, ceea ce face ca orice intervenţie să fie dificilă, tot ceea ce presupune evacuarea bolnavilor, sub orice formă, şi protecţia echipamentelor care se află în incintă”, a afirmat Muraru.

Acesta susţine că inspectorii ISU au făcut instruiri în rândul personalului medical pentru a putea interveni de urgenţă în cazul unor evenimente nefericite. El precizează că obligaţia iniţială a evacuării pacienţilor în cazul unui eventual incendiu aparţine personalului medical.

Sursa: AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei

Publicat

Sfântul Grigorie s-a născut în Armenia Mare, în anul 257, într-o familie înrudită cu dinastia imperială a Arsacizilor. Dar, din pricina tulburărilor din acea vreme, părinții săi au fost uciși, iar el, copil fiind, a găsit scăpare în Cezareea Capadociei şi a fost crescut în credinţa creştină, în care s-a botezat.

Mai târziu s-a căsătorit cu o creștină pe nume Miriam, de asemenea de neam armean, cu care a avut doi copii: Vartanes și Aristakes. Crescându-și copiii în dreapta credință, cei doi soți s-au hotărât să devină monahi, apoi Sfântul Grigorie, desăvârşindu-se în cuvântul mântuirii, s-a aprins de marea dorinţă de a merge să binevestească Evanghelia în ţara sa, la neamul armenilor; și Dumnezeu a întărit cu minuni cuvântul şi viaţa Sfântului Grigorie, slujitorul Său. Însă multe chinuri a îndurat din partea păgânilor şi, mai ales, din partea regelui Tiridate al III-lea (283-330), care jertfea idolilor şi nu putea suferi credinţa în Hristos a Sfântului.

Deci, pe Sfântul Grigorie l-a aruncat într-o groapă adâncă în care erau animale sălbatice și târâtoare veninoase, unde a stat vreme de 14 ani, fiind hrănit în ascuns de o bătrână milostivă. Tot atunci au pătimit Sfintele fecioare Ripsimia și Gaiani, precum și 70 debărbaţi creştini şi 32 de femei, primind cununa muceniciei. După o vreme, însă, regele Tiridate s-a îmbolnăvit greu și a fost chemat Sfântul Grigorie să-l vindece, ceea ce s-a și întâmplat. Văzând minunea, Tiridates a înțeles puterea lui Hristos, a crezut și a primit botezul, în anul 301.

Ca urmare, toată Armenia a venit la credinţa creştină, poporul sfărâmând capiştile idoleşti şi zidind biserici, devenind astfel primul popor din lume creștinat în întregime. Atunci Sfântul Grigorie a fost trimis la fericitul Leontie, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, de care a fost hirotonit episcop în anul 302, ajungând cel dintâi arhipăstor al armenilor. Deci, hirotonind preoți, Sfântul Grigorie a botezat tot poporul, până la cel din urmă sătean. Iar regele Tiridate a întemeiat multe mănăstiri, în care înflorea viețuirea cea după Evanghelie. Tot Sfântul Grigorie a purtat flacăra credinţei la multe alte neamuri de pe lângă Marea Caspică şi în Caucaz. Și-a pregătit pentru preoție pe fiul său Aristakes, care i-a și urmat ca arhiepiscop, dar și pe nepotul său, numit tot Grigorie, fiul lui Vartanes, care, predicând Evanghelia popoarelor din Caucaz, a fost ucis de păgâni, primind cununa muceniciei. Sfântul Grigorie a păstorit Biserica Armeniei timp de 31 de ani.

Numele lui apare și la Sinodul I Ecumenic (325), semnând al treizeci şi şaselea pe lista Sfinților Părinţi de la Niceea. Se spune că el a avut iniţiativa înfiinţării alfabetului armenesc, desăvârșit de fericitul Mesrop, şi că a tradus şi Biblia în limba armenilor. În ultima parte a vieții sale, Sfântul s-a rugat vreme îndelungată în singurătate şi prin munţi. Deci, foarte multe şi preaslăvite minuni făcând, şi la adânci bătrâneţi ajungând, cu pace s-a mutat către Domnul, în anul 331. În timpul împăratului Zenon (474-491) au fost aflate moaştele Sfântului.

Acum mâna sa dreaptă se află în Armenia, capul și mâna stângă la Marea Lavră din Muntele Athos, iar altă parte a moaștelor sale în Italia, la Napoli. De asemenea, părți din moaștele sale se află și în alte sfinte locașuri din lumea creștină.

Citeste mai mult

Actualitate

Vizele SUA vor putea fi reînnoite fără un nou interviu. Anunțul Secției Consulare a Ambasadei SUA din România

Publicat

Secția Consulară a Ambasadei SUA din România promovează programul de reînnoire a vizelor fără interviu cu scopul de a aproba un număr record de vize pentru cetățenii români eligibili în anul fiscal 2024, au anunțat reprezentanții Ambasadei SUA.

”Avem plăcerea de a reaminti solicitanților de viză despre avantajele programului de reînnoire a vizelor fără interviu, ca parte a planului nostru de îmbunătățire și simplificare a serviciilor de viză.

Acest program permite solicitanților cărora li s-au eliberat anterior vize să și le reînnoiască fără a se prezenta la un nou interviu la Ambasada SUA din București.

Solicitanții de viză care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să viziteze pagina Reînnoire Viză  pentru a afla mai multe detalii despre criteriile specifice pentru reînnoirea vizei fără interviu.

Pagina web USTravelDocs dedicată programărilor pentru interviu va propune solicitanților o serie de întrebări care să reflecte criteriile de eligibilitate pentru reînnoire a vizelor.

Solicitanții eligibili vor fi rugați să tipărească pagina de confirmare Fără Interviu și să depună documentele necesare la unul dintre birourile firmei de curierat din România.

Oricât de mult ne bucurăm să întâlnim solicitanții de viză la interviu, dorim să vă ajutăm să evitaţi efortul de a vă prezenta la Ambasadă, dacă nu este absolut necesar. În acest scop, varianta fără interviu este simplă, rapidă și fără probleme” au transmis reprezentanții Ambasadei SUA.

Documentele necesare sunt pentru obținerea vizei SUA fără interviu:

  • pașaport (cel valabil şi cel anterior),
  • pagina de confirmare a formularului DS-160,
  • fotografii recente,
  • chitanța pentru taxa de viză /dovada plății,
  • pagina de confirmare Fără Interviu
  • documentele corespunzătoare în funcție de categoria de viză solicitată.

Citeste mai mult

Actualitate

Autorităţile şi instituţiile publice, obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsul la petiţiile cetăţenilor

Publicat

Autorităţile şi instituţiile publice ar putea fi obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsurile la petiţiile cetăţenilor, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ depus recent la Senat. 

„Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 10 zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.

Răspuns în termen de 10 zile de la înregistrarea petiției

Pentru soluţionarea petiţiilor trimise, de la autorităţi sau instituţii publice termenul de 10 zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă.

În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o informare şi o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 10 zile.

De asemenea, în domeniul energiei şi gazelor naturale termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabilă a petentului”, se menţionează în proiectul de lege, inițiat de către trei senatori PNL.

Parlamentarii menţionează în expunerea de motive că propunerea lor are ca scop reducerea timpului în care un cetăţean trebuie să primească răspuns de la o autoritate publică, de la 30 de zile la 10 zile, ţinând cont că în ultima perioadă majoritatea petiţiilor sunt transmise prin mijloace electronice de comunicare, iar instituţiile publice, fie ele primării, consilii judeţene, ministere sau autorităţi subordonate acestora îşi desfăşoară activitatea cu publicul preponderent on-line.

„Tehnic, rezolvarea petiţiilor transmise în format electronic, prelucrarea şi repartizarea lor în interiorul direcţiilor instituţiilor publice pentru primirea răspunsurilor este mult mai uşoară”, mai spun iniţiatorii.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi usturătoare pentru angajatorii din Botoșani depistați că nu au asigurat echipament de protecție lucrătorilor

Publicat

În ultimele două luni, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto:

  • cod CAEN 4671 – Comerț cu ridicata al combustibililor lichizi și gazoși al produselor derivate;
  • cod CAEN 4730- Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate.

În cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor Relații de Muncă și Sănătate și Securitate în muncă au efectuat 18 controale.

În domeniul relațiilor de muncă s-au constatat 21 neconformități pentru remedierea cărora s-au dispus măsurile corespunzătoare și s-au aplicat 2 sancțiuni cu amendă în cuantum total de 6.000 lei.

Deficiențele cele mai des intâlnite au fost :

  • Neacordarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive,
  • Neevidențierea in contractul individual de muncă a modului de repartizare a orelor de muncă,
  • Neînmânarea contractului individual de muncă salariatului la angajare,
  • Nepăstrare copii ale contractelor de muncă la locul de muncă.

 

În domeniul securității și sănătății în muncă s-au constatat 28 neconformități pentru remedierea cărora s-au dispus măsurile corespunzătoare și s-au aplicat 3 sancțiuni cu amendă în cuantum total de 24.000 lei și 25 de avertismente.

 

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • Neasigurarea de către angajator a purtării echipamentului de protecție de către toți lucrătorii,
  • Truse medicale de prim ajutor expirate sau incomplete,
  • Nepăstrarea fișelor de instruire individuală însoțite de fișa de aptitudini profesionale la punctul de lucru ci la sediul unității,
  • Rastelele cu butelii nu sunt legate la pământ,
  • Categoriile de echipamente individuale de protecție nu sunt asigurate corespunzător,
  • Semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă,
  • Lipsa planului de prevenire şi protecţie la punctul de lucru;
  • Neactualizarea planului de prevenire si protectie,
  • Fișele de instruire nu aveau anexată copia fișei de aptitudini profesionale,
  • Lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională la punctul de lucru,
  • Existenţa Raportului de protecţie la explozie fără documentaţia de referinţă (documentul de protecţie la explozie),
  • Lipsa evidenţei zonelor cu risc ridicat şi specific.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă este de 30.000 lei.

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending