Connect with us

Actualitate

Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești

Publicat

Publicitate

Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Drept dovadă stau și rețetele vechi din zonele etnografice consacrate, unele dintre ele cu origini pierdute în negura vremurilor. O parte dintre acestea au fost redescoperite și chiar publicate, scrie ADEVĂRUL

Mâncarea românească este printre cele mai bune din lume 

Gastronomia românească se pierde în negura vremurilor și a suferit influențe numeroase de la multe neamuri care au intrat în contact cu poporul nostru. Românii au reinterpretat multe rețete învățate de la alții și le-au dat o notă personală sau pur și simplu au inovat cu ce aveau prin bătătură sau prin împrejurimi. Radu Anton Roman, cunoscutul jurnalist, scriitor și realizator TV pasionat de gastronomia românească a scos la lumină o serie de rețete românești autentice, foarte vechi și delicioase, tocmai din zona Bucovinei. Trei dintre acestea sunt efectiv unicat și pe cale de dispariție, dacă nu cumva s-au și pierdut între timp.

Bunătăți din cinci cărnuri

Sarmalele sunt un adevărat brand al gastronomiei românești. Chiar dacă împrumutate ca denumire și concept de pe la turci și în general popoarele Asiei, românii le-au reinterpretat și reinventat de-au devenit un preparat cu adevărat românesc. La granița dintre Maramureș și Bucovina, în zona pasului Prislop, Radu Anton Roman găsise în peregrinările sale o rețetă de sarmale cum greu mai găsești. Preparatul este denumit „cuiburi de cinci” și este o delicatesă de cuib cu cinci sarmale, din cărnuri diferite, neamestecate.

În cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, Radu Anton Roman ne dezvăluie povestea dar și rețeta acestui „cuib” de sarmale. „ În Bucovina muntoasã, spre Prislop, se fac sarmalele sarmalelor! Nici o terfeloagã cum e asta a mea nu le-a povestit, decât pe sărite și pe sponci, din cauză că se fac rar și cu cheltuială foarte mare. Dar la Cârlibaba, în casa doamnei Mariana, inginer Epaminonda Amăriuței, am mâncat, acum vreo doi ani, cu ocaziunea unui botez de o sutã de persoane – suntem pe Bistrița Aurie! – ceva ce nici românii cei mai perverși n-au putut inventa: sarmale din cinci cărnuri diferite, neamestecate între ele și încuibate în foi de varză!”, povestește Radu Anton Roman în „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Publicitate

Propriu-zis fiecare „cuib” conține cinci sarmale, fiecare sarma din aceea construcție culinară este făcută dintr-un tip diferit de carne. Adică într-un „cuib” se găsește o sarma cu carne de gâscă, una cu carne de pasăre, alta cu carne de vită, sarma cu porc și una de curcan. Fiecare tip de sarma, dincolo de carnea diferită din compoziție se prepară cu ingrediente aparte. De exemplu,  pentru cea din carne de gâscă, pe lângă carnea propriu-zisă se folosesc ouă, o ceapă mare, ardei gras, mărar, untură de gâscă, sare și piper, miez de pâine înmuiat în lapte, și igredientul de rezistență, pastrama afumată tocată de gâscă. La sarmaua de porc, gospodina se rezumă la carnea tocată de porc, slănina afumată, cele patru linguri de orez, cepele și condimentele necesare, adică sare, piper și boia. La sarmaua de vițel se mai adaugă și un pic de cimbru, iar la cea de curcan, pătrunjel tocat, se revine cu pâine înmuiată în lapte dar și o linguriță de unt. În cele din urmă la sarmau cu carne de găină, musai un clapon gras, se mai adaugă și suc de roșii dar și niște căței tocați de usturoi.

Definitivarea unei delicatese fără seamăn

După ce s-a pregătit umplutura pentru fiecare tip de sarma în parte, se trece la învelire. Pentru asta sunt necesare cinci căpățâni de varză, evident pentru fiecare tip de carne în parte. Radu Anton Roman, preciza că tocătura, în vremuri de demult se făcea din cuțit, adică să se simtă bucata de carne în gură. Foile de varză se opăresc iar mai apoi se umplu sarmalele. „Se opăresc și se umplu vârfuri subțiri de foaie de varză, rotunjind sărmăluțe mici, mai moi cele cu orez, mai îndesate cele cu miez de pâine.”, precizează Radu Anton Roman, în lucrarea amintită.

După ce s-au învelit toate sărmăluțele, bine puse pe categorii, în funcție de tipul de carne, se ansamblează cuiburile. Adică se pune câte o sărmăluță din fiecare categorie, într-o foaie mare de varză.

Alături de ele, în același pachet se bagă și  slănină afumată dar și o bucată de frunză de dafin. Apoi se leagă fiecare cuib cu ață, în cruce, ca să nu se desfacă. După care se toacă toată varza rămasă. Se pun cuiburile într-o oală mare de lut, în prealabil unsă cu unt sau untură. Merge și ulei. Se face întâi un pat din varza tocată, peste care se așează primul rând de cuiburi. Între primul și al doilea rând de cuiburi se mai pune un pic de varză tocată, foi de dafin și crenguțe de cimbru. Se repetă operațiunea până la umplerea oalei. Deasupra se pune ultimul strat de varză. În oală se toarnă zeamă de varză dar și vin, amestecate cu suc de roșii și pastă de ardei. Oala se acoperă și se dă la foc mic. În nordul tradițional, se dădea la cuptorul de lut. Se fierb minim trei ore. Aceste delicatese se servesc cu belșug de smântână. În lucrarea sa, Radu Anton Roman recomandă fie un vin aromat de Cotnari, o busuioacă, fie o Fetească Neagră de Uricani.

ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doliu în fotbalul românesc: Antrenorul Emeric Ienei a decedat la vârsta de 88 de ani

Publicat

Publicitate

Antrenorul de fotbal, Emeric Ienei a decedat miercuri, la vârsta de 88 de ani. Decesul a fost confirmat de reporterii publicației bihoreanul.ro

Potrivit unor surse medicale, la mijlocul lunii octombrie Ienei a fost internat în secția de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, fiind externat la finele săptămânii trecute. El a decedat la domiciliu, în cursul dimineții de miercuri, 5 noiembrie 2025. 

„A murit acasă, a stat două săptămâni în spital, dar familia l-a externat pentru că medicii nu mai aveau ce să facă. A murit în această dimineață, liniștit, la el acasă. Avea mai multe afecțiuni, cea mai gravă fiind cea cardiacă”, a declarat pentru ziarul din Bihor, un membru al familiei.

Reacția Clubului FC Bihor Oradea

Fotbalul românesc și bihorean este în doliu. A plecat dintre noi marele Emeric Ienei, o adevărată legendă a sportului, la vârsta de 88 de ani.

Născut la Arad, dar stabilit mulți ani la Oradea, Emeric Ienei a avut o legătură specială cu orașul nostru și cu fotbalul bihorean. În perioada 1978–1979, el a antrenat FC Bihor Oradea, lăsând în urmă profesionalism, eleganță și respect.

De numele său se leagă și cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc – câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua București, un moment care a făcut întreaga țară mândră.

Publicitate

Prin caracterul, calmul și înțelepciunea sa, Emeric Ienei a inspirat generații întregi de jucători și antrenori. Rămâne un exemplu de demnitate și valoare, un simbol al fotbalului românesc.

Clubul F.C. Bihor Oradea transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate și tuturor celor care l-au iubit.

sursă foto: bihoreanul.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

ALERTĂ: Două surori din Botoșani au dispărut în drum spre școală. Polițiștii scotocesc orașul. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni desfășoară activități de căutare pentru găsirea a două surori, Armașaru Daria Mirabela, în vârstă de 17 ani, și Armașaru Maria Gabriela, în vârstă de 13 ani, ambele din localitatea Socrujeni, județul Botoșani.

Potrivit informațiilor oferite de familie, în dimineața zilei de 5 noiembrie 2025, în jurul orei 07:30, cele două minore au plecat împreună din imobilul din municipiul Botoșani unde locuiau, fără forme legale, cu scopul de a merge la școală. Niciuna dintre ele nu a mai ajuns la cursuri și nu s-a mai întors acasă.

Semnalmente – Armașaru Daria Mirabela (17 ani):
– înălțime: aproximativ 1,60 m
– greutate: aproximativ 70 kg
– constituție atletică
– la momentul plecării purta geacă neagră cu glugă, pantaloni gri, adidași albaștri și avea asupra sa un ghiozdan roșu marca Nike.
Tânăra nu deține telefon mobil.

Semnalmente – Armașaru Maria Gabriela (13 ani):
– înălțime: aproximativ 1,40 m
– greutate: aproximativ 50 kg
– păr șaten, ochi căprui
– purta haine de culoare închisă și avea ghiozdanul pregătit pentru școală.

Cele două fete sunt surori și au plecat împreună, însă nu se știe în ce direcție s-au îndreptat. Familia a anunțat dispariția la scurt timp după ce a constatat că fetele nu s-au prezentat la cursuri.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu jandarmi și reprezentanți ai altor structuri, au demarat activități de căutare și verificare în teren, pentru a le găsi pe cele două minore.

Publicitate

Oricine poate oferi informații cu privire la locul în care se află cele două fete este rugat să sune de urgență la numărul unic 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.

Vrei să îți formulez și o variantă scurtă, cu ton de alertă, potrivită pentru postare pe Facebook / rețele sociale, așa cum apar apelurile Poliției (cu emoji și structură clară)?

Citeste mai mult

Eveniment

O adolescentă 14 ani, din Cristești, a plecat de la școală și nu a mai ajuns acasă. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni desfășoară activități pentru localizarea minorei Durneac Bianca Maria, în vârstă de 14 ani, din comuna Cristești, județul Botoșani, care a plecat de la școală și nu a mai ajuns la domiciliu.

Potrivit informațiilor oferite de familie, în ziua de 4 noiembrie 2025, în jurul orei 15:30, minora nu s-a mai întors acasă după terminarea orelor de curs la Școala Gimnazială nr. 1 Cristești.

Semnalmente:
– înălțime: aproximativ 165 cm
– greutate: aproximativ 70 kg
– păr șaten, ochi căprui

La momentul plecării, fata purta pantaloni și geacă de culoare neagră, era încălțată cu adidași negri și avea un ghiozdan de culoare neagră.

Orice persoană care poate oferi informații cu privire la locul în care se află minora este rugată să sune de urgență la 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Expoziția „Dascăli și artiști botoșăneni” în spațiul  Galeriei „Colecția de Artă” Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani organizează, în perioada 4-30 noiembrie 2025, în spațiul  Galeriei „Colecția de Artă” Botoșani, expoziția „Dascăli și artiști botoșăneni”.

Vor fi  expuse 31 de lucrări semnate de 9 artiști profesioniști, cu studii universitare absolvite la diverse  facultăți de artă din țară, a căror activitate artistică s-a împletit în mod fericit cu o carieră didactică de succes, desfășurată în instituții de învățământ botoșănene: Liceul „Ștefan Luchian” Botoșani,  Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga” Botoșani, Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani, Școala nr. 8 „Elena Doamna” Botoșani și Școala  Gimnazială „Mihai Eminescu” Stâncești, comuna Mihai Eminescu.

Artiștii Dumitru Agavriloaie, Mihai Bejenaru (1955-2008), Radu Cotișel, Constantin Doroftei, Victor Foca, Victor Hreniuc, Gheorghe Stanciu, Teodor Valenciuc și Aristotel Vasiliu (1946-2021), ale căror lucrări se regăsesc și în patrimoniul Muzeului Județean Botoșani,  au fost dascăli care au influențat  destinul a numeroase generații de pasionați de artă, de diverse vârste și profesii, elevi de gimnaziu și de liceu sau persoane care și-au regăsit drumul spre artă la vârste adulte, coordonându-i pe drumul sinuos al artelor vizuale.

Lucrările expuse – picturi în ulei pe pânză/ulei pe carton, lucrări figurative, cu tematică diferită, trecând de la portrete compoziționale la peisaje și naturi statice – merg către zona abstractului, reușind împreună să contureze o imagine de ansamblu a ceea ce se „producea” la Botoșani în artele vizuale ale anilor ʼ80-ʼ90.

În cadrul evenimentului expozițional va avea loc și lansarea cărții dedicate lui Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor-profesori botoșăneni, un volum scris de cunoscutul scriitor botoșănean Corneliu Filip, denumit ,,Punte peste generații – mărturii ale unui artist plastic nonagenar – Teo Valˮ.

Vernisajul expoziției se va desfășura sâmbătă, 8 noiembrie 2025, ora 11.30.

Publicitate

Prezintă: Ana Coșereanu – muzeograf. Curator: Liviu Șoptelea – conservator, artist vizual.

Intrarea la vernisaj este gratuită.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending