Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Drept dovadă stau și rețetele vechi din zonele etnografice consacrate, unele dintre ele cu origini pierdute în negura vremurilor. O parte dintre acestea au fost redescoperite și chiar publicate, scrie ADEVĂRUL.
Mâncarea românească este printre cele mai bune din lume
Gastronomia românească se pierde în negura vremurilor și a suferit influențe numeroase de la multe neamuri care au intrat în contact cu poporul nostru. Românii au reinterpretat multe rețete învățate de la alții și le-au dat o notă personală sau pur și simplu au inovat cu ce aveau prin bătătură sau prin împrejurimi. Radu Anton Roman, cunoscutul jurnalist, scriitor și realizator TV pasionat de gastronomia românească a scos la lumină o serie de rețete românești autentice, foarte vechi și delicioase, tocmai din zona Bucovinei. Trei dintre acestea sunt efectiv unicat și pe cale de dispariție, dacă nu cumva s-au și pierdut între timp.
Bunătăți din cinci cărnuri
Sarmalele sunt un adevărat brand al gastronomiei românești. Chiar dacă împrumutate ca denumire și concept de pe la turci și în general popoarele Asiei, românii le-au reinterpretat și reinventat de-au devenit un preparat cu adevărat românesc. La granița dintre Maramureș și Bucovina, în zona pasului Prislop, Radu Anton Roman găsise în peregrinările sale o rețetă de sarmale cum greu mai găsești. Preparatul este denumit „cuiburi de cinci” și este o delicatesă de cuib cu cinci sarmale, din cărnuri diferite, neamestecate.
În cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, Radu Anton Roman ne dezvăluie povestea dar și rețeta acestui „cuib” de sarmale. „ În Bucovina muntoasã, spre Prislop, se fac sarmalele sarmalelor! Nici o terfeloagã cum e asta a mea nu le-a povestit, decât pe sărite și pe sponci, din cauză că se fac rar și cu cheltuială foarte mare. Dar la Cârlibaba, în casa doamnei Mariana, inginer Epaminonda Amăriuței, am mâncat, acum vreo doi ani, cu ocaziunea unui botez de o sutã de persoane – suntem pe Bistrița Aurie! – ceva ce nici românii cei mai perverși n-au putut inventa: sarmale din cinci cărnuri diferite, neamestecate între ele și încuibate în foi de varză!”, povestește Radu Anton Roman în „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Publicitate
Propriu-zis fiecare „cuib” conține cinci sarmale, fiecare sarma din aceea construcție culinară este făcută dintr-un tip diferit de carne. Adică într-un „cuib” se găsește o sarma cu carne de gâscă, una cu carne de pasăre, alta cu carne de vită, sarma cu porc și una de curcan. Fiecare tip de sarma, dincolo de carnea diferită din compoziție se prepară cu ingrediente aparte. De exemplu, pentru cea din carne de gâscă, pe lângă carnea propriu-zisă se folosesc ouă, o ceapă mare, ardei gras, mărar, untură de gâscă, sare și piper, miez de pâine înmuiat în lapte, și igredientul de rezistență, pastrama afumată tocată de gâscă. La sarmaua de porc, gospodina se rezumă la carnea tocată de porc, slănina afumată, cele patru linguri de orez, cepele și condimentele necesare, adică sare, piper și boia. La sarmaua de vițel se mai adaugă și un pic de cimbru, iar la cea de curcan, pătrunjel tocat, se revine cu pâine înmuiată în lapte dar și o linguriță de unt. În cele din urmă la sarmau cu carne de găină, musai un clapon gras, se mai adaugă și suc de roșii dar și niște căței tocați de usturoi.
Definitivarea unei delicatese fără seamăn
După ce s-a pregătit umplutura pentru fiecare tip de sarma în parte, se trece la învelire. Pentru asta sunt necesare cinci căpățâni de varză, evident pentru fiecare tip de carne în parte. Radu Anton Roman, preciza că tocătura, în vremuri de demult se făcea din cuțit, adică să se simtă bucata de carne în gură. Foile de varză se opăresc iar mai apoi se umplu sarmalele. „Se opăresc și se umplu vârfuri subțiri de foaie de varză, rotunjind sărmăluțe mici, mai moi cele cu orez, mai îndesate cele cu miez de pâine.”, precizează Radu Anton Roman, în lucrarea amintită.
După ce s-au învelit toate sărmăluțele, bine puse pe categorii, în funcție de tipul de carne, se ansamblează cuiburile. Adică se pune câte o sărmăluță din fiecare categorie, într-o foaie mare de varză.
Alături de ele, în același pachet se bagă și slănină afumată dar și o bucată de frunză de dafin. Apoi se leagă fiecare cuib cu ață, în cruce, ca să nu se desfacă. După care se toacă toată varza rămasă. Se pun cuiburile într-o oală mare de lut, în prealabil unsă cu unt sau untură. Merge și ulei. Se face întâi un pat din varza tocată, peste care se așează primul rând de cuiburi. Între primul și al doilea rând de cuiburi se mai pune un pic de varză tocată, foi de dafin și crenguțe de cimbru. Se repetă operațiunea până la umplerea oalei. Deasupra se pune ultimul strat de varză. În oală se toarnă zeamă de varză dar și vin, amestecate cu suc de roșii și pastă de ardei. Oala se acoperă și se dă la foc mic. În nordul tradițional, se dădea la cuptorul de lut. Se fierb minim trei ore. Aceste delicatese se servesc cu belșug de smântână. În lucrarea sa, Radu Anton Roman recomandă fie un vin aromat de Cotnari, o busuioacă, fie o Fetească Neagră de Uricani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
❗️Conduceți prudent: doi bărbați au fost răniți în urma unui accident rutier produs în apropierea Stațiunii Popăuți❗️
Doi bărbați, de 42, respectiv 56 de ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în urmă cu puțin timp, pe DN 29, în apropierea Stațiunii Popăuți. În eveniment au fost implicate două autoturisme.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și două ambulanțe SAJ.
Publicitate
Aceștia au constat faptul că șoferul unuia dintre autoturisme era încarcerat și l-au scos din interior.
Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a fost preluat de echipajul SAJ și transpotat la spital pentru îngrijiri de specialitate. La Unitatea de Primiri Urgențe a ajuns și celalalt conducător auto, în vârstă de 56 de ani.
Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Un incendiu de proporții s-a produs, în această dimineață, în localitatea Victoria din comuna Hlipiceni. Acoperișul unui bloc a fost cuprins de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit.
La caz au fost direcționate patru echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, Detașamentului Botoșani, Punctului de Lucru Flămânzi, cu trei autospeciale de stingere și autospeciala de salvare și lucru la înălțime, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Hlipiceni și Todireni, cu două autospeciale de stingere, precum și o ambulanță SAJ.
Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, cu flacără și dejări mari de fum.
Publicitate
Oamenii care se aflau în cladire, în momentul producerii evenimentului, erau ieșiți din interior. Este vorba de șapte persoane, cinci care locuiau în apartamentele de la etajul construcției, dar și două care lucrau la parter.
Forțele de intervenție au acționat mai bine de patru ore pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.
A ars acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați. Tavanele celor patru apartamente situate la etajul I au fost afectate de apa folosită pentru stingerea incendiului. Totodată, acoperișul terasei barului aflat la parter a suferit degradări, ca urmare a căderii unor elemente de construcție desprinse în timpul evenimentului.
Au fost salvate și protejate de foc bunurile din cele patru apartamente, dar și marfa din cele două magazine alimentare și din barul de la parter.
Trei persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajul SAJ, dar au refuzat transportul la spital.
Echipajele au acționat în condiții dificile, din cauza suprafeței extinse, a cantității mari de materiale combustibile, printre care articole textile, mase plastice și din carton.
Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:
▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;
▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;
▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;
▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;
▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Un bărbat din categoria „Most Wanted” a fost prins de polițiștii botoșăneni
La data de 2 august 2025, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au depistat, pe raza județului, un bărbat urmărit internațional, inclus de autoritățile judiciare din Germania în categoria „Most Wanted”.
Borcoi Vale Adrian, de 25 de ani, este cercetat pentru comiterea unei fapte de viol, cu un grad ridicat de violență, săvârșită la data de 26 iulie a.c., pe teritoriul Germaniei.
Publicitate
Pe numele său fusese emis un mandat european de arestare, transmis prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul SIRENE.
În urma informațiilor obținute, la nivelul IPJ Botoșani au fost constituite echipe de căutare, formate din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale.
Persoana urmărită a fost localizată într-un imobil situat pe raza județului, unde se afla fără forme legale de ședere.
Aceasta a fost reținută și urmează a fi prezentată instanței competente pentru confirmarea mandatului european de arestare și demararea procedurilor legale în vederea predării către autoritățile germane.
Botoșani: „Un munte pe an”, un proiect care merită sprijinit. Fiecare donație, cât de mică, poate acoperi un rucsac, un bilet de drum sau o masă caldă pentru un copil
Într-un sat din județul Botoșani, unde tradiția merge braț la braț cu credința, Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Icușeni-Vale pregătește din nou rucsacurile pentru suflet. Sub îndrumarea părintelui profesor Dumitru Anușca, tinerii voluntari pornesc la drum cu o misiune simplă, dar profundă: să le ofere copiilor o experiență pe care altfel poate n-ar avea-o niciodată.
Este a treia ediție a proiectului „Un munte pe an”, o excursie-pelerinaj ce îmbină drumeția cu rugăciunea, prietenia cu formarea duhovnicească.
25-28 august: Patru zile în care muntele va deveni catedrala cerului liber, iar fiecare pas al tinerilor va fi o rugăciune vie
Anul acesta, tinerii vor avea parte nu doar de trasee montane, ci și de privegheri de noapte, ateliere de discuții, jocuri în aer liber și seri de poveste, toate moderate de oameni cu suflet mare, dăruiți acestei lucrări misionare. Este, poate, singura vacanță din vară pentru unii dintre ei.
Proiectul are însă nevoie de sprijinul comunității. “Orice mână întinsă contează”, spun organizatorii. Fiecare donație, cât de mică, poate acoperi un rucsac, un bilet de drum sau o masă caldă pentru un copil.
„Împreună aducem, din nou, bucurie în parohie!
Publicitate
E august, e luna concediilor, e luna când privești pe social media fotografii de prin țări exotice şi te gâdilă tălpile să pleci de acasă undeva departe, oriundeee. Nu poti zbura, nu ai biletele potrivite. Sau poate ai zburat deja. Am o veste bună! Poți să atingi un vârf de munte şi chiar întreg cerul cu un simplu gest de mărinimie.
Deschidem inimile şi dăruim puțintel din ce suntem şi din ce avem. Paradoxal, primim în schimb mult, sau chiar TOTUL. Curaj”, a spus părintele Dumitru.
În edițiile trecute, tinerii din Icușeni au urcat pe Ceahlău și au străbătut Transalpina. Au învățat să urce nu doar muntele din fața lor, ci și pe cel din suflet. Au învățat ce înseamnă să fii prieten, să asculți, să lupți cu oboseala, să te bucuri de liniștea unei rugăciuni sub stele.
Acești copii mai au nevoie doar de un impuls ca să urce încă o dată pe „muntele” lor. Emoția poate schimba destine.
Poți susține participarea unui copil printr-o donație, oricât de mică.
Pentru înscrieri, detalii și contribuții:
0730755066 – Pr. Dumitru Anușca (nr. cu BT PAY) sau
RO87BTRL00701201L32881XX (cont RON – Banca Transilvania), titular ANUSCA DUMITRU
REVOLUT:
Elena-Dumitrela Maniliuc (0751251311)
RO19 REVO 0000 1385 6277 5430
„Împreună putem oferi tinerilor noștri nu doar o excursie, ci, mai ales, o amintire vie și o experiență de creștere sănătoasă. Vă mulțumim, pomenidu-vă cu recunoștință la sfintele slujbe!”, a dat asigurări părintele profesor Dumitru Anușca.