Connect with us
Publicitate

Economie

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia: Cultura grâului de toamnă afectată, potrivit prognozei ANM

Publicat

Publicitate

Prognoza de specialitate emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8 – 14 iunie 2023 indică continuarea secetei pedologice moderate și puternice în regiunile Dobrogea, Moldova și anumite zone din Muntenia și Moldova, având un impact negativ asupra culturii grâului de toamnă pe suprafețe agricole extinse.

„Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei şi a Munteniei, local în nordul, estul, izolat sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nordul, estul şi sudul Munteniei, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul Banatului”, precizează specialiştii ANM.

În cultura porumbului, rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Transilvania, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova, izolat în sud-vestul, centrul şi nordul Dobrogei.

Publicitate

Pe de altă parte, conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată), în Maramureş, local în nord-estul, estul şi sudul Munteniei, sudul, centrul, izolat nord-estul Moldovei, sud-estul, estul şi centrul Dobrogei.

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia, La floarea-soarelui vor predomina fazele de apariţie a primei perechi de frunze

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă îşi vor continua înspicarea (60-100%), înflorirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Publicitate

Culturile tardive se vor afla în fazele de înspicare (50-100%) şi înflorire (10-100%).

Rapiţa din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana se va afla predominant la formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (20-100%), iar local în sud-estul ţării se va putea declanşa maturitatea deplină (10-20%), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La floarea-soarelui vor predomina fazele de apariţie a primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzire (6-14 frunze), la nivelul întregii ţări. Cultura de porumb îşi va definitiva răsărirea (90-100%), plantele aflându-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (5-13 frunze). Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (8-15 frunze).

Publicitate

La cartof se vor înregistra răsărirea (70-100%), creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum va fi posibilă îmbobocirea.

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 şi 25 de grade Celsius

Pomii fructiferi vor parcurge creşterea şi dezvoltarea fructelor, iar la soiurile timpurii de cireş aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea.

La seminţoase se vor semnala creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului. În toate podgoriile, la viţa-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescenţelor şi înflorirea.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp (aplicarea îngrăşămintelor, erbicidări, praşile, tratamente fitosanitare etc.) se vor putea desfăşura în condiţii bune, precizează specialiştii ANM.

Din punct de vedere meteorologic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 şi 25 de grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia. Temperatura maximă a aerului se va situa între 21 şi 30 de grade Celsius

Temperatura maximă a aerului se va situa între 21 şi 30 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar cea minimă între 7 şi 19 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

În perioada menţionată se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara.

Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Racovăț. O casă s-a aprins, proprietara a suferit un atac de panică

Publicat

Publicitate

Reparați coșurile de fum: pericol de incendiu !

 

 

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Racovăț. Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Alarma a fost dată chiar de proprietar.

 

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomârla. Aceștia au constatat faptul că ardea o parte din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu cuprindă întregul imobil.

Publicitate

 

Proprietara a primit îngrijiri medicale la fața locului întrucât a suferit un atac de panică, dar a refuzat transportul la spital.

 

Publicitate

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un coș de fum deteriorat.

 

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

 

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

 

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

 

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

 

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniță Cecilia

Publicat

Publicitate

Sfânta Cecilia a trăit la Roma şi a auzit de mică învăţăturile Evangheliei lui Hristos, de aceea s-a hotărât să rămână fecioară şi să se păzească de orice fel de însoţire. Părinţii ei au hotărât însă altfel, şi au logodit-o cu un tânăr de vază, care însă era necredincios.

A venit vremea nunţii şi atunci fecioara Cecilia i-a destăinuit mirelui său taina credinţei sale: „Iată, precum mă vezi, eu am pe îngerul Domnului care îmi păzeşte fecioria şi pe care tu nu-l vezi. Şi de te vei atinge de mine, apoi îndată te va omorî, pentru că stă aici gata să mă apere pe mine, roaba sa”. Cuvintele acestea l-au înfricoşat pe Valerian şi el a consimţit să meargă la episcopul Romei de atunci, Urban I (222-230), care, spun cărţile bisericeşti, se ascundea prin morminte şi prin peşteri, din pricina păgânilor sângeroşi, porniţi cu încrâncenare împotriva credincioşilor Bisericii.

Păstorul l-a primit cu lacrimi de bucurie, ştiind că l-a trimis Sfânta Cecilia, şi a zis: „Pe tânărul acesta l-a primit ca pe un leu în camera sa, iar către mine l-a trimis ca pe un miel, că de n-ar fi crezut el învăţătura ei, n-ar fi venit la mine. Deci deschide, Doamne, inima lui până la sfârşit, ca să Te cunoască pe Tine, Adevăratul Dumnezeu, iar de satana şi de toate lucrurile lui să se lepede”.

Publicitate

A rânduit Bunul Dumnezeu ca Valerian să primească învăţătura cea mântuitoare şi apoi marele dar al Sfântului Botez. În mijlocul acelei păgânătăţi, Sfânta Cecilia a adus la Credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos pe alţi doi, pe Tivurtie, fratele lui Valerian şi pe Maxim, fiind şi ei botezaţi de la episcopul Urban al Romei, căci atunci episcopii nu socoteau a fi sub demnitatea lor a boteza pe cei care veneau la Hristos.

Pentru viaţa ei curată şi pentru râvna pentru Hristos Mântuitorul, Sfânta Cecilia a fost arestată de mai-marii vremii şi supusă judecăţii. Au dus-o într-o baie aprinsă şi au chinuit-o trei zile şi trei nopţi, dar Preabunul Dumnezeu i-a stat în ajutor şi a răcorit baia. A venit apoi călăul şi de trei ori a lovit-o cu sabia peste grumaz, însă nu i-a tăiat capul.

A mai trăit trei zile şi a întărit pe credincioşi, apoi s-a mutat la Domnul în locaşurile cereşti. Pentru sfintele sale rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne pe noi păcătoşii

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 21 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 21 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 21 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 26, 8, 21, 20, 40, 22

Publicitate

Loto 5/40: 11, 29, 32, 31, 21, 36

Joker: 11, 43, 13, 39, 21 + 6

Noroc: 6 7 5 7 0 1 1

Publicitate

Noroc Plus: 9 5 1 5 8 0

Super Noroc: 2 2 8 2 3 8

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Veste bună pentru mediul de afaceri: Bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice

Publicat

Publicitate

Microîntreprinderile bune platnice vor primi o bonificaţie de 5% din impozit. Acest lucru după ce Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgenţă 107/2024, stabilind, printr-un amendament, majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.

S-au înregistrat 158 voturi pentru, 40 contra şi 17 abțineri, transmite Agerpres.

Publicitate

”Am reușit! E adevărat doar prin presiune! Amendamentul Roman e literă de lege. Arătăm respectul PNL și al președintelui Nicolae Ciucă, pentru 560.000 de firme care își plătesc la timp, birurile către stat.

Plătitorii de impozit pe profit, precum și plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor beneficiază de o bonificație de 5%, din impozitul pe profitul anual și din impozitul pe venitul microîntreprinderilor, aferent anului 2024.

O altă veste bună este ca urmare a discuțiilor cu ministrul liberal de finanțe, se susține permanentizarea acestei măsuri pentru mediul privat. USR a votat împotriva, iar AUR s-a abținut, ceea ce e tot un vot împotrivă” a transmis deputatul de Alba, Florin Roman.

Publicitate

Bonificaţie de 5% din impozit. Ce prevede proiectul

OUG 107/2024 reglementează unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

Actul normativ prevede măsuri privind acordarea unor facilităţi fiscale, constând în anularea unor obligaţii de plată accesorii, monitorizarea cheltuielilor publice pentru flexibilizarea alimentării Fondului de rezervă bugetară, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

“Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la
art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit titlului III “Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din aceeaşi lege, beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz”, prevede textul adoptat. În textul iniţial al ordonanţei de urgenţă, această bonificaţie este de 3%.

Publicitate

În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending