Connect with us
Publicitate

Eveniment

Seară duhovnicească în Protopopiatul Dorohoi cu părintele arhimandrit Nicodim Petre

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, săptămâna aceasta, în municipiul Dorohoi, a avut loc o conferință pe tema „Biserica, spațiul vindecării trupești și sufletești”, susținută de părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Sfintei Mănăstiri Bucium din Iași.

Organizată la inițiativa părintelui protopop Ionuț-Ștefan Apetrei și prin implicarea preoților din cercul pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” Dorohoi, evenimentul cultural-religios a fost moderat de părintele misionar-protopopesc Bogdan-Ștefan Mihai și s-a desfășurat în Sala Teatrului din municipiu, începând cu orele 17.00, în prezența a numeroși participanți din oraș și din zonele limitrofe, elevi ai instituțiilor de învățământ, cadre didactice, oameni în căutare de cultură, repere și viață duhovnicească.

O prezență binecunoscută și apreciată de dorohoieni, părintele Nicodim Petre a evocat mijloacele pe care Biserica le așează în vremea Postului Mare la îndemâna oamenilor pentru redobândirea sănătății sufletești și trupești, a accentuat valoarea unirii cu Hristos ca victorie împotriva fricii, îndoielilor și a morții, evocând prin intermediul a numeroase experiențe vii vocația parohiei de a fi icoană a bucuriei și comuniunii din Împărăția cerurilor. Rostirea rugăciunii inimii în viața cotidiană, alături de practicarea spovedaniei cu umilință, cu părere de rău și cu dorință de îndreptare, ca un mod de a ne schimba viața, reprezintă trepte din urcușul spriritual al creștinului, desăvârșit prin participarea la Sfânta Liturghie și unirea cu Hristos prin primirea Sfintei Împărtășanii. 

Publicitate

În partea a doua a serii duhovnicești, participanții au avut posibilitatea de a adresa întrebări și a primi răspunsuri edificatoare din partea invitatului, conferința fiind un prilej de formare și creștere sufletească. Cu toții au conștientizat faptul că Biserica este locul unde sufletul omului se odihnește, se îmbogățește și găsește sprijin la nevoie. În Biserică nu suntem niciodată singuri, iar frumusețea și bucuria creștinului de a fi în comuniune cu ceilalți, se vor prelungi într-o formă mult mai înaltă, în Rai.

Organizate în contextul anului omagial și comemorativ, conferințele și serile duhovnicești sunt organizate de Protopopiatul Dorohoi în colaborare cu diferite instituții din zonă, în scopul sporirii vieții duhovnicești, a întâlnirii formatoare cu personalități de valoare și al consolidării conștiinței creștin-ortodoxe, morale, autentice și mărturisitoare în familie și societate. (pr. prof. Ciprian Șoptică, pr. prof. Pristavu Cosmin Constantin)

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ghiduri de educaţie rutieră dedicate învăţământului primar, gimnazial şi liceal

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, a publicat trei Ghiduri de educaţie rutieră dedicate învăţământului primar, gimnazial şi liceal.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, iniţiativa face parte din eforturile continue de a creşte siguranţa rutieră şi de a reduce numărul de accidente şi victime pe drumurile din România.

Începând de luni ghidurile sunt disponibile pentru a fi descărcate, gratuit, pe site-ul Ministerului Educaţiei, secţiunea Educaţie Rutieră (https://edu.ro/educatie-rutiera).

Publicitate

Ghidurile sunt structurate pentru a corespunde nevoilor şi nivelului de înţelegere al copiilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Acestea includ exemple concrete, jocuri didactice şi fişe de lucru care pot fi utilizate atât de profesori, cât şi de părinţi. Designul atractiv şi limbajul accesibil fac informaţiile uşor de înţeles şi de reţinut de către elevi.

“Încurajăm toţi profesorii să se implice activ în promovarea educaţiei rutiere, dat fiind rolul lor esenţial în formarea unei conduite preventive în trafic. Prin intermediul ghidurilor, elevii vor învăţa nu doar regulile de circulaţie, ci şi importanţa conştientizării pericolelor şi adoptării unui comportament responsabil, indiferent de rolul pe care îl au în trafic: pietoni, pasageri, biciclişti sau conducători auto”, afirmă sursa citată.

În paralel, sute de poliţişti de la structurile de poliţie rutieră acţionează zilnic pentru a identifica şi sancţiona persoanele care pun în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic prin comportamente imprudente.

Publicitate

De asemenea, poliţiştii de la structurile de prevenire din toată ţara desfăşoară activităţi informativ-preventive pentru a prezenta consecinţele nerespectării regulilor de circulaţie, mai ales în rândul copiilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dorohoi, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cândești, Brăești, Văculești și Lozna se află sub avertizare COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Se anunță averse care vor acumula peste 25…30 l/mp și grindină de mici dimensiuni.

 

Până la ora 18:35, localitățile Dorohoi, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cândești, Brăești, Văculești și Lozna se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

Publicitate

FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O femeie de 36 de ani a a ajuns la spital, după un accident pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani. În eveniment au fost implicate două autoturisme. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat că nu erau persoane încarcerate. O femeie, în vârstă de 36 de ani, a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pui de bufniță salvat de jandarmii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Prin grija jandarmilor botoșăneni, un pui de bufniță a ajuns pe mâini bune, la un cabinet veterinar din municipiul Botoșani, care a acceptat să îi îngrijească rănile produse, cel mai probabil, în urma unei căzături din cuib.
O persoană a găsit ieri dimineață puiul pe Aleea Unirii și, din dragoste pentru viețuitoarele sălbatice, a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și a solicitat sprijinul autorităților.
Cu siguranță, în urma tratamentului primit de la medicul veterinar, puiul se va însănătoși și va continua să zboare după lăsarea întunericului, în căutarea hranei, așa cum îi dictează instinctele de vânător nocturn.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending