Connect with us
Publicitate

Actualitate

Se vrea lege! Camere video inteligente pe toate șoselele din România. Șoferii, SANCȚIONAȚI pe baza imaginilor

Publicat

Publicitate

Un proiect ce vizează sistemul de monitorizare video a traficului şi de constatare automată a abaterilor rutiere ar putea fi votat în maximum două luni, dacă există consens politic, în plenul Camerei Deputaţilor, relatează alba24.ro. Șoferii indisciplinați în trafic vor putea fi depistați mai ușor prin camere video inteligente și sancționați pe baza probelor video.

„În acest moment, este la Camera Deputaţilor un proiect care va ajunge probabil până la sfârşitul acestei luni, la vot, în plenul Camerei Deputaţilor. În acest proiect este prinsă baza legală a acestor sisteme de monitorizare video, dar şi constatarea abaterilor rutiere.

Camere video inteligente pe șosele. Vor supraveghea tot traficul
În maximum două luni, dacă există un consens politic (…). În afară de faptul că România şi-a luat acest angajament prin PNRR, trebuie să avem legislaţie.

Publicitate

Deci sistemele, o parte din sisteme există. Cadrul legal va veni la vot la plenul Camerei Deputaţilor şi va prinde sistemul camerelor de monitorizare, camerele inteligente care supraveghează tot traficul – depăşirea pe bandă continuă, trecerea la nivel de cale ferată, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, nepurtarea centurii de siguranţă, senzori, inclusiv senzorii la nivel de carosabil ce pot identifica depăşirea gabaritului.

Deci toate aceste lucruri sunt prinse în acest proiect de lege”, a precizat Ichim, la o dezbatere organizată de DC News cu tema „Haos în trafic, mii de morţi pe şosele! Siguranţa rutieră, problema majoră în România”.

Ministerul Transporturilor, a adăugat mai multe amendamente la proiectul de lege
Deputatul a afirmat că a primit de la Ministerul Transporturilor un punct de vedere pozitiv şi a introdus nişte amendamente la proiectul iniţial propus, în care au fost prinse toate precizările venite inclusiv de la Consiliul Legislativ.

Publicitate

„În acest moment, consider că în maxim două luni, în funcţie de decidentul politic, parlamentari şi de la grupurile parlamentare, putem avea legislaţie şi implementa până la sfârşitul anului tot acest sistem de monitorizare sau toate sistemele într-un cadru unitar”, a menţionat Ichim.

În intervenţiile lor, participanţii la dezbatere au identificat ca factori generatori de accidente cu urmări grave lipsa unei infrastructuri rutiere corespunzătoare şi a echipamentelor de monitorizare performante, lipsa educaţiei rutiere atât a pietonilor, cât şi a şoferilor.

Rezolvarea problemelor din trafic încep prin constientizarea factorului politic
„Să plecăm de la conştientizarea factorului politic, decidentului în general şi a Executivului, în mod special, că trebuie luate măsuri, avem mari probleme cu educaţia rutieră.

Publicitate

În familie, în primul rând, copiii învaţă greşit cum să treacă strada, părinţii nu mai ştiu cum să înveţe copiii cum să se comporte pe stradă, la şcoală nu se mai face nimic, Ministerul Educaţiei s-a opus foarte mulţi ani la orele de educaţie rutieră (…), în şcoala generală nu învaţă nimeni copiii cum se comportă pe stradă.

În şcoala de şoferi nu se face nimic despre starea sau despre elementele tehnice ale maşinii moderne, nu se face nimic despre conducerea defensivă, sunt lucruri pe care trebuie să le învăţăm în şcoala de şoferi (…), iar după ce terminăm şcoala de şoferi nimeni nu ne mai învaţă nimic, nu se mai întâmplă nimic. (…)

1800 de morți și 30.000 de răniți pe șoselele din România, în fiecare an
Până când nu vom înţelege că morţii de pe şosele sunt o problemă naţională, avem cei 1.800 de morţi pe an, avem cei aproximativ 8.000 de răniţi grav şi cei 30.000 de răniţi uşor, în fiecare an”, a afirmat Titi Aur, expert în conducere defensivă.

Managerul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, Alexandru Ulici, a semnalat creşterea alarmantă a accidentelor care provin dintr-o „lipsă crasă de educaţie”.

„Ceea ce constatăm este o creştere alarmantă a cazurilor care provin dintr-o crasă lipsă de educaţie, în special lipsa centurilor de siguranţă pe locurile din spate, în care copiii stau la mijloc, între scaunele din spate.

Practic, în urma unei frânări bruşte – nici măcar nu e nevoie de impact – aceştia sunt proiectaţi în parbriz. De asemenea, creşte foarte mult numărul accidentelor pe trotinetă prin tot mediul urban.

Se circulă cu trotinetele electrice fără respectarea regulilor
Din păcate, au început să apară şi pe şoselele dintre localităţi oameni care merg cu trotineta fără să respecte niciun fel de regulă. Nici de protecţie, nici de circulaţie, iar acestea sunt extrem de violente, accidentele sunt foarte grave”, a arătat Ulici.

În opinia lui, pentru reducerea semnificativă a accidentelor rutiere cu urmări grave se impune implementarea legislaţiei în domeniu.

„Cred că trebuie un pachet de măsuri care ar trebui luate şi în primul rând o implementare a legislaţiei care există. Aş urmări cu foarte mare atenţie să se implementeze legislaţia.

Cele mai multe accidente se produc la schimbarea direcţiei de mers (…), iar cel care face aşa ceva ar trebui să rămână fără permis. După aceea, interzicerea trotinetelor care nu sunt folosite aşa cum trebuie, conform legii”, a precizat Ulici.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Cătălin Radu Codescu, s-a referit la componenta penală, în cazul accidentelor rutiere.

„Strategiile de siguranţă rutieră vorbesc de un principiu care se numeşte lanţul responsabilităţii, care ţine tot de educaţie, care prinde absolut toate entităţile implicate în siguranţa rutieră, inclusiv participanţii la trafic.

S-a discutat despre treceri printre bariere, despre faptul că în localităţi nu există lumină noaptea şi implicit e risc rutier major, arterele rutiere nu au capacitatea de supraveghere a traficului, dar până acum nu prea s-a răspuns, şi aici m-aş referi la componenta penală.

Legislația protejează autorii accidentelor
În peste 90% din accidentele rutiere sunt evaluate, din punct de vedere medico-legal, la mai puţin de 90 de zile de îngrijire medicală pentru victimă, ceea de înseamnă că ele nu fac obiectul unei cauze penale.

În astfel de situaţii, autorul accidentului nu răspunde penal, iar din punctul de vedere al obligaţiei de despăgubire, aceasta este preluată de asigurator şi atunci pe conducătorul auto nu există niciun fel de presiune în a-şi corecta conduita în trafic, pentru că nu răspunde.

Acelaşi lucru şi pentru autorităţi care, de cele mai multe ori, nu sunt prinse ca şi cauzalitate în producerea accidentului şi de aceea autorităţile nu răspund. Pentru că, dacă un primar sau un director de direcţie de drumuri ar fi obligat să răspundă pentru un accident grav produs în zona de drum pe care o are în administrare, eu vă garantez că neconformităţile din zona de infrastructură s-ar corecta imediat (…).

Dacă nu răspunde, nu are niciun fel de presiune şi nu şi-o corectează”, a conchis Codescu.

Ministerul Transporturilor, măsuri pentru reducerea accidentelor grave
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Alin Şerbănescu, a vorbit despre strategia ministerului, în contextul angajamentelor din PNRR privind înjumătăţirea numărului de accidente grave până în 2030, precizând că acest obiectiv este realizabil în condiţiile în care societatea acţionează integrat.

„Noi putem să aplicăm măsuri pasive pentru evitarea sau minimizarea efectelor accidentelor rutiere şi aici vorbim de parapetul median pe care îl montăm pe toate drumurile pe care se poate monta, montăm parapet cu role, care atenuează impactul în momentul în care se ajunge la un accident şi se acroşează parapetul.

Mai mult, montăm un parapet pe cablu care, la fel, are capacitatea de a atenua, mai mult decât un parapet metalic, şocul în momentul în care se intră în coliziune cu parapetul (…).

Avem acele atenuatoare de impact pe care le-am pus pe autostrăzi, care reduc cu 80% riscul de accident rutier cu victimă sau cu deces.Vom continua acest tip de montare a atenuatorilor şi în capete de pod, unde ştim că există riscul de a intra în coliziune şi de a se produce accidente cu victimă.

Refacem sau schimbăm configuraţia drumurilor care acum au o bandă pe sens cu acostament consolidat, cum este faimosul drum al morţii, considerat aşa din cauza indisciplinei celor care îl folosesc (…).

Am avut un proiect pilot pe 10 km, s-a luat măsura reconfigurării drumului pe DN2, în zona Afumaţi-Ţinteşti. Înainte aveam undeva la 46 de victime, iar din 2018 până acum am avut doar patru victime. S-a redus foarte mult riscul şi vom continua modificarea până la Bacău, pe 290 de km”, a arătat Şerbănescu.

Poliția Româna: principala cauză a accidentelor este indisciplina în trafic
Alexandru Popa, comisar la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române, a precizat că principala cauză a accidentelor grave o reprezintă indisciplina pietonilor, menţionând că la nivelul Poliţiei se află în derulare un proiect european intitulat „Educaţia rutieră, modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”.

Proiectul presupune realizarea unor campanii naţionale de educaţie rutieră, precum şi achiziţionarea unei caravane educaţionale şi a 45 de laboratoare mobile de educaţie rutieră pentru structurile teritoriale, urmând ca fiecare structură rutieră teritorială să fie dotată cu un astfel de laborator mobil şi la mitinguri şi adunări să fie desfăşurate asemenea campanii, respectiv conştientizarea pietonilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulaţie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Primarul Municipiului Botoșani a ales varianta sondajului de opinie pentru a consulta locuitorii în legătură cu evacuarea chiriașilor agresivi din locuințele din Centrul Istoric

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani a ales varianta sondajului de opinie pentru a consulta locuitorii în legătură cu evacuarea chiriașilor agresivi din locuințele din Centrul Istoric

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a decis să-i consulte pe botoșăneni, printr-un sondaj de opinie, cu privire la continuarea acțiunii Primăriei de a evacua din Centrul Istoric acei chiriași ai municipalității care încalcă în mod repetat regulile de conviețuire socială. Primarul a renunțat la varianta referendumului, pentru a economisi banii pe care i-ar fi implicat o astfel de acțiune.

Am analizat atât varianta organizării unui referendum, cât și pe cea a sondajului de opinie. Am decis să evităm cheltuielile destul de importante pe care le implica referendumul. Deci vom merge pe varianta sondajului, pe care îl pot realiza cu sprijinul colegilor mei din PSD Botoșani”, a declarat Cosmin Andrei.

Publicitate

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, chiriașii care au trei amenzi neplătite pentru încălcarea normelor de liniște publică vor primi automat o notificare din partea Primăriei, cu privire la rezilierea contractului de închiriere. Primarul a anunța că va organiza o consultare publică pentru continuarea acestei acțiuini, după ce avocata PNL, Ionela Aiftincă, a blocat temporar, în instanță, această acțiune a Primăriei, apărându-i pe chiriașii sancționați pentru încălcarea normelor de conviețuire socială.

Am ajuns la această consultare publică în urma acțiunii avocatei PNL, Ionela Aiftincă, de a bloca temporar demersul Primăriei. Consider că a fost o tentativă de politizare a acestui subiect, întrucât doamna avocat candidează la Senat pe lista PNL Botoșani. Eu cred, însă, că am obligația să îi apăr pe cetățenii care au fost terorizați în ultimii ani de acei chiriași care nu înțeleg că trebuie să se comporte civilizat. Dar pentru a mă asigura că am sprijinul cetățenilor în demersul meu, am decis să îi consult public în acestă chestiune. Dacă sunt alături de mine și mă susțin, atunci voi continua acțiunea, până la capăt, indiferent de costurile electorale. Dacă cetățenii îi vor da dreptate avocatei PNL, atunci mă voi opri”, a mai spus primarul.

Cosmin Andrei dorește ca prin această acțiune să deschidă calea reamenajării Centrului Vechi, pentru a-l transforma într-un loc plăcut pentru toți botoșănenii și în destinație turistică. Municipiul Botoșani ar putea avea un Centru Istoric la fel de frumos și de atractiv cum au celelalte orașe.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/p/SrYP1g3w2YvxffB4/

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenţionare de călătorie Belgia – posibile perturbări ale transportului public

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia că joi va avea loc o manifestaţie naţională a sindicatelor din regat la Bruxelles, context în care sunt preconizate perturbări în transportul public, în special în capitală.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale companiilor de transport public din Regatul Belgiei: www.stib-mivb.be, www.delijn.be.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32(0)23475338, +32(0)23441658, +32(0)23436935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

Publicitate

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Belgiei: +32(0)497428663. AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (297)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

MIHAI EMINESCU, DICHTER

Publicitate

 

Doi mari colecţionari şi mari iubitori de Eminescu scot la Botoşani o plachetă bibliofilă cu titlul “Mihai Eminescu în creaţia poeţilor botoşăneni” (Editura “Axa”, Botoşani, 2024). Ei se numesc Nicolae Iosub şi Mihai C. V. Cornaci. Placheta este dedicată Luceafărului poeziei româneşti, editată la sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril, ziua când Poetul îşi sărbătorea ziua onomastică. În loc de prefaţă, autorii au ales poezia “Cărţile” a lui Mihai Eminescu: “Shakespeare! Adesea te gândesc cu jale, / Prieten bland al sufletului meu; / Isvorul plin al cânturilor tale / Îmi sare-n gând şi le repet mereu. // Atât de crud eşti tu, şi-atât de moale, / Furtună-I azi şi linu-i glasul tău; / Cu Dumnezeu te-arăţi în mii de feţe / Şi-nveţi ce-un ev nu poate să te-nveţe. // Tu mi-ai deschis a ochilor lumine, / M-ai învăţat ca lumea s-o citesc, / Greşind cu tine chiar, iubesc greşeala: / S-aduc cu tine mi-este toată fala”.

Autorii adaugă un laudaţio cu titlul “Mihai Eminescu, Dichter” (pp.5 – 15), punând accent pe predilecţia, încă din copilărie, pentru carte a poetului, pentru însuşirea limbii germane, despre lecturile lui Eminescu şi aplecarea sa spre poezie. Eminescu a scris versuri încă din fragedă tinereţe şi a avut ca ideal gloria literară pe care a şi obţinut-o încă din timpul vieţii sale fiind declarant “cel mai mare poet roman”. De fapt, continuă autorii, el a fost conştient tot timpul de valoarea sa. Eminescu a impus în literatura română o nouă disciplină numită “eminescologie”. Spun cei doi autori: “Tonul în eminescologie l-a dat George Călinescu cu monografia sa “Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu”, apărută în trei ediţii: 1932, 1933, 1938.”

Publicitate

Dintre poeţii botoşăneni care au scris despre Mihai Eminescu şi care şi-au găsit loc în placheta în discuţie sunt: Aurora Adam, Mirela Butacu, Elena Diana Baltag, Artur Enăşescu, Demostene Botez, Dorel Mihai Gaftoneanu, Lucia Olaru Nenati, Ovidiu Chelaru, Dumitru Lavric, Maria Baciu, Vasile Larco, Vasile Tănase, Mihaela Ciubotariu, Rodica Lecu, Victor Teişanu, Maria Panciuc-Bucătaru, George Mihuţă, Costel Zăgan, Haralambie Ţugui, Nora Guţu, Clemenţa Vasilică Ciubotariu, Georgeta Bolea, Dumitru Petraş, Mihaela Ghizu şi Liliana Burac. Nu sunt singurii botoşăneni care au dedicat poezii lui Mihai Eminescu. Ca să dau un exemplu, aş aminti tripticul, ca o coloană a infinitului, al lui Al. D. Funduianu, şi intitulat “Eminesciene”: “Milostive / Iisuse – / Haosul / Adulmecă / Icoana Poetului // Există / Mistere / Idealuri / Neant / Există / Solitudine / Ca / Univers… // Ideal / Profetic / Omul / Tutelar / Eminescu / Şi / Templul său / Infinit de gânduri” (vezi “Şi iată… şi alte versuri”, Editura “Geea”, Botoşani, 1999, p. 76. ).

Mihai C. V. Cornaci şi Nicolae Iosub consideră că „poeţii botoşăneni au încercat şi ei, cu teamă şi reţinere, să compună versuri care să-l omagieze pe genialul poet, au scos şi câteva cărţi cu poezii dedicate Poetului, dar din păcate, prea puţin, pentru intelectualitatea din judeţul în care s-a născut cel mai mare poet român”.

Am ales pentru final două poezii dedicate lui Eminescu ce aparţin Mariei Baciu: Poetul – „Visător şi foarte singur / Ros de gânduri nepereche, / Trece, peste veac, Poetul, / Ziditor de limbă veche. // Şi adesea se opreşte, / Fiindu-şi paşii foarte grei… / Întorcând priviri spre lume, / Amiroase flori de tei. // Unde se îndreaptă oare / Cu privirea lui de vânt, / Printre stele căzătoare / Pe un petic de pământ? // Ce istorie îl cheamă, / De se află printre noi / Poate vrea să împlinească / Judecata de apoi…”; Pe planeta Eminescu – „Pe planeta Eminescu / Plopii tremur de iubire; / Curge-albastră, din izvoare / Melodia lor subţire. / Iar, prin crânguri, nunţi vrăjite, / Poartă cântecul iubirii. // Lacul tremură oglinda, / Şi pe luciul ei, trec mirii, / Fericiţi şi ninşi de floare / Căutând cărări în crânguri… / Eminescu trece singur / Totdeauna printre singuri…”.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Administratie

Ovidiu Domunco a fost investit oficial în funcția de primar al comunei Vârfu Câmpului, în cadrul unei ceremonii solemne (P)

Publicat

Publicitate

Ovidiu Domunco a fost oficial investit în funcția de primar al comunei Vârfu Câmpului, în cadrul unei ceremonii solemne de depunere a jurământului de credință. Evenimentul a avut loc în prezența unei delegații importante de oficialități județene și reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL).

Printre cei prezenți s-au numărat Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, un susținător activ al proiectelor comunității, și Dan Nechifor, prefectul județului, care și-a oferit sprijinul administrației locale pentru dezvoltarea comunei.

La ceremonie a participat și Eduard Mititelu, secretar de stat, alături de Constantin Bursuc, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, oferind astfel sprijin și încurajare noului primar în demersurile sale. Printre invitați s-a numărat și fostul primar Maria Huțu, care a asistat la momentul de predare simbolică a mandatului, marcând tranziția către o nouă etapă de conducere în comună.

Publicitate

Din echipa liberală au făcut parte și alți candidați la alegerile parlamentare, precum Luciana Buliga și Alexandru Dumitriu, aspiranți la Camera Deputaților, și Ovidiu Jitaru și Ionela Aiftincă, candidați pe lista PNL la Senat. Prezența acestor oficiali a subliniat importanța pe care partidul o acordă dezvoltării comunităților locale și proiectelor viitoare pentru județul Botoșani.

Investirea lui Ovidiu Domunco în funcția de primar marchează începutul primului său mandat în fruntea comunei Vârfu Câmpului, o localitate cu potențial semnificativ și de care este profund legat, avându-și domiciliul în zonă. De asemenea, Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, locuiește în comuna Vârfu Câmpului, ceea ce oferă o oportunitate de colaborare directă și de sprijin în derularea proiectelor locale de impact.

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending