Connect with us
Publicitate

Actualitate

Se vrea lege! Camere video inteligente pe toate șoselele din România. Șoferii, SANCȚIONAȚI pe baza imaginilor

Publicat

Publicitate

Un proiect ce vizează sistemul de monitorizare video a traficului şi de constatare automată a abaterilor rutiere ar putea fi votat în maximum două luni, dacă există consens politic, în plenul Camerei Deputaţilor, relatează alba24.ro. Șoferii indisciplinați în trafic vor putea fi depistați mai ușor prin camere video inteligente și sancționați pe baza probelor video.

„În acest moment, este la Camera Deputaţilor un proiect care va ajunge probabil până la sfârşitul acestei luni, la vot, în plenul Camerei Deputaţilor. În acest proiect este prinsă baza legală a acestor sisteme de monitorizare video, dar şi constatarea abaterilor rutiere.

Camere video inteligente pe șosele. Vor supraveghea tot traficul
În maximum două luni, dacă există un consens politic (…). În afară de faptul că România şi-a luat acest angajament prin PNRR, trebuie să avem legislaţie.

Publicitate

Deci sistemele, o parte din sisteme există. Cadrul legal va veni la vot la plenul Camerei Deputaţilor şi va prinde sistemul camerelor de monitorizare, camerele inteligente care supraveghează tot traficul – depăşirea pe bandă continuă, trecerea la nivel de cale ferată, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, nepurtarea centurii de siguranţă, senzori, inclusiv senzorii la nivel de carosabil ce pot identifica depăşirea gabaritului.

Deci toate aceste lucruri sunt prinse în acest proiect de lege”, a precizat Ichim, la o dezbatere organizată de DC News cu tema „Haos în trafic, mii de morţi pe şosele! Siguranţa rutieră, problema majoră în România”.

Ministerul Transporturilor, a adăugat mai multe amendamente la proiectul de lege
Deputatul a afirmat că a primit de la Ministerul Transporturilor un punct de vedere pozitiv şi a introdus nişte amendamente la proiectul iniţial propus, în care au fost prinse toate precizările venite inclusiv de la Consiliul Legislativ.

Publicitate

„În acest moment, consider că în maxim două luni, în funcţie de decidentul politic, parlamentari şi de la grupurile parlamentare, putem avea legislaţie şi implementa până la sfârşitul anului tot acest sistem de monitorizare sau toate sistemele într-un cadru unitar”, a menţionat Ichim.

În intervenţiile lor, participanţii la dezbatere au identificat ca factori generatori de accidente cu urmări grave lipsa unei infrastructuri rutiere corespunzătoare şi a echipamentelor de monitorizare performante, lipsa educaţiei rutiere atât a pietonilor, cât şi a şoferilor.

Rezolvarea problemelor din trafic încep prin constientizarea factorului politic
„Să plecăm de la conştientizarea factorului politic, decidentului în general şi a Executivului, în mod special, că trebuie luate măsuri, avem mari probleme cu educaţia rutieră.

Publicitate

În familie, în primul rând, copiii învaţă greşit cum să treacă strada, părinţii nu mai ştiu cum să înveţe copiii cum să se comporte pe stradă, la şcoală nu se mai face nimic, Ministerul Educaţiei s-a opus foarte mulţi ani la orele de educaţie rutieră (…), în şcoala generală nu învaţă nimeni copiii cum se comportă pe stradă.

În şcoala de şoferi nu se face nimic despre starea sau despre elementele tehnice ale maşinii moderne, nu se face nimic despre conducerea defensivă, sunt lucruri pe care trebuie să le învăţăm în şcoala de şoferi (…), iar după ce terminăm şcoala de şoferi nimeni nu ne mai învaţă nimic, nu se mai întâmplă nimic. (…)

1800 de morți și 30.000 de răniți pe șoselele din România, în fiecare an
Până când nu vom înţelege că morţii de pe şosele sunt o problemă naţională, avem cei 1.800 de morţi pe an, avem cei aproximativ 8.000 de răniţi grav şi cei 30.000 de răniţi uşor, în fiecare an”, a afirmat Titi Aur, expert în conducere defensivă.

Managerul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, Alexandru Ulici, a semnalat creşterea alarmantă a accidentelor care provin dintr-o „lipsă crasă de educaţie”.

„Ceea ce constatăm este o creştere alarmantă a cazurilor care provin dintr-o crasă lipsă de educaţie, în special lipsa centurilor de siguranţă pe locurile din spate, în care copiii stau la mijloc, între scaunele din spate.

Practic, în urma unei frânări bruşte – nici măcar nu e nevoie de impact – aceştia sunt proiectaţi în parbriz. De asemenea, creşte foarte mult numărul accidentelor pe trotinetă prin tot mediul urban.

Se circulă cu trotinetele electrice fără respectarea regulilor
Din păcate, au început să apară şi pe şoselele dintre localităţi oameni care merg cu trotineta fără să respecte niciun fel de regulă. Nici de protecţie, nici de circulaţie, iar acestea sunt extrem de violente, accidentele sunt foarte grave”, a arătat Ulici.

În opinia lui, pentru reducerea semnificativă a accidentelor rutiere cu urmări grave se impune implementarea legislaţiei în domeniu.

„Cred că trebuie un pachet de măsuri care ar trebui luate şi în primul rând o implementare a legislaţiei care există. Aş urmări cu foarte mare atenţie să se implementeze legislaţia.

Cele mai multe accidente se produc la schimbarea direcţiei de mers (…), iar cel care face aşa ceva ar trebui să rămână fără permis. După aceea, interzicerea trotinetelor care nu sunt folosite aşa cum trebuie, conform legii”, a precizat Ulici.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Cătălin Radu Codescu, s-a referit la componenta penală, în cazul accidentelor rutiere.

„Strategiile de siguranţă rutieră vorbesc de un principiu care se numeşte lanţul responsabilităţii, care ţine tot de educaţie, care prinde absolut toate entităţile implicate în siguranţa rutieră, inclusiv participanţii la trafic.

S-a discutat despre treceri printre bariere, despre faptul că în localităţi nu există lumină noaptea şi implicit e risc rutier major, arterele rutiere nu au capacitatea de supraveghere a traficului, dar până acum nu prea s-a răspuns, şi aici m-aş referi la componenta penală.

Legislația protejează autorii accidentelor
În peste 90% din accidentele rutiere sunt evaluate, din punct de vedere medico-legal, la mai puţin de 90 de zile de îngrijire medicală pentru victimă, ceea de înseamnă că ele nu fac obiectul unei cauze penale.

În astfel de situaţii, autorul accidentului nu răspunde penal, iar din punctul de vedere al obligaţiei de despăgubire, aceasta este preluată de asigurator şi atunci pe conducătorul auto nu există niciun fel de presiune în a-şi corecta conduita în trafic, pentru că nu răspunde.

Acelaşi lucru şi pentru autorităţi care, de cele mai multe ori, nu sunt prinse ca şi cauzalitate în producerea accidentului şi de aceea autorităţile nu răspund. Pentru că, dacă un primar sau un director de direcţie de drumuri ar fi obligat să răspundă pentru un accident grav produs în zona de drum pe care o are în administrare, eu vă garantez că neconformităţile din zona de infrastructură s-ar corecta imediat (…).

Dacă nu răspunde, nu are niciun fel de presiune şi nu şi-o corectează”, a conchis Codescu.

Ministerul Transporturilor, măsuri pentru reducerea accidentelor grave
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Alin Şerbănescu, a vorbit despre strategia ministerului, în contextul angajamentelor din PNRR privind înjumătăţirea numărului de accidente grave până în 2030, precizând că acest obiectiv este realizabil în condiţiile în care societatea acţionează integrat.

„Noi putem să aplicăm măsuri pasive pentru evitarea sau minimizarea efectelor accidentelor rutiere şi aici vorbim de parapetul median pe care îl montăm pe toate drumurile pe care se poate monta, montăm parapet cu role, care atenuează impactul în momentul în care se ajunge la un accident şi se acroşează parapetul.

Mai mult, montăm un parapet pe cablu care, la fel, are capacitatea de a atenua, mai mult decât un parapet metalic, şocul în momentul în care se intră în coliziune cu parapetul (…).

Avem acele atenuatoare de impact pe care le-am pus pe autostrăzi, care reduc cu 80% riscul de accident rutier cu victimă sau cu deces.Vom continua acest tip de montare a atenuatorilor şi în capete de pod, unde ştim că există riscul de a intra în coliziune şi de a se produce accidente cu victimă.

Refacem sau schimbăm configuraţia drumurilor care acum au o bandă pe sens cu acostament consolidat, cum este faimosul drum al morţii, considerat aşa din cauza indisciplinei celor care îl folosesc (…).

Am avut un proiect pilot pe 10 km, s-a luat măsura reconfigurării drumului pe DN2, în zona Afumaţi-Ţinteşti. Înainte aveam undeva la 46 de victime, iar din 2018 până acum am avut doar patru victime. S-a redus foarte mult riscul şi vom continua modificarea până la Bacău, pe 290 de km”, a arătat Şerbănescu.

Poliția Româna: principala cauză a accidentelor este indisciplina în trafic
Alexandru Popa, comisar la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române, a precizat că principala cauză a accidentelor grave o reprezintă indisciplina pietonilor, menţionând că la nivelul Poliţiei se află în derulare un proiect european intitulat „Educaţia rutieră, modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”.

Proiectul presupune realizarea unor campanii naţionale de educaţie rutieră, precum şi achiziţionarea unei caravane educaţionale şi a 45 de laboratoare mobile de educaţie rutieră pentru structurile teritoriale, urmând ca fiecare structură rutieră teritorială să fie dotată cu un astfel de laborator mobil şi la mitinguri şi adunări să fie desfăşurate asemenea campanii, respectiv conştientizarea pietonilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulaţie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Cateheza demonstrativă în Parohia „Sfinții Voievozi” Cristești susținută de preotul Mihai Bendiac

Publicat

Publicitate
Elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești au participat la Cateheza „Dumnezeu se descoperă mai ușor oamenilor încercați de boală sau suferințe fizice”.
Au fost prezenți părintele Bogdan Azamfirei , coordonatorul activităților catehetice la nivel de protopopiat, părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar protopopesc, părintele Ciornei Mihai-Gabi Bucătăriu, de la Bălușeni, părintele Claudiu Ionescu de la Buzeni și părintele Ovidiu Lungu de la Unguroaia care a conferențiat în partea a doua a întâlnirii.
„Mulțumirile se adresează tinerilor noștri, părintelui Bendiac Mihai Paroh la Parohia Cristești II și conferențiarul de astăzi, doamnei profesor de religie Feciuc Mihaela și părinților participanți”, au transmis organizatorii evenimentului.
Sursa: Protopopiatul Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen în ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

România şi Bulgaria, membre ale Uniunii Europene şi NATO, au aderat parţial la Schengen în martie, după un acord cu Austria care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.

Deşi controalele la frontierele aeriene şi maritime dintre România şi Bulgaria şi celelalte 27 de ţări membre ale zonei Schengen au fost ridicate, negocierile cu Austria privind intrarea în Schengen şi cu graniţele terestre au continuat pe tot parcursul anului 2024, aminteşte Reuters.

Publicitate

„Cele două ţări au făcut paşi importanţi pentru a obţine statutul de membru cu drepturi depline”, a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă, după discuţii cu omologii săi român, bulgar şi austriac. ”Suntem… cu un pas mai aproape ca Bulgaria şi România să devină membre cu drepturi depline ale Schengen”, a adăugat el.

Pinter a anunţat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniştrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puţin 100 de poliţişti de frontieră pentru a proteja graniţa dintre Turcia şi Bulgaria.

România şi Bulgaria se află pe rute majore pentru comerţul ilegal cu arme şi droguri, precum şi pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigaţie amănunţită, că cele două ţări au îndeplinit toate cerinţele Schengen.

Publicitate

România a descris opoziţia Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenţia de frontieră Frontex care arată că migranţii ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Publicitate


La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat tot pe platforma X „evoluţia pozitivă în privinţa aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei” şi a menţionat că legislativul european a fost vârful de lance al acestui demers de la bun început.


”Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică”, a apreciat Metsola, care a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare o decizie finală în următoarele zile.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apreciat la rândul său că „cetăţenii României şi Bulgariei aparţin Schengen şi merită să beneficieze pe deplin de libertăţile” acestui spaţiu comun.

„Astăzi am făcut un pas important către o decizie pozitivă a Consiliului de luna viitoare”, a declarat politiciana suedeză, care la 11 decembrie nu va mai fi comisar pentru afaceri interne. Portofoliul ei urmează să fie preluat de austriacul Magnus Brunner, dacă votul din plenul Parlamentului European de săptămâna viitoare validează – aşa cum este de aşteptat – noua Comisie Europeană, care îşi va începe activitatea la 1 decembrie, notează EFE. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Dezvoltare accelerată a rețelei de drumuri din Botoșani în mandatul Doinei Federovici

Publicat

Publicitate

În timpul administrației Federovici, rețeaua de drumuri din județul Botoșani a cunoscut o dezvoltare fără precedent. „În ultimii patru ani, am modernizat și reabilitat peste 300 de kilometri, adică jumătate din rețeaua de drumuri județene și am demarat proiecte pentru modernizarea a încă 50 de kilometri. Investițiile în infrastructura rutieră sunt cele mai sigure pentru viitorul nostru, pentru că fără drumuri bune nu putem vorbi de atragerea investitorilor, de dezvoltarea zonei de business și implicit de crearea de locuri de muncă bine plătite”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

 

Cele mai importante sectoare de drum județean modernizate sau în plin proces de modernizare sunt:

Publicitate
  • Drumul Strategic – 106 kilometri, care străbat 14 comune de pe teritoriul județului Botoșani: Răuseni, Călărași, Hlipiceni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Hănești, Dobârceni, Mihălășeni, Gorbănești, Blândești, Sulița și Lunca;
  • Drumul Mănăstirilor – 12,7 kilometri: Vorona – Oneaga (Cristești) – Pădureni (Coșula)
  • Prăjeni – Plugari – 2,8 kilometri, care scurtează drumul spre Iași, dar pe care administrația liberală i-a condamnat la „epoca de piatră”;
  • Sectoarele de drum modernizate prin PNDL – 24,2 kilometri: Corlăteni – Dimăcheni; Ibănești – Cristinești; Coțușca – Ghireni și Ionășeni – Mășcăteni;
  • Stabilizările alunecărilor de teren de la Roma – Nicșeni și Dumeni – Havârna;
  • 100 de kilometri de covoare asfaltice;
  • Proiectele derulate prin PNI „Anghel Saligny” – 42 de kilometri: Viișoara – Coțușca (recepționat); Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – Mitoc și Dobârceni – Murguța – Ștefănești (ambele finalizate); Lozna – Călinești – Talpa și Oroftiana; Bajura – Baranca (aflate în diferite stadii de execuție);
  • Mileanca – Codreni – Puțureni – Coțușca – 15 kilometri (în execuție);
  • Borolea – Hănești – 5,5 kilometri (în execuție);

 

Pe lângă aceste drumuri, am lăsat în licitație modernizarea Drumului Vămii (aproximativ 50 de kilometri), pentru care am obținut o finanțare europeană de 60 de milioane de euro din Programul Regional 2021-2027. De altfel, Botoșani este singurul județ din Regiunea de Nord-Est care a semnat contractul de finanțare”, a mai spus Doina Federovici

 

Publicitate

Nici drumurile naționale nu au fost neglijate, în ultimii ani finalizându-se două proiecte promovate de parlamentarii PSD, Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești. „Ne-am ținut de cuvânt și am modernizat cele două drumuri naționale importante ale județului nostru. Le mulțumesc colegilor parlamentari, domnului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și reprezentanților DRDP pentru că au susținut și găsit soluțiile pentru implementarea acestor investiții. Împreună am reușit să trecem peste votul împotrivă dat de parlamentarii PNL, atunci când în Parlament s-a dezbătut amendamentul la Legea bugetului, care să permită finanțarea acestor investiții. Liberalii au știut doar să se laude, dar când au trebuit să facă ceva și pentru județul nostru au dat înapoi”, a subliniat liderul social-democraților botoșăneni, Doina Federovici.

 

Aceasta a reamintit că județul Botoșani are nevoie de conectarea la drumurile de mare viteză, fără de care nu se poate dezvolta județul. „Atunci când am vorbit prima dată de Autostradă pentru Botoșani, toți au privit cu neîncredere și mulți chiar au luat în derâdere acest proiect major. Astăzi, suntem în postura de a avea trei oferte pentru sectorul de autostradă care va străbate județul la Tudora. De asemenea, proiectul Drumului Expres Botoșani – Suceava, care va avea o descărcare la Huțani pentru a lega și zonele Bucecea și Dorohoi de rețeaua de drumuri de mare viteză a avansat rapid în ultimul an”, a mai spus Doina Federovici, insistând pe necesitatea continuării acestor proiecte pentru Botoșani.

Publicitate

 

Investim în drumuri, investim în oameni! Doar așa putem să dezvoltăm județul și să creăm locuri de muncă bine plătite pentru botoșăneni! Pe 1 decembrie, vă invităm să ne susțineți în alegerile parlamentare. Votați pentru continuitatea acestor proiecte și pentru un viitor mai bun pentru toți. Alegeți candidații PSD, poziția 3 pe buletinul de vot! Împreună, suntem mai puternici și mai uniți!”, a conchis Doina Federovici.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

ANAF avertizează cu privire la reapariţia mesajelor false transmise în numele instituţiei

Publicat

Publicitate

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează contribuabilii cu privire la reapariţia unor mesaje false transmise în numele său, care pot conţine informaţii înşelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase ce le pot pune în pericol securitatea datelor personale şi financiare.

Potrivit sursei citate, mesajele false utilizează adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

„Aceste mesaje nu sunt emise de ANAF şi urmăresc să inducă în eroare destinatarii. Mesajele false pot conţine informaţii înşelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care pot pune în pericol securitatea datelor personale şi financiare ale contribuabililor”, atenţionează instituţia, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Publicitate

Reprezentanţii ANAF recomandă utilizatorilor să ignore şi să şteargă mesajele provenite de la adresa stefania.neagu@anaf.re sau alte surse suspecte şi să nu acceseze link-uri sau să nu descarce fişiere din astfel de mesaje.

„ANAF interacţionează cu contribuabilii fie prin Spaţiul Privat Virtual (SPV), platforma oficială securizată, fie prin Poşta Română cu confirmare de primire. ANAF nu solicită informaţii personale sau financiare prin adrese de e-mail neoficiale”, notează instituţia. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending