Connect with us

Actualitate

Se va vedea pe facturi la iarnă? Prețul energiei a scăzut de 5,4 ori în România, în două săptămâni

Publicat

Publicitate

Pretul energiei în România a scăzut de 5,4 ori în două săptămâni. De la recordul absolut de 3.598 lei/MWh (734 de euro/MWh) atins pe data de 30 august, preţul energiei din România a coborât semnificativ până la un nivel de 662 lei/MWh (135 de euro/MWh) la finalul săptămânii trecute, scrie ZF, relatează alba24.ro.

„Este un lucru con­junc­tural“, spun specialiştii din piaţă referindu-se la scă­derea semnificativă a preţului energiei de la începutul acestei luni. Sunt mai mulţi factori care au dus la această evoluţie.

În primul rând, încep să se vadă în piaţă efectele OUG 119 prin care s-au adus anumite modificări schemei de sprijin pentru facturile la energie şi gaze naturale.

Limită la sumele calculate pentru decontarea de la bugetul de stat

Astfel, de la 1 septembrie, de când se aplică prevederile OUG 119, „valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1.300 lei/MWh.“

Până la această dată, furnizorii puteau cumpăra cu orice preţ energie, o vindeau către consumatori la preţul plafonat de 800 de lei/MWh, pentru casnici, sau de 1.000 de lei/MWh pentru industrial, iar diferenţa ar fi trebuit să fie recuperată de la stat, lucru care nu s-a întâmplat.

Publicitate

Acum însă, statul nu mai decontează decât diferenţa dintre preţul plafonat către consumatori, care a rămas acelaşi, şi acel prag de 1.300 lei/ MWh. Practic, obiectivul furnizorilor devine încadrarea în pragul de 1.300 lei/ MWh, iar mai departe mingea este la producătorii de energie.

Plafon pentru veniturile obținute de furnizori. Ce depășește se întoarce la stat

Pe de altă parte, pentru producă­to­rii de energie, există un plafon de 450 lei/ MWh, venitu­rile obţinute peste acest nivel mergând către bugetul de stat pentru susţi­nerea sche­mei.

Dar mai sunt câţiva factori care au dus la scăderea preţului energiei. Consumul este pe scădere, mai ales pe zona industrială, unde mai multe companii au anunţat că nu-şi mai pot susţine activitatea din cauza facturilor.

Producție eoliană foarte bună în ultimele zile

„În ultimele zile am avut şi o producţie eoliană foarte bună, lucru care la fel a contribuit mult. Pe zona de industrie cererea a scăzut, aici avem o cerere de energie inelastică.

Dacă nu mai ai cum să susţii producţia din cauza facturilor, închizi, nu ai altă soluţie pentru că nu poţi face transferul către preţul produsului final. Pe casnic, cererea este inelastică. Nu vedem o scădere a cererii“, explică oamenii din industrie.

Poate fi această scădere a preţului o tendinţă pe termen lung?

„Da, această scădere ar putea fi de durată dacă într-adevăr Comisia Europeană va impune acel plafon pentru producători“, spun oamenii din industrie.

Astfel, la mijlocul săptămânii trecute CE a propus un plafon temporar al veniturilor pentru producătorii de energie electrică „inframarginali“, şi anume cei care utilizează tehnologii cu costuri mai mici, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară şi lignitul, care furnizează energie electrică în reţea la un cost mai mic decât nivelul preţului stabilit de producătorii „marginali“, cei pe gaze, mai scumpi.

„Aceşti producători infra­mar­gi­nali au realizat ve­ni­turi excepţio­nale, cu costuri de funcţio­nare relativ stabile, deoarece centralele electrice pe bază de gaze naturale costisitoare au determinat creşterea preţului angro al energiei electrice pe care îl practică.

Comisia Europeană vrea să impună un plafon pentru veniturile inframarginale

Comisia propune stabilirea plafonului veniturilor inframarginale la 180 euro/MWh“, s-a precizat în comuni­carea CE.

De asemenea, Comisia a propus „obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre va trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.

Comisia mai spune că acest lucru înseamnă ca fiecare stat să analizeze acele 3-4 ore de vârf, cumulat cu estimările de producţie, şi să încerce să reducă consumul.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Curba de la Flămânzi, în vizorul polițiștilor: 13 șoferi au căzut în plasă, în doar trei ore, fiind surprinși conducând cu viteză peste limită

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițișilor din Flămânzi, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român,  pentru prevenirea accidentelor rutiere

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român  au organizat o acțiune pentru reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere, pe drumul european DE 58, în localitățile Cotu și Flămânzi.

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-12:00, fiind vizați conducătorii auto care nu respectă limita legală de viteză și cei care conduc cu defecțiuni tehnice, iar în urma activităților desfășurate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.000 de lei.

 

Totodată, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare pentru faptul că autovehiculele controlate aveau anvelope uzate peste limită.

Publicitate

FOTO cu caracter ilustrativ

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor botoșăneni pentru prevenirea furturilor din buzunare      

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o acțiune, în municipiul Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea furturilor din buzunare.

 

Activitățile au fost desfășurate în zona Pieței Mari și a Bazarului, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 70 de persoane, șase dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere, iar trei au fost conduse la sediul poliției pentru verificări.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 3.000 de lei, dintre care 5 sancțiuni au fost aplicate pentur nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

Pentru sesizarea unor astfel de fapte, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat sediu de  poliție sau să apelați numărul unic de urgență 112.

 

Pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor de furt din buzunare și genți, dorim să aducem la cunoștința publicului câteva recomandări preventive:

  1. Păstrați bunurile de valoare în locuri sigure și greu accesibile pentru persoanele străine, precum buzunarele interioare ale hainelor sau compartimentele cu fermoar ale genților.
  2. Fiți atenți la aglomerările de oameni, în special în mijloacele de transport în comun, unde riscul de furturi este mai ridicat.
  3. Nu lăsați gențile nesupravegheate în locuri publice sau pe scaunele din spațiile aglomerate.
  4. Folosiți genți cu închideri sigure, cum ar fi fermoare sau capse, și asigurați-le corect atunci când le purtați.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Săveni, obligat de instanță la internare obligatorie într-un centru educativ

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Hlipiceni au identificat un tânăr, de 17 ani, din orașul Săveni, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Săveni, un mandat de executare a unei măsuri privative de libertate.

 

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de internare într-un centru educativ pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, tentativă la furt calificat și tâlhărie.

 

Tânărul a fost depistat în comuna Todireni, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, urmând a fi transferat către Centrul Educativ Târgu Ocna.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Doi tineri au fost reținuți de polițiștii din Vlădeni pentru că ar fi furat materiale de construcții

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Vlădeni au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din comuna Vlădeni, bănuiți de comiterea infracțiunii de  furt calificat.

 

Din cercetări a reieșit faptul că cei doi, în perioada 21 ianuarie -04 februarie a.c., ar fi sustras din curtea unui depozit de material de construcție, mai multe bunuri, creând un prejudiciu de aproximativ  3.000 de lei, care a fost recuperat și restituit persoanei vătămate.

 

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunea de fut calificat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending