Firmele vor plăti taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende. Consultantii fiscali recomanda ca alegerea între SRL şi PFA sa fie facută în funcţie de profilul activitatii, dar si veniturile incasate.
Anul 2023 vine cu modificări importante în privința modului de impozitare și administrare a PFA-urilor dar și a SRL-urilor. Anumite taxe vor fi majorate, dar vor introduse şi unele plafoane noi pentru plata contribuţiilor.
La o microîntreprinderi, în 2023, este obligatoriu ca până la 31 decembrie 2022 să ai, cel puţin, un angajat cu normă întreagă, iar veniturile să nu depăşească plafonul de 500.000 de euro.
Firmele vor plăti taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende. Consultantii fiscali recomanda ca alegerea între SRL şi PFA sa fie facută în funcţie de profilul activitatii, dar si veniturile incasate.
„Dacă unul dintre criterii ar fi cât de repede poţi să utilizezi banii, în mod evident, răspunsul este PFA. Dacă un al criteriu de analiză este taxele plătite, atunci veniturile brute până la circa 7500 de lei sunt similare ca şi taxe ca şi PFA, adică taxele ar fi aproape similare, identice, aş putea spune.
Dacă veniturile lunare brute sunt mai mari de 7500, atunci microîntreprinderea, cu un salariat este mai bună, din punct de vedere fiscal, în sensul că se plătesc mai puţine taxe.”, explică Adrian Benta, consultant fiscal, potrivit Antena3
Din punct de vedere a administratorilor, cel mai mult vor avea de suferit firmele noi, care se află la început de drum. Acolo se vor înregistra cele mai mari taxe.
Pe de altă parte, pentru stat există şi riscul ca unele firme să înveţe trucuri prin care să păcălească sistemul.
„Cu cât taxele sunt mai mari, cu atât mai mult va exista evaziune fiscală, asta este clar şi e dintotdeauna”, a mai precizat, la Antena 3, Adrian Benta.
Sfatul experţilor este să se facă simulări pe fiecare caz in parte pentru a alege cea mai avantajoasă variantă, din punct de vedere fiscal.
Ce se schimbă pentru PFA-uri
1. Reducerea pragului pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.
2. Creșterea plafoanelor CAS și CASS.
Ce se schimbă pentru SRL-uri
1. Modul de încadrare ca microîntreprindere. Cifra de afaceri anuala trebuie sa nu depășească 500.000 euro.
2. Crește cota impozitului pe dividende de la 5 la 8%.
3. SRL-urile care nu au angajati trec de la 1% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit.
Ce taxe vor plăti PFA-urile din 2023?
- impozit pe venit (10%), calculat în funcție de sistemul de impozitare (normă de venit/sistem real)
- CAS (Contribuția de asigurări sociale)
- CASS (Contribuția de asigurări sociale de sănătate)
Ce va fi diferit începând cu anul 2023 față de actualele prevederi? Conform OG 16 se vor aplica anumite plafoane pentru taxele datorate de freelanceri. Citește în continuare și află cum se modifică plafoanele PFA în 2023.
Plafonul pentru norma de venit
Una dintre principalele modificări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 este reducerea plafonului privind veniturile din activități independente (PFA, întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF)) pentru cei care aplică impozitarea la normă de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.
Contribuții sociale
De asemenea, noile prevederi prevăd schimbări și din punct de vedere al contribuțiilor sociale (CAS și CASS) datorate ca PFA, II, IF, sau profesii liberale. Iată ce presupun noile plafoane ale CAS și CASS.
Plafoane pentru CAS
Pentru plata CAS se vor aplica două plafoane. Astfel, în funcție de veniturile realizate, începând cu anul 2023 baza de calcul la care se va aplica CAS va fi
- 0 (nu datorezi CAS), pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- sau nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.
Cine datorează CAS?
Contribuția de asigurări sociale (CAS) se datorează pentru veniturile nete din activități independente estimate, cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară.
Începând cu 2023 se vor aplica trei plafoane pentru plata CASS. Astfel, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi
- 0 (nu vei fi obligat la plata CASS), dacă venitul va fi sub 6 salarii minime
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.
Cine datorează CASS?
Datorezi CASS dacă realizezi venituri din
- activități independente
- drepturi de proprietate intelectuală
- asocierea cu o persoană juridică,
- din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri.