Connect with us

Eveniment

Se propune o schimbare uriașă privind eliberarea buletinelor

Publicat

Publicitate

Conform unui nou proiect de lege dezbătut de senatori, buletinele ar putea fi obținute și în altă localitate decât cea de domiciliu, informează Antena 3 CNN.

În momentul de față, proiectul de lege se află în dezbatere în Senat. Potrivit acestuia, orice cetățean ar putea să-și schimbe cartea de identitate la orice serviciu de evidență persoanelor, indiferent unde se află în țară.

Oamenii vor avea un termen de 15 zile ca să anunțe plecarea, în caz contrar vor fi sancţionate cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

Proiectul, iniţiat de 114 parlamentari PSD, AUR şi din grupul minorităţilor naţionale, modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Ce trebuie să știe cei care nu locuiesc la adresa din buletin

Actul normativ prevede introducerea unui text nou la articolul 31 al OUG 97/2005 potrivit căruia „persoana fizică, care nu mai locuieşte la adresa la care şi-a stabilit reşedinţa, este obligată să notifice la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, despre încetarea valabilităţii menţiunii privind reşedinţa, în termen de 15 zile de Ia plecare”.

De asemenea, proiectul introduce şi amenda între 75 şi 150 lei în cazul nerespectării acestei prevederi.

Publicitate

Proiectul mai prevede că persoanele care locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil, potrivit Agerpres.

În textul actual, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.

Ce va trebui să faci dacă găzduiești pe cineva la tine în casă

Potrivit proiectului, persoanele care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a anunţa Poliţia sau Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic. În textul în vigoare, această obligaţie este stabilită în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

Proiectul propune şi introducerea unor texte noi care prevăd că persoanele care găzduiesc alte persoane trebuie să declare faptul că spaţiul locativ îndeplineşte exigenţele minimale pentru locuinţe stabilite în Legea locuinţei nr. 114/1996 în privinţa numărul de persoane.

Conform proiectului, în situaţia în care solicitantul actului de identitate nu se poate prezenta la Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă cererea poate fi depusă la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, care preia cererea şi eliberează actul de identitate.

5.000 de oameni cu aceeași adresă în acte

Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, necesitatea modificărilor legislative pentru „îmbunătăţirea calităţii serviciilor de evidenţa persoanelor, a calităţii datelor înregistrate în registrul de evidenţa persoanelor şi pentru crearea de facilităţi cetăţenilor români la obţinerea actelor de identitate”.

„În ultimii ani, în România, au fost semnalate în mass-media numeroase situaţii când la aceeaşi adresă erau înregistraţi sute sau chiar mii de oameni care, de fapt, nu locuiau acolo. În octombrie 2018, la o adresă din Sectorul 3 din Capitală, apăreau înregistrate circa 5.000 de persoane. În iulie 2020, a fost relatată o situaţie similară în judeţul Iaşi. La o adresă din comuna Moşna figurau cu viză de reşedinţă peste 3.000 de persoane. În septembrie 2020, conform datelor oficiale, la patru adrese din oraşul Galaţi, deţinute de trei gălăţeni, locuiau peste 13.000 de persoane cu dublă cetăţenie”, se explică în document.

Potrivit iniţiatorilor, „reglementările legale în vigoare conţin obligaţii pentru cetăţeni referitoare la schimbarea domiciliului, dar modul în care sunt formulate nu permite sancţionarea nerespectării acestora, iar în cazul stabilirii reşedinţei nici nu există instituite astfel de obligaţii”.

Ei susţin că nu puţine sunt situaţiile când persoanele obţin schimbarea domiciliului sau viza de reşedinţă la adrese la care nu locuiesc.

Există multe situaţii în care viza de reşedinţă este solicitată pentru a obţine unele beneficii de moment, cum ar fi înscrierea la grădiniţe/şcoli, acordarea unor compensări la cheltuielile de transport, cazare, acordarea de asistenţă socială sau medicală, obţinerea de documente sau facilităţi fiscale sau exprimarea dreptului de vot.

„O problemă importantă şi de actualitate o reprezintă continuarea limitării accesului persoanelor la serviciile de evidenţă a persoanelor, acesta fiind în continuare restricţionat numai la serviciile de la locul de domiciliu sau de reşedinţă al persoanei”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor care este for decizional.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

20 iulie – zi de sărbătoare: Peste 140.000 de români își celebrează onomastica de Sfântul Ilie

Publicat

Publicitate

Sfântul Ilie Tesviteanul, una dintre cele mai importante sărbători ale verii în calendarul ortodox, este prăznuit duminică, 20 iulie. Cu această ocazie, peste 140.000 de români își serbează onomastica, informează alba24.ro. Așadar, cui îi poți spune „La mulți ani”?

Potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, majoritatea sărbătoriților sunt bărbați care poartă numele Sfântului Ilie sau derivate ale acestuia.

În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat un personaj puternic, stăpân al fulgerelor și ploilor. Astfel, nu este neobișnuit ca această zi de vară să fie însoțită de fenomene meteo spectaculoase, cum ar fi: tunete, fulgere și ploi torențiale, interpretate ca semne ale prezenței sale cerești.

Sfântul Ilie este o figură simbolică puternică în creștinism: singurul proroc căruia i s-a dat, potrivit tradiției, puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”.

Nume de bărbați sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilie,
  • Eliade,
  • Elias,
  • Elie,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliev,
  • Ilieş,
  • Iliuş,
  • Iliuţă,
  • Lică.

Nume de femei sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilinca,
  • Eliana,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliana,
  • Ilincuţa/Ilincuta,
  • Iliuţa,
  • Lia,
  • Lica.

Sfântul Ilie. Superstiții

De asemenea, de Sfântul Ilie se ține cont de următoarele superstiții:

  • nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană;
  • oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
  • se duc berbecii la berbecar;
  • dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase;
  • dacă plouă, va ploua 20 de zile;
  • se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete;
  • vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
  • oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu;
  • dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
  • fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenționare de călătorie în Bulgaria – oprirea temporară a circulației rutiere a autocamioanelor de peste 20 de tone în 9 regiuni

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că în perioada 21-25 iulie, între orele 13:00 și 21:00, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi oprită pe anumite secțiuni rutiere din regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Razgrad, Șumen și Târgoviște.

Potrivit unui comunicat al MAE, aceste măsuri restrictive, care au fost luate pe fondul temperaturilor ridicate, nu se vor aplica autostrăzilor și drumurilor expres, ci doar pe secțiunile de drumuri de categoria I, II și III.

‘În cazul înregistrării de temperaturi de peste 38 de grade și de prognoză meteorologică de tip cod portocaliu, autocamioanele vor aștepta în afara carosabilului în locuri stabilite fără a împiedica circulația rutieră’, mai precizează sursa citată.

Conform MAE, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi întreruptă pe secțiuni de drum astfel:

– Drumul I-2 Ruse – Varna, pe segmentele rutiere situate în regiunile Ruse, Razgrad și Șumen – de la km 12 până la km 146;

 Drumul I-3 Byala – Botevgrad pe segmentul rutier Kozar Belene – Pleven – Radomirtsi, pe teritoriul regiunilor Veliko Târnovo și Pleven – de la km 7 până la km 135;

Publicitate

– Drumul I-5 Ruse – Veliko Târnovo – Debeleț pe segmentul rutier de la km 6 până la km 115 și pe traseul de la linia de demarcație cu regiunea Gabrovo, prin pasul Șipka, până la satul Byal Izvor – de la km 170 până la km 266, pe teritoriul regiunilor Ruse, Veliko Târnovo și Stara Zagora;

– Drumul I-6 pe segmentul Kalofer – Kazanlâk – Nikolaevo – de la km 276 până la km 352, pe teritoriul Stara Zagora;

– Drumul II-66 Stara Zagora – Chirpan pe secțiunea de la satul Bogomilovo până la intersecția rutieră către autrostrada Trakia în zona satului Svoboda – de la km 72 până la km 91, precum și drumul III-63 pe secțiunea Chirpan – Tselina – de la km 0 până la km 15;

– Drumul II-55 pe segmentul rutier Debeleț – Predela – Pasul Republica/Mishemorkov Han – Lagerite – Zlatirat – Gurkovo și Stara Zagora;

– Drumul I-4 pe segmentele rutiere Novo Selo – Veliko Târnovo și Moravița și între joncțiunea rutieră pentru Cherepcha și intersecția rutieră Velokopitovo în regiunile Veliko Târnovo, Șumen și Târgoviște;

– Drumul I-7 Silistra – Șumen pe teritoriul regiunii Șumen – între km 56 și km 189;

– Drumul I-1 Vidin – Montana, la intrarea în Bulgaria pe la Podul Dunării dinspre Calafat.

‘Măsurile descrise nu se aplică autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, încărcături cu regim de temperatură, animale vii, încărcături periculoase și autocamioanelor specializate pentru ecarisaj’, mai arată sursa citată.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758, mai transmite MAE. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Rovinieta se scumpește din 1 septembrie 2025: Tarife majorate și sancțiuni mai dure pentru șoferi

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 septembrie 2025, șoferii care circulă pe drumurile naționale vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă. Noile tarife vin la pachet și cu amenzi mai usturătoare pentru cei care nu achită taxa de drum.

Autoritățile au anunțat modificări semnificative în sistemul de tarifare, în conformitate cu noile reglementări europene. Scumpirile vor afecta atât autoturismele, cât și vehiculele de transport marfă sau pasageri.

Mai mult, șoferii care circulă fără rovinietă valabilă riscă amenzi considerabil mai mari, în încercarea de a descuraja încălcarea legii.

Rămâne de văzut cum vor reacționa conducătorii auto la aceste schimbări, însă un lucru e cert: drumurile devin mai costisitoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni se află sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19:15.

Sunt vizate localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni.

Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 10…15 l/mp, grindină (până la 2 cm) și
descărcări electrice.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending