Connect with us
Publicitate

Economie

Se pregătesc noi taxe. Care sunt cele două scenarii aflate pe masa Guvernului

Publicat

Publicitate

Guvernul recunoaște indirect că se pregătesc noi taxe pentru români! Se reaprind discuțiile despre cotă unică fără excepții și impozitul progresiv, iar ambele variante presupun biruri noi pentru populație.
 

Pe de o parte, PSD ar vrea impozite mai mici pentru săraci, dar mai mari pentru bogati, în timp ce PNL insistă ca impozitul să fie același pentru toată lumea.

 

CE NOI TAXE PREGĂTEȘTE GUVERNUL
*varianta 1: cota unică (sigla PNL)
*varianta 2: impozit progresiv (sigla PSD)

SURSA: Realitatea PLUS

 

Publicitate

PROMISIUNI ÎNCĂLCATE DE GUVERN
-eliminarea taxei pe boală
-eliminarea păcănelelor
-creșterea salariului minim la 3.700 de lei în vară

SURSA: Realitatea PLUS

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Lucrările la Autostrada Unirii A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie. Autostrada va fi gata în 2030

Publicat

Publicitate

Lucrările la Autostrada “Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania, pe ruta Tg. Mureș – Tg. Neamț – Lețcani-Ungheni, care are o lungime de 309,08 km, vor începe chiar din luna septembrie a acestui an, 2024.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Urtoi, fostul consilier al ministrului Transporturilor și actual membru în Consiliul de Administrație CNIR, care a precizat că pe mai multe loturi care au contracte, proiectarea se apropie de final, iar lucrările de execuție vor fi demarate în luna Septembrie 2024. În total ar fi vorba de lucrări pe 54,31 km.

Acesta a mai adăugat că pe loturile de pe 42,7 km lucrările au fost scoase la licitație de Proiectare + Execuție, în timp ce pe loturile de pe 118,8 km SF-ul este deja finalizat iar HG pe indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobați și lucrările urmează să fie scoase la licitația de Proiectare +Execuție.

Acesta a mai precizat că pe mai multe loturi lucrările au ajuns în faza finală cu SF-ul și urmează HG pe indicatorii tehnico-economici și lansarea licitațiilor de Proiectare + Execuție, în total fiind vorba de lucrările pe 93,27 km

De asemenea, podul de la Ungheni are constructor desemnat și urmează semnarea contractului pentru Proiectare + Execuție, după etapa eventualelor contestații.

Iată și stadiul la zi a acestui proiect care va leagă pentru prima dată prin autostradă Moldova de Transilvania și apoi de Uniunea Europeană, conform lui Cătălin Urtoi:

Publicitate
  1. Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km).

Faza de proiectare a acestui obiectiv a demarat în data de 31 mai 2024.

Antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, având la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea execuției.

Dacă totul decurge normal, execuția ar putea începe în Ianuarie 2025!

Publicitate

Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv construcția drumului de legătură dintre A8 și A3 în lungime de 2,4 km.

Finanțarea este asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

  1. Miercurea Nirajului – Leghin,

159,20km

Această secțiune montană este împărțită în șase loturi:

– Lot 1b, Miercurea Nirajului – Sarateni, 23,40km. Este în  licitație de Proiectare + Execuție lansată în Aprilie 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,9 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția).

– Lot 1c, Sărățeni – Joseni, 32,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 1d, Joseni – Ditrău, 14,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2a, Ditrău – Grințieș, 37,90km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2b, Grințieș – Pipirig, 34,10km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

Observație!

Aceste patru loturi montane de la Sărățeni la Pipirig au o valoare totală de aproximativ 23,8 miliarde lei fără TVA conform indicatorilor tehnico-economici și vor fi finanțate din PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% de la bugetul de stat.

Termenul de realizare pentru cele patru loturi este de maxim 48 luni (12 luni proiectarea și 36 luni execuția)

– Lot 2c, Pipirig – Leghin (Vânători-Neamț),19,30km.

În licitație de Proiectare + Execuție, lansată în Mai 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,8 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului este de 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția)

  1. Leghin(Vânători-Neamț) – Moțca , 29,91km

Antreprenor este asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL.

Valoarea proiectului este 1,56 miliarde lei (fără TVA)

Termen de proiectare 6 luni și termen de execuție 24 luni.

Are finanțare asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

Contractul a fost semnat în Septembrie 2023, iar CNAIR a emis ordinul pentru începerea proiectarii la 1 Februarie 2024.

UMB a finalizat și depus la CNAIR Proiectul Tehnic de Execuție pentru acest lot, iar lucrările de execuție  ar urma să înceapă în Septembrie 2024!

  1. Tronsonul Moțca -Lețcani -Ungheni, 93,27 km

Valoarea aproximativă  23,8 miliarde lei fără TVA.

În August va fi emis Acordul de Mediu, după care Studiul de Fezabilitate va fi complet!

În perioada Septembrie – Noiembrie 2024 urmează CTE CNAIR, CTE MT și Interministeriala pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și emiterea  HG pe indicatori cu indicarea surselor de finanțare.

În cazul acestui tronson, urmează o decizie pe care o va lua CNAIR și Consitrans de închidere a contractului în faza de SF, iar Proiectarea va face obiectul unui nou contract de Proiectare + Execuție, contract ce va fi derulat de către noua companie CNIR, după finalizarea licitației cu toate etapele aferente.

În urma acestei decizii, licitația de Proiectare + Execuție ar putea fi demarată de către CNIR spre finalul lui 2024 sau primul trimestru din 2025.

Execuția acestui tronson va fi finalizată în 36 luni (proiectare+execuție) pentru toate loturile, ce urmează a fi stabilite în urma unei analize în cadrul CNIR.

  1. Podul peste Prut de la Ungheni, 261,20 m

Întreg obiectivul care va fi realizat are o lungime de 1km (inclusiv drumul de legătură și punctul de trecere a frontierei).

Ness Proiect Europe SRL, din jud. Prahova, este constructorul desemnat de CNAIR pentru construirea podului de la Ungheni.

Valoarea contractului se ridică la peste 156,26 milioane lei, fără TVA.

CNAIR a emis raportul de procedură, iar contractul poate fi semnat după finalizarea perioadei de contestații și soluționarea acestora.

Termenul este de 6 luni pentru proiectare și 18 luni execuția.

Finanțarea este asigurată prin programul CEF – Connecting Europe Facility

“Aceasta este situația reală, la zi a proiectului autostrăzii Unirii-A8. Personal voi continua să mă implic și să monitorizez acest proiect atât de necesar, indiferent de reacțiile pro sau contra ale celor care mă urmăresc”, a transmis Cătălin Urtoi.

Citeste mai mult

Economie

APIA Botoșani: 31 iulie 2024, termenul de depunere pentru cererile la plata motorinei din agricultură, trimestru II 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a reamintit astăzi beneficiarilor că până la data de 31 iulie 2024, se depun cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 ( 01.04. – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, APIA CJ Botoșani informează că beneficiarii care  și-au asumat angajamente pentru Intervenția DR 06  – „Bunăstarea animalelor” -pachetul a) – Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – Plăți în favoarea bunăstării păsărilor că pot completa și depune online deconturile/documentele justificative aferente trimestrului II al anului 2024, până la data de 31 iulie 2024.

Completarea și depunerea online se face prin accesarea paginii web: www.apia.org.ro utilizându-se ca browser Google Chrome. Astfel, în cadrul paginii APIA, la rubrica Bunăstarea animalelor DR – 06, secțiunea Instrucțiuni completare/depunere, se regăsesc pașii pentru operarea și depunerea online.

Deconturile justificative sunt însoțite în funcție de pachetul solicitat, de documentele prevăzute în Ghidul solicitantului pentru Intervenția DR 06  – Bunăstarea animalelor – pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor, ediția a II- a și în Ghidul solicitantului pentru Intervenția DR 06 – Bunăstarea animalelor – pachet b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, ediția a II- a, aprobate prin OMADR nr. 48/2024 și postate pe site-ul oficial al APIA.

“Documentele transmise vor sta la baza verificării datelor în aplicațiile electronice de gestionare a Intervenției DR 06 și efectuării verificărilor administrative ulterioare. APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament!”, a transmis Directorul Executiv al APIA Botoșani, Elena Lăzăruc.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

În primul semestrul din 2024 numărul infracțiunilor a rămas la Botoșani la fel ca în 2023. A scăzut totuși numărul celor grave

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a anunțat astăzi că în semestrul I din 2024, infracționalitatea sesizată în județul Botoșani s-a menținut la un nivel similar primului semestru al anului trecut, fiind înregistrate  4893 de infracțiuni, remarcându-se însă o scădere privind sesizările penale de natură judiciară (-8,38%).

Polițiștii spun că acest lucru arată preocuparea constantă ale polițiștilor botoșăneni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor precum și pentru menținerea gradului de siguranță a cetățeanului.

Totodată, infracțiunile contra patrimoniului înregistrează o ușoară creștere cu 54 de fapte, de la 1734 la 1788 (+3,11%), însă infracțiunile de furt au înregistrat o scădere de 6,95%, de la 978 la 910, se arată în raportul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

De asemenea, pe linia deservirii și ajutorării comunității, activitatea structurilor de poliție s-a reflectat în 9861 (+1943) intervenții la evenimente, 157 (+55) acțiuni cu efective mărite și 103(+6) participări la măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice.

Totodată, au fost efectuate 8795 (+2369) intervenții la solicitările prin SNUAU 112, în urma cărora au fost aplanate 1283 (-131) de stări conflictuale.

“În acest context, subliniem buna colaborare cu instituțiile partenere, Inspectoratul de Jandarmi Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, Biroul Județean de Poliție Transporturi Botoșani, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog, precum și autoritățile locale”, a transmis într-un comunicat Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Actele NECESARE pentru înscrierea la LICEU 2024, după repartizarea computerizată. A doua etapă

Publicat

Publicitate

După repartizarea computerizată, în perioada 25-20 iulie, elevii depun sau transmit dosarele de înscriere la liceele la care-și vor continua studiile, relatează alba24.ro. Pentru înscrierea la liceu sunt necesare mai multe documente.

Potrivit broșurii de admitere la liceu 2024, înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

  • cererea de înscriere
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, conform cu originalul
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a (de la școală)
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale)
  • fişa medicală.

Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere se consideră retraşi. Locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru a doua etapă de admitere în învățământul liceal.

Admitere liceu 2024. Situații speciale

În perioada 31 iulie – 2 august 2024, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată:

  • situaţii medicale speciale
  • schimburi de elevi
  • redistribuirea candidaţilor gemeni
  • distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu
  • corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere.

Publicitate

A doua etapă de admitere în învățământul liceal. Calendar

pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025

Calendar a doua etapă de înscriere liceu 2024

  • 2 august 2024: afișarea locurilor rămase libere (la centrul de admitere)
  • 5 august 2024: înscrierea candidaților la probele de aptitudini/limbă modernă/maternă
  • 6-7 august 2024: desfășurarea probelor de aptitudini/limbă modernă/maternă
  • 8-9 august 2024: afișarea rezultatelor la probele de aptitudini. Rezolvarea eventualelor contestații
  • 12-14 august 2024: Primirea cererilor de înscriere a candidaților care:
    • au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen
    • au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua
    • care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat
    • candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
    • Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.
  • 19 – 20 august 2024 Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București

Repartizarea elevilor după derularea celor două etape de admitere

După derularea celor două etape de admitere prevăzute în calendar, dacă se mai înregistrează solicitări de înscriere în clasa a IX-a în învățământul liceal de stat ale candidaților din seria curentă, precum și ale candidaților din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024—2025, inspectoratul școlar, prin comisia județeană de admitere/a municipiului București, îi repartizează pe acești candidați, în intervalul 28 august 2024 — până la data începerii cursurilor anului școlar 2024—2025.

Publicitate

Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere; pe absolvenții clasei a VIII-a, care nu au susținut evaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V—VIII.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending