Connect with us
Publicitate

Economie

Se poate și în România: Înființarea noilor firme este posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice

Publicat

Publicitate

Înmatricularea societăţilor va fi posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice, conform noii legi a Registrului Comerţului, care a intrat astăzi, joi, în vigoare, informează un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), transmis AGERPRES.

„Cea mai importantă modificare a noii legi a Registrului Comerţului se referă la faptul că înmatricularea societăţilor va fi posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice. Dacă până acum, documentaţia de înfiinţare se putea depune online, certificatul de înregistrare însă se emitea numai în format tipărit. Noua lege şi, implicit, noua procedură vor permite emiterea certificatului de înregistrare direct în format electronic, astfel că aceasta se va putea derula şi online”, se menţionează în comunicat.

Noul act normativ – Legea nr. 265/2022 – aduce modificări esenţiale atât infrastructurii Registrului comerţului şi regimului publicităţii comercianţilor şi a activităţilor lor esenţiale, cât şi unor legi esenţiale pentru economia şi societatea românească, cum este de exemplu Legea societăţilor.

Publicitate

„CCIR este întemeietorul registrului comerţului, instituţie care a plecat de la zero, după evenimentele din 1989. La momentul respectiv, nou înfiinţatele camere de comerţ au primit o lege şi atât. Nu s-a primit absolut nimic şi practic totul a fost clădit de la zero cu aportul agenţilor economici care începeau să se înfiinţeze după Revoluţie. (…) de câţiva ani sesizăm discrepanţe între cei care depun bilanţul la Fisc şi cei care figurează ca fiind înregistraţi şi în funcţiune la Registrul Comerţului. Adică avem 1.106.206 milioane firme, dintre care au depus bilanţul numai 802.243. Aproape jumătate, care nu se regăsesc nicăieri, ca fiind în realitate active. Sper ca acest lucru să se reglementeze prin digitalizarea administrativă, să vedem bazele de date ale Fiscului şi Ministerului Justiţiei corelate astfel încât să aibă o marjă de eroare de doar câteva mii de firme, dar nu cifre de această dimensiune”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea a susţinut că prin noua lege se înlocuieşte judecătorul delegat la Registrul Comerţului cu registratorul comercial. Totodată, s-a operat o distincţie majoră cu privire la competenţa judecării plângerii împotriva deciziilor registratorul comercial: la comercianţii persoane fizice plângerile depuse de aceştia se judecă la judecătorii, iar plângerile depuse de persoanele juridice se judecă la tribunal.

„Tot aşa, căile de atac se mută la tribunal, respectiv la curtea de apel. Sunt multe lucruri care sunt de criticat în această lege, care conţine ciudăţenii care compun un puzzle ce nu e bine asamblat. De exemplu, la constituirea electronică a SRL-urilor, se renunţă la probarea capitalului subscris şi la dovada deţinerii actelor privitoare la titlurile de proprietate, comparativ cu legea spălării banilor unde este nevoie de această probă”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Publicitate

CCIR şi SCA Piperea şi Asociaţii au organizat joi conferinţa „Noua lege a Registrului Comerţului”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Filtre de poliție la Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au organizat, recent, o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru verificarea legalității conducătorilor auto, acționând pe raza comunelor Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost depistați doi conducători auto care aveau asupra lor peste 100 de pachete de țigarete, de proveniență Republica Moldova, pentru care nu dețineau documente legale. Aceștia au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, conform legii 227 din 2015 privind Codul fiscal.

Publicitate

 

De asemenea, în cadrul aceleași acțiuni, polițiștii au identificat în trafic, o autoutilitară care transporta aproximativ cincu metri cubi de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport.

 

Publicitate

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea acccidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60  de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

Publicitate

 

Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Profesoara de română Ana Ciubotaru, directorul liceului din Trușești, a trecut în veșnicie la 48 de ani

Publicat

Publicitate

Directoarea Liceului ,,Demostene Botez” din Trușești a pierdut lupta pentru viață, miercuri dimineață. Cu toate că medicii nu îi acordau prea multe șanse de supraviețuire, oamenii au sperat într-o minune. A trecut în veșnicie pe patul de spital, cu toate că i s-a acordat tot suportul medical. 

În urma sa rămâne o fiică în clasa a opta, dar și urmele pașilor săi care au lăsat doar lumină pe unde a trecut. Profesoară de română, Ana Ciubotaru a insuflat elevilor săi dragostea pentru țară și pentru tradițiile strămoșești, iar colegilor să-i le-a alungat de multe ori umbra de tristețe care venea din oboseală, neputință sau boală.

„Am sperat într-o minune. LA început chiar nici nu am vrut să cred că e adevărat! A rămas fetița ei care este în clasa a opta. Vorbea așa de frumos cu noi și era așa de optimistă…O mare pierdere”, a spus o profesoară din cadrul Liceului Trușești.

Publicitate

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, profesoara Ana Ciubotaru a căzut ca secerată în mijlocul mai multor persoane care participau la o pomenire.

Ana Ciubotaru avea 48 de ani.

Dumnezeu s-o ierte!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 57 de ani, din Răchiți, s-a urcat beat criță la volan. Pe o stradă din municipiul Botoșani a dat peste ghinion

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat în trafic, pe strada Săvenilor, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Răchiți.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcooluluie

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending