Umblă mândri de nu le ajungi la nas, se afișează cu cele mai scumpe mașini, stau în vile de te întrebi de unde au avut atâția bani sau ce afaceri scăpate de Elon Musc printre degete învârt, sau dacă nu cumva au găsit găina cu oul de aur în România, își plătesc și tratează salariații aproape ca pe niște sclavi și se simt ofensați dacă cumva îți permiți să îi întrebi de unde dracu au atâta avere. Cam acesta este portretul patronului român, acel patronat premiat pentru succes în afaceri de toate camerele de comerț din România și de toate organizațiile patronale și privit cu respect de toți adulatorii capitalismului sălbatec care a pus stăpânire pe zona noastră.
Sunt însă și altfel de patroni, iar o idee apărută în biroul unei companii din vestul Transilvaniei ar putea să se transforme în cea mai de succes rețetă de ajutorare din România.
De cele mai multe ori, un team-building al unei corporații se desfășoară după un model standard: câteva jocuri interactive și o petrecere până dimineața. Există însă și excepții, iar un team-building poate lăsa ceva în urmă, pentru comunitate.
Angajații companiei Oscar, o rețea de benzinării, s-au îmbrăcat în haine de lucru, s-au înarmat cu trafaleți, pensule, găleți de var lavabil și vopsea și au ajuns în Alba, la Șpring pentru a renova școala gimnazială din Drașov. În clădirea școlii funcționează și grădinița din localitate.
La începutul lunii octombrie, într-o zi de weekend, dis de dimineață, curtea școlii din Drașov era plină ochi de mașini, cu numere din toată țara: 100 de angajați au coborât din automobile și s-au pus pe lucru.
Au văruit pereții, au vopsit, au curățat, dar au și amenajat un spațiu de joacă pentru cei mici.
Publicitate
Reacția primarului Iulia Stănilă
Iulia Stănilă, primarul localității Șpring, a rămas uimită când a văzut cum angajații companiei au venit la Drașov și într-o singură zi au renovat toată școala.
”Doamne, ce oameni! 100 de oameni, 100 de voluntari, peste 100 de copii fericiti! Sâmbătă, Școala Gimnazială Drașov a fost transformată, la propriu! Au fost zugrăvite și pictate toate sălile de clasă, plus grădinița.
Au fost vopsite scăunelele, și ramele tablelor, au fost montate piese de mobilier pentru bibliotecă, plus că au amenajat un loc de joacă, unul de sport și unul de recreere.
Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o singură zi ! Nu am mai văzut in viața mea așa mobilizare, iar singura răsplată pentru ei a fost satisfacția sufletească, așteptând doar filmarea cu reacția copilașilor la intrarea în clase”, scria Iulia Stănilă pe Facebook.
Colegii noștri de la Alba24.roau stat de vorbă cu reprezentații companiei care au detaliat acțiunea de team-building pe care au organizat-o în Alba.
Școală renovată, un teren de fotbal, un solar pentru biologie și donații de jocuri interactive, cărți și rechizite
Echipa formată din colegi din toate departamentele, a lăsat pentru o clipă strategiile și pachetele personalizate de furnizare a carburantului și a pus umărul la renovarea unei școli și a unei grădinițe din localitatea Drașov, județul Alba.
Coordonarea proiectului a fost realizată de Ascendis, companie de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale din România și Republica Moldova, care a contribuit la planificarea, identificarea locației și achiziționarea materialelor de lucru necesare.
Colegii din cadrul companiei și-au adunat forțele și au reușit să renoveze și să amenajeze într-o singură zi:
– șapte săli de clasă și holurile școlii gimnaziale, inclusiv asamblarea mobilierului și decorarea sălilor;
– sala de lectură și locul de relaxare cu jocuri educaționale;
– curtea școlii, printre care un teren de sport, un solar pentru orele de biologie și o zonă de relaxare;
– grădinița și un loc de joacă pentru copii.
„Un astfel de proiect, din care multe companii pot face parte și pe care chiar le îndemnăm să o facă, reprezintă nu doar închegarea relațiilor la nivel de echipă, prin activități comune în afara mediului de lucru, ci și responsabilizarea față de societate, identificarea căilor prin care – la nivel individual și la nivel de companie – să ne implicăm în dezvoltarea comunității și să-i sprijinim inclusiv pe cei din zonele mai puțin favorizate din punct de vedere social și economic. Oscar știe că educația naște valori și împreună susținem generația de mâine!”, au declarat reprezentanții firmei.
De asemenea, angajații au făcut la nivel individual donații pentru diferitele grupe de vârstă, printre care cărți, rechizite, materiale educaționale, jocuri de dezvoltare și nu numai. Suplimentar, Oscar a pregătit penare complet echipate, o surpriză pentru toți cei 170 de copii din clasele 1-8, au transmis aceștia pentru alba24.ro.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Rețeaua de socializare TikTok va fi oficial interzisă în Statele Unite. Curtea Supremă a respins vineri recursul depus de rețeau pentru a împiedica interzicerea sa în Statele Unite, scrie alba24.ro.
Legea a fost adoptată de Congres în aprilie. De duminică, 19 ianuarie, TikTok va fi oficial interzisă în Statele Unite, potrivit g4media.ro
În SUA, rețeaua are are 170 de milioane de utilizatori, potrivit Le Figaro.
Aplicația este acuzată că este supusă legilor chineze ce impun companiilor tehnologice să contribuie la colectarea de informații. Astfel, teoretic, ar oferi autorităților chineze acces la datele utilizatorilor americani.
În perioada următoare, guvernul american ar trebui să oblige magazinele de aplicații mobile să elimine rețeaua socială de pe platformele lor. TikTok nu va mai fi disponibil pentru descărcare. Nu se vor mai face actualizări pentru cei care deja au aplicația.
Interdicția va intra în vigoare în ajunul învestiturii lui Donald Trump. Însă acesta pare hotărât să salveze aplicația video, notează sursa citată.
CS Unirea Săveni, urmare participării echipei de handbal-junioare III, antrenor Gabriela Răducanu și instructor sportiv Andreea Scutariu, a obținut locul al II-lea la Turneul national de Handbal „Transylvania Winter Cup” organizat la Brașov sub tutela Federației Române de Handbal!
Echipa de handbal junioare III de la CS Unirea Săveni, sub coordonarea antrenorului Gabriela Răducanu și a instructorului sportiv Andreea Mariana Scutariu, a obținut un remarcabil loc al II-lea la Turneul Național de Handbal „Transylvania Winter Cup”, desfășurat la Brașov între 10 și 12 ianuarie 2025. Turneul a fost organizat de Clubul Sportiv Transilvania Brașov în parteneriat cu Asociația Județeană de Handbal Brașov, sub egida Federației Române de Handbal. Această performanță plasează handbalul săvinean și județul Botoșani pe podiumul handbalului românesc.
Performanța echipei este cu atât mai impresionantă cu cât jucătoarele au început activitatea sportivă în urmă cu doar doi ani, în cadrul programului „Olimpiada Sportului Săveni”, o inițiativă dedicată sprijinirii sportului pentru toți, lansată de Primăria orașului Săveni. Sub coordonarea primarului Relu Petru Tîrzioru și a viceprimarului Bogdan Ilie Catruc, acest program a oferit sprijin constant pentru sportivi, asigurându-le condiții optime de antrenament și participare la competiții locale, naționale și internaționale.
Antrenoarea Gabriela Răducanu și instructorul sportiv Andreea Mariana Scutariu au avut un rol esențial în pregătirea și succesul echipei, contribuind cu dedicație și profesionalism la dezvoltarea sportivelor. De asemenea, sprijinul părinților și al companiilor locale a fost vital pentru susținerea acestui demers sportiv.
O mențiune specială îi revine sportivei Adelina Airinei, desemnată cea mai bună extremă stânga la categoria junioare III și inclusă în echipa ideală a turneului. Adelina, care activează la o categorie superioară de vârstă, este încă junioară IV, dar reușește să se remarce prin ambiția și talentul său. Practică handbalul de doar doi ani, prima sa competiție având loc la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, faza județeană, la minihandbal mixt. Antrenoarea Gabriela Răducanu o descrie ca pe un copil inteligent, muncitor, modest și plin de talent.
„Felicitări întregii echipe pentru acest rezultat deosebit! Această performanță este dovada clară că ambiția, munca și talentul sunt cheile succesului. Mulțumim tuturor celor care au susținut acest proiect: autorități locale, părinți și sponsori. Împreună am demonstrat că handbalul săvinean are un viitor promițător!”, a declarat Flavius Damean, CEO al Asociației „Arlechin” și coordonator al programului Olimpiada Sportului Săveni.
Imagini și înregistrări video din timpul competiției pot fi accesate pe site-ul www.funsports.ro, iar informații suplimentare despre activitățile sportive din Săveni sunt disponibile pe www.saveni7days.ro .
Zeci de credincioși au umplut, joi seară, până la refuz frumoasa bisericuță din cartierul Rotunda, uniți în duh de rugăciune și cinstire a ocrotitorului spiritual al parohiei, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani, în frunte că părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, care a marcat începutul sărbătorii. „Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Antonie, din glasurile și din harul a peste douăzeci de preoți care au evlavie la acest sfânt ce s-a nevoit și a sfințit pustia Egiptului.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de psalți, de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut protopopului Petru Fercal.
Părintele paroh al Bisericii Sfântul Antonie, Dumitru Butnariuc, a mulțumit credincioșilor, cu această ocazie, pentru prezența la slujbe și pentru osteneala și deschiderea de care dau dovadă în încercarea de a lăsa ceva în urmă, pentru generațiile viitoare, care să servească drept mărturie a credinței creștine fierbinți și lucrătoare în viețile enoriașilor parohiei din cartierul Rotunda.
Publicitate
Seara s-a încheiat cu o manifestare a bucuriei și iubirii creștine, enoriașii parohiei oferind participanților la slujbă pachete cu bunătăți pregătite de gospodine și vin fiert.
Sărbătoarea a continuat, vineri, în ziua de prăznuire a Sfântului Antonie cel Mare, cu Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu fostul protopop de Hârlău, Nicolae Crăciun.
Biserica a fost plină ochi de credincioșii care an de an sunt parcă tot mai mulți la hramul acestei cochete biserici. Cu toții, cler și credincioși, au înălțat rugăciuni lui Dumnezeu în cadrul unei slujbe tulburător de frumoasă, cum numai Sfânta Liturghie poate fi.
La strană, au dat răspunsurile mai mulți cântăreți de la bisericile din Botoșani.
La final,părintele Nicolae Crăciun a rostit o predica „electrizantă”, încercând să pună la sufletul credincioșilor importanța luptei cu ispita de tot felul, asemeni Sfântului Antonie care a ieșit biruitor. Părintele a accentuat ideea că biserica este formată de fapt din credincioșii care se roagă cu evlavie la sfintele slujbe, totodată felicitând și progresul remarcabil înregistrat an de an în ce privește înfrumusețarea lăcașului de cult, prin contribuția credincioșilor și strădania neobositului preot paroh, Dumitru Butnariuc.
Scurt istoric
Din încredințarea IPS Părinte Mitropolit Daniel, în anul 1997 a luat ființă parohia cu hramul „Sf. Cuvios Antonie cel Mare”, care s-a desprins din parohia „Sf. Trei Ierarhi”.
În anul 2001, la 1 octombrie, a fost numit prin transfer de la parohia „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul”, Negreni, Protopopiatul Săveni, actualul preot paroh, Dumitru Butnariuc,
La 25 decembrie 2001, în prima zi de Crăciun, s-a slujit pentru prima oară Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din această parohie.
Prin grija p.c. Protopop Lucian Leonte și a p.c.pr. Marian Timofte, actual consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, parohia ,,Sf. Antonie’’ a primit ca donație din partea parohiei ,,Sf. Treime’’, Botoșani, păstorită de p.c. Marian Timofte, o capelă de lemn ce a fost reansamblată în cartierul Rotunda.
Începând cu anul următor s-au făcut demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru biserica din zid. Lucrările propriu-zise au început la 24 mai 2004, sfințirea locului și punerea pietrei de temelie s-au realizat pe data de 25 septembrie de către p.c. Prot. Lucian Leonte, ca delegat al IPS. Daniel.
Biserica ,,Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pantelimon” a crescut de la an la an în rugăciunile comune ale enoriașilor și preotului păstor Dumitru Butnariuc. A devenit prin contribuția financiară a tuturor și a devotamentului și muncii neobosite a slujitorilor de la altar un adevărat colț de Rai, mai ales de când pictura bisericii a fost desăvârșită.
Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în orașul Flămânzi. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, cinci persoane.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.
Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule, iar unul dintre autoturisme a avariat o conductă de gaz. Un bărbat, în vârstă de 57 ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Publicitate
Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți lat trafic.