Umblă mândri de nu le ajungi la nas, se afișează cu cele mai scumpe mașini, stau în vile de te întrebi de unde au avut atâția bani sau ce afaceri scăpate de Elon Musc printre degete învârt, sau dacă nu cumva au găsit găina cu oul de aur în România, își plătesc și tratează salariații aproape ca pe niște sclavi și se simt ofensați dacă cumva îți permiți să îi întrebi de unde dracu au atâta avere. Cam acesta este portretul patronului român, acel patronat premiat pentru succes în afaceri de toate camerele de comerț din România și de toate organizațiile patronale și privit cu respect de toți adulatorii capitalismului sălbatec care a pus stăpânire pe zona noastră.
Sunt însă și altfel de patroni, iar o idee apărută în biroul unei companii din vestul Transilvaniei ar putea să se transforme în cea mai de succes rețetă de ajutorare din România.
De cele mai multe ori, un team-building al unei corporații se desfășoară după un model standard: câteva jocuri interactive și o petrecere până dimineața. Există însă și excepții, iar un team-building poate lăsa ceva în urmă, pentru comunitate.
Angajații companiei Oscar, o rețea de benzinării, s-au îmbrăcat în haine de lucru, s-au înarmat cu trafaleți, pensule, găleți de var lavabil și vopsea și au ajuns în Alba, la Șpring pentru a renova școala gimnazială din Drașov. În clădirea școlii funcționează și grădinița din localitate.
La începutul lunii octombrie, într-o zi de weekend, dis de dimineață, curtea școlii din Drașov era plină ochi de mașini, cu numere din toată țara: 100 de angajați au coborât din automobile și s-au pus pe lucru.
Au văruit pereții, au vopsit, au curățat, dar au și amenajat un spațiu de joacă pentru cei mici.
Publicitate
Reacția primarului Iulia Stănilă
Iulia Stănilă, primarul localității Șpring, a rămas uimită când a văzut cum angajații companiei au venit la Drașov și într-o singură zi au renovat toată școala.
”Doamne, ce oameni! 100 de oameni, 100 de voluntari, peste 100 de copii fericiti! Sâmbătă, Școala Gimnazială Drașov a fost transformată, la propriu! Au fost zugrăvite și pictate toate sălile de clasă, plus grădinița.
Au fost vopsite scăunelele, și ramele tablelor, au fost montate piese de mobilier pentru bibliotecă, plus că au amenajat un loc de joacă, unul de sport și unul de recreere.
Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o singură zi ! Nu am mai văzut in viața mea așa mobilizare, iar singura răsplată pentru ei a fost satisfacția sufletească, așteptând doar filmarea cu reacția copilașilor la intrarea în clase”, scria Iulia Stănilă pe Facebook.
Colegii noștri de la Alba24.roau stat de vorbă cu reprezentații companiei care au detaliat acțiunea de team-building pe care au organizat-o în Alba.
Școală renovată, un teren de fotbal, un solar pentru biologie și donații de jocuri interactive, cărți și rechizite
Echipa formată din colegi din toate departamentele, a lăsat pentru o clipă strategiile și pachetele personalizate de furnizare a carburantului și a pus umărul la renovarea unei școli și a unei grădinițe din localitatea Drașov, județul Alba.
Coordonarea proiectului a fost realizată de Ascendis, companie de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale din România și Republica Moldova, care a contribuit la planificarea, identificarea locației și achiziționarea materialelor de lucru necesare.
Colegii din cadrul companiei și-au adunat forțele și au reușit să renoveze și să amenajeze într-o singură zi:
– șapte săli de clasă și holurile școlii gimnaziale, inclusiv asamblarea mobilierului și decorarea sălilor;
– sala de lectură și locul de relaxare cu jocuri educaționale;
– curtea școlii, printre care un teren de sport, un solar pentru orele de biologie și o zonă de relaxare;
– grădinița și un loc de joacă pentru copii.
„Un astfel de proiect, din care multe companii pot face parte și pe care chiar le îndemnăm să o facă, reprezintă nu doar închegarea relațiilor la nivel de echipă, prin activități comune în afara mediului de lucru, ci și responsabilizarea față de societate, identificarea căilor prin care – la nivel individual și la nivel de companie – să ne implicăm în dezvoltarea comunității și să-i sprijinim inclusiv pe cei din zonele mai puțin favorizate din punct de vedere social și economic. Oscar știe că educația naște valori și împreună susținem generația de mâine!”, au declarat reprezentanții firmei.
De asemenea, angajații au făcut la nivel individual donații pentru diferitele grupe de vârstă, printre care cărți, rechizite, materiale educaționale, jocuri de dezvoltare și nu numai. Suplimentar, Oscar a pregătit penare complet echipate, o surpriză pentru toți cei 170 de copii din clasele 1-8, au transmis aceștia pentru alba24.ro.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Casa unei familii din localitatea Zăicești a fost în pericol în această dimineață, din cauza unui incendiu izbucnit de la un scuter electric.
Din fericire, flăcările au fost observate la timp de către vecini, care i-au alertat imediat pe proprietari.
La caz au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere. Au ars anexa în care se afla motoscuterul și o parte din acoperișul locuinței, salvatorii reușind să limiteze extinderea flăcărilor la restul casei.
Publicitate
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu cauzate de vehicule electrice, ISU Botoșani recomandă respectarea câtorva măsuri:
-Folosește doar încărcătorul original. Încărcătoarele incompatibile pot cauza supraîncălzirea bateriei și, implicit, incendii.
-Nu lăsa scuterul la încărcat nesupravegheat. Evită să încarci scuterul peste noapte sau atunci când nu ești acasă.
-Nu expune scuterul la căldură excesivă. Evită parcarea scuterului în soare puternic sau în apropierea surselor de căldură
Proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025 se va desfășura marți, în 42 de centre – câte unul în fiecare județ.
Potrivit Ministerului Educației, sunt așteptați să participe cei peste 9.500 de candidați (dintr-un total de peste 9.900 înscriși), care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții:
* au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;
* dețin calificativul ‘Bine’ sau ‘Foarte bine’ pentru anul școlar în curs;
* au avut cel puțin 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Accesul candidaților are loc în intervalul 7:30 – 8:00, pe baza unui act de identitate valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, pașaportul în termen de valabilitate.
Publicitate
Proba începe la ora 9:00 și are o durată de 4 ore, cu posibilitatea prelungirii cu 1 – 2 ore în anumite situații speciale (exemple: pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere sau în situația în care proba se desfășoară prin dictarea conținutului acesteia de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă), precizează Ministerul Educației.
Elaborarea subiectelor pentru cele 99 discipline, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, elaborarea baremelor de evaluare și afișarea acestora, după susținerea probei scrise, sunt asigurate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare.
După finalizarea probei scrise, subiectele și baremele de evaluare se vor afișa pe pagina web dedicată (ora 15:00) și la avizierele centrelor de examen.
Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidați care pot susține proba scrisă sunt: învățământ preșcolar în limba română (2.518 candidați), învățământ primar în limba română (1.632), educație fizică și sport (751) și consiliere psihopedagogică (408).
Toate spațiile alocate examenului (sălile în care se desfășoară proba scrisă, precum și sălile în care își desfășoară activitatea comisiile de examen, comisiile de evaluare a lucrărilor scrise și comisiile de soluționare a contestațiilor etc.) sunt monitorizate audio-video.
Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat în centre constituite la nivel național pe discipline.
Primele rezultate vor fi afișate în data de 15 iulie, în centrele de examen și pe pagina de internet a examenului.
Contestațiile se depun la centrele de examen în zilele de 15 iulie (până la ora 20:00) și 16 iulie (până la ora 12:00). Ele pot fi depuse și online la adresele de e-mail comunicate de inspectoratele școlare prin afișarea la sediul centrelor de examene în ziua susținerii probei scrise.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site în data de 21 iulie. Acestea vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august.
Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin accesul la definitivarea în învățământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant și pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, potrivit MEC.
Examenul național pentru definitivare în învățământ poate fi susținut fără taxă de cel mult 3 ori.
Având în vedere prognoza meteorologică anunțată pentru ziua de marți, 8 iulie (caniculă), Ministerul Educației și Cercetării a solicitat inspectoratelor școlare județene să ia măsuri specifice pentru a asigura condiții de organizare/desfășurare adecvate acestei situații.
În acest sens, în spațiile destinate probei scrise trebuie să existe sisteme de climatizare corespunzătoare, apă potabilă pentru candidați și membrii comisiilor, precum și asistență medicală pe întreaga durată a probei. De asemenea, se pot lua orice alte măsuri de ordin logistic, în interiorul cadrului formal aprobat, pentru asigurarea condițiilor optime de desfășurare.
Marți, în intervalul orar 8:00 – 17:00, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziție linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea probei scrise. AGERPRES
Aceşti doi sfinţi martiri erau originari din Asia Mică, dintr-un oraş al Frigiei. Epictet s-a născut din părinţi creştini şi a învăţat de mic carte, fiind foarte râvnitor pentru cunoaşterea Sfintei Evanghelii.
Apoi, dorind să slujească toată viaţa lui Hristos, a părăsit casa părinţilor săi şi s-a făcut călugăr în una din mănăstirile Frigiei. Pentru sfinţenia vieţii sale, fericitul Epictet s-a învrednicit de darul preoţiei şi a devenit un neobosit propovăduitor al Evangheliei lui Hristos în patria sa, convertind la creştinism şi botezând în numele Preasfintei Treimi mulţi locuitori frigieni. Printre cei convertiţi a fost şi un tânăr ales, anume Astion, fiul unui magistrat numit Alexandru.
Urmând dascălului şi părintelui său duhovnicesc, fericitul Astion a luat jugul cel bun al lui Hristos, făcându-se călugăr. Datorită persecuţiei lui Diocleţian (284-305), în jurul anului 290, fericiţii Epictet preotul şi Astion monahul şi-au părăsit patria lor şi, râvnind să mărturisească pe Hristos, s-au stabilit în Sciţia Mică (Dobrogea), în oraşul Halmyris, situat pe braţul de sud al Dunării. Aici au propovăduit cu mult curaj Evanghelia lui Hristos, convertind la creştinism un mare număr de păgâni.
Auzind de aceasta, guvernatorul Latronianus a dat poruncă să închidă în temniţă la Halmyris pe fericiţii mărturisitori Epictet preotul şi Astion monahul, chinuindu-i cumplit pentru a se lepăda de Hristos. Văzând însă bărbăţia şi tăria credinţei lor, guvernatorul a poruncit să li se taie capetele de către Vigilantius, unul din judecătorii celor doi martiri. Părinţii tânărului mucenic Astion monahul, Alexandru şi Marcelina, pornind în căutarea fiului lor, au ajuns până la Halmyris. Aici, auzind de mucenicia Sfântului Astion, au fost convertiţi la credinţa în adevăratul Dumnezeu de preotul Bonosus, fiind botezaţi de episcopul de Tomis, Evanghelicus, în a paisprezecea zi de la mucenicia Sfinţilor Epictet şi Astion.
Premierul Ilie Bolojan a declarat luni că titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii. De asemenea, bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru ”a deveni sustenabil și meritocratic”,scrie alba24.ro.
”Aș vrea să fie limpede: titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puține plăți cu ora și câștigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Acesta este adevărul.
Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil și meritocratic. Bursele vor fi acordate doar pentru merit real (minim nota 9, maxim 15% dintr-o clasă), iar burse sociale – pentru nevoi reale. Se elimină, așadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanță.
Gândiți-vă că am avut clase la Bacalaureat care o bună parte erau cu burse de merit, dar unii dintre cei care au dat Bacalaureatul au căzut. Se pune problema când a fost evaluarea corectă”, a spus Bolojan, în plenul reunit al Parlamentului, potrivit Agerpres.
El a adăugat că ”o altă anomalie” a fost aceea că de trei ani valoarea burselor pentru elevi ”a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde”.
”Norma didactică va crește cu două ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană”, a menționat premierul.
Pachetul de măsuri fiscale. Amendamente în Educație
În ceea ce privește domeniul educației, Guvernul a adoptat următoarele amendamente:
Publicitate
Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs.
Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează:
Personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu aceleași norme metodologice
Parțial, pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Numărul persoanelor desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum și atribuţiile acestora se stabilesc prin hotărâre de guvern.
Pachetul de măsuri fiscale. Numărul de elevi din clase
În contextul obligației Guvernului de a asigura dreptul constituțional privind păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase și principiile de egalitate şi de nediscriminare, numărul de copii pentru formațiunile de studiu (grupe sau clase) în ceea ce privește învățământul cu predare în limbile minorităților naționale, precum și învățământul cu predare în limba română organizat în unități administrativ-teritoriale în care o minoritate națională constituie majoritatea populației se organizează astfel:
unități de învățământ cu personalitate juridică, cu un număr minim de antepreșcolari/preșcolari/elevi echivalent cu 60% din numărul standard
formaţiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un număr de antepreșcolari/ preșcolari/elevi echivalent cu 80% din numărul standard.