Connect with us

Eveniment

Se întrerupe apa în municipiul Botoșani. Care sunt zonele afectate

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează utilizatorii că întrerupe furnizarea apei, astăzi 22 septembrie 2023 în intervalul orar 10:00 – 15:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din OL Ø 2’’, localizată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 2.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Împărat Traian numerele 54, 56 și Tudor Vladimirescu nr. 2.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Memorialul Ipotești: Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, valorificând experiența construirii de parteneriate cu mediile cultural-academice din țară și din străinătate pe linia susținerii studiilor românești și beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Botoșani, a adoptat inițiativa organizării Galei Culturii Naționale, în data de 14 ianuarie 2025, în cadrul Zilelor Eminescu.

Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente – o Gală de decernare a Premiilor Naționale dedicate promovării culturii române și o dezbatere culturală.

Gala Premiilor Culturii Naționale,  ediția 2025, va avea loc la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani (strada Teatrului, nr. 5).  Potrivit jurizării ce a avut loc în august 2024, se vor acorda trei premii: Premiul Național pentru excelență în cultură; Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române; Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional.

Ceremonia de decernare a Premiilor Naționale se va încheia cu recitalul „Domnule și frate Eminescu”, susținut de Maestrul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la importante universități din România și din străinătate, susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă.

În 2019 Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester, l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Publicitate

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.

La începutul anului 2024, Constantin Chiriac a primit premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), iar Primăria Sibiu i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu i-a oferit titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți, și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferul beat criță care a băgat în spital un bărbat, după ce a pierdut controlul mașinii pe Calea Națională din municipiul Botoșani, a fost REȚINUT

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Acesta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, fiind sub influența alcoolului, respectiv 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Mai mult decât atât, bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care a întrat intr-un alt autoturism, care se deplasa regulamentar, din sens opus, al cărui conducător auto a suferit leziuni.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile de conducerea sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult

Eveniment

Unde pot călători românii fără viză în 2025: Cât de puternic este pașaportul românesc după ce SUA a aplicat programul Visa Waiver

Publicat

Publicitate

Pașaportul românesc este unul dintre cele mai puternice din lume și se afla înainte de aprobarea scoaterii vizelor pentru SUA între primele 15 locuri de pe mapamond potrivit clasamentului publicat de Henley & Partners. Românii pot călători fără viză în 2025 în 178 de țări, iar după intrarea în vigoare a programului Visa Waiver, pașaportul românesc va fi valabil fără viză în 180 de țări, informează alba24.ro.

Cu toate acestea înainte de a pleca într-o călătorie este necesar să te informezi cu privire la accesul în statul pe care vrei să îl vizitezi și regulile privind șederea sau tranzitul.

În cazul călătoriilor în SUA, deși vor fi eliminate vizele și birocrația aferentă obținerii acestora, românii  vor avea totuși nevoie de o autorizare electronică în sistemul „Electronic System for Travel Authorization” – ESTA.

Costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari americani, a anunțat Ambasada României la Washington.

Autorizația de călătorie, care va înlocui vizele actuale, va fi valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval și poate fi utilizată pentru vizite cu o durată de cel mult 90 de zile, doar pentru turism sau afaceri.

Aplicațiile ESTA pot fi completate AICI  sau prin descărcarea aplicației „ESTA Mobile” din iOS App Store sau Google Play Store.

Publicitate

Ce este ESTA

„ESTA este un sistem automat care determină eligibilitatea vizitatorilor de a călători în Statele Unite în cadrul Programului Visa Waiver (VWP).

Autorizarea prin ESTA nu determină dacă un călător este admisibil în Statele Unite. Ofițerii Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei din SUA determină, la sosirea călătorilor, dacă aceștia pot intra sau nu pe teritoriul SUA.

Aplicația ESTA colectează informații biografice și răspunsuri la întrebările de eligibilitate în Programul Visa Waiver.

Cele mai puternice pașapoarte din lume pentru anul 2025

Firma de consultanță Henley & Partners a publicat clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume pentru anul 2025. O țară asiatică deține  cel mai puternic pașaport din lume. SUA s-au clasat pe locul nouă.

Pașapoartele sunt clasificate în funcție de numărul de destinații pe care le pot accesa fără viză sau viză electronică, bazându-se pe datele Autorității Internaționale de Transport Aerian (IATA).

Indicele include 199 de pașapoarte și ia în considerare ușurința de acces la 227 de destinații.

Țările care împart primele locuri sunt Singapore, Japonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Corea de Sud, Spania.

Statele Unite, care au fost pe primul loc în index în 2006 și 2014, se clasează pe locul nouă în 2024, alături de Estonia.

Pașaportul românesc – cât de puternic este în lume în 2025

Românii pot călători cu pașaportul, fără a avea nevoie de viză, în 180 de țări. Pașaportul Românesc se află pe locul 13 în lume ca putere, la același nivel cu Bulgaria și Croația.

În 2023 pașaportul românesc a oferit acces fără viză în 175 de țări din lume, pașaportul românesc situându-se pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcție de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.

Țările cu cele mai puternice pașapoarte în anul 2025

  • 1. Singapore – 195 de destinații
  • 2. Japonia – 194 de destinații
  • 3. Finlanda, Franța, Germania, Italia, Corea de Sud, Spania – 193 de destinații
  • 4. Austria, Danemarca, Irlanda și Țările de Jos, Luxembourg, Norvegia, Suedia – 192 destinații
  • 5. Belgia, Portugalia și Regatul Unit, Noua Zealandă – 190 destinații
  • 6. Australia, Grecia și Elveția – 189 destinații
  • 7. Canada , Malta și Polonia -188 destinații
  • 8. Republica Cehă, Ungaria – 187 destinații
  • 9. Estonia, SUA – 186 destinații
  • 10.  Letonia, Lituania, Si Slovenia, Emiratele Arabe Unite,  – 185 destinații

Țările în care românii pot călători fără viză

După ce SUA a ridicat vizele pentru români, pașaportul românesc a urcat pe locul 13 in topul celor mai puternice pașapoarte din lume. Pașaportul românesc ne dă acces la 180de țări unde putem călători fără viză și la încă 25 de state în care putem călători cu formalități minime.

  • Albania
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antigua and Barbuda
  • Argentina
  • Armenia
  • Aruba
  • Australia E-VISA
  • Austria
  • Azerbaijan E-VISA
  • Bahamas
  • Bahrain VOA
  • Bangladesh VOA
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgium
  • Belize
  • Benin E-VISA
  • Bermuda
  • Bolivia VOA
  • Bonaire; St. Eustatius and Saba
  • Bosnia and Herzegovina
  • Botswana
  • Brazil
  • British Virgin Islands
  • Brunei
  • Bulgaria
  • Burundi VOA
  • Cambodia VOA
  • Cameroon E-VISA
  • Canada ETA
  • Cape Verde Islands
  • Cayman Islands
  • Chile
  • China
  • Colombia
  • Comoro Islands VOA
  • Cook Islands
  • Costa Rica
  • Croatia
  • Cuba E-VISA
  • Curacao
  • Cyprus
  • Czechia
  • Denmark
  • Djibouti VOA
  • Dominica
  • Dominican Republic
  • Ecuador
  • Egypt VOA
  • El Salvador
  • Equatorial Guinea E-VISA
  • Estonia
  • Ethiopia VOA
  • Falkland Islands
  • Faroe Islands
  • Fiji
  • Finland
  • France
  • French Guiana
  • French Polynesia
  • French West Indies
  • Gabon E-VISA
  • Georgia
  • Germany
  • Gibraltar
  • Greece
  • Greenland
  • Grenada
  • Guatemala
  • Guinea E-VISA
  • Guinea-Bissau VOA
  • Haiti
  • Honduras
  • Hong Kong (SAR China)
  • Hungary
  • Iceland
  • India E-VISA
  • Indonesia VOA
  • Iran VOA
  • Iraq
  • Ireland
  • Israel ETA
  • Italy
  • Jamaica VOA
  • Japan
  • Jordan VOA
  • Kazakhstan
  • Kenya ETA
  • Kiribati
  • Kosovo
  • Kuwait VOA
  • Kyrgyzstan VOA
  • Laos VOA
  • Latvia
  • Lebanon VOA
  • Lesotho E-VISA
  • Liechtenstein
  • Lithuania
  • Luxembourg
  • Macao (SAR China)
  • Madagascar
  • Malawi VOA
  • Malaysia
  • Maldives VOA
  • Malta
  • Marshall Islands
  • Mauritania VOA
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexico
  • Micronesia
  • Moldova
  • Monaco
  • Mongolia
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Morocco
  • Mozambique VOA
  • Myanmar VOA
  • Namibia VOA
  • Nepal VOA
  • Netherlands
  • New Caledonia
  • New Zealand ETA
  • Nicaragua
  • Niue
  • North Macedonia
  • Norway
  • Oman
  • Pakistan E-VISA
  • Palau Islands
  • Palestinian Territory
  • Panama
  • Papua New Guinea E-VISA
  • Paraguay
  • Peru
  • Philippines
  • Poland
  • Portugal
  • Qatar VOA
  • Reunion
  • Russian Federation E-VISA
  • Rwanda
  • Samoa
  • San Marino
  • Sao Tome and Principe
  • Saudi Arabia VOA
  • Senegal
  • Serbia
  • Seychelles ETA
  • Sierra Leone VOA
  • Singapore
  • Slovakia
  • Slovenia
  • Solomon Islands
  • Somalia VOA
  • South Africa E-VISA
  • South Korea ETA
  • Spain
  • Sri Lanka ETA
  • St. Helena VOA
  • St. Kitts and Nevis
  • St. Lucia
  • St. Maarten
  • St. Vincent and the Grenadines
  • Suriname
  • Sweden
  • Switzerland
  • Syria E-VISA
  • Taiwan (Chinese Taipei)
  • Tajikistan
  • Tanzania
  • Thailand
  • The Gambia
  • Timor-Leste
  • Togo E-VISA
  • Tonga
  • Trinidad and Tobago
  • Tunisia
  • Türkiye
  • Turks and Caicos Islands
  • Tuvalu
  • Uganda E-VISA
  • Ukraine
  • United Arab Emirates
  • United Kingdom
  • United States
  • Uruguay
  • US Virgin Islands
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatican City
  • Venezuela
  • Vietnam E-VISA
  • Zambia
  • Zimbabwe VOA

E-VISA: este un sistem electronic de viză care permite cetățenilor străini să solicite și să obțină o viză pentru a intra într-o anumită țară printr-un proces online, eliminând necesitatea unei vizite fizice la o ambasadă sau consulat. Acest tip de viză este frecvent utilizat de țări care doresc să simplifice procesul de obținere a vizelor și să atragă mai mulți turiști, oameni de afaceri sau alte categorii de vizitatori.

VOA înseamnă Visa On Arrival (Viză la Sosire) și reprezintă un tip de viză care poate fi obținută direct la punctul de intrare în țara de destinație, cum ar fi un aeroport, un port sau o frontieră terestră. Acest sistem permite călătorilor să aplice pentru viză fără a o solicita în avans de la o ambasadă sau un consulat.

ETA înseamnă Electronic Travel Authorization (Autorizație Electronică de Călătorie) și este un sistem digital care permite călătorilor să obțină permisiunea de a intra într-o țară fără a avea nevoie de o viză tradițională. ETA este de obicei valabil pentru șederi pe termen scurt în scopuri turistice, de afaceri sau de tranzit.

Citeste mai mult

Eveniment

Îndrăgitul duhovnic Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, își sărbătorește onomastica. Slujbă impresionantă, sobor numeros

Publicat

Publicitate

Sâmbătă dimineața, la Mănăstirea Zosin, un sobor impresionant de preoți au slujit sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în cinstea Sfântului Teodosie. În fruntea părinților veniți și din afara județului, a fost precuviosului arhimandrit Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, care la slujba privegherii de vineri seară a ținut un cuvânt de învățătură cu adânc mesaj duhovnicesc. 

Strana a fost condusă de preacucernicul părinte Dumitru Anușca de la Icuseni Vale și de către precucernicul Arhidiacon Marius Filip de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

La finalul sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost ținut de preacucernicul pr. dr. Ioan Vicovan, fost decan al Facultății de Teologie „Dtru Staniloae” din Iași, care a ținut să slujească la Mănăstirea Zosin pentru a fi alături de preacuviosul părinte arhimandrit Teodosie (Constantin) Pleşca, care a ales să își sărbătorească onomastica prin săvârșirea Sfintei Liturghii, știut fiind că acesta este singurul timp care nu se pierde.

Părintele Teodosie s-a născut în data de  16 august 1977 în oraşul Darabani, judeţul Botoşani. Este un duhovnic îndrăgit de  un număr mare de credincioşi care au fost atrași de viaţa liturgică frumoasă care se desfăşoară în mănăstire și de povățuirile care îi ajută să treacă peste situațiile dificile.

Părintele Teodosie este el însuși un exemplu de dăruire şi jertfelnicie, dar este și un administrator iscusit. A ridicat din temelii actualul ansamblu monastic compus din biserica mare de cărămidă, clopotniţa care adăposteşte pangarul mănăstirii şi un paraclis de iarnă, casa monahală ce cuprinde chiliile, trapeza, bucătăria, stăreţia şi un agheasmatar. Are de partea sa susținerea necondiționată a ucenicilor săi și a credincioșilor obișnuiți să participe la slujbe, dar în primul rând are parte de purtarea de grijă a Maicii Domnului, dar și a sfinților la care are evlavie deosebită.

 

Publicitate

Arhimandritul Teodosie a devenit stareț la doar 22 de ani, la câțiva ani de când a răspuns chemării lăuntrice de a îmbrăţişa viaţa monahală. A intrat în data de 26 octombrie 1992 ca vieţuitor în obştea Mănăstirii Pângăraţi, judeţul Neamţ, unde a dat dovadă de ascultare şi statornicie. În luna mai a anului 1993 a fost tuns rasofor pe seama Mănăstirii Pângăraţi, primind numele Cleopa, iar în luna august a anului 1995 a fost tuns în monahism pe seama aceleiaşi mănăstiri, primind numele Teodosie. În luna aprilie a anului 1997 a primit ascultarea de a intra în obştea Mănăstirii Popăuţi, judeţul Botoşani, pentru a ajuta la reorganizarea vieţii de obşte a acestei mănăstiri, care fusese redeschisă, amintește doxologia.ro. Aici a dovedit pricepere şi maturitate duhovnicească în ascultările ce i-au fost încredinţate. În luna ianuarie a anului 2008 a fost hirotonit de către actualul Părinte Patriarh Daniel întru ierodiacon şi mai apoi ieromonah, pe seama aceleiaşi mănăstiri. Rangul de protosinghel l-a primit pe data de 9 ianuarie 2008. În luna august a anului 1999 i s-a încredinţat ascultarea de stareţ al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Zosin din judeţul Botoşani.

Arhimandritul Teodosie a primit de la mama și bunica sa zestrea spirituală și dragostea profundă de cele sfinte. După primul contact cu slujbele religioase a fost nelipsit de la biserică și în inima sa dorința de a-I sluji lui Dumnezeu se amplifica cu fiecare an și cu fiecare popas duhovnicesc.  La terminarea ciclului gimnazial, viitorul călugăr Teodosie, intenţiona să dea examen la Seminarul Teologic ca să devină preot de mir. Imediat după Revoluţie, mai mulţi tineri din Darabani au mers în pelerinaj la mănăstirile din Bucovina şi din judeţul Neamţ. Au ajuns şi la Mănăstirea Pângăraţi, unde l-au cunoscut pe părintele stareţ Luca Diaconu, în prezent stareţ al Mănăstirii Bistriţa, ctitoria lui Alexandru cel Bun. Părintele s-a oferit să facă pregătire cu Teodosie pentru Seminar.

Rămâne o taină a sufletului său ce a simțit timp de două săptămâni cât a stat acolo la final hotărând să devină ostaș al lui Hristos.  Atunci, în 1991, concurenţa la Seminar era foarte mare: 800 de candidaţi pe 60 de locuri. Între timp, a mers la Mănăstirea Neamţ şi s-a rugat la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni să nu ia examenul. A fost respins la prima probă, cea medicală. A fost lucrarea lui Dumnezeu. A stat cinci ani la Pângăraţi, iar în anul 1996 a mers împreună cu părintele stareţ Luca şi încă un călugăr la Popăuţi, Mănăstirea voievodală ctitorită de Ştefan cel Mare și Sfânt. După doi ani a fost numit stareţ al Mănăstirii Zosin, ascultare de la care nu s-a abătut până astăzi, sporind duhovnicește, fiind un călăuzitor neobosit al sufletelor debusolate care își găsesc liniștea în cuvântul său stăruitor și blând.
Cu prilejul sărbătoririi zilei onomastice a Sfinției Voastre, colectivul redacțional al Botoșani24.ro vă transmite alese urări de sănătate și belșug duhovnicesc, dimpreună cu doriri de ajutor sfânt de la Dumnezeu în activitate pastorală, misionară și socială.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending