Connect with us
Publicitate

Eveniment

Se întorc în vatra satului. Un sfert de milion de români s-au mutat la țară în ultimii 2 ani de pandemie

Publicat

Publicitate

Mai mult de 100.000 de români părăsesc, în fiecare an, oraşele pentru a se muta în mediul rural, în condiţiile în care doar în cei doi ani de pandemie COVID-19, peste 250.000 de locuitori au ales să se mute din urban la ţară, relatează alba24.ro.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) indică faptul că, în 2020, în anul de vârf al crizei sanitare, 116.491 de persoane au renunţat la viaţa din oraş pentru cea din mediul rural. În sens invers, adică din localităţile mici către oraşe, s-au mutat numai 77.825 de persoane.

Pe acest fond, specialiştii susţin că, în ultimii doi ani, tendinţa migraţiei către mediul rural s-a accentuat, dovadă că, în 2022, din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69% sunt pentru zona rurală.

În mediul rural ar urma să se construiască 404.681 mp de construcţii rezidenţiale, faţă de 275.091, în ianuarie 2022, şi 377.606 mp în februarie 2021.

În 2022, din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69% sunt pentru zona rurală

În luna februarie a acestui an s-au eliberat 3.542 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (+38,9%), cu o suprafaţă utilă totală de 803.035 mp (+33,3%).

Conform analizei, realizate de Frames şi Arabesque & Mathaus, citată de Agerpres, în ultima perioadă, pe lista argumentelor migraţiei de la oraş la ţară, dincolo de dorinţa de avea mai mult spaţiu şi de a respira un aer mai curat, s-a adăugat explozia costurilor cu utilităţile, cu gazele şi energia electrică.

Publicitate

Dincolo de datele statistice, acest fenomen se vede şi în vânzările magazinelor de bricolaj, care comercializează materiale pentru construit, renovat sau amenajat.

Astfel, de la garduri şi pavaj, gresie de exterior, instalaţii pentru amenajare fose septice în zonele în care încă nu sunt condiţii şi instalaţii pentru udat grădini, vânzările au înregistrat o creştere semnificativă, iar izolarea termică se află în prim-plan.

Vânzările de soluţii de izolare termică vor continua să se afle în topul vânzărilor. „Dacă este să vă apucaţi de izolarea caselor, trebuie să ştiţi că procentele de pierdere a căldurii sunt între 30 – 40% prin pereţi, uşile 10% şi ferestrele 20%, în timp ce prin acoperiş se poate pierde între 15 şi 25% din coeficientul energetic”, se arată în cercetarea de specialitate.

Publicitate

foto: Wikipedia

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Furtuna a făcut ravagii în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii botoșăneni au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, astfel:

 

– în localitatea Pomârla, unde drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomârla;

 

– în municipiul Dorohoi, intrarea dinspre Suceava, pe DN 29 A, unde un copac a căzut pe partea carosabilă, blocând circulația rutieră pe ambele sensuri. Obstacolul a fost înlăturat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

Publicitate

– în apropierea localității Vârfu Câmpului, unde un arbore doborât de vânt a blocat circulația pe un sens de mers. Pericolul a fost îndepărtat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

– pe DN 29 A, în apropiere de Mănăstirea Gorovei, unde un arbore a blocat circulația pe ambele sensuri. Pompierii din Dorohoi au tăiat copacul și au eliberat drumul.

Publicitate

 

În localitatea Cerbu, comuna Copălău, a fost nevoie de intervenția unei echipe a furnizorului de energie electrică după ce mai multe fire electrice au fost rupte de vânt.

 

Reamintim faptul că din această seară, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, județul Botoșani se află sub incidența unui cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

 

Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Administratie

Prefectul Dan Nechifor a verificat personal dacă au fost puse în aplicare măsurile de prevenire a inundațiilor la Botoșani

Publicat

Publicitate

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice. Acesta a fost însoțit de inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a vrut să se asigure că la nivelul primăriilor a fost instituit serviciul de permanență. Prefectul județului a discutat cu persoanele desemnate să asigure permanența și le-a cerut să monitorizeze râurile și zonele potențial inundabile. Totodată, s-a interesat despre situația persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

-până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

-de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp.

-până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Publicitate

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, prin ordin al prefectului a fost activat CJCCI Botoșani, a transmis Instituția Prefectului de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 29 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 29 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 29 septembrie 2024:

Loto 6/49: 47, 2, 16, 7, 46, 22

Loto 5/40: 24, 1,  2, 15, 18, 40

Joker: 18, 17, 5, 37, 15+15

Noroc: 0, 3, 3, 7, 5, 1, 2

Publicitate

Noroc Plus: 9, 4, 4, 9, 1, 5

Super Noroc: 2, 8, 8, 6, 2, 9

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: A nins pe Transfăgărăşan și la Bâlea Lac. Utilajele de deszăpezire au intrat deja în acţiune

Publicat

Publicitate

Transfăgărăşanul, una dintre cele mai spectaculoase şosele din România, a îmbrăcat duminică haina albă a iernii.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a anunţat că a intervenit pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire, relatează mediafax.ro.

„Intervenim pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C – Transfăgărăşan!”, a transmis DRDP Braşov.

Evenimentul marchează începutul sezonului rece în zona montană înaltă, iar autorităţile au mobilizat rapid echipajele necesare pentru a menţine drumul practicabil.

Codul Portocaliu de ploi a adus primul strat de zăpadă

Avertizările meteo emise de meteorologi, care anunțau un Cod Portocaliu de ploi pentru județul Sibiu, s-au transformat rapid în zăpadă la altitudini înalte. În zonele montane, precipitațiile au devenit ninsoare, acoperind Bâlea Lac cu un strat subțire de zăpadă.

Publicitate

Astfel, turiștii și localnicii care au trecut prin zonă au avut parte de o imagine rară pentru această perioadă a anului, o iarnă timpurie la doar sfârșitul lunii septembrie.

Zăpada a creat un peisaj de poveste, fiind un motiv de bucurie pentru turiștii care au avut ocazia să vadă prima ninsoare a sezonului. Chiar dacă temperaturile s-au apropiat de zero grade, frumusețea Transfăgărășanului sub mantia albă a atras numeroase aprecieri, iar stratul fin de zăpadă a reușit să aducă o atmosferă specifică de iarnă.

 

Publicitate

YouTube video

Cu toate acestea, vremea rămâne instabilă, iar turiștii care intenționează să călătorească în zonă trebuie să fie pregătiți pentru condiții meteo schimbătoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending