Connect with us

Actualitate

Se înființează Poliția Prețurilor. Amenzi uriașe pentru firmele care practică prețuri nejustificat de mari

Publicat

Publicitate

Printr-o nouă Ordonanță de Urgență, Guvernul vrea să înființeze ”Poliția Prețurilor”, relatează alba24.ro. Aceasta va urmări și va aplica amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri nejustificat de mari și reducerea producției, a vânzărilor sau acumularea de mărfuri.

Țara noastră s-a confruntat cu astfel de situații în acest an, când prețurile la carburanți au ajuns și la 11 lei în anumite stații de alimentare. O situație asemănătoare a fost și la începutul stării de urgență în urmă cu doi ani, când prețurile la anumite produse au crescut și de câteva zeci de ori.

”Legea anti-speculă”: Amenzi uriașe pentru cei care practică prețuri ”nejustificat de mari”

Potrivit proiectului Poliţia Prețurilor va putea da amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri „nejustificat de mari”, reducerea producției sau vânzărilor ori acumularea de mărfuri.

Potrivit antena3.ro, două particularități sunt foarte importante din noua Ordonanță de Urgență, cu mențiunea că își vor face simțite efectele în starea de urgență sau stare de alertă.

Astfel, noul proiect de lege este gândit de Consiliul Concurenței și reincriminează specula, dar prevederile acestuia se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege și doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc speculativ.

Publicitate
  • se interzice ” practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri înscopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru  un preț crescut în mod artificial”.
  • ANPC poate aplica celor care încalcă legea amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.

Situațiile de concurență neloială sunt extinse, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.

Legea anti-speculă ajunge săptămâna aceasta pe masa premierului Ciucă

Potrivit Guvernului, proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncționalități evidente ale pieței, în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză.

În ceea ce privește activitatea de sancționare, Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței pe marginea investigării și sancționării cazurilor de concurență neloială, speculă și constituirea de stocuri.

Ca referință, aceasta din urmă se referă la faptul că un comerciant obține informații legate de penuria unui produs, precum ulei de gătit sau hârtie igienică și își face stocuri masive, ajungând în final în situația privilegiată de a stabili prețuri umflate.

În privința produselor care vor face subiectul unor astfel de investigații, ANAF le va stabili. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și eventual sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri definite ca ilegale prin acest OUG.

Președintele Consiliul Concurenței, presat de premier să grăbescă avizarea ”legii anti-speculă”

Bogdan Chiriţoiu a afirmat, despre pachetul de măsuri anti-speculă, că proiectul de ordonanţă prezentat în primă lectură a fost a realizat de Consiliul Concurenţei şi Ministerul Economiei, apoi avizat de ministerul de Finanţe şi ministerele Agriculturii şi Justiţiei.

El a precizat că faţă de varianta prezentată au fost incluse observaţiile ministerelor avizatoare. „În momentul de faţă, faţă de varianta prezentată în Guvern, au fost încorporate punctele de vedere transmise de ministerele avizatoare şi avem un text final care este pe circuitul de avizare.

Urmează, după ministere – unde, repet, deja s-au încorporat punctele dânşilor de vedere -, să meargă la Comitetul Economic şi Social şi apoi poate să fie adoptat formal, complet, de către Guvern.

În paralel, s-a desfăşurat şi se desfăşoară încă procesul de consultare cu mediul de afaceri. Am avut mai multe întâlniri şi, în continuare, analizăm ceea ce ne-au transmis dânşii”, a transmis Bogdan Chiriţoiu.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut preşedintelui Consiliului Concurenţei ca săptămâna viitoare să existe pe ordinea de zi această Ordonanţă de Urgenţă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Grav accident rutier la Dorobanți: Trei persoane, printre care un adolescent, transportate la spital

Publicat

Publicitate

Salvatorii botoșăneni au intervenit în această după-amiază la un accident rutier produs în localitatea Dorobanți, în care au fost implicate două autovehicule. 

La fața locului au fost mobilizați pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de descarcerare și una de stingere, un echipaj SMURD de prim ajutor, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță.

Patru persoane au fost evaluate medical la locul evenimentului, iar trei dintre ele – două femei și un minor de 16 ani – au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, deconectând bornele bateriilor celor două vehicule implicate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani reamintește șoferilor să manifeste prudență la volan și să respecte regulile de circulație, pentru siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Economie

Surprizele lui Bolojan: Ce prețuri ar putea avea motorina și benzina la pompă, de la 1 august

Publicat

Publicitate

Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 august, după ce prețurile medii la pompă de marți, 8 iulie 2025, sunt de 7,10 lei/litru pentru benzină și 7,40 lei/litru pentru motorină, relatează alba24.ro.

Așadar, prețul combustibilului va crește începând cu 1 august, ca urmare a majorării accizei cu 10%. Măsura face parte dintr-un pachet de creșteri fiscale adoptat de guvernul Bolojan, care include și majorarea TVA-ului de la 19% la 21%, cu scopul de a crește veniturile la buget, scrie Mediafax.

Majorările vizează, pe lângă carburanți, și alte produse accizabile, precum alcoolul, tutunul și produsele cu conținut ridicat de zahăr.

Creșterea accizei la carburanți va avea un impact direct asupra prețului la pompă, cu posibile efecte în lanț asupra costurilor de transport și asupra prețurilor de consum.

Carburanții se scumpesc de la 1 august: Prețul se va apropia de pragul de 8 lei/litru

Scumpirea va avea un impact direct asupra prețurilor la pompă. Marți, 8 iulie, prețul mediu al benzinei standard era de 7,10 lei/litru, iar al motorinei standard, de 7,40 lei/litru.

După aplicarea noilor taxe, estimările arată că litrul e combustibil s-ar scumpi cu aproximativ 70 de bani.

Publicitate

Prețurile exacte de la 1 august depind și de alți factori, precum cotațiile internaționale ale petrolului, cursul valutar sau evoluțiile cererii și ofertei din sectorul energetic.

Pentru a atenua impactul asupra companiilor de transport, premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul va introduce o schemă de restituire parțială a accizei majorate, destinată firmelor care efectuează transport de mărfuri și persoane pe teritoriul României.

Ce este acciza la carburanți și care este nivelul ei

Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.

Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.

În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.

Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident pe Calea Națională din Botoșani: Doi copii și părinții lor au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier produs în această după-amiază pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani s-a soldat cu rănirea a doi copii și a părinților acestora. În coliziune au fost implicate două autoturisme.

La fața locului au intervenit pompierii Detașamentului Botoșani cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor SMURD și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

Echipajele de intervenție au constatat că nu existau persoane încarcerate. Cei doi minori și părinții lor, aflați într-una dintre mașinile implicate, au primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind ulterior transportați la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea oricărui risc de incendiu, deconectând bornele bateriilor autoturismelor implicate.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

APEL LA SPRIJIN: Polițiștii caută un bărbat bănuit de comiterea unei infracțiuni grave

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani solicită sprijinul populației pentru identificarea unui bărbat bănuit de comiterea unei infracțiuni grave. Este vorba despre Gânj Emil, în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a transmis un apel public prin care roagă cetățenii să contribuie la găsirea acestuia prin distribuirea fotografiei oficiale puse la dispoziție de autorități.

„Dacă îl vedeți, vă rugăm insistent să nu intrați în contact cu el și să apelați imediat numărul de urgență 112”, au transmis polițiștii.

Reprezentanții IPJ Botoșani precizează că orice informație poate fi utilă anchetei și potențial decisivă în localizarea persoanei căutate. Totodată, aceștia mulțumesc tuturor pentru sprijin și pentru spiritul civic demonstrat în astfel de situații.

Poliția reamintește că vigilența și cooperarea cetățenilor sunt esențiale pentru siguranța comunității.

Din câte se pare bărbatul ar fi ucis-o pe fosta iubită, iar apoi i-a incendiat casa. Cadavrul carbonizat al tinerii în vârstă de 23 de ani a fost găsit în casa incendiată. Crima a fost descoperită în cursul zilei de marți, 8 iulie 2025.

Publicitate

La scurt timp, bărbatul a devenit suspectul principal, însă acesta nu este de găsit. Drept urmare, polițiștii au apelat la ajutorul cetățenilor pentru a-l identifica.

Bărbatul avea pe numele său un ordin de protecție, tot din cauza faptelor de violență comise asupra femeii.

Suspectul este cunoscut ca o persoană violentă, are dosare de violenţă în familie, presupusa victimă a avut şi ordin de protecţie. El a făcut închisoare pentru omor, fiind eliberat în urmă cu peste cinci ani, au notat reporterii de la digi24.ro.

Anul trecut, pe numele agresorului a fost emis, în luna februarie, mandat de arestare preventivă în lipsă, într-un dosar în care era acuzat de violenţă în familie. În aceeaşi lună, presupusa victimă a cerut în instanţă emiterea unui ordin de protecţie, care să îi interzică bărbatului să se apropie de ea, însă tot ea a renunţat, Tribunalul Mureş luând act de decizia femeii de a renunţa la ordinul care îi interzicea agresorului să se apropie de ea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending