Connect with us
Publicitate

Eveniment

Se desființează Loteria bonurilor fiscale. Ordonanță de urgență aprobată de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis, vineri, abrogarea dispozițiilor privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale cuprinse în Ordonanța Guvernului nr.10/2015, potrivit unui comunicat al Executivului, relatează alba24.ro.

”Măsura este justificată deoarece în prezent operatorii economici din România sunt dotați cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, în majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF și transmit zilnic informații privind încasările realizate de comercianți”, a comunicat Guvernul.

Potrivit proiectului de ordonanță, OG nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale a fost elaborată și adoptată ca măsură de diminuare a evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.

Loteria bonurilor fiscale a reprezentat o parte a unui pachet legislativ adoptat în cursul anului 2014, în acesta fiind inclusă și introducerea aparatelor de marcat electronice fiscal dotate cu jurnal electronic capabile să transmită date online către administrația fiscală.

Astfel, încă de la data reglementării sale, Loteria bonurilor fiscale a fost considerată o măsură cu aplicabilitate limitată în timp, corelată în principal cu procesul de implementare a noilor aparate de marcat.

Premii suspendate la plată, în valoare de 450.000 lei

Loteria bonurilor fiscale se organiza lunar, în prima duminică după data de 15, pentru luna anterioară. A constat în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente si nerezidente în România, deținătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României, numărul maxim de premii care se acorda fiind 100.

Publicitate

Loteria bonurilor fiscale s-a derulat pe parcursul a circa 5 ani și a presupus plata de premii în valoare de circa 60.000.000 lei.

În perioada în care au fost organizate extrageri ale Loteriei bonurilor fiscale, au fost identificate situații în care:

  • premiile achitate în contul beneficiarilor au fost returnate Ministerului Finanțelor, reinițierea plății putând fi realizată numai după obținerea datelor corecte
  • plata unor premii a fost suspendată ca urmare a verificării autenticității și realității bonurilor fiscale depuse pentru revendicarea premiilor și a sesizării organelor de cercetare competente. Plata premiilor suspendate se efectuează din bugetul anului în care se face plata, pe măsura clarificării situației, momentul plății nefiind cunoscut. În prezent valoarea premiilor suspendate la plată este de circa 450.000 lei
  • prin hotărâri definitive ale instanței de judecată, a fost stabilită obligația de plată a unor sume, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, acestea fiind achitate de către Ministerul Finanțelor, din bugetul Ministerului Finanțelor –Acțiuni Generale.

Loteria bonurilor fiscale, amânată în starea de urgență și de alertă

În contextul epidemiologic determinat de pandemia generată de coronavirusul COVID-19, dublat de instituirea stării de urgență pe teritoriul României și de stabilirea unor de măsuri imediate pentru prevenirea răspândirii COVID-19, printre care suspendarea activității unor operatori economici și limitarea libertății de mișcare a persoanelor, prin OUG nr. 48/2020 s-a dispus suspendarea extragerilor lunare si ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale, prevăzându-se, totodată, reluarea acestora în termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

Publicitate

După încetarea stării de urgență, prin hotărâri succesive ale Guvernului, s-a decis instituirea și, respectiv, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării.

În vederea evitării cheltuirii nejustificate a fondurilor bugetare, în condițiile prelungirii pandemiei, context în care o parte dintre operatorii economici fie s-au confruntat cu o scădere a cererii și, pe cale de consecință, au emis un număr redus de bonuri fiscale, fie nu au emis bonuri fiscale întrucât activitatea le-a fost restricționată, astfel că, în continuare Loteria bonurilor fiscale nu putea produce efectele scontate, prin OUG nr. 153/2020, a fost suspendată, pe perioada stării de alertă/urgență, după caz, organizarea extragerilor lunare și ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale, urmând ca acestea să fie reluate după trecerea unui interval de timp rezonabil, de 90 de zile de la încetarea stării de alertă/urgență, se mai arată în expunerea de motive.

Loteria bonurilor fiscale ar fi urmat să fie reluată din iunie

Potrivit documentului OUG, în prezent, starea de alertă nu a mai fost prelungită, fapt care implică reluarea extragerilor la Loteria bonurilor fiscale începând cu luna iunie.

”Întrucât formele de fraudă fiscală, inclusiv metodele de evaziune fiscală, evoluează permanent, este necesar ca pârghiile pentru combaterea acestora să fie adaptate și îmbunătățite constant.

La această dată, procesul de implementare a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic este, în cea mai mare parte, finalizat. Astfel, sunt conectate și transmit date fiscale către ANAF 593.397 case de marcat, dintr-un total de 688.389 aparate instalate la comercianți.

Pentru anul 2022 au fost aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022, nr. 317/2021, în bugetul Ministerului Finanțelor

  • acţiuni generale, credite bugetare și de angajament în cuantum de 10.450.000 lei, pentru organizarea a 10 extrageri aferente Loteriei bonurilor fiscale, precum și pentru plata premiilor suspendate, sumă evidențiată la capitolul 80.01 Acţiuni generale economice, comerciale și de muncă, subcapitolul 01 „Acţiuni generale economice si comerciale”, paragraful 30 „Alte cheltuieli pentru acţiuni generale economice și comerciale”, titlul 55 „Alte transferuri”, articolul 01 „Transferuri interne”, alineatul 61 „Fond de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale”.

La stabilirea fondului anual de premiere aferent Loteriei bonurilor fiscale a fost avută în vedere organizarea, în general, a 12 extrageri lunare și 2 extrageri ocazionale, pentru fiecare extragere luându-se în considerare un fond de premiere de 1.000.000 lei”, potrivit documentului citat.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Prefectul Dan Nechifor a verificat personal dacă au fost puse în aplicare măsurile de prevenire a inundațiilor la Botoșani

Publicat

Publicitate

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice. Acesta a fost însoțit de inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a vrut să se asigure că la nivelul primăriilor a fost instituit serviciul de permanență. Prefectul județului a discutat cu persoanele desemnate să asigure permanența și le-a cerut să monitorizeze râurile și zonele potențial inundabile. Totodată, s-a interesat despre situația persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

-până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

-de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp.

-până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Publicitate

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, prin ordin al prefectului a fost activat CJCCI Botoșani, a transmis Instituția Prefectului de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 29 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 29 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 29 septembrie 2024:

Loto 6/49: 47, 2, 16, 7, 46, 22

Loto 5/40: 24, 1,  2, 15, 18, 40

Joker: 18, 17, 5, 37, 15+15

Noroc: 0, 3, 3, 7, 5, 1, 2

Publicitate

Noroc Plus: 9, 4, 4, 9, 1, 5

Super Noroc: 2, 8, 8, 6, 2, 9

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: A nins pe Transfăgărăşan și la Bâlea Lac. Utilajele de deszăpezire au intrat deja în acţiune

Publicat

Publicitate

Transfăgărăşanul, una dintre cele mai spectaculoase şosele din România, a îmbrăcat duminică haina albă a iernii.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a anunţat că a intervenit pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire, relatează mediafax.ro.

„Intervenim pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C – Transfăgărăşan!”, a transmis DRDP Braşov.

Evenimentul marchează începutul sezonului rece în zona montană înaltă, iar autorităţile au mobilizat rapid echipajele necesare pentru a menţine drumul practicabil.

Codul Portocaliu de ploi a adus primul strat de zăpadă

Avertizările meteo emise de meteorologi, care anunțau un Cod Portocaliu de ploi pentru județul Sibiu, s-au transformat rapid în zăpadă la altitudini înalte. În zonele montane, precipitațiile au devenit ninsoare, acoperind Bâlea Lac cu un strat subțire de zăpadă.

Publicitate

Astfel, turiștii și localnicii care au trecut prin zonă au avut parte de o imagine rară pentru această perioadă a anului, o iarnă timpurie la doar sfârșitul lunii septembrie.

Zăpada a creat un peisaj de poveste, fiind un motiv de bucurie pentru turiștii care au avut ocazia să vadă prima ninsoare a sezonului. Chiar dacă temperaturile s-au apropiat de zero grade, frumusețea Transfăgărășanului sub mantia albă a atras numeroase aprecieri, iar stratul fin de zăpadă a reușit să aducă o atmosferă specifică de iarnă.

 

Publicitate

YouTube video

Cu toate acestea, vremea rămâne instabilă, iar turiștii care intenționează să călătorească în zonă trebuie să fie pregătiți pentru condiții meteo schimbătoare.

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani, ultimele verificări înaintea furtunii. De la ora 20:00 avem COD PORTOCALIU de ploi torențiale

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni verifică, în teren, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise pentru următoarele ore.

Încă din cursul zilei de sâmbătă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a transmis instituirea serviciului de permanență la nivelul tuturor primăriilor din județ, realizarea unei evidențe a persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, verificarea constantă a situației din teren și monitorizarea râurilor și zonelor potențial inundabile.

În același timp, pompierii derulează și activități de informare preventivă având ca temă pregătirea în cazul producerii unor inundații.

Pe timpul activităților, salvatorii au stat de vorbă cu cetățenii și le-au oferit pliante și afișe din cadrul campaniilor naționale cu recomandări înainte, pe timpul și după producerea unor situații de urgență generate de ploile abundente.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla, în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

– până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 45… 65 km/h și izolat 70 km/h.

Publicitate

– de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

– până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Evoluţia fenomenelor meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Botoșani la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, cu reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Sistemului de Godpodărire a Apelor Botoșani, Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, Secției Drumuri Naționale Botoșani și furnizorilor de utilități.

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

 

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;      – nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;

– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;

– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪  îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪  nu atingeți firele căzute la pământ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending