Connect with us

Eveniment

Schimbări majore în traficul rutier: Șoferii vor putea fi AMENDAȚI pe baza imaginilor obținute de la camere și radare fixe

Publicat

Publicitate

Schimbări majore în traficul rutier. Șoferii vor putea fi AMENDAȚI pe baza imaginilor obținute de la camere și radare fixe, scrie alba24.ro.

Traficul rutier pe drumurile publice din țară va fi monitorizat printr-un sistem integrat, denumit e-SIGUR.

Acesta va putea semnala posibila încălcare a normelor de circulație de către șoferi sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării sau căutate potrivit legii.

Prin intermediul acestuia, printre altele, polițiștii pot da amenzi rutiere ”de la distanță”, prin vizionarea imaginilor audio-video și cu proces-verbal electronic.

Legea care stabileşte măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, a transmis, joi, Administraţia Prezidenţială.

Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.

Publicitate

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.

Ținta: reducerea accidentelor de circulație grave
„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea.

Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat şi interoperabil.

Ce reprezintă și cum va funcționa e-SIGUR
E-SIGUR este un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice,  platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.

E-SIGUR va procesa automat datele și informațiilor din cadrul sistemelor de transport inteligente gestionate din cadrul centrelor de monitorizare a traficului pe drumurile de interes național.

În plus va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri și posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice.

Aceste semnalări vizează:

limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
semnificaţia culorii roşii a semaforului;
interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
trecerea la nivel cu calea ferată;
interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.
Șoferii vor fi avertizați că urmează camere
Montarea mijloacelor tehnice se va semnaliza, corespunzător normelor în vigoare, prin instalarea, înaintea locului amplasării, a unui indicator de informare.

De asemenea, CNAIR va avea obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la locul amplasării mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.

Totodată, instituirea sistemului va avea un puternic rol preventiv atât prin semnalizarea prezenței sistemelor de detecție cât și prin utilizarea componentelor sale în vederea dispunerii unor măsuri specifice raportate la condiții meteo nefavorabile sau periculoase, evenimente rutiere sau de altă natură care pun în pericol circulația pe sectorul respectiv de drum.

Astfel, obligațiile de informare vor putea fi transmise și în mod dinamic prin intermediul panourilor cu mesaje variabile, tocmai în scopul determinării conducătorilor auto de a adopta o conduită preventivă.

Constatarea și sancționarea contravențiilor cu ajutorul e-SIGUR
Proiectul de lege reglementează, printre altele, întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

Astfel, semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie.

Efectele pozitive așteptate prin utilizarea sistemelor de transport inteligente în cadrul sistemului e-SIGUR sunt:

îmbunătățirea/creșterea siguranței rutiere prin prevenirea accidentelor rutiere (managementul traficului, sisteme on-board etc.);
scurtarea timpului de intervenție pentru servicii de urgentă (gestionarea vitezei, controlul traficului, detectarea incidentelor, sisteme anti-coliziune etc.);
reducerea  congestiei  (management al traficului, informații de călătorie, managementul transportului public, managementul incidentelor și al situațiilor de urgență etc.);
reducerea timpului de călătorie, precum și organizarea din timp a acesteia;
monitorizarea și protecția mediului (monitorizarea poluării/ reducerea emisiilor de dioxid de carbon, managementul traficului);
creșterea eficienței operaționale și a productivității (localizare automată a  vehiculelor, managementul flotei, sisteme de plată automate etc.);
creșterea confortului călătorilor (informații despre trafic în timp real, ghidare dinamică, localizare automată a vehiculelor etc.);
reducerea distrugerii parții carosabile;
reducerea costurilor de administrare a rețelei;
reducerea costului obținerii datelor statistice de trafic;
creșterea mobilității populației.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul casieriilor NOVA Apaserv Botoșani, în perioada Sărbătorilor

Publicat

Publicitate

Nova APaserv anunță că în perioada 25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

PROGRAM  SPECIAL CASIERII

24 Decembrie 2024– 9 Ianuarie 2025

Publicitate
 

Casieria

Marti,

24.12.2024

 

Miercuri,

25.12. 2024

 

Joi,

26.12.2024

 

Vineri

27 12.2024

 

Sambata

28.12.2024

Luni

30.dec.2024

Marti

31.dec.2024

 Bulevard Botosani 8-12 Inchis Inchis  8-12 8-12 Program normal 8-12
Primaverii

Botosani

Inchis Inchis   Inchis   Inchis   Inchis   Program normal Inchis
Uvertura Mall 10-14 Inchis Inchis 10-14   Inchis Program normal 10-14
Piata 1 Decembrie

Botosani

Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
A.I.Cuza Dorohoi 8-12 Inchis Inchis   8-12   Inchis Program normal 8-12
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis

 

25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 21 de ani a vrut să înșele vigilența vameșilor din Punctul de Frontieră Rădăuți-Prut

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu dublă cetățenie română și R. Moldova, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals.

 

În data de 22 decembrie a.c., în jurul orei 09.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut– ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieșire din țară, un bărbat cu dublă cetățenie română și R. Moldova, în vârstă de 21 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Franța.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere cu însemnele autorităților din Polonia, având imprimate datele și fotografia sa. Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora s-a concluzionat că bărbatul nu este posesor al unui permis de conducere internațional, iar cel prezentat la control este un permis fals, care nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unui document autentic.

Tânărul a declarat polițiștilor de frontieră că nu ştia că documentul este fals, fiind convins că este autentic.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 32 de ani din Ungureni a fost salvat de la moarte de polițiștii care au intervenit în forța

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Vlăsinești au fost apelați prin apel 112, de către un tânăr, de 32 de ani, din comuna Ungureni, care le-a spus că intenționează șă-și ia viața.

Polițiștii s-au deplasat la locuința apelantului, unde au identificat-o pe mama sa, tânărul aflându-se într-o cameră ce era asigurată pe interior. Acesta a refuzat accesul în camera a forțelor de ordine.

Polițiștii au încercat să discute cu tânărul, însă acesta era într-o stare de agitație, iar la un moment dat, din cauză că s-au auzit zgomote din camera în care se afla, au forțat ușa de acces și l-au găsit în timp ce încerca să-și ia viața.

Forțele de ordine l-au eliberat din ștreangul pe care și-l improvizase și i-au acordat primul ajutor, până la sosirea echipajului medical. În acest moment, tânărul este în afara oricărui pericol și primește ajutor de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Daruri de la pompieri pentru mai mulți bunici din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sărbătorile de Iarnă se apropie, dar pentru mulți părinți și bunici care locuiesc singuri nu mai au farmec. Fără colindători, fără brad împodobit, masă bogată și oameni dragi alături, doar amintirea Crăciunurilor de altădată, când casa era plină de râsete și lumină, mai încălzesc atmosfera. Deși nu rostesc cu glas tare, toți visează la o vorbă bună sau un gest de omenie care să le aducă aminte nu sunt uitați.

Casele unor bunici din municipiul Dorohoi au prins, astăzi viață. Îmbrăcați în uniforme, care simbolizează nu doar siguranța, ci și speranța, pompierii de la Detașamentul Dorohoi, le-au trecut pragul. Alimentele dăruite au însemnat pentru bătrâni mai mult decât hrană.

„Pentru un om bătrân ca mine, cel mai mare dar nu sunt doar alimentele, ci faptul că cineva și-a amintit de mine. Nu mai sunt singur”, a spus unul dintre bătrânii vizitați.

Pompierii din Dorohoi au adus un strop de bucurie și în casele a două mame care își cresc singure patru, respectiv trei copii.

Aceste povești sunt doar câteva din multele misiuni frumoase realizate de pompieri care, dincolo de intervențiile lor obișnuite, aleg să aducă lumină și căldură în casele celor care au cel mai mult nevoie. Gesturile lor arată că înseamnă mai mult decât cadouri materiale – ele înseamnă umanitate, bunătate și grijă față de cei mai vulnerabili membri ai comunității.

Pompierii nu sunt doar salvatori în situații de urgență; ei sunt, mai presus de toate, oameni cu suflet mare, care, chiar și în cele mai grele momente, găsesc timp să dăruiască speranță.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending