Connect with us

Eveniment

Schimbarea la Față a Domnului: Ce nu ai voie să faci în această zi. Tradiții, obiceiuri și superstiții la români

Publicat

Publicitate

Schimbarea la Față a Domnului Isus  Hristos este una dintre cele mai mari sărbători religioase de care sunt legate multe obiceiuri și tradiții românești. Schimbarea la Față este trecută cu cruce roșie, și este considerată o mare sărbătoare, relatează alba24.ro, care face o radiografie a tradițiilor românilor pe marginea acestei sărbători.

Schimbarea la Față: Obiceiuri şi tradiţii

  • Din 6 august, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.
  • În această zi se interzice scăldatul. De la Probăjenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. Apele, fiind de acum tot mai reci, cresc riscul îmbolnăvirilor.În această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.
  • Fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, existând și o zicală în acest sens, și anume: “boabă nouă în gură veche”.
  • În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.
  • Fetele sunt sfătuite să nu se spele sau să se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.
  • De asemenea, este bine să evitaţi călătoriile, deoarece se spune că vă veţi rătăci.
  • Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Tradiţii şi obiceiuri pentru spor şi sănătate:

  • – nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fi certat deoarece aşa vei fi tot anul;
  • – fetele nu trebuie să se pieptene deoarece podoaba capilară va stopa din creştere;
  • – nu se spală în această zi, deoarece o să fiţi năpădiţi de ploşniţe şi păduchi;
  • – femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi;
  • – este bine de evitat călătoriile deoarece se spune că vă veţi rătăci;
  • – pentru spor şi sănătate, în această zi se duc la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria rudelor decedate

Schimbarea la Față a Domnului 2021 – Tradiții și superstiții

Obrejenia sau Probejenia, așa cum este cunoscută în folclorul tradițional, sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei.

Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă;

Publicitate

Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul;

Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară.

Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi;

Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi;

Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora;

Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă;

Schimbarea la Față: Semnificații religioase ale sărbătorii

Schimbarea la față a lui Iisus Hristos (sau Transfigurarea Domnului) este un eveniment descris de Evangheliile sinoptice, în care Iisus se schimbă la față pe Muntele Tabor, (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8, Luca 9:28-36).

Iisus devine strălucitor, vorbește cu Moise și Ilie și este numit Fiul lui Dumnezeu. Este una dintre minunile lui Iisus menționate în Evanghelii.

Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte.

Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El.

Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una.

Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L”.

Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur.

Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți. – Matei 17:1-9.

Schimbarea la Față a Domnului – Rugăciune pentru împlinirea dorințelor

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”. Amin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botezul focului. Prima intervenție a unei eleve pompier din Dorohoi, o lecție de viață: Nu mai eram doar o elevă. Eram pompier

Publicat

Publicitate

Dragalina, județul Botoșani. O alarmă străpunge liniștea dimineții în curtea Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Un incendiu a cuprins acoperișul unei case din satul Dragalina. Flăcările amenință să mistuie întreaga gospodărie.

– Incendiu casă, sat Dragalina. Acoperiș cuprins de flăcări. Se pleacă!
– Veniți și voi, elevii aflați în practică!
– Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus șeful gărzii de intervenție.
Inima Alexandrei Carla, o tânără de 23 ani, elevă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, a început să bată mai tare. Se află în practică la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, de doar câteva zile.
Nu era un exercițiu. Nu mai erau scenariile din timpul orelor. Era real. Carla s-a echipat rapid și a urcat în autospecială, alături de colegii ei. În mașina de intervenție, tăcerea era apăsătoare. Carla își strângea palmele în poală. Mâinile ei tremurau ușor, dar privirea rămânea fixă.
O voce în capul ei îi repeta mereu: „Ești pregătită! Ai muncit pentru asta! Oamenii au nevoie de tine!”
Privea prin geam, încercând să rămână calmă. Mirosea a fum încă de la intrarea în sat.
Când au ajuns la fața locului, ardeau acoperișul casei, dar și bunurile din două camere. Flăcările se ridicau amenințător, focul trosnea, iar temperatura era sufocantă.
În curte, două femei — o bătrână și fiica ei — plângeau. Suferiseră atacuri de panică și aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.
– Vă rugăm să ne salvați casa! Nu vrem să rămânem pe drumuri!, a spus bătrâna.
Fără ezitare, Carla a pășit spre casa în flăcări, alături de echipa de intervenție. În acel moment, nu mai era doar o elevă în practică. Era un pompier. A luptat cu flăcările, cot la cot cu ceilalți colegi, împiedicând extinderea flăcărilor spre restul casei, dar și la o altă locuință din gospodărie.
La finalul misiunii, doar a zâmbit, iar ochii i s-au umplut de lacrimi. Murdară de funingine, cu costumul ud de apă, Clara a înțeles că nu a fost doar prima ei intervenție. A fost botezul focului. Momentul în care nu a mai fost doar o elevă cu un vis, ci un pompier adevărat. A simțit pe pielea ei ce înseamnă să rămâi când alții fug, să fii puternică pentru cei care nu mai pot, să fii lumină în mijlocul fumului.
„Felicitări întregii echipe formată din oameni curajoși, dedicați și plini de compasiune, respectiv plutonier adjutant șef Cătălin Gavriliu, plutonier adjutant Mihai Frunzuc, plutonier Marius Amarie, plutonier Robert Gorgan, sergent major Daniel Rusu, soldat Gabriel Sandu, elev Carla Alexandra Poliec și elev Sebastian Ilaș”, a transmis ISU Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

800 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.574 lei. 2,6 milioane de români vor primi ajutor financiar înainte de Paști

Publicat

Publicitate

Senatorii au aprobat în plen, acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri lunare de până la 2.574 de lei, echivalentul salariului minim net pe economie. Măsura vine în sprijinul a aproximativ 2,6 milioane de seniori din România și face parte din programul social asumat de actualul guvern.

Anunțul a fost făcut de senatorul PSD Doina Federovici, care a subliniat că această inițiativă reprezintă îndeplinirea uneia dintre promisiunile-cheie ale Partidului Social Democrat din campania electorală: protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor cu venituri reduse.

„Astăzi, în plenul Senatului, am votat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru seniorii care au venituri de până la 2.574 de lei. De acest sprijin vor beneficia 2,6 milioane de pensionari!”, a transmis parlamentarul social-democrat.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat suma de 2 miliarde de lei în Bugetul pentru anul 2025 pentru implementarea acestei măsuri. Potrivit calendarului anunțat, prima tranșă din ajutor, în valoare de 400 de lei, urmează să fie acordată în luna aprilie, astfel încât pensionarii să o primească înaintea Sărbătorilor de Paști.

Măsura are un caracter social și urmărește atenuarea efectelor inflației asupra populației vârstnice, în contextul creșterii prețurilor la alimente, medicamente și servicii de bază.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tribunalul Suceava a RESPINS arestările preventive ale primarilor acuzați de DNA de corupție. Au fost plasați sub control judiciar

Publicat

Publicitate

Tribunalul Suceava a respins marți, 8 aprilie 2025, propunerea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava de arestare preventivă a trei persoane acuzate de fapte de corupție: doi primari din județul Botoșani și un om de afaceri. Instanța a dispus, în schimb, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 6 iunie 2025 inclusiv, impunând mai multe interdicții.

Cei vizați sunt Vasile-Marcel Bîrsan, om de afaceri, Dumitru-Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, și Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi. Toți trei sunt cercetați de DNA pentru infracțiuni de dare și luare de mită, în legătură cu atribuirea și plata unor contracte de lucrări publice, relatează NewsBucovina.ro.

Interdicții stricte și suspendarea din funcții

Vasile-Marcel Bîrsan, acuzat de două infracțiuni de dare de mită – una în formă continuată –, va fi supravegheat de Poliția din comuna Roma, județul Botoșani. Pe durata controlului judiciar, acestuia îi este interzis să părăsească județul fără acordul anchetatorilor, să comunice cu ceilalți inculpați sau cu martorul Daniel Pătrăuțanu, să administreze firme și să intre în sediile primăriilor Mihai Eminescu și Flămânzi.

Primarul comunei Mihai Eminescu, Dumitru-Verginel Gireadă, care este acuzat de luare de mită, pe perioada măsurii preventive, nu își poate exercita funcția, nu are voie să intre în sediul primăriei și este supus acelorași interdicții de comunicare și deplasare ca și omul de afaceri Bîrsan.

La rândul său, Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, și el acuzat de DNA de luare de mită, a fost plasat sub control judiciar și supravegheat de Poliția Flămânzi. Acesta a fost suspendat din funcție, are interdicție de acces în sediul primăriei și nu poate lua legătura cu ceilalți inculpați sau martori.

Publicitate

Instanța a atras atenția că nerespectarea obligațiilor impuse poate atrage înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau chiar arestarea preventivă. De asemenea, a dispus punerea în libertate imediată a celor trei, dacă nu sunt reținuți sau arestați în alte cauze. Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Dosar amplu: cauțiuni, fapte grave și nume sonore

În același dosar, DNA Suceava a instituit controlul judiciar pe cauțiune în valoare de 50.000 de euro pentru alți trei inculpați: Voicu Ionuț, secretar general adjunct al unei filiale locale de partid, acuzat de trafic de influență; Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, și Rareș Batîr, administrator public al aceleiași comune, ambii cercetați pentru luare de mită și folosirea neautorizată a informațiilor confidențiale. Cauțiunea a fost garantată cu bunuri imobile.

Viceprimarul comunei Coșula, Neculai Șchiopu, a fost pus și el sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Gireadă ar fi primit mită de la Bîrsan sub forma plății unor materiale de construcții în valoare de 91.822 de lei, a prioritizării plăților către o firmă apropiată și a unui contract avantajos privind un teren estimat la 50.000 de euro. Dan Oloeriu ar fi primit, în august 2024, materiale de construcții în valoare de 75.111 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, în schimbul urgentării plăților aferente unor contracte publice. La rândul său, viceprimarul Șchiopu ar fi pretins materiale de peste 30.000 de lei pentru o lucrare din comuna Coșula.

Voicu Ionuț ar fi cerut bani de la Bîrsan în septembrie-octombrie 2024 pentru a influența licitații și pentru deblocarea unor plăți. Ivanache și Batîr sunt acuzați că ar fi solicitat, pe 11 septembrie 2024, un comision de 5% dintr-un contract de 635.000 de lei în schimbul furnizării de informații confidențiale legate de o licitație.

Citeste mai mult

Administratie

Balul Gospodarilor revine la Bucecea pe 1 Mai 2025. Înscrieri până pe 20 aprilie. Ținuta populară este obligatorie

Publicat

Publicitate

Primăria orașului Bucecea a anunțat că invită locuitorii și iubitorii tradițiilor populare să participe la Balul Gospodarilor, un eveniment dedicat comunității și valorilor autentice românești, ce va avea loc în data de 1 mai 2025.

Organizat sub semnul bucuriei și al respectului față de tradițiile strămoșești, balul se va desfășura într-o atmosferă festivă, în care portul popular va fi piesa centrală. Participanții sunt încurajați să poarte straie tradiționale, acestea fiind obligatorii pentru accesul la eveniment.

Înscrierile se fac până cel târziu pe 20 aprilie 2025, la Centrul Cultural Bucecea, la colega Arina Spătaru. Tot acolo poate fi achitată și taxa de participare, necesară pentru buna organizare a balului.

„Vă așteptăm cu drag, voie bună și dorință de petrecere, să celebrăm împreună spiritul românesc și frumusețea comunității noastre”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, într-un mesaj transmis către bucecenii dornici să se alăture acestui moment festiv.

Evenimentul este prilejul perfect pentru reîntâlniri, dansuri tradiționale și celebrarea Zilei Muncii într-o manieră autentic românească.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending