Connect with us
Publicitate

Educație

Schimbare: Bursele de merit, doar pentru elevii cu medii peste 9,50! Bursele de studiu, doar celor cu media între 7,50 și 9,50

Publicat

Ministerul Educației a schimbate criteriile de acordare a burselor școlare din România. După 10 ani, potrivit unui ordin de ministru publicat marți seara în Monitorul Oficial, toate regulile deja știute sunt schimbate radical, relatează edupedu.ro.

Bursele de merit se acordă din semestrul II al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50, cum era pragul în ordinul precedent.

Ordinul 5.870 din 22 decembrie 2021, publicat pe 4 ianuarie 2022 prevede aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat.

Criteriile noi schimbă pragul de acordare a burselor de merit, ridicând media la 9,50, de la 8,50, cât era din 2011 încoace, de la ordinul nr. 5.576 semant de ministrul de la acea vreme, Daniel Funeriu.

Bursele devin obligatorii pentru autoritățile locale, nu mai sunt facultative.

În ordinul de ministru precedent formularea permitea autorităților locale să acorde sau nu burse elevilor, în funcție de cum votau consilierii locali. „Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, prevedea ordinul vechi.

În actualul act normativ formularea este diferită: „Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse”.

Bursele de performanță au, în mare, criterii de acordare neschimbate. A fost eliminat articolul care prevedea că „în perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu „pot primi bursa doar elevii promovați”, deci un olimpic nu mai are condiția purtării exemplare sau neacumulării de absențe care pot duce la scăderea notei la purtare pentru a lua acești bani. Reamintim că recent cuantumul burselor de performanță s-a dublat.

Noile cuantumuri minime ale burselor sunt:

– 500 lei, pentru bursa de performanță,

– 200 lei, pentru bursa de merit,

– 150 lei, pentru bursa de studiu,

– 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un șofer din municipiul Botoșani a luat pe capotă un pieton mort de beat

Publicat

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani s-a produs un accident rutier soldat cu victime omenești.

În urma deplasării la fața locului, s-a stabilit următoarea situație de fapt:

Un bărbat, de 43 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce se deplasa cu autoturismul, pe strada Săvenilor ar fi acroșat un pieton, care se angajase în traversarea părții carosabile, prin loc nepermis și fără să se asigure.

 

În urma impactului, victima, un bărbat, de 73 de ani, a fost transportat la o unitate spitalicească pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Atât conducătorul auto, cât și victima au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto și 1,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul victimei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Dersca, fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat

Publicat

Luni, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, drumul comunal DC 77, în comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul pe care îl conducea nu este înmatriculat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Polițiștii de frontieră curăță Prutul de plase monofilament interzise de lege

Publicat

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au depistat, pe suprafaţa râului Prut, aproximativ 400 metri de plase monofilament, care au fost îndepărtate de pe luciul de apă.

 

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni, care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ambarcaţiile din dotare, au observat plase de pescuit, în lungime totală de aproximativ 400 metri, de tip monofilament, ce aveau ochiul de plasă sub dimensiunile admise de lege.

Lucrătorii noştri au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, iar peştii prinşi în ele au fost redaţi mediului natural acvatic.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Citeste mai mult

Eveniment

Tineri din Dorohoi, prinși cu drogurile sub preș! Cum i-au „mirosit” polițiștii

Publicat

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe strada Spiru Haret, din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din aceeași localitate.

 

În interiorul autoturismului, în calitate de pasageri se aflau două persoane, de 21 și 38 de ani, ambii din aceeași localitate.

 

Întrucât aceștia aveau un comportament suspect, a fost efectuat controlul autoturismului, iar în interior, sub preșul din fața banchetei din spate, au fost identificate două plicuri din material plastic ce conțineau o substanță albă, sub formă de pulbere, susceptibilă a fi droguri.

 

În cauză cercetările vor fi continuate de polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending