Connect with us
Publicitate

Eveniment

Șase parohii vacante în județul Botoșani. Condițiile statutare pentru transferarea preoților în mediul rural

Publicat

Publicitate

Mitropolia Moldovei și Bucovinei are șase parohii vacante în județul Botoșani (mediul rural) unde se pot transfera doar preoţi din Arhiepiscopia Iașilor.

Arhiepiscopia Iașilor a actualizat la data de 27.05.2022 lista cu parohiile vacante din județul Botoșani  unde se pot transfera doar preoții din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor care întrunesc condițiile statutare de transfer.

Parohiile vacante se află în protopopiatele Botoșani, Săveni și Darabani.

Publicitate

 

În Protopopiatul Botoșani sunt vacante următoarele parohii:

 

Publicitate
  1. „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Jijia, Albești, 113 familii;

 

În Protopopiatul Săveni sunt vacante următoarele parohii:

  1. „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Miron Costin, 160 familii;
  2. „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Borzești, 153 familii;
  3. „Sfinții Împărați Constantin şi Elena” din localitatea Chișcăreni, 160 familii.

 

Publicitate

În Protopopiatul Darabani sunt vacante următoarele parohii:

  1. „Sfântul Dumitru” din localitatea Oroftiana de Jos, 130 familii;
  2. „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Ivăncuți, 138 familii.

Comunicatul Arhiepiscopiei Iașilor este semnat de preot Andrei Atudori, consilier al sectorului administrativ-bisericesc și preot Florin Călugăru, secretar eparhial.

 

Publicitate

Condițiile statutare de transfer pentru numirea şi transferarea clerului în mediul rural:

  • Numirea şi transferarea preoţilor şi a diaconilor la parohii se fac prin concurs (cf. art. 123 alin. (3) din Statut).
  • Pentru a putea fi numiţi, candidaţii la posturile de preot şi diacon trebuie să corespundă condiţiilor canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti (art. 123 alin. (4) din Statut).
  • Preoţii care solicită transferul sunt datori să aibă cel puţin cinci ani de la ultimul transfer (HSS nr. 3228/10 mai 1991 şi art. 124 alin. (2) din Statut). La transferul de la o parohie la alta în mediul rural se va ţine cont de studii, notarea administrativă şi activitatea candidaţilor, precum şi de situaţia misionară din teren (cf. HSS nr. 3228/10 mai 1991).
  • În cazul în care la unele parohii din mediul rural nu se prezintă candidaţi care întrunesc condiţiile prevăzute la aliniatul precedent, pot fi numiţi şi absolvenţi de seminar care au susţinut examenul de capacitate (art. 124 alin. (3) din Statut).

Media generală de candidare la transferare a preoţilor şi diaconilor (din mediul rural şi urban) rezultă din ultima medie la acelaşi nivel de studii (doctorat, admisibilitate, masterat, licenţă în teologie, diploma de seminar), adunată cu media notărilor administrative pe ultimii cinci ani, cu media examenului de definitivat, gradul II sau gradul I (ultimul absolvit) şi împărţite la trei (HSS nr. 3228/10 mai 1991).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Darabani: Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir” au aflat de jandarmi despre efectele consumului de droguri

Publicat

Publicitate

Elevii de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani au participat azi dimineață la o activitate preventivă desfasurată de jandarmii botoșăneni.
Discuțiile cu liceenii s-au purtat pe teme precum delincvența juvenilă, siguranța în școli, prevenirea consumului de substanțe psihoactive și riscurile asociate acestora, atât din punct de vedere al sănătății, cât și în ceea ce privește urmările legale.
De asemenea, jandarmii le-au dat sfaturi privind alegerea atentă a anturajului și comportamentul în relația cu colegii, în cadrul școlii, dar și în timpul liber.
Activitățile de prevenire a faptelor antisociale de natură penală și contravențională în care pot fi implicați elevii vor continua până la încheierea anului școlar 2023 – 2024.
Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani acționează zilnic în apropierea instituțiilor de învățământ preuniversitar din competenţă, dar și pe traseele de deplasare ale elevilor, cu accent pe intervalele orare de începere și încheiere a cursurilor, precum și în zona stațiilor de transport în comun folosite în special de elevii din alte localități care fac naveta.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Aproape 250 de copii de la școlile din Botoșani s-au întâlnit cu pompierii de la care au primit sfaturi prețioase

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni s-au întâlnit și astăzi cu elevii din județ, în cadrul programelor naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”.

240 de copii care frecventează Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și Școala Primară „Andrei Popovici Bâznoșanu” Lunca au învățat cum pot să prevină situațiile de urgență, dar și cum se pot proteja în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Autospecialele de intervenție au fost, însă, punctul de atracție. Elevii au avut ocazia să urce în acestea și să probeze echipamentele de protecție folosite de pompieri în misiunile operative. Unii dintre ei au testat presiunea furtunelor ca și când ar fi stins un incendiu.

Publicitate

Activitățile s-au desfășurat la sediile instituțiilor de învățământ menționate.

La final, pompierii le-au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, „R.I.S.C. – Mai bine previi decât să nu fii!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Împreună pentru siguranță” și i-au sfătuit:

▪️să nu se joace cu chibrituri, brichete și să nu aprindă lumânări;

Publicitate

▪️să nu imite lucrurile periculoase pe care le văd pe rețelele de socializare și să nu accepte provocările persoanelor necunoscute;

▪️să nu se cațăre în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

▪️să nu se joace în zona căilor ferate și să nu se urce pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face o fotografie;

Publicitate

▪️dacă văd un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, să se îndepărteze și să cheme un adult să vadă despre ce este vorba.

ℹ️ Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copil de trei ani, blocat într-un apartament din Dorohoi. Bunica a fost cea care a dat alarma

Publicat

Publicitate

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament, situat la etajul IV. Bunica a ieșit pe casa scării. În urma ei, nepotul a încuiat ușa și nu a mai știut să o deschidă. Îngrijorată, femeia a cerut ajutor de la pompieri.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime. Salvatorii au intrat în apartament pe un geam și au deschis ușa de la intrare. Copilul a fost găsit în dormitor, jucându-se.

Întâmplarea a avut loc în urmă cu puțin timp.

Publicitate

Recomandăm părinților sau bunicilor să își supravegheze copiii în permanență.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Instructorii care „școlesc” viitori șoferi, verificați de polițiștii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul școlilor de șoferi.

Astfel, polițiștii au acționat pe străzile din municipiul Botoșani, fiind controlate 12 autovehicule destinate desfășurării orelor de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere.

 

Publicitate

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 2  sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.000 de lei, pentru nerespectarea traseelor stabilite de poliția rutieră pentru deplasarea autovehiculelor destinate activității de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere și pentru lipsa documentelor obligatorii prevăzute de lege.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending