Pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică în județul Botoșani, structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona în perioada premergătoare și în timpul Sărbătorilor de Paşte, în preajma lăcaşurilor de cult şi a zonelor de agrement. Se va acţiona pentru prevenirea situațiilor de urgență, a faptelor antisociale care pot afecta liniştea şi siguranţa cetăţenilor, a evenimentelor rutiere și fluidizarea traficului.
Toate misiunile din aceste zile se vor desfășura sub o coordonare integrată în baza planului de măsuri aprobat la nivel județean.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”Scopul tuturor acțiunilor noastre îl reprezintă siguranța cetățenilor din județul Botoșani. Le mulțumesc forțelor de ordine și salvatorilor botoșăneni pentru eforturile pe care le depun pentru siguranța și binele comun, pentru a avea cu toții Sărbători de Paște, în liniște și siguranță. Vă doresc sărbători binecuvântate, pline de pace și lumină!”
În aceste zile, polițiștii botoșăneni vor fi la datorie, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere, prilejuite de Sărbătorile Pascale, în siguranță.
Peste 400 de polițiști sunt angrenați în activitățile din aceste zile, împreună cu alte structuri, atât în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru descurajarea oricăror fapte antisociale, cât și constituiți în echipe operative, pentru a desfășura activitățile specifice în momentul în care se va impune acest lucru.
Polițiștii rutieri vor fi, de asemenea, prezenți pe arterele din județ, cu autospeciale dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea unei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropiat polițist.
Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.
În perioada sărbătorilor pascale, obiectivul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani va fi asigurarea ordinii și liniștii la evenimentele cu participare numeroasă ce vor avea loc în spațiul public, în vederea desfășurării acestora în condiții de siguranță pentru cetățeni.
Pentru intensificarea măsurilor de patrulare în zonele aglomerate, pe lângă suplimentarea efectivelor inspectoratului, 20 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău vor întări dispozitivul de ordine și siguranță publică, acordând suportul necesar executării operative a tuturor misiunilor de asigurare a ordinii și siguranței publice la manifestările religioase, precum și în cadrul misiunilor desfășurate în sistem integrat, împreună cu polițiștii botoșăneni.
În noaptea de Înviere, jandarmii vor fi prezenți în apropierea lăcașurilor de cult ortodoxe din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, cooperând cu efectivele de poliție pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea tulbura liniștea credincioșilor și a clerului.
Nu în ultimul rând, jandarmii care execută misiuni de pază și protecție instituțională la cele 18 obiective din competență vor intensifica măsurile specifice pentru evitarea unor incidente în zona acestora și luarea măsurilor legale în cazul producerii unor astfel de situații.
La nivelul Poliţiei de Frontieră Botoşani au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.
Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră în punctele de trecere, unde la nevoie se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcție de valorile de trafic.
În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare.
În vederea fluidizării traficului la granița de est, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră vecine, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Totodată, reamintim că frontiera cu R. Moldova este graniţă externa a Uniunii Europene, la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor, se mai adaugă și cel necesar efectuării controlului celorlalte autorități.
Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informații despre toate punctele de frontieră.
Peste 300 de pompieri vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada Sărbătorilor Pascale. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni pentru acordarea primului ajutor medical. ISU Botoșani va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Zilnic, echipajele de pompieri vor fi pregătite să acționeze pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri.
În Noaptea de Înviere, autospeciale de stingere cu apă și spumă vor fi dispuse la Mănăstirea „Gorovei”, la Mănăstirea „Zosin”, la Mănăstirea „Popăuți”, la Mănăstirea „Vorona”, la Mănăstirea „Eșanca” și la Mănăstirea „Sihăstria Voronei”, acolo unde se preconizează să participe un număr mare de credincioși.
Totodată, în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Darabani, Ștefănești, Flămânzi și Săveni, dar și în comuna Trușești, pompierii din cadrul Detașamentelor Botoșani și Dorohoi, Stației Săveni, Punctului de Lucru Darabani, Punctului de Lucru Flămânzi și Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, vor avea misiuni de patrulare în apropierea lăcașurilor de cult în vederea prevenirii unor evenimente nedorite.
Inspectorii de prevenire vor desfășura activități de supraveghere a respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la biserici din județul Botoșani.
Pentru ca slujbele religioase să se desfășoare în condiții de siguranță, pompierii botoșăneni recomandă preoților să asigure și să vegheze respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.
Principalele măsuri ce trebuie adoptate la lăcașurile de cult se referă la:
– desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioșilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult;
– instruirea, de către preoți, a participanților la slujbe cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor;
– evitarea desfășurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare / renovare și interzicerea desfășurării acestora în obiective în care sunt amplasate schele;
– menținerea ușilor de acces și de evacuare din biserică în permanență deschise pe toată durata serviciului religios;
– desemnarea unor persoane responsabile de supravegherea atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână (ex. stingătoare de incendiu) și instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii;
– efectuarea, prin grija reprezentanților de la biserici și mănăstiri, a unui control după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărui pericol de incendiu;
– supravegherea lumânărilor aprinse și păstrarea acestora la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;
– parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să diminueze căile de acces, iar autospecialele de pompieri să poată interveni și să aibă acces la hidranții exteriori.
În perioada Sfintelor Sărbători Pascale, specialiştii centrului Antidrog vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, pentru persoanele care se vor afla în zonele turistice sau de agrement, în locurile de cazare, în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber sau persoanelor care participă la evenimente cultural-artistice.
Premergător sărbătorilor prilejuite de Paștele Ortodox, specialiștii antidrog au realizat sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, adresate personalului angajat al unităților de cazare, restaurantelor, teraselor și barurilor, în incinta cărora au fost afișate, la loc vizibil, datele de contact ale Agenției Naționale Antidrog și ale centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog teritoriale.
În contextul zilelor libere ce urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă pentru că orice conflict minor poate escalada.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.
Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870070, să se adreseze directcentrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.
Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.