Connect with us

Educație

Sărbătoare a învățământului la Trușești: 70 de ani de educație la Liceul „Demostene Botez” Trușești

Publicat

Publicitate

În ziua de 8 septembrie 2023, emoția sărbătoririi celor 70 de ani de existență a Liceului „Demostene Botez” Trușești a cuprins întreaga comunitate și nu numai. 

Ziua a debutat cu primirea invitaților, urmată de slujba de binecuvântare în memoria celor care au pus bazele învățământului trușeștean.

Au urmat apoi, cuvinte pline de emoție din partea conducerii școlii, a Inspectoratului Școlar Botoșani,  și a Primăriei Trușești, precum și intervenții ale foștilor directori, profesori, elevi și reprezentanți ai comunității locale.

Un moment deosebit, l-a reprezentat decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Comunei Trușești, pentru  domnul profesor de geografie și biologie, Leizeriuc Constantin, care a ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani  și timp de jumătate de secol a slujit la altarul inimii copiilor, iar un sfert de secol a fost director.

Programul artistic a fost susținut de către Ansamblul Folcloric „Flori de Busuioc” Trușești, Grupul vocal „Flori de Măr” și de către Denisa Nicola Măntăluță.

„Școala este locul în care învățăm, înainte de toate, că spiritul şi bogăția lui sunt cele care dau măsura faptelor noastre, învățăm unii de la alții că adevăratele valori transcend vremurile şi nu pier odată cu ele. Învățăm că împărtăşind adevăratele valori, devenim mai bogați. Această zi este un prilej pentru toți oamenii şcolii  de a împărtăşi bucuria lucrului bine făcut şi de a contura perspective ce vor deveni, prin munca  de echipă, realități pe care ni le dorim. Un vis atins nu înseamnă altceva decât naşterea altuia nou, un sfârşit ce prinde formele unui nou început, căci cum altfel putem împuțina distanța dintre noi şi propriul nostru vis spre desăvâşire. La ceas de bilanț, elevii şi profesorii dau trecutului ce este al lui, împliniri, eşecuri, nostalgii, şi, în acelaşi timp, deschid porțile viitorului cu tot ce înseamnă el. Istoria școlii este o amintire vie a oamenilor, bucuria întâlnirii și amărăciunea pierderii. Acestea sunt destinele profesorilor și elevilor noștri. Important e sǎ fim prinşi sub arcul timpului pentru a ne desǎvârşi fiinţa în sensul urmatoarelor cuvinte „sǎ cunoşti ceva temeinic şi sǎ faci ceva mai bine ca alţii, sǎ-l faci cât mai bine, dacǎ se poate sǎ-l faci perfect”, au transmis profesorii Liceului „Demostene Botez” Trușești.

Publicitate

Iată și câteva fotografii realizate cu această ocazie la Trușești:

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinţii Cuvioşi Varsanufie cel Mare şi Ioan, Palestina

Publicat

Publicitate

Cuviosul părinte Varsanufie a fost un monah sporit care la începutul veacului al VI-lea s-a aşezat în Gaza, în apropierea mănăstirii întemeiate de cuviosul Serid. Din acea chilie, el a povăţuit obştea mănăstirii prin intermediul cuviosului Serid, egumenul acesteia, singura persoană care îi deschidea uşa chiliei. În anii 524-525, un alt pustnic pe nume Ioan s-a aşezat într-o chilie alăturată, ducând o nevoinţă asemănătoare sfântului Varsanufie.

Cei doi sfinţi părinţi petreceau închişi în chiliile lor şi comunicau cu oamenii prin scrisorile pe care le dictau cuviosului Serid cu răspunsurile la întrebările ce le erau trimise de către fraţii din obşte dar şi de către mireni care locuiau în apropierea sfântului locaş. Cei doi se susţineau reciproc, se preţuiau adânc şi deseori îi sfatuiau pe cei ce li se adresau „Du-te şi întreabă-l pe celălalt bătrân”.

Cel dintâi plecă la cele veşnice sfântul Ioan. De atunci, sfântul Varsanufie se închise desăvârşit în chilia sa, nemairăspunzând la întrebări, mai apoi plecând şi el la cele veşnice, în anul 540.

Răspunsurile sfinţilor părinţi Varsanufie şi Ioan au fost păstrate şi aşezate împreună într-o carte ajunsă la noi prin râvna părintelui Dumitru Stăniloae în „Filocalie”.

„Una dintre cărţile cele mai dulci şi mai pline de Duhul Sfânt ale Părinţilor preasfintei Biserici a Răsăritului, dar în acelaşi timp dintre cele mai puţin cunoscute poporului drept-credincios.” (părintele Teoclit Dionisiatul, părinte contemporan din Sfântul Munte Athos)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Judecător din Botoșani, eliberat din funcție după ce președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul

Publicat

Publicitate

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 5 februarie 2025, următoarele decrete:

* Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Cotoi Florin-Gheorghe, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Botoșani – pensionare;

* Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Lepădatu Adriana la Tribunalul Constanța – pensionare;

* Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Colipcă Florin, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Iași – pensionare;

* Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Cristea Adrian Flavius în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova – condamnare definitivă.

Departamentul Comunicare Publică

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Nicolae Ciucă și-a anunțat DEMISIA din funcția de senator: „Este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL”

Publicat

Publicitate

Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia din funcția de senator: „Din respect pentru colegii mei liberali este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL. Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc” a transmis Ciucă, scrie alba24.ro

”Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL”, a adăugat acesta, într-un mesaj pe Facebook.

”A sosit vremea să comunic public hotărârea de a-mi prezenta demisia din funcția de Senator în Parlamentul României.

Din respect pentru colegii mei liberali este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL.

Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc, având în vedere că am ajuns în această funcție grație susținerii Partidului Național Liberal.

Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru dreapta. Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL.

Publicitate

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în acești ani, tuturor celor cu care am lucrat și tuturor celor care au avut încredere în mine! Vă rămân profund îndatorat!” este mesajul fostului premier și președinte al PNL.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu într-o gospodărie din Corlăteni! O casă a fost la un pas să se facă scrum. Cauza probabilă stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Vlădeni, comuna Corlăteni. Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș.

La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Corlăteni. Aceștia au stins incendiul înainte de a se înregistra pagube materiale.

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum necurățat de funingine.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, ISU Botoșani vă recomandă:

✔️ curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
✔️ verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
✔️ tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor;
✔️ îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
✔️ păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending