Connect with us
Publicitate

Eveniment

Șapte hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș s-au făcut scrum la Brăești

Publicat

Publicitate

Aproximativ șapte hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș au ars astăzi în apropierea localității Poiana, comuna Brăești. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentelor Botoșani și Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar si membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. Intervenția s-a dovedit a fi foarte dificilă din cauza vântului și a terenului accidentat însă, cu toate acestea, salvatorii au reușit să stingă flăcările înainte ca acestea să se extindă la o cultură de porumb.

Incendiul a fost stins după aproximativ două ore, iar cauza probabilă de producere a acestuia a fost stabilită ca fiind o țigară aruncată la întâmplare, care a aprins vegetația uscată.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente facem un nou apel la responsabilitate din partea cetățenilor.

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului. Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bicicliștii amendați în timpul unei acțiuni a polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare abateri ale bicicliștilor.

 

Activitățile s-au desfășurat în mediul rural, prilej cu care au fost controlate peste 80 de autovehicule, dintre care, 38 de bicicliști, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 20 au fost aplicate bicicliștilor care nu au respectat prevederile legale. De asemenena, polițiștii au reținut 11 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.


 În cadrul activităților , polițiștii au oferit biciliștilor veste si tricouri de culoare verde fosforescente, cu însemne reflectorizante.

Publicitate

 

Recomandări preventive ale polițiștilor

– Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând, iar dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii acestora sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.
– Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată;
– Bicicliștii trebuie să semnalizeze din timp intenția efectuării unei manevre astfel: braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau de a depăşi; braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta; braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească; se recomandă asigurarea temeinică la efectuarea oricărei manevre;
– Atunci când traversează drumul public pe trecerea pentru pietoni, biciclistul va face aceasta pe lângă bicicletă;
– Bicicliștii sunt obligați să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, pe timpul nopții și atunci când vizibilitatea este redusă; pentru a fi vizibili în trafic, purtarea acesteia se recomandă și pet imp de zi;
– Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate;
– Bicicliștilor le este interzis să circule fără a ține cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, ori fără a menține contactul ambelor roți cu solul;
– De asemenea, este interzisă circulația cu bicicleta atunci când conducătorul acesteia se află sub influența băuturilor alcoolice;
– Transportul unei alte persoane pe bicicletă este interzis, cu excepţia situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane; copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special, sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Trei persoane nu mai au rămas fără drept de folosire a armelor în urma unui control al polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat, sâmbătă, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale, de către persoanele care dețin arme letale sau neletale supuse autorizării, la domiciliu.

 

Astfel, au fost controlate șase persoane din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate, față de  trei dintre acestea a fost dispusă sancționarea contravențională, iar ca măsură complementară le-a fost anulat dreptul de a purta, deține și folosi arme pentru o perioadă de doi ani.

 

Aceștia nu aveau asigurate armele conform prevederilor legale, creând astfel o stare de pericol pentru cei din jur.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 63 de ani, din Botoșani, reținut după ce a încălcat ordinul de protecție obținut de soția sa

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 63 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinul de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violență în familie, prin aceea că a mers la domiciliul comun, deși a fost evacuat din acel loc și avea obligația de a păstra o distanță de cel puțin 200 de metri.

 

Bărbatul a fost depistat în curtea locuinței, fiind reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru județul Botoșani avansează într-un ritm accelerat

Publicat

Publicitate

Cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru județul Botoșani avansează într-un ritm accelerat!

Consitrans, firma care realizează documentația tehnică, a configurat nodurile rutiere ale drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, atât cele de legătură cu Autostrada „Moldovei” (A7) și Varianta Ocolitoare a municipiului Botoșani, cât și pe cel de descărcare în drumul județean DJ291, Huțani – Bucecea, solicitat de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici. „În urma discuțiilor tehnice purtate la Ministerul Transporturilor cu reprezentanții CNAIR, ai firmei de proiectare, ai ministerelor avizatoare și ai echipei tehnice formată din reprezentanții celor două consilii județene și cei ai Zonei Metropolitane Botoșani, s-au identificat cele mai bune soluții tehnice pentru realizarea acestui proiect. După depășirea tuturor constrângerilor, proiectanții au configurat cele două noduri de capăt ale drumului de mare viteză, dar și cel pe care l-am cerut expres pentru descărcarea traficului spre Bucecea și Dorohoi. Din punctul nostru de vedere, acest nod este foarte important pentru dezvoltarea județului Botoșani, pentru că el deschide accesul zonei de nord și de vest a județului la rețeaua națională de autostrăzi. La Bucecea se dezvoltă un parc industrial, iar prin DJ291 se va colecta traficul dinspre Dorohoi și cele două puncte vamale: Siret și Racovăț. Se creează astfel premisele unui punct de importanță strategică la Huțani”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

După configurarea nodurilor și stabilirea celor trei variante de traseu, proiectanții pregătesc documentația tehnică pentru a intra în prima analiză multicriterială. „Vrem să lăsăm și acest proiect într-o fază cât mai avansată, pentru ca administrația județeană viitoare să nu poată renunța la el. Noi chiar credem că acest proiect este «pașaportul nostru pentru dezvoltare» și nu un proiect fantasmagoric, așa cum tot a declarat președintele ales al Consiliului Județean Botoșani”, a conchis Doina Federovici.

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani. Va avea câte două benzi pe sens, va permite o viteză de deplasare de 120 de km/h, iar sensurile de mers vor fi delimitate prin separatoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending