Connect with us

Eveniment

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR: Sfânta și Marea MIERCURI

Publicat

Publicitate

Se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului ca simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

† Tot miercuri, în ziua de 12 Nissan, după calendarul evreiesc, Mântuitorul a fost vândut de Iuda Iscarioteanul, pentru suma de 30 de arginţi (Matei 26, 14-15; Marcu 14, 10; Luca 22, 3-6).

Femeia păcătoasă era deznădăjduită de viața ei. Însă era încredințată pentru calea către mântuire. Dragostea către Iisus îi arăta calea adevăratei libertăți. Aflând că Mântuitorul se afla in casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, de mare preț, ca sa-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu parul capului ei ștergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului. „Fiind Iisus in Betania, in casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie, având un alabastru cu mir de mare preț, si l-a turnat pe capul Lui, pe când ședea la masa. Si văzând ucenicii, s-au maniat si au zis: De ce risipa aceasta? Caci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii sa se dea săracilor. Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: Pentru ce faceți supărare femeii? Caci lucru bun a făcut ea față de mine. Caci pe săraci totdeauna ii aveți cu voi, dar pe Mine nu Mă aveți totdeauna. Ca ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea. Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, in toata lumea, se va spune si ce-a făcut ea, spre pomenirea ei. Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducându-se la arhierei, a zis: Ce voiți sa-mi dați si eu Îl voi da in mâinile voastre? Iar ei i-au dat treizeci de arginti” (Matei 25, 6-15).

 Miercurea Mare ne apropie si mai mult de Sfintele Pasti, astfel ca Biserica a rânduit sa luam aminte in aceasta zi la doua exemple. Primul exemplul al păcătoasei desfrânate, înstrăinate de Dumnezeu care aducând in aceasta zi, cu mare căință, smerenie si cu multe lacrimi, mir de mare preț si ungându-L pe Hristos, devine mironosița. Al doilea exemplu, al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deși apropiat de Domnul, L-a vândut, tot astăzi, pentru treizeci de arginti fariseilor si cărturarilor ce voiau sa-L ucidă. Vânzarea lui Iuda a făcut ca, mai târziu, Sfânta Tradiție a Bisericii sa rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua in care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele doua zile ale săptămânii in care creștinii postesc de-a lungul întregului an.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai multe localități din Botoșani se află sub COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 200 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii spun că din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

Localitațiile vizate sunt: Ștefănești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Vlăsinești, Mileanca, Darabani, Drăgușeni, Dobârceni, Mihălășeni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Românești, Mitoc și Adășeni

 

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Iosif Imnograful

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Iosif Imnograful – 4 aprilie

 

Sfântul Iosif s-a născut în insula Sicilia, Italia din părinţi creştini: Plotin şi Agatia. Din cauza invaziei turcilor în Sicilia, acesta a plecat împreună cu familia sa în Peloponez, Sudul Greciei, şi apoi în Tesalonic. A intrat în monahism în Mănăstirea Latomas, fiind hirotonit apoi preot. A călătorit cu Sfântul Grigorie Decapolitul la Constantinopol rămânând la Mănăstirea Sfinților Serghie şi Vah. În perioada iconoclastă, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) Sfântul Iosif a fost trimis la Roma de Sfântul Grigorie Decapolitul, dar pe drum a fost prins de către soldaţi, fiind întemniţat în insula Creta. După restabilirea cultului icoanelor, Sfântul Iosif a fost eliberat din închisoare şi a plecat la Constantinopol, unde a primit în dar o parte din moaştele Sfântului Apostol Bartolomeu şi a zidit, în Tesalia, o biserică în cinstea acestuia. Sfântul Iosif s-a rugat lui Dumnezeu să-i ofere darul de a alcătui cântări religioase şi a văzut un om cu chip de apostol, care a i-a pus Evanghelia pe piept şi l-a binecuvântat. De atunci a alcătuit numeroase cântări şi canoane religioase aflate în uzul Bisericii Ortodoxe. Fiind un apărător al Sfintelor Icoane a fost exilat în Chersonez, localitate în partea de Sud-Vest a peninsulei Crimeea, de unde s-a întors abia după moartea împăratului Teofil. În timpul Patriarhului Ignatie (+ 877) a fost numit schevofilax – eclesiarh însărcinat cu păstrarea obiectelor de cult – al Patriarhiei Constantinopolului, ascultare pe care a îndeplinit-o până în anul 833, când, în luna aprilie, a trecut la cele veşnice.

Citeste mai mult

Eveniment

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării

„Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă.

Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a spus Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Cei cu mașini care poluează mai mult vor plăti mai mult

Tanczos Barna declara în luna februarie că România a promis în 2021 prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că va face o reformă şi în ceea ce priveşte taxarea mijloacelor de transport care sunt poluante.

Publicitate

Potrivit ministrului, lucrurile trebuie gândite astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, dar trebuie avute în vedere şi gradul de suportabilitate şi puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Consilierul județean Luciana Elena Buliga, numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor

Publicat

Publicitate

Prin Decizia nr. 167 din 2 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291, consilierul județean de la Botoșani, Luciana Elena Buliga, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Funcția are rang de subsecretar de stat.

Am plăcerea de a anunța că, începând de ieri, am fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Această onoare reprezintă o mare responsabilitate și o oportunitate de a contribui activ la dezvoltarea și implementarea de politici eficiente în domeniul combaterii adicțiilor și protecției sănătății publice.

Sunt încrezătoare că, împreună cu echipa agenției, vom putea face progrese semnificative în promovarea unor soluții sustenabile și inovative pentru prevenirea și tratamentul adicțiilor.

Mulțumesc pentru încrederea acordată și sunt nerăbdătoare să încep acest nou capitol al carierei mele, având în vedere importanța acestui domeniu pentru societatea noastră”, a transmis Luciana Buliga pe pagina sa de socializare.

Numirea a fost făcută de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu, în temeiul prevederilor legale privind organizarea și funcționarea administrației publice și în conformitate cu legislația specifică de înființare a Agenției.

Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor a fost înființată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2024 și are ca obiectiv principal coordonarea politicilor publice în domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri și adicții, precum și dezvoltarea centrelor de sănătate mintală și a serviciilor de sprijin pentru persoanele afectate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending